Ierland maakt zich zorgen om behoud derogatie

Ierland gaat in de aanloop naar haar vierde Actieprogramma Nitraat een brede openbare raadpleging houden waarin alle betrokken stakeholders de regering van advies kunnen dienen. Ierland wil er zeker van zijn dat de boeren hun 7.000 derogaties kunnen behouden, meldt de Ierse landbouwsite AgriLand.

Deel dit topic

Reacties

+5
Jack Rijlaarsdam
Ik raad Ierland aan een early warning systeem op te zetten. Werkt het niet, valt er toch nog wat te lachen.
+2
familie pelle
@Jack Rijlaarsdam
Ik raad aan alles zo vol mogelijk te zette met vee. Tjokvol. Alles met vier poten erin proppen. Tot de deur niet meer dicht kan vol. Zo vol dai geen speen meer zien kan. Allerbarstend vol! Tot ant dak vullen!
puntertje
@familie pelle Hmm, ja, het Europees verdrag van de rechten van de mens is natuurlijk ook van kracht in Ierland. Er is daar vast wel een beleidsmedewerker, laten we hem Wybren from Shine noemen, die dat achteraf toe kan lichten.
pieta
Quote Reactie van @puntertje:
het Europees verdrag van de rechten van de mens is natuurlijk ook van kracht in Ierland

Nog wel.? Brexit! 😁
+2
puntertje
@pieta Zeg niet tegen een Ier dat Ierland deel uit maakt van Groot Brittannië, wordt je geen vriend.
Geldt overigens wel voor Noord-Ierland.
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
Geldt overigens wel voor Noord-Ierland.

Daar zijn ze flink verdeeld over
nrc.nl/nieuws/2017/…
JanCees
@arie.j De Ierse melkveehouders hebben in de IFA bij verre de beste belangebehartigers in de EU ze zijn heel scherp en hun beste wapen is een Fransaise die met een Ier is getrouwd Catherine Lascurettes.
De IFA werkt met directe verkiezingen en ieder 4 jaar moet een voorzitter opnieuw om mandaat bij de leden. na 2 perioden is het over en moet er een nieuwe komen.
Als het om belangenbehartiging gaat is daar veel te leren.

Als het gaat om Noord Ierland zit je mis Arie.
Voor het eerst in tientallen jaren is het verschil in het overwegende protestante Noord Ierland met het katholieke bevolkings deel zo dicht bij elkaar geweest 30 om 29 van de 90 zetels .
Er komt dus een colaitie en het zou goed kunnen zijn dat deze coalitie een referendum wil over hereeniging met de Republiek.
Iets wat een bijzonder stap zou zijn.
Erco
@puntertje en he will say anticipate will not be rewarded?
Coen
@familie pelle , dat EVRM-verdrag in combinatie met volle stallijsten is ook hier op het prikkebord vroegtijdig onderwerp van discussie geweest 😄
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @familie pelle:
Alles met vier poten erin proppen.

ik ruik kansen voor den nederlandse en ierse melkveesector
om er een win win situatie van te maken nederlandse koeien die kant op met vrachtauto s vol 100000 is wel te doen dacht ik
ik hoop dat enkele ieren het bord lezen verwacht dan een zeer bloeiende export van vee met dikke prijzen in het verschiet
en allemaal blije boeren
cornelissen
Vooral niet inzetten op sterke grondgebondenheid,want dat remt de groei enorm en dan zijn grote uitbreidingen zeer kostbaar i.v.m. grondverwerving. Geeft je overigens wel een knappe kans op een fatsoenlijke derogatie.
+2
JanCees
@cornelissen Ierland heeft 2,9 Livestock Units per ha als max dat met de 5300 kg per koe is 15.370 kg melk per ha. De ieren zijn dus al erg extentensief in kg melk per ha
Zeer weinig krachtvoer (circa 600 kg/koe/jaar) dus weinig voerinput.
Wel strooien ze stevig kunstmest en zit er in de meeste delen van het land een dunnen teeltlaag (25 tot 60 cm) en dan zit je op de limestone .
Vanwege de bodemgesteldheid spoelt met name N in Ierland sneller uit dan in Nederland en hebben ze meer plaatsen waar oppervlaktewater en grondwater de normen worden overschreden.

De Ierse manier van zeer veel weidegang geeftdaarbij veel puntbelastingen van N uit urineplekken en dat geeft in combinatie met de dunne laag teeltaarde ook via hun weidegang wat meer uitspoeling dan in Nederland.
jan is hobbyboer
Gelukkig maakt zich in Nederland niemand meer zorgen om behoud van derogatie, met dan aan LTO zijn al onze problemen opgelost. Hadden die Ieren er ook maar niet zo'n zooitje van moeten maken en meer net als Nederland moeten opereren.
weideboer
Wees blij dat Ierland hier ook zorgen om maakt. Dan zijn wij niet de enigen en dat geeft weer wat meer draagvlak om derogatie toe te wijzen binnen de EG
adriaan33
@weideboer Ierland heeft zijn schulden aan de ECB bijna afgelost en kan wel eens uit de EC stappen.
Melkveehouder6
@adriaan33 Dat zal niet gebeuren, ze verwachten dat ierland de melkproduktie met een 30% gaat verhogen de komende jaren, die melk zal ook weg moeten. Dan gaan ze de dichtstbijzijnde markt niet direct afstoten....
adriaan33
@Melkveehouder6 de dichtsbijzijnde is GB na de brexit
Noordoost
Ierland kan het beste ff LTO en RFC bellen, dan komt het allemaal goed hahahaha dus niet
Coen
@Noordoost , er zijn in Ierland veel zuivelondernemingen, diverse pluimages wat betreft eigendom (multinationals, familieondernemingen en cooperaties) en afzetkanalen.

mijn indruk is dat ze iedereen daar hun eigen visie en strategie volgen, geen beleid van 'hoe de wind waait, waait haar rokje'

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's advies , ierland , melkvee , derogatie en nitraat geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0