Vanaf 1-1-2018 starten met de aanpak van IBR en BVD


Zoals het er nu naar uitziet, zullen melkveehouders vanaf 1 januari 2018 moeten starten met de aanpak van IBR en BVD. Mark Wenneger uit Groenlo is die weg al jaren geleden ingeslagen. Merijn de Bont, dierenarts bij Gelre Dierenartsen​ in de Achterhoek, merkt dat de vergoedingen via Foqus Planet en ZuivelNL de drempel om IBR en BVD aan te pakken heeft verlaagd.

Meer: nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…

Deel dit topic

Reacties

Wimblij
Zal tijd worden. Liever vandaag nog. Bedrijven die niet vrij zijn vormen een permanent risico voor de Ibr en bvd vrije bedrijven. Bovendien zullen er minder nuka's meer komen uit landen die niet vrij zijn. Want dan moeten die eerst in quarantaine om Nederland in te komen. Voor Van Drie ook fijn, worden de Ibr en bvd vrije Nederlandse kalveren in de mesterij niet meer opgemengd met positieve kalveren. Hij kan minder makkelijk kalveren van ver weg kopen, maar de kwaliteit van de kalveren wordt beter.
+1
hoest
@Wimblij
Heb je de kalveren uit het buitenland wel eens gezien in een mesterij?
Ik wel en daar kunnen de nlse kalveren nog wel wat van leren
Wimblij
@hoest klopt helemaal. Zijn zwaarder en sterker. Nederlandse zijn lichter en kwetsbaarder. Moet absluut beter. Toch komen nu kalveren uit heel Europa naar Nederland, dat vorm toch een risico. Beter is dat we een aantal ziektes uitbannen.
sorry
Quote Reactie van @hoest:
Heb je de kalveren uit het buitenland wel eens gezien in een mesterij?

allemaal hallelujah....

dapthewi.nl/praktijkverslag-maag-darmwormen/
Wimblij
@sorry Precies, en die komen Nederland dus niet meer in als we IBR en BVD vrij zijn. Maandje quarantaine of uit een IBR vrij gecertificeerd land.
+1
puntertje
@hoest Nooit bij je opgekomen dat alleen de beste kalveren worden geïmporteerd? Je vergelijkt dus appels met bananen.
oldhuus
@puntertje
De rest spuiten ze gewoon dood. Vraag maar eens wat Nederlandse boeren in DK, die kalveren komen ook hier heen, leveren daar nog veel minder op.
hoest
@puntertje
duhuh
Natuurlijk komen alleen de beste hierheen, wat dan weer haaks staat op het ibr/bvd verhaal. Begrijp mij niet verkeerd hoor van mij mag nl vrij worden maar om nou de te zeggen dat de nl kalveren dan beter worden vind ik wat te kort door de bocht
vedder
Komt weer een mooie monopolieklus aan voor GeDoe Deventer
+1
Wilbert
Zoals ik het lees wordt niet heel Nederland vrij, maar enkel de melkveehouderij...
oldhuus
@Wilbert
Ja zodra heel Nederland vrij is zit de hele GD zonder werk, dat is natuurlijk ook niet de bedoeling!!
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @oldhuus:
zodra heel Nederland vrij is zit de hele GD zonder werk

Dan begint het pas... Certificeren en controleren.
cjw73
@Jack Rijlaarsdam Controleren? 5 kalveren bloed tappen en klaar ist weer.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cjw73:
Controleren? 5 kalveren bloed tappen en klaar ist weer.

5 kalveren maal 17.000 bedrijven, alle aanvoer checken, tankmelk monitoren. Ik zie een verdienmodel.
+2
oldhuus
@Jack Rijlaarsdam
Ja en "niemand wil een uitbraak", maar daarom laten we wel mooi de grenzen los staan. Zoveel mogelijk slepen met vee, in 2015 zijn er wel zoveel IBR uitbraken geweest, de buren hebben er de ellende van maar die gasten krijgen wel flink wat fosfaatrechten uitgedeeld.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's starten , bont , dierenarts , melkveehouders , foqus planet , bvd , zuivelnl en ibr geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0