Hard voeren of knijpen?

Het is droog in Nieuw Zeeland. Daarom draaien de beregeningsinstallaties volop. Toch is het moeilijk om de grasgroei op peil te houden. Daarom kiezen veel Nieuw Zeelandse boeren ervoor om minder vaak te melken. Hierdoor produceren de koeien minder en vreten ze vervolgens minder gras. Voor ook het bedrijf waar vaste blogger Arjan Hulsman herdmanager is, is dit niet de manier. Zij kiezen er juist voor om meer bij te voeren in vorm van krachtvoer(achtigen). Naast gras en kuilgras krijgen de koeien 5 kilo drogestof palmpitschilfers, 2 kilo drogestof gerst en 1 kilo drogestof aardappelen. Hard voeren is voor hen de manier om niet alleen de productie, maar ook de vruchtbaarheid op peil te houden. Hierdoor kunnen ze minder vee aanhouden, minder jongvee opfokken en kosten besparen.

Deel dit topic

Reacties

nederlandse boer
ONEIGENLIJKE VERGELIJKING
Hard voeren als het droog wordt in New Zealand om de vruchtbaarheid op peil te houden slaat natuurlijk nergens op. Op de bedrijven kalven ze af in juli-aug en wordt alles opnieuw gedekt in okt-jan. Als het dan droog wordt in februari heeft voeren dus niets te maken met vruchtbaarheid. De koeien die dan drachtig zijn kunnen blijven en de guste moeten toch weg. Gedekt wordt er toch niet meer na 1 februari.
Arjan Hulsman
Hallo Nederlandse boer,

Hier wil ik wel op reageren, de blog ging niet specifiek over februari, maar meer over het voeren door het seizoen heen, met een voorbeeld van ons rantsoen in februari. Dit heeft inderdaad zoals je aangeeft niet veel meer te maken met het drachtig maken van koeien. Maar wel met het op productie houden van de koeien.
nederlandse boer
Dag Arjan,
Helder antwoord. Denk wel dat je dan de titel boven deze topic wel moet veranderen want de keuze tussen knijpen en voeren speelt in principe alleen vanaf januari/februari. De melkveesector in New Zealand is in de loop van de tijd inmiddels wel zo ver opgeschoven dat de koeien over 'calving till mating fully fed' worden 'regardless 100% grazing system or high input system'.

Het implementeren van een high input system met bijkomende voordelen als op tijd de koeien drachtig krijgen etc. heeft m.i. meer te maken met de keuze voor een (te) hoog productief veeslag (US Holstein Frisians ipv Jersey/Jerseycrossbreds/NZ-frisians). Heb je dit vee eenmaal lopen dan kun je vervolgens niet anders kan dan met high input aan de slag omdat de koeien ander allemaal onderuit gaan en niet drachtig meer worden. Vergelijkbare tendens zie je bij zgn 'wintermelkers' die dit m.n. gaan doen simpel omdat ze de koeien niet op tijd drachtig kunnen krijgen en daardoor enorm veel koeien verliezen en dus de seizoencyclus niet kunnen vasthouden.

'k Geloof dat ik met zo'n high input systeem niet in green clean New Zealand ging zitten maar in Calefornia/Texas waar je kostprijstechnisch zeer interessant deze grondstoffen kunt sourcen en met goedkope dairyfeedlots deze tot waarde kunt brengen.

Good luck in NZ!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , gras , kuilgras , koeien , melken , melkvee , jongvee , zeeland , gerst , drogestof , aardappelen , vee , vruchtbaarheid en nieuw zeeland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0