Voederbieten

Gewoon een brainstorm vraag, wie heeft ervaring met het verbouwen van voederbieten ipv en/ of mais. In het noorden, klei op veen. Brandt maar los. Graag echte ervaringen, geen verhalen van ;"mijn buurman zijn neef en daar weer een vriend van....."

Deel dit topic

Reacties

+1
jvt
Wat wil je weten? Is het dure teelt, ja. Brengt het tonnen, ja. Is bewaring en verwerking moeilijk, ja. Is het een aanrader op bedrijf waar arbeid al de beperkende factor is, nee. Kortom, leuke teelt als je pa rond hebt lopen, die ff meehelpt met onderstoppen met stro etc en bietjes snijdt voor jou, anders gewoon afblijven. Hier 1 jaar geteeld, mijn vdw bietenreinigings- en snijbak verkocht, weer ervaring rijker. Nooit meer....
christo
@jvt Hier dezelfde ervaring
+3
komelker 2
Als je dit van plan bent omdat je teveel land hebt.
Kun je beter land verkopen. Scheelt werk, stress en minder rentelasten.
kaas
@komelker 2 of land verhuren is beter rendement dan verkopen.
wally
Ivm AmvB grondgebondenheid hier ook ha's over, maar ze moeten dus wel ingetekend blijven
dus vind ik krachtvoer telen (perspulp) een optie die het proberen waard is@kaas
+1
cjw73
Vroeger stage gelopen bij een bedrijf met voerbieten, net wat @jvt zegt een bak werk!!
jan w
Alleen het vervoederen is een probleem.
Als zoals in de bijgevoegde link het goed gaat, dan wordt het al een stuk eenvoudiger. Zou wel eens willen weten hoe de conservering in de slurf is gegaan.
grondig.com/artikel/voederbieten-inslurven/
Coen
@jan w , vorig jaar eind december heeft er een uitgebreide reportage gestaan in de Boerderij, volgens mij toen hier ook op het prikkebord besproken.
wij gaan dit jaar (op onze akkerbouwgrond) deze teelt voor het eerst weer oppakken, bijna 2 ha voederbieten.
mijn ervaring met deze teelt is van ruim 50 jaar geleden: de fysieke opbrengst en de voederwaarde zijn nog steeds hoog, technisch is er nu veel meer mogelijk.
groeier
@Coen
Denk daar nog maar is goed over na, kost ongelooflijk veel werk, diezel, werktuig-kosten schieten omhoog. Kortom, arm leven en arm sterven.
Coen
@groeier , onze arbeidsinzet voor de teelt zal wel meevallen: samenwerking met de akkerbouwer en oogst via loonwerk.
de arbeid rondom de verwerking is natuurlijk afwachten, we zullen het ervaren 😄
kaas
@Coen hangt er van af als je ze apart wil in kuilen of door mais.
apart in kuilen dan kan je er maar5 maand van voeren moet je elke dag snipperen .
door de mais word het groei seizoen kort en moet je tegelijk snipperen met het mais hakselen dus loonwerk komt er zo weer 300 euro per bij en toch minimaal 5 bespuitingen nodig ivm ziekten en onkruid.eerst goed nadenken voor dat je er aan begint
de hoef
Quote Reactie van @Coen:
van ruim 50 jaar geleden:

da is nogal 'we gaan hier ook 4 ha zaaien 'rooien gelijk mee de mais en dan erdoor vrezen in de bult na de bieten gras erin
jvt
@de hoef , mis je de tonnen, alhoewel in uittik wel de beste grond ligt natuurlijk. Maar je moet dan niet verwachten dat je de 90 ton haalt per ha, als je begin oktober al de bieten uit de grond haalt.
de hoef
@jvt da snappen ze in uitik ook nog net
als ik nu gras zaai heb je ook weinig dit jaar 'daarom is een keer bieten proberen
kaas
@jvt want 90 ton bieten per ha dan word het wel heel duur voer
jan w
@de hoef
Als je ze door de mais doet, gaan de positieve effecten van voederbieten ook grotendeels verloren.
de hoef
@jan w 'hoe bedoel jij dat
+1
matt
@Coen oh nou snap ik hem plan b ieten 😂
Coen
@matt , maar ook mais, graan en luzerne (voor eigen gebruik), suikerbieten en (verhuur voor) aardappelen 😄
en natuurlijk alles eigen mestplaatsing 😄
matt
@Coen hoe doe je dat dan met de derogatie?
de hoef
Quote Reactie van @matt:
derogatie?

wa is da
cjw73
@matt creatief boekhouden.!! Heb ook meer dan 30% akkerbouw.
Coen
@matt , onze visie: op de lange termijn is derogatie eindig, maar zo lang mogelijk hiervan gebruik maken 😄

for the time being: de grenzen 80:20 opzoeken met deels groen 😄
+1
pieta
@Coen Lijkt meer op zo'n verfoeid voer-mestcontractje. 😁
de hoef
@jan w hoe is het gegaan met de voederbieten uit de slurf
jan w
@de hoef
Heb ze in het verleden altijd in een kuil gehad. Maar slurfen wordt wel gedaan. Lijkt mij wel een systeem om de zomer ermee door te komen.
melkvee.nl/nieuws/11293/…
de hoef
@jan w en dan eerst snijden zeker
+1
kaas
Veel werk en hele dure teelt kleine 1000 euro duurder dan mais en die voordelen die ze zeggen komen lang niet altijd uit hier vet daling ipv stijging
Pluto
De eerst volgende jaren krijg je een lagere opbrengst van het opvolgende gewas!!. De schade die bieten aanrichten voor volg teelt wordt ernstig onderschat.
Titus de Wolff
Zo 'n tien jaar geleden ploegde ik om de kieviten en scholeksters te verwennen en daarmee te behouden elk jaar 1 ha grond zwart. Eerste twee jaar zaaiden we gras/voererwten, dat ging goed maar de roeken vraten de erwten op. Toen gras/lupine maar de duiven vraten het gezaaide zaad op. Dus mislukt. Toen gras/voederbieten maar de voederbieten kwamen slecht op. Er stonden misschien 50 vrij kleine bieten die ik maar mee gemaaid heb. Dus mislukt want de jonge kieviten hadden er ook weinig verschuil in.
weideboer
Allemaal duidelijk. Voederbieten schrappen we maar als alternatief om als aanvullende ruwvoeder te verbouwen naast mais. Bedankt u allen!!!
+2
Noorderling
Quote Reactie van @weideboer:
e maar als alternatief om als aanvullende ruwvoeder te verbouwen naast mais. Bedankt u allen!!!

De kans dat het met bieten in november/december een smeerboel wordt is groot, en wat ga je dan nog er dan het jaar erop inzaaien?

Is tarwe geen optie? Lijkt mij wat veiliger als je op klei op veen zit en bent er ook flexibeler mee.
Tarwe kun je verkopen als het je niet past, als ruwvoer hakselen of combinen en pletten/ontsluiten als dat beter uitkomt. Daarnaast heb je land ook mooi op tijd schoon waarna je een mooie kans hebt om eventueel wat egalisatiewerk te doen en weer gras in kunt zaaien.
+1
Groen1
Op het bedrijf van familie Gunnewijk in Rekken worden de voorbereidingen getroffen voor de teelt van voederbieten. Het is het tweede jaar dat de veehouders voederbieten telen. 'Het is goed bevallen', vertelt Tom Gunnewijk. 'Het was wel wennen, want de teelt was nieuw voor ons.'
De 85 koeien reageerden er goed op. Ze kregen van september tot 1 maart dagelijks 15 kilo verse voederbieten. In die periode lag het vetgehalte rond 4,80 procent, het eiwitgehalte zat boven de 3,90 procent. De veehouder zaait 3,5 hectare voederbieten (ras Rialto), daarvan wil hij 2 hectare vers voeren en 1 hectare inkuilen door mais. De bieten worden gezaaid op een grasperceel dat hij liet doodspuiten. De opbrengst ligt op circa 100 ton per hectare. 'Wil je echt effect merken in de gehalten, dan moet je minstens 10 kilo verse voederbieten voeren. Heb je 100 koeien dan zou je 2,5 tot 3 hectare kunnen telen, afhankelijk van je rantsoen.' Wie de voederbieten door de maiskuil wil versnipperen, om hier het hele jaar van te voeren, kan volgens hem een groter aandeel voederbieten telen. De veehouders maken de percelen zelf zaaiklaar (ploegen, kalk strooien, rotorkopeggen) en bemesten het met 25 kuub drijfmest en 300 kali per hectare. Gunnewijk verwacht dat de loonwerker eind april, begin mei kan zaaien. Daarna volgt er drie keer een onkruidbespuiting en in het najaar wordt er tegen bladvlekkenziekte gespoten. De totale spuitkosten liggen op 300 tot 350 euro per hectare. De boeren oogsten met een tweedehands voederbietenrooier, gekocht via Marktplaats.
cs-agrar
Quote Reactie van @Groen1:
In die periode lag het vetgehalte rond 4,80 procent, het eiwitgehalte zat boven de 3,90 procent

bij hoeveel melk?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Mais , veen , ervaring , voederbieten en ervaringen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0