Scherpe prijsdaling van rundveedrijfmest


De mestprijzen zijn deze week licht gedaald, omdat het mooie weer boeren de kans geeft om mest uit te rijden. De prijs voor rundveedrijfmest daalde het scherpst. Dit en meer in de marktflits van donderdag 16 maart: boerenbusiness.nl/video/markten/…
Grasbaal

Laatste  |  

Reacties

+2
Metal ap
Laat ze maar betalen die te veel hebben
+1
bella
Nog een paar weken dan krijgen wij geld toe als we mest afvoeren.
+4
Metal ap
@bella droom verder
+2
Cornelis
@Metal ap Is bijna werkelijkheid. Deze marktflits lijkt echt nergens op.
+1
Rondhus
@Cornelis heel laag zal hij niet worden helaas. Putten bij varkenshouders zitten stampvol. En er zit menig opslag ook nog vol met rundveemest. Denk dat we pas volgend jaar echt lagere prijzen gaan krijgen
+2
Frans1
@Rondhus Met het fosfaatreductieplan en de daaropvolgende invoering van fosfaatrechten is de druk van de mestmarkt afgehaald.Mestafzet gaat goedkoper worden omdat de productie dus ook het overschot kleiner wordt.
+3
buorman
@Frans1
Moet het overschot eerst even weg zijn Frans, zie melkpoeder
Jaap40
@buorman gelukkig is melkpoeder wat anders dan mest.....
Poeder direct naar Afrika sturen, mooie bestemming voor uitstekend product.
George
Quote Reactie van @Jaap40:
Poeder direct naar Afrika sturen, mooie bestemming voor uitstekend product.

Wil je het gratis kwijt dan?
Jaap40
@George EU heeft het toch opgekocht?
+1
George
Quote Reactie van @Jaap40:
EU heeft het toch opgekocht?

Ja dat is een liefdadigheidsinstelling zeker?
Jaap40
@George geen liefdadigheid nee,
20 miljoen mensen helpen vanuit EU door poeder weg te sturen waar alle inwoners van EU aan meebetalen lijkt me niet onoverkomelijk. Dus vandaag nog doen!
+1
George
Quote Reactie van @Jaap40:
geen liefdadigheid nee,20 miljoen mensen helpen vanuit EU door poeder weg te sturen waar alle inwoners van EU aan meebetalen lijkt me niet onoverkomelijk. Dus vandaag nog doen!

Waarom doen? Waarom iedereen meebetalen ? Om jullie van jullie poederberg af te helpen die door een stelletje malloten bij elkaar werd gemolken na de afschaffing van de quotering zonder zich af te vragen of er markt was voor deze productieverhoging?
Jaap40
@George is inderdaad door malloten bij elkaar gemolken. Maar iedereen voortdurend blijvend de pijn laten voelen van dat poeder is voor de niet malloten net zo erg.
Door poeder weg te zetten bij mensen die er de noodzaak bij hebben zeg ik: DOEN!

Zo dient het 2 uitstekende doelen. En die malloot melkers moeten simpelweg allemaal aan de 2 juli 2015 voldoen, en dat kan ook zonder de 1 oktober 2016 datum. Wie die 1 oktober 2016 verzonnen heeft moeten ze ook ....
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Jaap40:
Wie die 1 oktober 2016 verzonnen heeft moeten ze ook ....

een bosje bloemen en/of een doos gebak sturen ?
George
Quote Reactie van @Frans1:
Met het fosfaatreductieplan en de daaropvolgende invoering van fosfaatrechten is de druk van de mestmarkt afgehaald.Mestafzet gaat goedkoper worden omdat de productie dus ook het overschot kleiner wordt.

Als er minder koeien worden gehouden zal er minder mest worden geproduceerd , maar ook vóór 2015 werd er al flink betaald om van de mest af te komen.
+1
Frans1
@George Maar voor een paar euro/m3 aan afvoer kun je geen duur land aanhalen.Ik ben er sinds bekendmaken dat de quotering er af zou gaan helemaal vanuit gegaan dat plaatsingsruimte op grond de vervanger zou worden door marktwerking op de mest en voermarkt,maar daar is een stokje voor gestoken door de voorgenomen invoering van p-rechten.
Jaap40
@George als de regels maar helder zijn/worden (juiste analyse) dan wil akkerbouw sector graag meer rundvee drijfmest hebben. Tevens vaste mest. Plek zat. Afvoer tegen loonwerkkosten + 2 euro
+1
George
Quote Reactie van @Jaap40:
als de regels maar helder zijn/worden (juiste analyse) dan wil akkerbouw sector graag meer rundvee drijfmest hebben. Tevens vaste mest. Plek zat. Afvoer tegen loonwerkkosten + 2 euro

Voor akkerbouwers zijn regels duidelijk. 170 kg N per ha uit dierlijke mest en standaard 50 kg fosfaat. Analyses volgen achteraf. Plek zat ja als je betaald , hier is het momenteel loonwerkkosten plus minstens €8
+1
Gerritjan
@George Hier in de regio is de vergoeding hetzelfde als vorig jaar nl 10 euro toe, in de grond geleverd. (rundveemest)
+1
pieta
@George Volgens mij konden wij het van 2010-2013 voor uitrij- en transportkosten afzetten hiero. Ik zie dat weer terugkomen.
+1
Jaap40
@pieta die kant moet het op. Zelfs zover dat er waarde/prijskaartje aan komt hangen. Organische stof gaat goed betaald worden.
+1
George
Quote Reactie van @Jaap40:
kant moet het op. Zelfs zover dat er waarde/prijskaartje aan komt hangen. Organische stof gaat goed betaald worden

Er wordt niet voor mest betaald Jaap , zet dat gewoon uit je kop. Dan kiezen de meeste akkerbouwers gewoon voor kunstmest. Veel makkelijker in de juiste dosering en op de juiste tijd aan te brengen. Organische stof krijg je ook met rundveemest amper omhoog.
Jaap40
@George het is hier geen Brabant

Flevoland bijvoorbeeld heeft veel dierlijke mest nodig. Alleen kunstmest werkt niet
George
Quote Reactie van @Jaap40:
Flevoland bijvoorbeeld heeft veel dierlijke mest nodig.

Dat kan er is toch genoeg te krijgen. Zoveel je maar wilt. De vrachtwagens rijden graag die kant uit.
George
Quote Reactie van @pieta:
Volgens mij konden wij het van 2010-2013 voor uitrij- en transportkosten afzetten hiero. Ik zie dat weer terugkomen

Hier niet Pieta. Ik heb tot vorig jaar mest gehad van varkenshouder en die betaalde me in die jaren €2,75 per kg fosfaat bij
janv
Mest wordt het nieuwe goud.
George
Quote Reactie van @janv:
Mest wordt het nieuwe goud.

Jaja
ronny 2
Rvm hier afvoer 15 euro
klant
@ronny 2 veel te duur hier 8 euro
Erco
Hier een tientje maar straks de helft
paul1
@Erco per kg ?
Erco
@paul1 per vrachtwagen voor de moeite
+6
brabo
Het blijft natuurlijk toch heel veemd dat een afvalprodukt (mest)van de melkveehouderij wat richting akkerbouw gaat, dat daar voor betaald moet worden, terwijl een afvalprodukt van de akkerbouw( perspulp etc) in tegenovergestelde richting naar de melkveehouder gaat, dat dat wel geld opbrengt.
+5
Rondhus
@brabo voor de kliko moet je ook betallen. Afvalverwerker beurt voor het gescheiden afval weer geld. En wij moeten weer betalen voor greppelbuizen van gerecyceld materiaal
+2
weideboer
@Rondhus waarom ?, daarom....
.
+1
matt
@brabo dan ga je toch gewoon zelf grond kopen kun je mest aan voeren en perspulp verkopen.
Dat is goud jonghûh !
George
@matt Klopt Matt , die Brabo blijft gewoon een goeiekope brabander. Voor zijn voer wil hij niet veel kwijt en voor zijn mestafvoer ook al niet!
brabo
@George
Ik probeer hier gewoon de kost te verdienen George net zoals jij dat wil. En dan vraag ik me af waarom de afvalstromen bij de een geld opbrengt en bij de ander dit geld kost. Waarom zou dit niet andersom kunnen.
Hier heb ik overigens al mestafvoer die geld opbrengt, en perspulp voer ik al weer een tijdje niet meer.
+2
matt
@brabo dat kun je toch zelf wel invullen omdat de grond niet aan de mest gekoppeld is
Word er meer mest geproduceerd dan er grond beschikbaar is om deze op uit te rijden.
En iets wat te veel geproduceerd wordt is niks waard,of kost zelfs geld om vanaf te komen.
Ook al is het op zich dan een waardevolle grondstof
George
Quote Reactie van @brabo:
dan vraag ik me af waarom de afvalstromen bij de een geld opbrengt en bij de ander dit geld kost

Jij wilt gewoon verdienen door een ander niks te geven en zelf niet te investeren in grond. Je wilt degene met grond laten betalen voor je mest maar wat degene met grond teelt voor een beetje hebben. Zo blijft men wel boer ja. Dat sommige binnen de sectoren zo misgunnend kunnen zijn daar begrijp ik niks van.
+1
brabo
@George
weer een hoop onzin bij elkaar verzonnen George,
Jij weet helemaal niet of ik wel of niet investeer in grond dus daar al gelijk een oordeel over vellen is ietswat voorbarig. Ik heb voor dit jaar 52 ha in gebruik bij gemiddeld waarschijnlijk hooguit 110 koeien, dus dat lijkt me een redelijke verhouding.
En verders stel je dat ik niet wil betalen voor mestafvoer en voeraankoop. Dat is natuurlijk ook onzin. Ook ik moet hiervoor gewoon de beurs trekken. Maar het lijkt me een hele normale gang van zake dat ik dit zo voordelig mogelijk wil doen. Dat heeft niks met misgunnen te maken.

Ik wil hier gewoon even logisch beredeneerd krijgen waarom de ene afvalstroom geld op brengt en de andere geld kost. Je hebt me nog steeds niet kunnen overtuigen waarom het nu zo is zo als het is, en waarom niet andersom.
George
@brabo
Nou Matt is heel duidelijk met de uitleg.
Er is gewoon een teveel aan mest tegenover grond. En op niet elke grond staan bieten dus is er geen teveel aan perspulp. Bovendien als de prijs niet interessant genoeg is gooit Cosun wat meer in de vergister , simpel toch?
brabo
Quote Reactie van @George:
teveel aan mest tegenover grond.

daar ben ik niet van overtuigd.
heb je wat cijfertjes voor me ?
+1
George
Quote Reactie van @brabo:
daar ben ik niet van overtuigd.heb je wat cijfertjes voor me ?

Nee die heb ik niet en die ga ik ook niet voor je zoeken. Maar feit is dat je zult moeten betalen om van je mest af te komen en dat je perspulp niet gratis krijgt. Bovendien zal het zo zijn dat wanneer er betaald voor mest moet worden dat er toch weer meer gekozen wordt voor kunstmest.
brabo
Quote Reactie van @George:
Nee die heb ik niet en die ga ik ook niet voor je zoeken

dus het komt er eigenlijk op neer dat je weer eens zomaar wat roept zonder onderbouwing.
George
Quote Reactie van @brabo:
dus het komt er eigenlijk op neer dat je weer eens zomaar wat roept zonder onderbouwing.

Ja. De prijzen voor afvoeren van mest en de prijs voor perspulp spreken voor zich. Van het ene is veel te veel en daarom moet je betalen om er vanaf te komen en van het andere is niet genoeg en moet je betalen wil je het krijgen. Fijne dag nog verder Brabo.
+1
brabo
@George
de prijs van perspulp is gelinkt aan de prijzen van andere krachtvoeders en dat heeft niks met het vraag en aanbod verhaal te maken. Komend seizoen wordt er nogal wat meer bieten geteeld, maar ik geloof niet in een lagere prijs.
de prijs van mest is volgens mij ook meer gebaseerd op emotie dan echt op cijfers.
Er is nog steeds voldoende grond om de mest in NL te plaatsen. Alle kippenmest en gedeelte van de varkensmest gaat al de grens over en voor alle overige mest is plek zat.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @brabo:
voor alle overige mest is plek zat

daar ben ik niet van overtuigd.
heb je wat cijfertjes voor me ?
matt
@Jack Rijlaarsdam mest verwerking percentages worden wel telkens opgeschroefd met uiteindelijk als doel.
Dat de rest van de mest in evenwicht is met de plaatsingsruimte
Jaap40
@Jack Rijlaarsdam in het noorden is echt plek zat
brabo
@Jack Rijlaarsdam
ha ha, ja hoor google staat er vol mee 😄
maar als ik hier in de buurt rond kijk, dan wordt nog steeds vrij veel mest geplaatst in de directe omgeving, en wordt er weinig over groter afstand vervoerd. Dus zo moeilijk zal het nog wel niet zijn, ondanks dat we hier volgens vele toch in het met dieren overbevolkte Brabokije zitten.
vette piet
@brabo En wat als volgend jaar de derogatie niet verlengd wordt, of aangepast wordt? Denk je dat er dan ook nog plek zat is?
+1
brabo
@vette piet
dan is er iets minder plek, dat snap je zelf ook wel. Voor de ontvangende partij veranderd er zonder derogatie echter niets, want die zit nu ook al op 170 kg N. En hier mogen we nu met derogatie ook maar tot 230 kg N gaan.
George
Quote Reactie van @brabo:
Er is nog steeds voldoende grond om de mest in NL te plaatsen. Alle kippenmest en gedeelte van de varkensmest gaat al de grens over en voor alle overige mest is plek zat.

Daar ben ik niet van overtuigd.
Heb je wat cijfertjes voor me?
brabo
Quote Reactie van @George:
Daar ben ik niet van overtuigd.Heb je wat cijfertjes voor me?

Niet een ander gaan na apen George.
Jij en je streekgenootje Matt beginnen met een stelling, dus het is aan jullie om met broninformatie te komen
George
@brabo Ik aap jou even na , en ja later zag ik dat Sjakkie dat ook al gedaan had. Maar dit was gewoon het eerste wat in me opkwam toen ik jou reactie las.

Maar dus het komt er eigenlijk op neer dat je weer eens zomaar wat roept zonder onderbouwing.
+2
zwier
@brabo Volgens mij toch heel duidelijk dat er in Nederland meer mest geproduceerd wordt dan dat er geplaats kan worden op de beschikbare grond, anders hadden we niet al 20-30 jaar lang met dit gezeur te maken gehad.
Rondhus
@zwier dat weet ik niet. Als je echt theoretisch gaat kijken en je telt alle grond die er voor in aanmerking komt meetelt dan heb je niet genoeg mest.

Nadeel van mest is dat we als afzetters geen constante gehalten kunnen leveren en in de verhouding die verschillende teelten nodig hebben. Daarnaast wil niemand te veel inversteren in opslag waar dan ook. En daardoor kom je weer snel in de problemen als er door te weinig tijd of weersinvloeden niet op tijd gelevert kan worden
klant
@George en gelijk heeft ie
George
Quote Reactie van @klant:
en gelijk heeft ie

Wie?
George
Quote Reactie van @brabo:
terwijl een afvalprodukt van de akkerbouw( perspulp etc) in tegenovergestelde richting naar de melkveehouder gaat, dat dat wel geld opbrengt

Die perspulp komt niet rechtstreeks van de akkerbouwer.
+1
vette piet
@George Ik denk dat Brabo geen perspulp voert, maar gewoon krachtvoer. Daar zit vaak wel een deel droge bietenpulp in. Met andere woorden, het is gewoon een goede grondstof die schaars is, en dat is mest op dit moment niet.
Pluto
De loonwerker moet nog aanvoeren het bedrag staat hier al vast ,De offertes worden ingeleverd voor het uitrij seizoen van start gaat !.
+1
pieko
252 kuub afgevoerd voor 13,75 euro, hoorde dat de prijs nu 13 euro incl monstername is.
robotboertje
@pieko welke regio en waar naartoe?
Hier vd winter €22,- betaald, op de vrachtwagen naar het hoge noorden.
pieko
@robotboertje Alblasserwaard Zuid- holland.
De mest van 13euro rijden ze naar Zeeland en is een andere regionale handelaar.
Jaap40
@robotboertje oef wat een geld. Kan dat niet anders? Dan zit er extreem veel transport bij zeker....
robotboertje
@Jaap40 op dat moment niet. Stond ook 'waardetransport ' achterop de vrachtwagen. .....
was wel lekker pittig spul, dik 5 kg N en 1.8 p. En voorraad kost ook geld hè 😊
Jaap40
@robotboertje niet genoeg mestopslag kost in de regel meer. Zorg dat je zelf kan bepalen wanneer je mest afvoerd.
milka
@robotboertje hier 6,71 n 3,50 p transportkosten gedeeld dus ik kwam op 4,50 euro😊 vaste mest
demelkboer
@milka ik ben ook dan van vaste mest. Liefst boer boer. Forfaitair 7n en 4.5 p2o5
hans1980
Deze winter paar vracht a 20,50
weideboer
Gekleurd water vervoeren blijft en zal altijd te duur blijven als je mest als stront ziet
+4
jvt
Hier brengt stalmest 15 euro per ton op, varkensmest verkoop ik voor vier, rundveemest voor twee, alles zelf laden door koper
+1
tok achterhoek
Hier in de buurt is geen mest meer te krijgen. Dus de prijs moet volgend jaar wel zakken
robotboertje
@tok achterhoekAls jouw naam je vestiging regio weergeeft, mag jij hier wel wat komen halen, bij ons is nog wel 1000m3 te krijgen.
hoeft niet de hele wereld te kosten, wij zijn niet zo moeilijk in de Achterhoek wat
😂
groeier
De afzet zal nu wel weer stoppen met al dat regenwater.
Erco
@groeier die paar mm? Dat is ook emotie
groeier
@Erco
Is maar net waar je zit, maar op de meeste plaatsen is toch ruim voldoende water gevallen.
+1
Frans1
Quote Reactie van @Erco:
Dat is ook emotie

Is toch iets meer dan emotie,toch wel wat water gevallen hier
+1
George
@Frans1
Hier zijn we toch weer een poosje uitgewerkt op het land.
oldhuus
Hier ook flink geregend hoor, zaterdagnacht ook. Was vorige week ook maar een paar dagen droog genoeg om uit te rijden, maar mag niks aanvoeren en hoef ook niks af te voeren, dus heb niet zo'n last van die extreme prijsdalingen.
Frans1
Quote Reactie van @oldhuus:
Was vorige week ook maar een paar dagen droog genoeg om uit te rijden

Donderdag zelf wat uitgereden,vrijdag de loonwerker nog wat,en nu ligt het idd wel weer ff stil.wij wonen niet zo ver van elkaar toch,als ik het goed heb?
oldhuus
@Frans1
Dat zegt ook niet alles, maar ik woon 10km ten oosten van Steenwijk, jij richting de polder toch?
Frans1
Quote Reactie van @oldhuus:
10km ten oosten van Steenwijk,

Jeroen Grit heeft mijn huis geschildert vorig jaar,die ken je dan vast wel
Wij een km of 15 ten zuidwesten van Steenwijk,net achter de meren
tok achterhoek
@robotboertje Waar zit jij ongeveer
+1
robotboertje
@tok achterhoek 637 km ten noorden van Parijs
+1
Grensboertje
@tok achterhoek Weet niet in welke Achterhoek jij zit, maar hier heb ik al wel 10 boeren en 2 loonwerkers aan de telefoon gehad, wouden allemaal stront bij mij kwijt. Hoogste bod tot zover 12 euro toe plus bemonstering en uitrijden....
tok achterhoek
@Grensboertje Ik zit in het uiterste oosten, prijs die jij noemt klopt ook wel. Hier in de buurt is het in iedergeval op. De afzet van vorig jaar laat ik maar schieten, was iets verder weg. Maar als je het verder weg laat brengen zit je wel op 17 a 18 euro. Maar dan kun je wel net zo veel kwijt als je zelf wilt.
Jaap40
@tok achterhoek dat rekent wel lekker zeker dat soort prijzen.....
Hobbyhouder
Vandaag het maisland laten bemesten door de loonwerker . 150m3 aangevoerd € 4.00 toegekregen. De loonwerker heeft alweer een nieuwe trekker (😬
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Hobbyhouder:
150m3 aangevoerd € 4.00 toegekregen.

in grond ? en ff de gehalten erbij vermelden anders is het een nietszeggend getal

hier in noorden t.o.v. vorig jaar afzetkosten rundveemest zo een beetje gehalveerd
milkman2
@KuikenenKoe Hier ook stuk goedkoper dan vorig jaar.
Vorig jaar zaten we op 9 euro, nu voor 5,50 euro per m3 en akkerbouwers hier krijgen geen geld meer toe.
Frans1
@KuikenenKoe
Vorig jaar in augustus aangevoerd voor 9 euro toe voor gewogen en bemonsterde rundveemest dus dat klopt dan wel aardig.
+1
oldhuus
@Hobbyhouder
Bijna alle boeren hier een nieuwe trekker...
Maar ik ga dit jaar de voorraad wel verlagen, misschien overleven we dan een jaar zonder derogatie ook nog wel.
+1
Grensboertje
@oldhuus Hier tientje de kuub toe op het land gereden, bemonsterd en wel. En een nieuwe trekker!
+2
vette piet
@Grensboertje Hier ook tientje toe, het zelfde als vorig jaar, er zit nog mest zat overal.
George
Hier mest aangevoerd en uitgereden op het land en €8 per m3 toebetaald krijgen. Hetzelfde als vorig jaar. Het betreft rundermest met 1,6 kg fosfaat en 3,8 kg stikstof.
hans1980
@George Dus aan die 8 euro toeslag wordt niet getornt dan zal transporteur er wel bij in schieten
George
Quote Reactie van @hans1980:
Dus aan die 8 euro toeslag wordt niet getornt dan zal transporteur er wel bij in schieten

Nee de loonwerker moet gewoon betaald worden voor zijn wegen en bemonsteren en uitrijden.
Erco
@George hier 3-3,50 toe op de kopakker.
klant
@George geloof er niks van
+1
Erco
@klant ik geloof George wel. Die is daar wel eerlijk over. Maar het zal wel een week of wat eerder geweest zijn. Want anders laat degene die moest afvoeren toch veel geld liggen. En George heeft het gewoon goed gedaan dan.
+1
George
Quote Reactie van @Erco:
is daar wel eerlijk over. Maar het zal wel een week of wat eerder geweest zijn. Want anders laat degene die moest afvoeren toch veel geld liggen. En George heeft het gewoon goed gedaan dan.

Er is gewoon afgelopen dinsdag 300 m3 uitgereden op mijn maisland en 300m3 is op 9 april uitgereden op mijn aardappelen land. Ik heb niks aparts gedaan want dit is gewoon de prijs hier waar velen zaken voor doen.
George
Quote Reactie van @klant:
geloof er niks van

Dan geloof je het niet jonguh.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden mest , prijs , boeren en licht geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!