Illustratie van: JohnDeerenr1

Vrijstellingen voor boeren met laag antibioticumgebruik

Demissionair staatssecretaris Van Dam beloont melkveehouders die structureel een laag antibioticagebruik hebben. Binnen de nieuwe UDD-regeling geldt voor melkveehouders die zes kwartalen achtereen 'in het groen' zitten (op of onder de streefwaarde) een aantal vrijstellingen.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Vrijstelling? Wie is de Mol?
+1
Maar of je wat aan hebt want stalcontrole blijft dus.

(klik om te vergroten)

#dooiemus
+1
koeboer
@Koeienboer Jannes
Pbb moet eens in de drie maand.Volgens de regels moet je de kalfjes voor de leeftijd van 2 maand onthoornen . Dus zoals bij veel bedrijven gebeurt bij het zelfde bezoek als als pbb voldoet al niet aan de regels.
+1
KlaartjeVanWijk
@koeboer Veearts komt voor onthoornen. We hebben voor vervanging zo'n zes kalveren per jaar nodig. Daarvoor komt hij en kan -als het zo uitkomt, wat vaak natuurlijk net niet zo is- dan meteen PBB doen. Natuurlijk gaan de kalfjes voor en wachten we niet tot PBB weer is. Die kosten van PBB komen gewoon op de factuur. Is toch geen stimulans als de maatregel dat veearts niet meer voor UDD regeling komt, daarvoor kwam hij toch al niet!
Vario512
@KlaartjeVanWijk
Als je meedoet aan de CDM van RFC dan hoef je toch geen PBB te doen? Of melk je geen koeien?
KlaartjeVanWijk
@Vario512 We melken natuurlijk wel. Maar leveren niet meer aan FrieslandCampina. Ik heb me er een paar jaar geleden in verdiept, maar wat mij toen bijgebleven is in keuze wel/niet CDM is dat ik dit te stringent vond. En te weinig ruimte voor eigen keuze/afweging. Maar goed, daar gaat het in deze discussie niet helemaal over....
dwers
Vandaag nog dierenarts gehad voor gezondheidsplan, vorig jaar nog wel wat problemen gehad met koeien dacht dan zal mijn ddd ook wel hoog zijn maar die was 0,48 had ik niet verwacht.
Verder valt mij op dat je steeds meer bemoeienissen van de dierenarts krijgt, als ze dan toch graag mee willen boeren dan kunnen ze ook wel een weekendje voor me melken.
Greidboer
@dwers Je moet nu ook al bijhouden hoeveel blokjes je plakt.....Overigens vertellen zij dat achteraf.
+3
Wilbert
@dwers denk je dat jou dierenarts dat met plezier doet? Als je er verschillende spreekt, merk je dat ze helemaal suf worden van alle cursussen en regelgeving rondom het bedrijfsbehandelplan. De dierenarts wordt er ook op afgerekend... en dat na 6 jaar studeren aan de universiteit. Niet echt motiverend.
dwers
Quote Reactie van @Wilbert:
denk je dat jou dierenarts dat met plezier doet?

Nee maar zij kunnen nog een nota schrijven, hebben ze toch wat voor al die flauwe kul dat hebben wij niet.
vedder
@Wilbert Daar zijn ze zelf mee begonnen, nu wordt het te veel en dan gaan ze piepen. Welkom in onze wereld.
KlaartjeVanWijk
Overigens is onze huidige DDD 0,08. Best tof!
friesboertje
Kun je droogzetters ook weer inleveren bij de veearts?
+1
weurding
@friesboertje wel bij mij 😄
Gineke Mons
@friesboertje Droogzetters weet ik niet. Dit staat wel in de folder: Afvoerplicht tweede keuze middelen vervalt
De afvoerplicht van tweede keuze middelen vervalt. Voor alle antibiotica geldt dat middelen die over zijn met een nieuwe instructie van de dierenarts gebruikt kunnen worden.
+3
dwers
Bij mij ook klein bedrijf 1 koe behandelt en na 4 weken kun je de rest van het flesje wegflikkeren in werkelijkheid is mijn ddd dus nog wat lager.
+1
jan w
En wat doen jullie dan met het BBP en BGP . Hier moet ieder jaar dan weer de veearts met veel tegenzin komen, waar hij zelf het nut ook niet van in ziet. Alleen om de bureau-cratische papierwinkel op orde te hebben. Wordt al wel een stuk makkelijker voor hem. De hele praktijk heeft een zelfde BBP.
pietjepuk
Quote Reactie van @jan w:
doen jullie dan met het BBP en BGP

bgp niets.
bbp leg ik naast de medicijnregistratie. Als ik dan een dier behandeld heb zoek ik er de juiste aandoening bij zodat de medicijnregistratie klopt.. 😅
+2
Jaap001
De heer ter Avest van Friesland Campina haast zich te melden, dat boeren met een laag medicijngebruik absoluut geen mindering krijgen in de PPB bezoeken, omdat Friesland campina alleen melk wil van gezonde koeien. Maar ze heeft toch inzage in het medicijn gebruik via Medirund, de sterfte cijfers via Rendac, met de informatie van de Gezondheidsdienst voor dieren kan ze zien hoe het zit met de gecertificeerde dierziekte bestrijding, en met de celgetal bepaling bij de melkiname heeft ze inzicht in de uiergezondheid. Zijn ze daar nu zo achterlijk, dat ze met zoveel informatie nog niet kunnen zien dat een veestapel gezond is of niet!!!!!!
+1
KlaartjeVanWijk
@Jaap001 ja precies mijn gedachte!
+2
Vario512
Quote Reactie van @Jaap001:
Maar ze heeft toch inzage in het medicijn gebruik via Medirund, de sterfte cijfers via Rendac, met de informatie van de Gezondheidsdienst voor dieren kan ze zien hoe het zit met de gecertificeerde dierziekte bestrijding, en met de celgetal bepaling bij de melkiname heeft ze inzicht in de uiergezondheid. Zijn ze daar nu zo achterlijk, dat ze met zoveel informatie nog niet kunnen zien dat een veestapel gezond is of niet!!!!!!

Dat kunnen ze wel, en dat noemen ze CDM (Continue Diergezondheidsmonitoring). Ik doe mee aan de CDM en hoef daarom niet mee te doen aan de PBB.

nzo.nl/sites/default/…
Jaap001
@Vario512 Je kan alleen meedoen met CDM als je meedoet met de melkcontrole.
Met als argumentatie, dat zo de uierinfecties in beeld komen. ( 1 maal per 4 weken).
Maar dat een melkrobot deze gegevens iedere dag geeft dat telt niet.
Vario512
Quote Reactie van @Jaap001:
Maar dat een melkrobot deze gegevens iedere dag geeft dat telt niet.

Daar heb je een punt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , melkveehouders en dam geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN