Dalende ruwvoer en mestgehaltes blijvende trend?

De afgelopen jaren geven analyse raporten, evenals geluiden uit de praktijk aan dat de gehaltes van rundveedrijfmest evenals ruwvoer dalende zijn. Dit geeft meer onbalans in bemestingsplan, evenals meer af te voeren M3 drijfmest(kosten). Is dit een blijvende trend bij veel boeren

Deel dit topic

Reacties

weideboer
Nu ben ik niet hoogbegaafd, noch Wageningen gestudeerd, noch eigenwijs(ugh...)...

maar wat je niet in de grond brengt, komt er ook niet af. Geldt ook voor melkkoeien enz, Geen schokkende waarneming lijkt me.
brabo
Hier iets harder gaan voeren, en dus ook iets hogere gehaltes in de mest
Rondhus
Gehalten in de kuilgras en dan met name eiwit is laatste vier jaar weer stijgende evenals de opbrengst. Maisland blijven gehalten op peil maar opbrengst is ook stijgende. Zes jaar geleden begonnen met jaarlijks kalkgift op mais en grasland. Al de percelen zijn veen. (In de buurt van karst tamminga). Gehalten in de afgevoerde mest dit jaar 4.3 stikstof en 1.2 fosfaat
+4
overstekend wild
@Rondhus Geen ervaring met veen grond, maar op de klei denk ik dan; de boterhammen van je kinderen op eten
Pluto
Als ik aan Deskundigen vraag wat dit voor uitwerking heeft op ons voedselpakket ,krijg ik altijd als antwoord dat het een interessante vraag is maar niemand die het weet. Bij dieren heeft het effect op antibiotica gebruik daar zijn we zelf al achter maar hoe en wat in de humane????.
jan w
75% van de derogatiebedrijven heeft meer afvoer van fosfaat dan aanvoer. Een ander belangrijk punt daarbij te vermelden is dat het fosfaat in de afgeleverde melk wordt berekend en niet op wordt onderzocht. Hier zou ook een gapend gat tussen zitten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , bemestingsplan en ruwvoer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0