Vanavond bij Pauw en Jinek. Melkveehoudster Eline Vedder Monaster.

Deze boerin uit het Drentse Ruinerwold , en voorzitter van L.T.O. Zuidwest-Drenthe bekend van o.a. de LAARZENactie schuift vanavond voor de tweede keer aan tafel bij Pauw en Jinek. Dit mag u niet missen.

Deel dit topic

Reacties

+1
Henk Schoonvelde
Goed gedaan Eline.
vrije boeren
Hoop dat ze niet weer gaat smeken om een wetgeving . We redden ons uitstekend zonder fosfaatplafond
+4
Henk Schoonvelde
@vrije boeren Wat is je wens? Akkoord Parijs, ammoniak, fijnstof? We moeten goed nadenken of fosfaat misschien wel een betere begrenzing is dan de potentiele en slecht meetbare andere grenzen.
robbies
@Henk Schoonvelde beperking is prima. maar als je een vooruitstrevende beperking wil organiseren, dan moet je niet werken met historisch referentiegegevens. De voorgestelde fosfaat wetgeving bevoordeelt een groep veehouders die toevallig goed gegokt hebben.
+3
pieta
Quote Reactie van @robbies:
De voorgestelde fosfaat wetgeving bevoordeelt een groep veehouders die toevallig goed gegokt hebben

Die zitten er wel wat bij maar het doet in mijn beleving gewoon recht aan wie altijd al melkvee had. Een soort van patent zeg maar. Nu ze het gaan beperken wil ineens iedereen meer koeien.
+2
robbies
@pieta Er was een beperkte groeiruimte en die ruimte is in 3 maanden opgenomen. Wie in die maanden niet zijn stal volgezet heeft is de pineut. Heeft weinig met patenten te maken. Van mij mag iedereen koeien melken, mits je je mest maar verantwoord afzet.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Er was een beperkte groeiruimte en die ruimte is in 3 maanden opgenomen.

Die was er niet. Volgens mij zaten we voor 1-4-2015 al wel aan het plafond.
+1
robbies
@pieta dat is jouw veronderstelling. Feit is dat je spekkoper bent als je je aantallen op 2 juli op orde hebt, ongeacht of het P-plafond op 1 januari, 1april of 1 juni overschreden is
pieta
@robbies Ik denk dat het ook wel een feit is en niet alleen een veronderstelling. En ja, wie op 2 juli 2015 veel vee had staan is spekkoper.
Frits1
@pieta niet meer, maar ook niet minder.
+2
m uut m
@Henk Schoonvelde
Fosfaatrechten geven geen enkele garantie op geen verdere beperkingen.
Geen fosfaatrechten en alle milieu eisen op bedrijfsniveau regelen.
pieta
Quote Reactie van @m uut m:
Fosfaatrechten geven geen enkele garantie op geen verdere beperkingen

Je bedoelt geen fosfaatrechten geven garantie op andere beperkingen. 😁
m uut m
@pieta
Er is maar 1 zekerheid aan fosfaatrechten en dat is dat er weer een kapitaal uit de sector verdwijnt.
pieta
@m uut m Feit is toch vooralsnog dat als ze ingevoerd worden de sector een kapitaalsinjectie krijgt van ongeveer 85 miljoen kg fosfaat maal de dan geldende prijs. Met de huidige handelsprijs komt het neer op een injectie van ...... reken zelf maar even uit en hou ook nog even rekening met eventuele prijswijzigingen van andere bedrijfsmiddelen/bedrijfskapitaal.

En pas daarna kan er iets van kapitaal gaan verdwijnen uit de sector .
m uut m
@pieta
Ben je zo dom of doe je zo dom
+1
robbies
@m uut m @pieta heeft gelijk. Geld dat de sector uit loeit is sws onzin. Dat heeft de afgelopen periode wel bewezen. Het quotum ging eraf en er werden stallen gebouwd, grondprijs van huur/koop steeg, want we hadden geen quotumkosten meer. Geld vloeit dan ook de sector uit, naar grondverhuurders/verkopers en aannemers. Aperte onzin
+1
m uut m
@robbies
Door de invoering van het MQ is de grond prijs ook niet gezakt.
Volgens piet krijgen we een kapitaal injectie dat is je reinste flauwekul.
Elke euro die voor een kg fosfaatrecht gegeven wordt komt vanuit de sector zelf en verlaat de sector
pieta
@m uut m Men lijdt het meest van de pijn die men vreest. Het gaat altijd ergens geld kosten als je iets wil in NL in de melkveehouderij. Dat is het enige wat ik weet. Zo fanatiek zijn we met zijn allen wel.
En net voor de invoering vh melkquotum is de grondprijs al gedaald en na de invoering de eerste tien jaar weinig gestegen. En sinds de afschaffing vh melkquotum in beeld kwam is ie fors gestegen. Maar of het allemaal alleen met invoering en/of afschaffing vh melkquotum te maken had denk ik niet maar het heeft wel een flinke invloed gehad.
Oftewel ik hoop het mee te gaan maken.
robbies
@m uut m toen was er niet eens een meststoffenwet. Grond was totaal niet nodig om koeien te melken. Je vergelijking gaat dus totaal niet op
cornelissen
@robbies Als je fosfaatrechten koopt cq hebt,dan is een stal en land overbodig?
robbies
@cornelissen nee, maar je financiële slagkracht is wel groter. Heb jij in het MQ tijdperk gezien dat bedrijven wilden verdubbelen ( of verzesvoudigen)? Ik niet. Nu leek er de mogelijkheid te zijn, dus is die aangegrepen en is al dat geld de sector uitgestroomd. De agrarische sector is geen solitaire economie waar geld uit verdwijnt
robbies
@m uut m dat is volgens Wiebren wensdenken
+1
m uut m
@robbies
Je moet de problemen oplossen waar ze gemaakt worden. Heeft niets met wensdenken van doen.
Het is gewoon de meest realistische oplossing.
+4
cornelissen
@Henk Schoonvelde Echte grondgebondenheid,valt ook gemakkelijk aan de maatschappij uit te leggen
Henk Schoonvelde
@cornelissen Mee eens verkoopt het gemakkelijkst. Wel ff gevolgen overzien. Nu 50% van veehouders niet grondgebonden, zonder sturen op efficiëntie zou je icm andere grenzen zoals Parijs terug moeten naar 11 a 12 miljard kg melk. Willen we dat? Wie gaan we korten (wie doet nu iets verkeerd?) ? Hou er wel rekening dat de rekeningen van onze sector met melkgeld worden betaald. Fosfaat is vrij goed te berekenen. Dat is bijvoorbeeld met ammoniak of klimaat veel ingewikkelder. Wij moeten als sector een doorkijk maken naar de toekomst, maar het is gevaarlijk en te gemakkelijk om de huidige regelgeving meteen over boord te gooien.
1) Wat zijn dan de grenzen,?
2) Hoe en wanneer ga je die grenzen stellen?
3) Hoe ga je de eventuele ruimte of korting verdelen?
4) Ga je sturen op efficiëntie en maak je gebruik van data, sensoren etc. (huidige insteek) , of als sector collectief terug in productie?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Henk Schoonvelde:
1) Wat zijn dan de grenzen,?2) Hoe en wanneer ga je die grenzen stellen?3) Hoe ga je de eventuele ruimte of korting verdelen?4) Ga je sturen op efficiëntie en maak je gebruik van data, sensoren etc. (huidige insteek) , of als sector collectief terug in productie?

Zware kost op de zondagmiddag.

1) Zet alle bekende, reeds afgesproken grenzen op een rij èn communiceer dit richting melkveehouders.

2) Leer van het verleden, de sector kan zelf vrijwel niets afdwingen, dus ook niet proberen dat te doen. De overheid maakt beleid en regelgeving.

3) Ook verdeling van ruimte is geen taak van de sector zelf. De overheid maakt beleid, de sector kan hooguit een lobby voeren. De afgelopen periode heeft ons geleerd dat verworven rechten zeer sterk staan en dat bedrijven die in de knel komen door in te voeren regelgeving doorgaans zeer genereus worden ontzien door de overheid. Laat het dus maar gebeuren. Uiteindelijk hebben niet politici maar juristen het laatste en beslissende woord.

4) Sturen op efficiëntie is doorgaans contrair aan het wensbeeld van de gemiddelde burger en staat garant voor een misselijk makende bak regels. Uitgangspunt zou een administratief eenvoudig en werkbaar systeem moeten zijn, waarbij afwijken van de hoofdlijnen op kosten van de ondernemer zeer strak geborgd dient te worden middels digitale koppeling van gegevens.

Nu wordt alles uit de kast gehaald om het fosfaatplafond te verhogen met exportmest of extra ruimte te creëren met KLW, over een half jaar blijkt dat we intussen over andere milieugrenzen heen zijn gehobbeld. Zonde van de energie. Zorg eerst voor #duidelijkheid.
+2
sleepslang
@Henk Schoonvelde gewoon zoals het hoort in de toekomst, GVE/Ha, dat is de enige duurzame grens.
+2
sorry
@sleepslang henk is al gehersenspoeld.......pleiten voor fosfaatrechten want dat is duidelijk meetbaar...maar wel weer lopen zemelen over kringloopwijzer.....over al dat geld wat uit de sector gaat stromen zwijgt henk dan weer...dat was toch de reden dat de melkquota weg moest henk ?....
Henk Schoonvelde
@sleepslang Wat is duurzamer aan grondgebonden? Zou je nog wel op efficiëntie willen sturen?
Coen
@Henk Schoonvelde , en jij als LTO-bestuurder denkt dat (na de politieke fosfaatsoap) die andere begrenzingen er dan niet gaan komen ?
regeren is vooruitzien en als belangenbehartiger je leden vroegtijdig en juist informeren, anders krijgen we nog jarenlang weer van die soaps met alleen maar verliezers onder de melkveehouders.
Henk Schoonvelde
@Coen Helemaal mee eens. Tijd om visie te vormen en daar actie op nemen. Perfecte deal zal niet mogelijk zijn, dat moeten we voor lief nemen.
Coen
@Henk Schoonvelde , in 10 jaar tijd iedereen (lineair) naar een strakke grondgebondenheid --> minimaal 70% van de voederbehoefte van eigen grond.
+1
Noordoost
Hopelijk gaat ze pleiten dat de derogatie eraf moet
+2
vedder
@Noordoost Juust!! standaard 250 kg N
m uut m
@vedder
Dan moet je de Europese standaard aanpassen anders blijft het een derogatie.
+1
vedder
@m uut m Dat weet ik, maar moeten we nou de komende 2000 jaar, ieder jaar soebatten om derogatie? Dan is het ook niet echt uitzondering meer. Er moet toch een keer een punt komen dat een vaste derogatie mogelijk wordt, als bijv. alle grondwater schoon is ( zoals eigenlijk al)
m uut m
@vedder
Met 20 jaar hoeven we geen derogatie meer want dan is biologisch de standaard.
+2
hooivork
UITZENDING WAS VRIJDAG 17 MAART
storm
Heeft iemand de link naar de uitzending?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boerin geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN