Fosfaatrechten of dierrechten

Zoals van Dam vandaag schrijft zullen we de fosfaat doelstellingen niet halen.
Krijgen we dan Dierrechten?

Deel dit topic

Reacties

robbies
Heb je een linkje waar van Dam dit schrijft?
vaak
@robbies Boer en business. De mail van vandaag
robbies
@vaak Heeft @Wiebren al op gereageerd

Quote:
@vofjagtenberg ook weer gebaseerd op slecht lezen van Boerenbusiness. We komen gemiddeld in 2017 niet onder het plafond, maar wel voor het eind van het jaar. Zeker in het huidige tempo. @kuilhapper we liggen nu aardig op schema, stoppersregeling kon inderdaad wel eens minder worden dan 60.000 maar alles wat daar niet binnen komt zal dus via de percentages in de periodes 3,4,5 en het heffingsbedrag gestuurd moeten worden
vaak
@robbies In het artikel staat het echt anders
+2
Wiebren
@vaak het staat in deze brief:

tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/…

Boerenbussiness heeft de brief niet begrepen. In 2017 zitten we gemiddeld over het hele jaar niet onder het plafond. Als je aan het begin van een jaar zeker 160000 te hoog zit dan moeten er immers aan het eind teveel weg zijn om gemiddeld goed te zitten. Daarom heeft het ook geen zin om de mestverwerkingspercentages aan te passen. Dat schrijft Vam Dam ook.

Wat het reductieplam moet opleveren is dat we (ruim) voor eind 2017 onder het plafond moeten zijn. Daar zijn de maatregelen op gericht en we liggen op koers.
Groen1
@Wiebren Link met reactie van o.a. Jos Verstraten

boerenbusiness.nl/mest/forum/…
Wiebren
@Groen1 dat had ik al gelezen hoor 😉
+1
groeier
@Wiebren
Ja, maar je slacht zo wel veel bedrijven af die totaal niets bijgedragen hebben aan het fosfaatoverschot, denk dat je dat juridisch zwaar onderschat.
pieta
@groeier Fl.kk.r toch op met dat soort gelul. En met Brussel is niets afgesproken over fosfaatoverschotten maar wel iets over fosfaatproductie.
robbies
@pieta jij moet niet de opvolger van Wiebren worden. Hij legt het continu geduldig uit, terwijl jij al in je kolere schiet als er weer eens iemand begint over de onrechtvaardigheid van dit sectorplan.
+1
pieta
@robbies Ik heb geen ambitie om Wiebren op te volgen. En waar groeier het steeds over heeft kan ik gewoon niet volgen. Dus dan geef ik maar eens een keer zo'n reactie. 😁 Moet je niet te zwaar aan tillen.
J.v.G
@pieta Ik denk dat Freriks al in word gewerkt!
+2
Groen1
@pieta Misschien allemaal voor de ontspanning een keer 50 Shades of Grey kijken 😉
Ik snap jou reactie en ik snap @groeier met zijn reactie, kijk de opmerking "Ja, maar je slacht zo wel veel bedrijven af die totaal niets bijgedragen hebben aan het fosfaatoverschot" is zwaar
geformuleerd, maar houd wel rekening met elkaar en heb begrip voor elkaar want op dit moment spelen in de sector vele emoties
pieta
@Groen1 Die film heb ik gezien. Het zal wel een vrouwenfilm zijn. Er is echt niets aan. Eindigt als een dikke stront zeggen wij dan.
En ja, ik reageerde wat ongenuanceerd op groeier zijn reactie. Maar die reactie geeft ie hier telkens weer op zo ongeveer dezelfde manier. Ik vind dat ie er totaal geen hout mee snijdt. En dat kun je telkens netjes verwoorden, je kunt er niet op reageren of je gaat er een keer met gestrekt been in. Deze keer had ik vanwege een baldadige bui eens voor het laatste gekozen. 😁
Wiebren
@groeier met dit soort opmerkingen kan ik totaal niks. Het begint al met 'ja, maar' (betekent toch gewoon Nee), dat bedrijven afgeslacht worden is blijkbaar een gegeven en dat het door de regels komt ook?
Bedrijven die niet gegroeid zijn na 2 juli 15 hebben geen probleem. Die dat wel gedaan hebben namen een risico.
Er zijn erbij die een knelgevalsituatie hadden op 2 juli 15, daar is ook ruimte voor. Andere situaties zullen moeten zorgen voor overduidelijke redenen waarom hun bedrijf buitensporig wordt geraakt door de regels.
+1
pieta
@Wiebren Zo mooi had ik het ook wel willen omschrijven. 😁
matt
@pieta vind je dat mooi ?

Vergelijk het eens met een verkeersboete klein beetje te hard correctie of lage boete nog harder hogere boete,rij je zo hard dat je jezelf en anderen in gevaar brengt komt het voor en raak je je rijbewijs kwijt.

Nu het reductie plan klein beetje meer vee of zelfs evenveel direct hoge boete .
Veel meer vee nergens naar gekeken en dus derogatie in gevaar gebracht lage boete en gedeelte vee mag je zelfs houden
pieta
@matt Mijn reactie ging niet over de inhoud van wat Wiebren schreef maar dat ik vond dat ie het netjes omschreef. Voor de rest ben ik het met je eens maar je omschrijving vind ik niet zo mooi als die van Wiebren. 😁 En wij zitten na de 2e periode op 2 juli min 4%. Bescheiden groei gerealiseerd na 2 juli en die groei is eigenlijk vanaf zomer 2016 vanwege de onduidelijkheid.
+1
brabo
Quote Reactie van @pieta:
na de 2e periode op 2 juli min 4%

ik zou het tijdens de 2e periode doen 😄
Wiebren
@matt waardeloze vergelijking. De verkeersboete past nog wel in de vergelijking met het fosfaatplafond trouwens. Feit is dat er een overtreding is geconstateerd en je (als NL) straf krijgt. Er zijn best veel boeren die nog willen discussiëren over de verkeersregels en waarom we hier maar 60 (lees fosfaatplafond) mogen.
Als het gaat om de individuele boete geldt natuurlijk dat dit voor iedereen gelijk is, correctie staat ook vast. Maar bij het instellen van een productieverbod geldt dat voor dat moment niemand in overtreding was. En al hoe oneerlijk je het verdere verloop dan ook vindt, dat is een juridische/staatsrechtelijke kwestie geworden.
matt
@Wiebren zo waardeloos vind ik die vergelijking niet,als je meer als 40% vee meer hebt vallen de laatste koeien.in een lagere heffingtarief.

juridisch staatsrechtelijk zeg je,leg me dan eens uit waarom alle koeien na 1 okt wel direct allemaal weg moeten.
en tussen 2 juli 2015 en 1 okt 2016 niet?
Wiebren
@matt waarom dat zo is staat letterlijk in mijn reactie. Ik stel voor dat je 'm nu leest zonder te denken waarom je het er niet mee eens bent omdat het jou niet past.
matt
@Wiebren had en heb je reactie aandachtig gelezen.
Toch begrijp ik nog steeds niet dat al het extra vee na 1 oktober direct weg moet,en van de dag ervoor niet.
Wiebren
@matt omdat 1 oktober de datum is waarop het doelstellingsaantal wordt bepaald waarop de oplegging van een geldsom wordt gebasseerd.
+1
matt
Quote Reactie van @Wiebren:
omdat 1 oktober de datum is waarop het doelstellingsaantal wordt bepaald waarop de oplegging van een geldsom wordt gebasseerd.

die 1 okt streep is pas later getrokken,op 2 okt kon je dit nog niet weten toch krijg je dit er dan juridisch wel door heen.
en 2 juli niet merkwaardig? mijn inziens hebben de makers van dit plan de groeiers na 2 juli willen ontzien.(en dat begrijp ik ook wel)en wordt het te gemakkelijk onder het kopje juridisch niet mogelijk geschoven.
Erco
@matt hoeveel boeren hebben er nu echt meer dan 40% meer denk je? Ken jij er 5 persoonlijk?
+1
groeier
@Wiebren
Weet jij wel hoeveel vee erbij gekomen is tussen 1 Jan 2015 en Juli 2015?? Nou dat was al ernstig genoeg, maar goed!! Knelgevallen op 02-07-2015 ok'' dat kan kloppen. Maar al dat vee wat na 2 Juli 2015 erbij gekomen is raakt wal nog kant, dat daar bedrijven die de laatste 2 jaar geen dieren meer zijn gaan houden, nu voor op moeten draaien en daardoor omzeep geholpen worden is echt onaanvaardbaar.
Wiebren
@groeier tussen 1 jan. en 1 juli 15 ruim 65.000 melkkoeien, komt jongvee nog bij.
Op 1 dec. 16 nog ruim 100.000 meer dan op 1 juli 15. Die 100.000 zijn sowieso voor eigen rekening en risico aangehouden/bijgekomen.
Bedrijven die de laatste 2 jaar niet zijn gegroeid worden helemaal niet geraakt door de regeling in 2017, hoezo worden die om zeep geholpen?
Teunis D
@Wiebren 2 juli 2015 -4%? Dat kost je dan toch 4% dieren als je niet gegroeid bent.
Wiebren
@Teunis D Klopt, niet grondgebonden bedrijven die onder de referentie willen komen leveren 4% in t.o.v. 2 juli '15. Dat daardoor bedrijven om zeep geholpen worden lijkt me sterk trouwens. Daarvan moet ik het eerste voorbeeld nog zien tenminste
matt
@Wiebren klopt je wordt niet om zeep geholpen dus lever je in
pieta
Quote Reactie van @Wiebren:
Op 1 dec. 16 nog ruim 100.000 meer dan op 1 juli 15. Die 100.000 zijn sowieso voor eigen rekening en risico aangehouden/bijgekomen.

Dat hoeft voor het reductieplan niet waar te zijn.
Wiebren
@pieta Die hoeven niet op alle bedrijven allemaal ingeleverd te worden inderdaad
groeier
@Wiebren
Dat is wel waar, want weet je goed, maar dat komt in de loop van dit jaar en de jaren vanaf 1 Jan 2018 vanzelf aan het licht.
Wiebren
@groeier je praat in raadselen en richt je op wat ik of anderen wel weten. Ben je nog op zoek naar je eigen argumenten?
groeier
Zal dat dan is even ontraadselen, gaat maar om 1 punt. Ieder bedrijf wat na 2 Juli 2015 meer vee is gaan houden, daar moeten anderen nu onterecht voor boete, sommige zelf buitengewoon zwaar. En als die groep die na 02-07-2015 meer vee is gaan houden vanaf 1 Januari 2018 ook nog is van alles toegestopt krijgen, raakt 't helemaal wal nog kant t.o.v. de melkveehouders en niet melk leverende bedrijven die al jaren lang hetzelfde aantal dieren hebben.
robbies
@groeier Wees eens even wat concreter. Als ik het goed begrijp maak je drie groepen. De groeiers na 2 juli, de niet-groeiende, niet-grondgebonden melkveehouder en de niet melkleverende veehouder. De eerste groep moet flink inleveren, maar daar heb je geen medelijden mee. de tweede groep moet maximaal 4% inleveren dit jaar en nog eens een percentage volgend jaar. Dat is pittig, maar niet onoverkomelijk. Zijn degenen die zwaar gestraft worden de 3e groep?
pieta
@robbies Voor de tweede groep is het gewoon heel erg zuur. Niet bijgedragen aan het overschrijden van het plafond en wel in moeten leveren. Financieel zullen veel van deze bedrijven er niet door in zwaar weer komen. De eerste groep heeft zelf gekozen voor deze groei. Dat ze daar nu een deel van in moeten leveren lijkt me niet meer dan normaal en gewoon ook ondernemersrisico. Dat ze een deel van de groei na 2 juli mogen houden lijkt mij gelegen in het feit dat de overheid ze heeft voorgespiegeld dat ze fosfaatrechten zouden kunnen kopen. Daar zal het op sommige plaatsen heus wel zeer gaan doen.
En de regeling voor niet-melkers kan natuurlijk ontzettend raar uitvallen.
+5
matt
@pieta de tweede groep is ook voorgehouden,dat ze fosfaatrechten konden kopen.

dus dat is een non argument,blijft over dat ze het risico wel kunnen dragen.
deze groep krijgt telkens weer de problemen,van anderen op het bordje geschoven.
zie er ook nog van komen,dat er een extra korting komt door een ruimere knelgevallenregeling.
weer de lul,alles in fases gebracht.
pieta
@matt Dat klopt alleen denk ik dat ze a de gestarte bedrijven niet direct de nek om hebben willen draaien en b wel iedereen wat kunnen korten en dit zelfs progressief toe mogen passen. Maar dat alles inleveren bij de rechtbank niet overeind blijft. Puur zakelijk bekeken. En ja, ook ik vind het eigenlijk waardeloos.
matt
@pieta dan zou alles afpakken na 1 oktober ook niet overeind blijven voor de rechtbank
pieta
@matt Rond die tijd werd toch bekend dat de fosfaatrechten niet per 1-1-2017 ingevoerd zouden gaan worden.
+1
groeier
@matt @robbies
Mensen die hier dagelijks mee bezig zijn weten echt wel hoe het zit. Maar kan niet zo zijn dat steeds ergens met de deuren dicht, in fases alles opgeschoven gaat worden. Dat raakt kant noch wal en mag ook nooit zo gebeuren.
+1
Wiebren
@matt fosfaatrechten kun je kopen vanaf 2018. Denk dat niemand blij is met het jaar uitstel maar is wel de realiteit helaas
sil
Ik zie geen brief van van Dam......staat niet bij rijksoverheid.nl documenten?
Pluto
Is dat raar als je met de sector een afspraak maakt op bijvoorbeeld 15 punten en vervolgens een regeling afkondigt op 30 punten!!. Wie gelooft hem nog ???.
robbies
@Pluto Dit lappendeken moet 12 april nog maar even overeind blijven hé
+2
jenny-dekker
Als ik minister van landbouw zou zijn ging het hele (zuivel)fosfaatreductieplan de prullenbak in. Fosfaat is het probleem niet, Brussel wel. Met gegevens uit 2006 en een stok waar Den Haag mee wil slaan. De nitraat stikstof was te vluchtig, fosfaat is wel tastbaar. Dit brengt de agrarische wereld naar een financiële crisis.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaat , dierrechten , fosfaatrechten en dam geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0