Personen onwel op boerderij door mestgas

Oppassen geblazen,
Op een boerderij aan de Rijksstraatweg in Loenen aan de Vecht zijn vanavond mensen onwel geworden door gas uit mest. Een persoon werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Hoe die persoon er aan toe is kon een woordvoerder van de Veiligheids Regio Utrecht (VRU) niet zeggen. Enkele andere personen, hoeveel precies is onduidelijk, werden ter plekke behandeld door personeel van een ambulance. Volgens de VRU-woordvoerder was bij het mengen van mest een te hoge concentratie van mestgas ontstaan. ,,Die verhoogde concentratie hebben we ook gemeten. Maar de stal was goed te ventileren. Dat hebben we gedaan tot de concentratie weer op een laag niveau was.’’

ad.nl/utrecht/…

Deel dit topic

Groen1

Laatste  |  

Reacties

dwers
Blijft toch steeds weer voorkomen ondanks waarschuwingen.
Erco
Hier ging de topmat van de ligboxmatrassen ook bol staan door de mestgassen, raar gezicht. Alle koeien schrikken. Gewoon de stal niet in, kan er weinig misgaan
+1
weurding
@Erco en de koeien zelf dan?
rommert14
@Erco gwn een dichte vloer erin probleem opgelost 😀
brabo
Quote Reactie van @rommert14:
dichte vloer erin probleem opgelost

dat is gewoon verplaatsen van het probleem, dat ook alleen maar groter wordt
rommert14
@brabo verder van het probleem naar buiten ja 😉
hans1980
@Erco verder dichte vloer?
Erco
@hans1980 neehoor roosters , hier wat ik mixte twee gangen boxdekken en 1 roosters. We makkelijk, heb roosters in de melkstal, alle spinnen lagen dood op de grond. Nooit eerder gehad
Todi
@Erco Mix je van roosters naar box dek kant of anders om.
Erco
@Todi beide
Frans1
Quote Reactie van @Erco:
heb roosters in de melkstal,

? Dacht dat melkstalvloer dicht moest zijn?
+1
Erco
@Frans1 de stand wel. Maar waar ze weglopen(rapid exit) niet
+2
Erco
@Frans1

(klik om te vergroten)

+1
brabo
@Erco
Hellingstal ? 😄
+1
Erco
@brabo haha staat niet helemaal goed nee
+1
ronny 2
Ik heb dat probleem nooit begrepen wij lopen hier altijd door de stal bij het mixen even kijken of die overal rondgaat nog nooit een probleem geweest.
kaas
@ronny 2 ja hier ook maar tot het een keer wel mis gaat maar ja dat is het risico van het leven.
als je met de auto de weg op gaat kan er ook een ongeluk gebeuren
+1
bella
@ronny 2 dat deden wij hier ook altijd totdat we een paar jaar geleden een paar honderd mussen bij elkaar konden vegen. Daar schrik je dan toch wel van en word je wel een stukje voorzichtiger.
Erco
@bella als je vogelgaas hebt zie je helaas die waarschuwing niet 😉
pietjepuk
@bella Het probleem ontstaat volgens mij enkel als je net aan het mixen gaat. Als hij een half uurtje draait en de koeien lopen nog gewoon rond is er niets meer aan de hand. iemand die dit anders ervaren heeft?
Erco
@ronny 2 dat is bij slachtoffers ook nooit eerder een probleem geweest, soms al tientallen jaren niet. Tot dat ene fatale moment. 😔
tijgernest
Het betrof een 4-jarig jongetje dat bewusteloos raakte toen hij de melkstal in liep. Gelukkig werd dit snel opgemerkt. Het kindje is intussen weer thuis en houdt er hopelijk niets aan over.
Het betrof een moderne open stal, waar net was gemixt. Maar ook daar kan H2S (wat zwaarder is dan lucht) zich ophopen in laag gelegen delen zoals de melkstal, zeker als het weinig waait, zoals vaak het geval is aan het einde van de dag.
Kinderen en mixen: hou ze s.v.p. gescheiden!

Het artikel geeft trouwens foutief methaan aan als oorzaak. Het was H2S - wat in zeer hoge concentratie is gemeten door de brandweer (de meter sloeg ervan op hol).
ad.nl/utrecht/…
Erco
@tijgernest als ik aan t mixen ben dan komen de kinderen die dag zeker niet in de (melk)stal. Ze zijn zowieso kleinder dus de zwaardere mestgassen komen eerder met ze in aanraking. De melkstal heb ik goede geventileerd ook omdat ze dan net boven roosterhoogte sta in de melkput. Eigenlijk moet je niets aan t toeval overlaten. En dan nog......
Piet1960
Gewoon regelmatig mixen, niet alleen maar voor 't uitrijden.
Todi
@Piet1960 En rustig het toerental van de mixer op bouwen.
Pluto
En daarom zit bij ons de mixerput buiten de stal!!!. bouw eis van mij bij elke stal die er de afgelopen jaren zijn gebouwd, en de aannemer zag het nut er niet van in .
rommert14
@Pluto hier in Denemarken is het verboden om mixers in de stal te hebben. Een rond pomp systeem mag wel
brabo
Quote Reactie van @Pluto:
mixerput buiten de stal

dat is toch bij elke stal
Erco
@brabo lijkt mij ook
Pluto
Het mixer kozijn hoort recht onder de buitenmuur dombo!!!. dan is het gevaar ook buiten en niet in de stal en je creëert een afzuigend effect door de roosters naar beneden. een mixer enkele meters naar binnen is gewoon een bouwblunder.
+2
Leo,s vriend
@Pluto te simpel gesteld pluto, bij het begin van het mixen komt er veel gas vrij uit de in beweging komende meststroom, kijk maar eens als je de mixer aanzet(wel voorzichtig kijken).De hoeveelheid gas die via de mixer naar boven komt is relatief klein en zal meestal niet voor gevaarlijke situaties zorgen.
Pluto
Het ploppen van de mest gebeurd alleen de eerste 2 meter verder is het rustig en tuurlijk ruik je het in de stal. Echter de dieren hebben grote ogen en het mixen van een put van 2x 30 meter duurt hier met een mixer van 50 rond meestal meer dan anderhalve dag, en een verval van 1 meter is mij niet vreemd!!. Na dat de kelder leeg is geweest en je mixt voor de eerste keer ruik je weinig tot niets . De opvolgende keren is de stank wel erger.
pietjepuk
Quote Reactie van @Pluto:
2x 30 meter duurt hier met een mixer van 50 rond meestal meer dan anderhalve dag, en een verval van 1 meter is mij niet vreemd!

koekkoek. zon put is hier binnen een uur klaar. Alleen bij de pinken wil het wel eens niet maar dat gaat er een hoop water bij met de regeninstalatie.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden mest , onduidelijk , hoeveel , stal , gas , utrecht , boerderij , personeel , mengen en ambulance geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!