Illustratie van: JohnDeerenr1

Tien procent melkveehouders heeft geen voeradviseur

Onderzoeksbureau Geelen Consultancy concludeert uit marktonderzoek onder melkveehouders dat tien procent helemaal zelf het voerrantsoen samenstelt. Deze groep zou groter zijn als er computersoftware was waarmee melkveehouders zonder voeradvsieur hun rantsoen kunnen samenstellen.

Deel dit topic

Reacties

zeppmann1
Het is niet verkeerd om een ander ( die op veel bedrijven komt ) af en toe naar je bedrijfsvoering te laten kijken.
Coen
@zeppmann1 .... en verder meepraten naar de mond van die betreffende melkveehouder 😞
dat is het verdienmodel van de voerleverancier, wie durft ons nu echt een spiegel voor te houden ?
+4
de hoef
@Coen dat valt wel mee lijkt me ,steek nog al eens iets van de voorlichter op
maar als ze je iets vertellen en je weet het elke keer beter geven ze het ook een keer op
Farmer_
@de hoef Zouden ze daarom niet meer komen. 😆
+3
weideboer
@Coen Daarom rijden ze meestal ook in een stationwagen, om bij elke boer een andere pet op kunen zetten.

Tis dat ik geen vertrouwen in die gasten heb ofzo, maar vanaf het hoofdkantoor worden die gasten afgerekend op tonnen die ze omzetten. Ooit een keer een voerleverancier aan tafel gehad die echt tegen een burnout aanzat en die deed een boekje open. Het verhaal moet wel kloppen maar met nuchter verstand ( melkgift, v+en, ureum en mest) kom je zelf ook heel ver
weurding
@weideboer heb een voorlichter die zelf thuis ook een bedrijf heeft en in deeltijd adviseert, eerlijk en oprechte adviezen
pieta
@weurding Wellicht heeft die wel de mensen die jou belden om te stoppen getipt. 😁
weurding
@pieta geloof niet dat ie klanten heeft met zo veel geld 😄
+1
pieta
@weurding Maakt die goede adviseur ze zo arm. 😁
de hoef
Quote Reactie van @weurding:
zelf thuis

je vrouw zeker
+1
janv
Quote Reactie van @Coen:
en verder meepraten naar de mond van die betreffende melkveehouder dat is het verdienmodel van de voerleverancier, wie durft ons nu echt een spiegel voor te houden ?

Dat valt me tegen van jou Coen,dacht altijd dat je mondig genoeg was. :😬
+1
jan w
Denk dat het werkelijke aantal of percentage veel hoger ligt. De voeradviseurs van ForFarmers hebben allemaal een functie-wijziging gehad. Dat zijn nu allemaal Accountmanagers geworden.
En accountmanger klinkt natuurlijk mooi in de oren maar vertaald zijn het: "VERKOPERS".
weideboer
Idd, het zijn provisiejongens, dus ga nu niet zeuren over onafhankelijkheid en deskundig advies. Krijg je wel zolang het maar van hun eigen verkooplijst komt.
+1
jan w
@weideboer
Ze zijn bij mij zeer open. Ik betaal de grondstoffenprijs + bedrag voor de fabriek + bedrag voor transport + commissie.
weideboer
@jan wtotaal 3 euro per 100 kg aan commissies en de hele zooi?
jan w
@weideboer
grondstofprijs + toeslag €1.50 voor schimmelvrij + € 4.25 voor fabriek en transport en € 1.40 commissie.En dan kan men nog makkelijk concurreren met de grote jongens.

En het is makkelijk. nu 3e snede die is trager, dus in 1 broksoort 3% bietenpulp vervangen door 3% gerst. geen ander soort brok met weer andere eigenschappen.
ronny 2
@jan w wie maakt die brok jan
jan w
@ronny 2
Heb een eigen samenstelling brok. De leverancier en de voorlichting komt van Gebr. Echkhardt Jipsinghuizen. ( voor ons eigenlijk wel ver weg, maar met de moderne communicatiemiddelen is dat probleem niet zo groot meer) en de brok wordt gemaakt bij Bruins in Hardenberg.
ronny 2
@ronny 2 oké bedankt jan
jan w
@ronny 2
Kosten kunnen natuurlijk ook wat varieren ivm het aantal km's dat er gereden moet worden.
cjw73
@weideboer ach Iedereen weet dat zij ook door de tijd moeten en ik denk altijd maar zo, zolang het goed melkt ist mij wel best en anders zoek ik een ander.
weideboer
@cjw73 kun je mij dan ook op je vrijwillige bijdragelijst zetten? Je melkt er hoogstwaarschijnlijk geen liter minder om, aan over houden is punt 2 maar daar kan ik je mijn tweelingbroer als adviseur aanbevelen.😂😂😂😂😂
+2
cjw73
@weideboer zodra ik iemand anders zoek bel ik wel.want heb een hekel aan dat iedereen ongevraagd langs komt voor een praatje. En de heus bevalt op dit moment prima.
+2
jan is hobbyboer
Waarom moet je een voeradviseur hebben als je koeien grootste deel van het jaar alleen weidegras vreten en niet zo nodig 10.000+ liters per jaar hoeven te geven? Dan voldoet een standaardbrokje toch prima?
Metal ap
@jan is hobbyboer precies,zomer's dag en nacht weiden en in de winter alleen kuil en aan beetje a brok hoe simpel kan het zijn
Pluto
De voeradviseur is ouderwets hij is tegenwoordig Nutrionist !!!. De veehouders voeren enorme hoeveelheden mineralen en preparaten met als gevolg dat de dierenarts zich steeds meer met het voeren bezighoudt. Wat is er mis met ons ruwvoer ?????.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Pluto:
Wat is er mis met ons ruwvoer
De ondeugdelijke mestwet!
achterhoeker2
Mijn voeradviseur draait af en toe een nieuwe laadlijst uit.
Hou me er altijd een paar dgn aan😅
amor
Maar wat zijn jullie krachtvoerkosten per liter melk dan?
Daar gaat het uiteindelijk toch om.
Titus de Wolff
[quote="@amor" p="1404373"]Maar wat zijn jullie krachtvoerkosten per liter melk dan?Daar gaat het uiteindelijk toch om.

Ik heb even in mijn bedr, verg. gekeken en de laagste kostprijs hoorde bij de laagste krachtvoerprijs per liter.
demelkboer
@Titus de Wolff hier 6.9 per kg MM. Inc jongvee mineralen en bijprod. Strak gat het wel iets omhoog. Nu hele mooie tweede snede nog in het rantsoen.
Wilbert
@amor ergens tussen de 0 en 22 cent?
Enkel krachtvoerkosten per liter melk zegt helemaal niets meer. Tel alle voerkosten bij elkaar, incl landwerk / loonwerk voor ruwvoer en druk dat uit als percentage van de omzet. Kom je er ook achter dat ruwvoer of krachtvoer op basis van voederwaarde niet veel scheelt in prijs. 😄
jan w
@Wilbert
Ben ik het nog niet helemaal met je eens. Je hebt wel gelijk dat je alle kosten moet rekenen, ook van je eigen ruwvoer. Maar de factor grond is te duur om daar verlies te nemen en dit weer te compenseren met krachtvoer.
Titus de Wolff
@Wilbert Toch is dat geen gegeven dat boekhouders gebruiken om te vergelijken. En toch wil je berekenen en vergelijken. De prijs van krachtvoer of totaal voer zonder eigen verbouwd voer zul je dan toch moeten gebruiken.
+1
Innoveren
Het valt mij op dat zo ruim geadviseerd wordt op ruw eiwit er wordt niet optimaal van de pens bacterieen gebruik gemaakt maar over de productie valt niet te klagen. Verder wordt onvoldoende gerekend met NP (= beter benut baar fosfaat).Als we dat goed doen hebben we een fosfaat reductie van 20%. Dank zij het overboord zetten van minas is ook het scherp zijn op zo min mogelijk mineralen minder aantrekkelijk.
cjw73
@Innoveren wat hebben we aan een fosfaat reductie van 20%? bij de meeste knijpt de stikstof eerder.
groeier
Farmer@
50% mais in 't rantsoen werkt veel beter dan 10 voeradvies mensen.
jan w
@groeier
Maar met minder mais leven je koeien weer langer en hoef je minder jongvee op te fokken en minder jongvee opfokken scheelt ook weer in de klw
+1
cjw73
@jan w wat is dat voor theorie? Dat koeien langer leven zonder mais.
+1
groeier
@cjw73
Met enkel hele maiskolven willen wij dat nog wel geloven.
jan w
@cjw73
Dat zijn de praktijk cijfers een koe met veel mais in het rantsoen gaat minder lang mee dan een koe met minder mais. Ik heb het niet gehad over geen mais.
groeier
@jan w
Het gaat toch om de aantal kg melkproductie van een koe in zijn leven, of niet soms 😄
+3
pieta
@jan w Ik denk toch dat ik veel koeien heb die op alleen gras het veel minder lang vol gaan houden. 😁
jan w
@pieta
Dat vertelde Hans Derksen van DMS . Er was een stagiaire opgezet om dat uit te zoeken.Als je dan van meer dan 1000 bedrijven de gegevens verzameld en uitwerkt dan zal het resultaat ook wel redelijk met de werkelijkheid uitkomen. Het is hier niet dat het bedrijf gras meer heeft gesponsord dan het bedrijf mais.
+1
MTSTAMMINGA
@jan w
Komt omdat intensief eerder koeien omruilt denk ik
En intensief voert meer mais en heeft meer melk en heeft dikkerkoeien
Dus is omruilen gauwer te intersant

De enige overeen komst tussen intensief en extensief is ze kunnen beide echte wel reken 😃
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
ze kunnen beide echte wel reken

Over algemeen is dat niet sterkste punt van boeren. Veel koeien melken is veel leuker.
pieta
@jan w Het zijn mooie dingen die statistieken maar wat moet je er mee. Volgens mij heb ik ooit gelezen dat de koeien in de veenweidegebieden ouder werden omdat ze en veel buiten liepen en minder melk gaven. Ik geloof niet dat mais slecht voor ze is maar eerder dat ze bij een toename van het maisaandeel meer melk gaan geven, eerder dik worden en daardoor eerder dezelfde levensproductie halen en dan vervangen worden.
jan w
@pieta
Daar hadden ze het van de week ook nog over. In het veenweidegebied werd overwegend weinig jongvee aangehouden, dit omdat het bouwen er ook extra kosten met zich mee brengt. Een Werknemer van Dirksen uit het veenweidegebied, waren een sleufsilo aan het bouwen, moesten 90 palen onder van 15 meter diep. Is ook niet echt om vrolijk van te worden.
Een deel mais kwam er ook niet verkeerd uit, maar als je richting 50% of meer was dit terug te herleiden in de duurzaamheid.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Innoveren :
Dank zij het overboord zetten van minas
Je hebt nu toch KLW? Heeft hetzelfde effect.
achterhoeker2
Minder jongvee vind ik geen oplossing,heb in het verleden altijd veel jongvee aangehouden je wordt op die manier "gedwongen " te groeien en qua stikstof/fosfaat maakt het niet veel uit op het totaal.
Ook kost het nauwelijks meer arbeid ,en de hefstkuil kan er mooi heen.
+2
Erco
@achterhoeker2 gedwongen te groeien en dat zie je dus positief? Je ziet nu wat er van komt😜. En mijn herfstkuil van 910 vem en 179 re vind ik veel te best voor t jongvee, die past mooi bij de 2e snede met 924 vem en 121 re. Mooi voor de melkkoeien dus
Innoveren
Hoe kan ik zien of het rantsoen voldoende is? Op de melkafrekening staan al veel gegevens lactose= energie eiwit en ureum=maat voor N voorziening vet= kan te kort aan korte vetzuren zijn en dit alles kan weer het gevolg zijn matige pens werking met slecht ontwikkelde pens papillen. Zo kun goed tegen gas aan je voorlichter en tot een beter rantsoen komen want uiteindelijk ben je er zelf voor je resultaat.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , melkveehouders en rantsoen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
52
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0