#JacoGeurts (CDA): Partij voor de Dieren is compleet overbodig


'De Partij voor de Dieren is een overbodige partij' dat meldt Kamerlid Jaco Geurts van het CDA in de eerste verkiezingsaflevering van Nieuwe Oogst TV.

Deel dit topic

Reacties

+3
puntertje
Nietszeggend gevlei om stemmen te winnen, meer kan ik er niet van maken.
+1
Cornelis
@puntertje Welke partij spreekt jou aan Punter?
+1
hans van toos
De hele wereld is tegen puntertje.
arie.j
Quote Reactie van @hans van toos:
De hele wereld is tegen puntertje.

Alleen al de C van CDA is voor puntertje genoeg om het gebruikelijke afkraken door hem te starten 😉
Zou hij niet stiekem de PVV van Wilders stemmen? , het zou precies bij zijn negatieve houding passen.
Waarom Nieuwe Oogst het voor boeren minst belangrijke uit dit vraaggesprek er als kop boven zet is mij een raadsel.
puntertje
@arie.j Hmm, nee, die stellen nou net de dat de basis van onze samenleving Joods-christelijk zou moeten zijn en lopen dus op dat punt parallel met jou mening. En de 11 punten op hun programma A-4tje vind ik ook allemaal onzin.
Maar dat was ook niet de discussie hier, ik schreef dat Geurts alleen wat populair lult, maar niets zegt. Dat vindt jij schijnbaar niet. Knap hoor, om dat uit zijn betoog op te maken.
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
@arie.j Hmm, nee, die stellen nou net de dat de basis van onze samenleving Joods-christelijk zou moeten zijn en lopen dus op dat punt parallel met jou mening. En de 11 punten op hun programma A-4tje vind ik ook allemaal onzin.Maar dat was ook niet de discussie hier, ik schreef dat Geurts alleen wat populair lult, maar niets zegt. Dat vindt jij schijnbaar niet. Knap hoor, om dat uit zijn betoog op te maken

Er is niets uit jou kritiek op te maken, het ontbreekt n.l. aan benoemde zaken.
Dat de PVV christelijk zou zijn is nieuw voor me, zeg het niet tegen Wilders.
De PVV heeft maar 1 partijlid, die binnen de PVV alles bestuurt en ook uitmaakt en dat is Wilders, en die is atheïst.
Maar kun je ook positief over een partij schrijven? Of blijf je de 15e thuis?
puntertje
Quote Reactie van @arie.j:
Dat de PVV christelijk zou zijn is nieuw voor me

Lezen is soms moeilijk met schuim om je mond, dat begrijp ik wel. Maar hun uitgangspunt is wel degelijk een samenleving gebaseerd op Joods-christelijke uitgangspunten. Of Wilders wel of niet atheïst is weet ik niet, kan me ook niets schelen want ik heb niets met die man.
En wat mijn politieke voorkeur betreft, net als de meeste mensen vindt ik aansluiting bij bepaalde punten van partijen terwijl andere punten mij dan juist weer (meer) tegen staan. En dus wachten we de ontwikkelingen even af. Geen extreem rechts of -links en geen partij waar geloof een alles overheersende rol speelt, maar dat was je al duidelijk.
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
Lezen is soms moeilijk met schuim om je mond, dat begrijp ik wel

Wat ben je weer vriendelijk..ga voortaan wat minder van jezelf uit, wil je?
puntertje
@arie.j Als jij me niet steeds meningen in de schoenen schuift die ik niet heb geschreven, dan wil ik me wel wat inhouden. Deal? 😁
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
@arie.j Als jij me niet steeds meningen in de schoenen schuift die ik niet heb geschreven, dan wil ik me wel wat inhouden. Deal?

Natuurlijk wil ik me van onware dingen onthouden,kom nou.
Een ander moet je echter niet gaan verwijten dat hij er gekleurd instaat , als je zelf niet anders doet, en dat ook met zoveel woorden aangeeft, maar dan van de andere kant.
Dat jij vrijwel altijd negatief oordeelt over de mening van iemand uit de politiek, van een landbouworganisatie, of het landbouwbedrijfsleven is iets wat niet alleen mij op valt.
Denk niet dat je dat bedoelt
Verder is het enige wat ik over je geschreven hebt dat je ongeveer allergisch blijkt te zijn als het iets met christenen te maken te maken zou kunnen hebben, zowel in de maatschappij als wat betreft de politiek.
Die indruk heb ik beslist van je gekregen, maar als dat niet zo is neem ik graag mijn woorden terug.
puntertje
@arie.j Och, ik was best wel positief over Marc Calon, maar hier op het forum is hij bij voorbaat al afgemaakt omdat hij van socialistische huize was.
En als ik jou uitspraken op dit forum lees over 'rooie' mensen, zelfs al gaat het over een arbeider van je vader, geeft het weinig pas mij van vooroordelen te beschuldigen. Jij krijgt al vlekken in je nek van het woord socialist. En voor dat je me nu weer in een socialistisch hoekje wilt drukken, nee.
Maar het klopt dat ik kritisch op velen ben, is ook wel wat aanleiding voor lijkt me.
arie.j
@puntertje
Speciaal tegen 'rooien'? Vraag me af waar je dat vandaan haalt.
Heb hier vele keren heel kritisch over liberalen en zeker oud-liberalen geschreven.
Maar over socialisten toch minder dacht ik, en ja de ene arbeider van mijn vader vroeger die was niet anders, kan ook niet helpen.Hij kwam overigen wel in de kerk hoor, als dat alleen je criterium is, dan zit de maatschappij zit soms anders in elkaar dan jij denkt.
Wanneer een bepaald soort socialisten de veestapel (en boeren) wil halveren, en de overige het leven zuur maken dan ben ik nogal negatief, dat klopt.
Dat boeren vrij zelden een linkse, en zeker een uiterst linkse, partij stemmen heeft ook zo zijn oorzaken, Hun voorstellen zijn nogal eens erg boer onvriendelijk.
Verder raad ik je aan mensen met christelijk achtergrond in de politiek op hun daden te beoordelen , ook als het over landbouw gaat, en niet meteen af te branden omdat ze op zondag wel eens naar de kerk gaan.
+1
puntertje
Quote Reactie van @arie.j:
Verder raad ik je aan mensen met christelijk achtergrond in de politiek op hun daden te beoordelen , ook als het over landbouw gaat, en niet meteen af te branden omdat ze op zondag wel eens naar de kerk gaan.

Het maakt natuurlijk niets uit wat ze op zondag doen, maar ze nemen het mee in hun politieke daden waarom zouden ze zich anders in de eerste plaats als een partij van gelovigen afficheren. Maar goed, over daden gesproken, Dijkgraaf schrijft in zijn ijver zieltjes te winnen voor z'n splinterpartij een open brief. Die ontploft in z'n gezicht en nu voel jij je geroepen dat vooral te bagatelliseren. Ik zeg, als je blijk geeft van zo weinig kennis van zaken, en dit soort zaken de media in gooit zonder dat eerst af te checken dan heb je geen goede mensen om je heen of je bent een einzelgänger. En ieder ander trekt z'n eigen conclusies maar.
robbies
@puntertje dijkgraaf afschieten op die misser vind ik nogal makkelijk. Zijn partij is niet de mijne, maar Dijkgraaf heeft absoluut het beste voor met de boerenstand en heeft onmiskenbaar dossierkennis. Ja, hij gleed uit. Maar ik heb nog geen enkele politicus op de bres zien springen voor de landbouw. Jij, die Von Martels. Maar hoe groot is de kans dat CDA 44 zetels haalt? Of dat hij voldoende voorkeurstemmen krijgt? Komt von Martels niet in de kamer, dan gaat je stem naar een partij die het ministerie van Landbouw afschafte. Dank je de koekoek
+2
Deutzrijder
@robbies
16000 voorkeurstemmen en Von Martels zit in de 2e kamer.
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
Het maakt natuurlijk niets uit wat ze op zondag doen, maar ze nemen het mee in hun politieke daden waarom zouden ze zich anders in de eerste plaats als een partij van gelovigen afficheren. Maar goed, over daden gesproken, Dijkgraaf schrijft in zijn ijver zieltjes te winnen voor z'n splinterpartij een open brief. Die ontploft in z'n gezicht en nu voel jij je geroepen dat vooral te bagatelliseren. Ik zeg, als je blijk geeft van zo weinig kennis van zaken, en dit soort zaken de media in gooit zonder dat eerst af te checken dan heb je geen goede mensen om je heen of je bent een einzelgänger. En ieder ander trekt z'n eigen conclusies maar

Wat ik gedaan heb, dat heb ik geschreven en dat was duidelijk meer dan alleen hier reageren.
En verder, zelfs als iemand als Marriane Thieme van de Partij van Dieren met een dergelijke open brief was gekomen.
Niet voor te stellen, want knelgevallen door de fosfaat, daar ligt zij nou bepaald niet wakker van.
Maar goed, zelfs als dat zou gebeuren, en na reacties van melkveehouders trek zij die met een dag weer in. Want 'sorry, het was niet mijn bedoeling dat melkveehouders nadeel ondervinden'.
Dan zou ook dan voor mij de kous af zijn geweest. En zou ik niet blijven doorzeuren.
Wel zou ik positief verrast zijn dat ze zo naar boeren luisterde.
En ze zou bij mij in aanzien stijgen.
Maar voor jou schijnt deze misser van Dijkgraaf een soort geschenk uit de hemel te zijn, wat je hem nog in lengte van dagen zal nadragen.
En wat hij verder allemaal voor boeren doet, en hoe positief de SGP ook voor het boerenbelang opkomt doet dan niet meer ter zake, hoera ik heb iets gevonden om ze blijvend zwart te maken.
puntertje
@arie.j Kom kom, had Jesse Klaver deze uitspraken gedaan dat had jij hem dat tot in lengte van dagen nagedragen, dat weet je zelf ook wel. Je nu een beetje voordoen als het type ´vooruit, zand erover´ is niet helemaal in overeenstemming met je prikkersgedrag op dit forum. Je rakelt hier zelf de discussie op en doen nu weer net alsof je erboven staat.
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
Kom kom, had Jesse Klaver deze uitspraken gedaan dat had jij hem dat tot in lengte van dagen nagedragen, dat weet je zelf ook wel

Je gaat blijkbaar van jezelf uit.
En je zou me niet iets zomaar in de schoenen schuiven
Zeg maar eens, wie ik een uitspraak die hij na heel korte tijd intrekt omdat het effect tegengesteld blijkt te zijn dan hij voorstaat, eindeloos heb nagedragen.
Dat kun je niet waarmaken !
puntertje
@arie.j Nou vooruit; sorry arie, Dijkgraaf weet heel goed hoe de coöperatieve zuivelwereld in elkaar steekt en in een ondoordacht moment deed hij slechts een dom uitspraakje. Maar het zij hem vergeven, toen hij op z'n domheid werd gewezen, en hij niet anders kon dan toegeven dat het idd wel erg dom was, herstelde hij zich en heb ik weer het volste vertrouwen in de man en zijn kennis van coöperatie zaken waar toch het grootste gedeelte van de agrarische sector op gestoeld is.
Ik heb me vergist hem dit aan te wrijven, hij had slechts een zwak moment.

Nou, maar eens kijken hoe vergevingsgezind je nu richting mij bent. 😃
arie.j
@puntertje Lijkt me vooral nuttig om te kijken of jij iemand een misser, die hij snel hersteld, blijf gebruiken om hem en zijn partij totaal onderuit te halen.(Hoera we hebben iets)
Of dat je ook nog karakter toont, en het geheel van iemand standpunt en het partijstandpunt over landbouw beoordeeld.
puntertje
@arie.j Begrijp ik nou goed dat je het me, ondanks mijn excuses, blijft nadragen? Blijkt dat ik mijn uitspraak toch kan waarmaken. 😀
arie.j
@puntertje Er staan van die lachende smiles bij .....
Maar we wachten gewoon af, dan zie ik je reacties wel
puntertje
@arie.j Je blijft het me nadragen begrijp ik? Of vindt je dit plotseling intrekken van een mening ongeloofwaardig? Dat is natuurlijk ook een mogelijkheid. Gebeurt vaker.
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
Je blijft het me nadragen begrijp ik? Of vindt je dit plotseling intrekken van een mening ongeloofwaardig? Dat is natuurlijk ook een mogelijkheid. Gebeurt vaker.

Je blijft erover doorzeuren? Bewijs dat het anders is.
gerrie-hul
@arie.j Kijk maar even naar de uitzending van max gisteren Dan weet je precies waar Wilders staat wat geloof betreft PVV is 1 van de weinige partijen in de kamer die het voor Israël opneemd
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @arie.j:
het zou precies bij zijn negatieve houding passen

Zegt de grootste lachebek van dit forum 😄
Grasbaal
Ik ben het met Puntertje eens dat Jaco dingen zegt die potentiële agrarische stemmers graag willen horen maar hij verteld (nog) niet hoe het CDA de agrarische politiek gaat veranderen. Bijvoorbeeld het #Fosfaatplafond is vastgelegd in de tijd dat het CDA mee mocht regeren. En dat heeft achteraf gebleken vergaande consequenties. Wat wil het CDA concreet gaan doen om in ieder geval de regelgeving heel veel in te krimpen zodat het in ieder geval weer werkbaar wordt.
storm
@Grasbaal niet alleen het fosfaatplafond is vastgelegd in de tijd dat het CDA in de regering zat maar ook de hele aanwijzing van Natura 2000!
arie.j
Quote Reactie van @storm:
l niet alleen het fosfaatplafond is vastgelegd in de tijd dat het CDA in de regering zat maar ook de hele aanwijzing van Natura 2000!

Je moet een partij beoordelen naar haar standpunten van heden, niet wanneer standpunten gewijzigd zijn op die van vroeger.
Dat is niet eerlijk. Dan zouden partijen nooit hun koers kunnen veranderen.
Ook de VVD of Pv/dA van nu is op verschillende punten heel anders dan vroeger.
gerrie-hul
@Grasbaal En wat gaat cda doen met de co2 uitstoot Hier zijn ze groot voorstander van om dat te beperken Hoe gaat men dan om met de veehouderij
+2
Rondhus
@Grasbaal dat het fosfaat plafond is vastgesteld toendertijd is het probleem niet. Er op tijd naar handelen wel
Beekhuis
@Grasbaal wat ik veel te veel mis in de discussie is de vraag welke partij uiteindelijk na 15 maart de landbouw hoog op de agenda plaatst bij de kabinetsonderhandelingen. Veel landbouwwoordvoerders doen hun stinkende best boer vriendelijk over te komen, maar waren voor een half jaar terug nog niet in staat hun partijleider te bewegen om het woord landbouw in de mond te nemen bij de algemene beschouwingen. Als je beperkte spreektijd krijgt zeg je alleen dat wat je in en op je hart draagt. Daar hoort de landbouw niet meer bij, ook niet bij het CDA en VVD. Welke argumenten zijn er te noemen waarom landbouw nu bij die partijen wel bij de formatie een rol zal gaan spelen? (Laat staan als breekpunt)
Zij die beloven maar niet doen zijn gelijk de magere hoen die wél kakelt op de stok, maar geen ei legt in het hok
+1
weideboer
PVV en PvdD en al die andere wel of niet opkomende partijen zijn het gevolg dat de gevestigde partijen niet kunnen brengen wat de kiezers zoeken en hier hun alternatief of hun eigen protest in zoeken. Met andere woorden, elk woord die nu gezegd wordt over die partijen door " de huidige gevestigde orde" is een teken dat ze geen zelfreflectie bezitten. Immers met zoveel partijen, links, rechts, midden, christelijk of anarchist was er altijd wel iets wat je sympathie kreeg.

Kortom meneer Geurts, mede dankzij o.a uw partij bestaat PvdD en heeft deze bestaansrecht, dus niet zeuren!!!!
+2
hans van toos
Dan moeten de beloftes van Rutte alles maar oplossen!
Deze nieuwe regering moet voor eens en altijd duidelijk verschaffen naar de toekomst toe,maak niet uit wat als het maar duidelijk is!
weideboer
@hans van toos uiteraard kunnen ze niet in de glazen bol kijken qua politieke en onnatuurlijke omstandigheden ,maar een route 2025 zou wenselijk zijn
Rondhus
@hans van toos wat was er de laatste tijd niet duidelijk? Fosfaat? Groei na 2-7-15 was voor eigen risico
hans van toos
@hans van toos Dacht je van de uitgestelde stoppersregeling en fosfaatrechtenstelsel en afroming bv?
+2
sorry
@hans van toos wat zeur je nou...allemaal bedacht door nzo/lto,....matijn van dam zorgt alleen voor de borging
+3
George
Quote Reactie van @sorry:
...allemaal bedacht door nzo/lto,....matijn van dam zorgt alleen voor de borging

Ja dat bedoel ik nou. Iedereen ligt maar te zeiken over die van Dam terwijl heel veel fout beleid gewoon uit de sector zelf komt.
In dat topic van zaterdag van Vedder en Bruins vroeg Storm of ik beter de melkveehouderij kon verdedigen , waarop mijn antwoordt was dat ik niks meer verdedig. Ik kan het wanbeleid van de laatste 12 jaar niet verdedigen. Quotering moest en zou eraf en daar is het grotendeels al mis gegaan . Anders konden we niet profiteren van die zogenaamde groeimarkten door groeiende wereldbevolking en welvaartstoename , als we het hier niet molken dan molken ze het ergens anders wel was de lezing. De ene populaire reportage na de andere van klaar voor Bevrijdingsdag was de laatste 10 jaar schering en inslag. Tot en met april 2015 was het een en al optimisme tot er iemand op 2 Juli wakker werd en iedereen lekker 3 maandjes quotumvrij had kunnen melken om vervolgens weer gewoon door te doen . Melkprijs zakte en men molk wie een dolle voort en toen werd er weer iemand wakker dat we de derogatie zouden gaan verliezen en dat er snel een gedrocht van een regeling moest komen om deze te redden.
En dan krijgt de staatssecretaris van Dam de schuld. Ongelooflijk naïef zoiets.
J.v.G
@George Volkomen met je eens!
En dan worden er complimenten aan lto gegeven omdat ze de juiste mensen inzetten! Terwijl keesie de zelfde dag bekend had gemaakt dat de korting voor groeiers waarschijnlijk niet meer dan 10% hoeft te worden.
Komt er dus op neer dat er veel goede koeien van stoppers VERPLICHT onnodig geslacht moeten worden.
Tegelijkertijd zullen groeiers (omdat ze onterecht veel te weinig worden gekort) alles aanhouden wat nog maar enigszins kan en misschien zelfs wel extra vee aankopen.
Goed bezig lto!!!! straks alsnog derogatie weg! Ook zien ze nog totaal niet in wat dit met ons imago zal doen. En voor de stoppers kan de geestelijke schade ook nog wel is veel groter zijn dan verwacht.
+1
weurding
Quote Reactie van @J.v.G:
geestelijke schade ook nog wel is veel groter zijn dan verwacht.

werkgelegenheid? 😞
arie.j
Quote Reactie van @J.v.G:
Volkomen met je eens!En dan worden er complimenten aan lto gegeven omdat ze de juiste mensen inzetten! Terwijl keesie de zelfde dag bekend had gemaakt dat de korting voor groeiers waarschijnlijk niet meer dan 10% hoeft te worden.Komt er dus op neer dat er veel goede koeien van stoppers VERPLICHT onnodig geslacht moeten worden.Tegelijkertijd zullen groeiers (omdat ze onterecht veel te weinig worden gekort) alles aanhouden wat nog maar enigszins kan en misschien zelfs wel extra vee aankopen.Goed bezig lto!!!! straks alsnog derogatie weg! Ook zien ze nog totaal niet in wat dit met ons imago zal doen. En voor de stoppers kan de geestelijke schade ook nog wel is veel groter zijn dan verwach

Wat daar allemaal van waar is laat ik voor jouw rekening.
Wel ben ik van mening dat het vreselijk jammer is dat er geen PZ meer is,en er geen daadkrachtiger man op landbouw zit.
Want de echte eind beslissingen in deze horen uiteindelijk niet door een LTO of een zuivelfabriek (formeel of informeel)genomen te worden, net zomin als vakbonden op Sociale zaken de beslissingen moeten nemen ,en de ondernemers verenigingen niet op het Ministerie van Economische zaken.
+2
matt
@George van dam zorgt alleen maar voor de borging van het plan.
Hij was gewoon te laf en of lui om zelf iets te bedenken had gewoon iedereen terug moeten zetten naar 2 juli die streep was er niet voor niks getrokken.
+2
arie.j
Quote Reactie van @George:
En dan krijgt de staatssecretaris van Dam de schuld. Ongelooflijk naïef zoiets.

Ben ik niet met je eens, tenminste niet voor wat betreft de uitvoering van de fosfaatregels.
Dat een fosfaatrem moest komen kun je van Dam niet verwijten, dat was voor hem gewoon een gegeven waar hij mee moest werken.
Echter, dat de uitvoering er van zo'n enorme puinhoop is geworden, met een totaal verdeelde melkveehouderij sector, daar is hij in hoge mate debet aan.
+2
George
Quote Reactie van @arie.j:
Echter, dat de uitvoering er van zo'n enorme puinhoop is geworden, met een totaal verdeelde melkveehouderij sector, daar is hij in hoge mate debet aan.

De oorzaak van die puinhoop is in mijn ogen al 12-13 jaar eerder ontstaan door niet met Duitsland en Frankrijk voor de Europees geregelde quotering te knokken. Maar in plaats daarvan werd vrijheid blijheid verkondigt en er lagen enorme groeimarkten en kansen , vette worsten werden de melkveehouders voor gehouden en iedereen zich maar klaar maken voor bevrijdingsdag. Quotum zowel koop- als lease bleven tot eind duur en zelfs superheffing werd voor lief genomen want die koeien kon je al maar vast beter hebben heb ik hier veelvuldig gelezen! Als we maar eens van die verrekte quotumkosten af waren dan lieten we de wereld wel eens een kunstje zien. Ik begreep en begrijp er nog steeds geen zak van hoe het allemaal zover is kunnen komen. Het is door velen totaal verkeerd ingeschat. Want de bevrijding heeft slechts 3 maanden plaatsgevonden en toen zouden er fosfaatrechten komen. Aanvankelijk in 2017 en dat bleek te mislukken. In dat stuk missen we misschien wat politieke regie maar voor heel veel dingen is de sector gewoon zelf verantwoordelijk.
+1
brabo
Quote Reactie van @George:
die koeien kon je al maar vast beter hebben

en daar hebben ze dus nog gelijk in gekregen ook
+4
matt
@brabo ja helaas wel ze hadden die grondloze groei nooit toe moeten laten staan.
Hadden we nu niet zo veel van die grote bedrijven gehad die uiteindelijk niet gewenst zijn en weer voor extra regelgeving zorgen. Fosfaatrechten zouden ook niet nodig zijn geweest had uiteindelijk een sterkere en gewenste veehouderij opgeleverd daar ben ik van overtuigd
dwers
Quote Reactie van @matt:
grondloze groei nooit toe moeten laten staan

Geregeld door bepaalde partijen in de landbouw, die nu weer aan de basis staan van fosfaatreductie.
George
Quote Reactie van @brabo:
en daar hebben ze dus nog gelijk in gekregen ook

Die hebben ze ook gewoon betaald door superheffing en quotumkosten.
brabo
Quote Reactie van @George:
betaald door superheffing en quotumkosten.

klopt maar deze hebben ze in het quotum tijdperk terugverdiend en afbetaald als het goed is.
Diegene die gewacht hebben op "gratis" melkquotum na het quotumtijdperk hebben deze koeien en dus gratis fosfaatrechten niet gekregen (als ze niet snel waren geweest)
arie.j
Quote Reactie van @George:
De oorzaak van die puinhoop is in mijn ogen al 12-13 jaar eerder ontstaan door niet met Duitsland en Frankrijk voor de Europees geregelde quotering te knokken. Maar in plaats daarvan werd vrijheid blijheid verkondigt en er lagen enorme groeimarkten en kansen , vette worsten werden de melkveehouders voor gehouden en iedereen zich maar klaar maken voor bevrijdingsdag. Quotum zowel koop- als lease bleven tot eind duur en zelfs superheffing werd voor lief genomen want die koeien kon je al maar vast beter hebben heb ik hier veelvuldig gelezen! Als we maar eens van die verrekte quotumkosten af waren dan lieten we de wereld wel eens een kunstje zien. Ik begreep en begrijp er nog steeds geen zak van hoe het allemaal zover is kunnen komen. Het is door velen totaal verkeerd ingeschat. Want de bevrijding heeft slechts 3 maanden plaatsgevonden en toen zouden er fosfaatrechten komen. Aanvankelijk in 2017 en dat bleek te mislukken. In dat stuk missen we misschien wat politieke regie maar voor heel veel dingen is de sector gewoon zelf verantwoordelij

Je maakt je er veel te gemakkelijk van af, door alle huidige fouten op jou gelijk af te schuiven.
Daarnaast is afschaffen quotering iets van de hele EU en alle lidstaten geweest
Net doen alsof LTO en FC (eerlijker is te zeggen de melkveehouders zelf) daar de beslissende rol in had is de werkelijk een draai geven naar jou gelijk.
In Brussel destijds aankomen met het argument de dat boeren in Nederland een EU brede quotering willen houden omdat Nederland een fosfaatplafond had zou een lachertje zijn geweest.
Wat je pessimisme voor de zuivel en je doemverhaal voor de afzet betreft, de huidige zuivelprijzen geven aan dat die flink overdreven zijn.
+1
George
@arie.j
Het gaat niet om mijn gelijk Arie. Het gaat om feiten. Ik herinner me nog goed de berichtgeving dat de quotering nog lang geen gelopen race was omdat Duitsland en Frankrijk er niet vanaf wilde. Men had dezelfde argumenten kunnen aanvoeren als Duitsland en Frankrijk om voor behoud te zijn, maar hier in Nederland moest en zou het er vanaf. Anders konden we niet profiteren van de bevolkings- en welvaartsgroei van deze wereld weet je nog? Ik vind het een grove fout dat ze zich toen niet achter die landen hebben geschaard. Als het dan niet gelukt was om de quotering te behouden en we waren in deze chaos gekomen had men nog een schuldige partij kunnen aanwijzen . Nu niet want dat is gewoon de sector zelf. Of het quotum dan daadwerkelijk behouden was weet ik niet maar dan was de inzet in ieder geval goed geweest , nu het tegenovergestelde.
pieta
Quote Reactie van @George:
Anders konden we niet profiteren van de bevolkings- en welvaartsgroei van deze wereld

Dit argument klopte wel. We melken fors meer als ten tijde van het melkquotum. De prijs is alweer aardig teruggeveerd naar gemiddeld niveau. Het probleem in deze zaak is dat ze niet onderkent hebben dat we als sector de ruimte hadden moeten verdelen. Gewoon eenieder 20% meer melkruimte geven op nationaal niveau zonder Europese bemoeienis. Een soort van NL-quotum zoals we nu de fosfaatrechten gaan krijgen.
+1
sorry
Quote Reactie van @pieta:
Dit argument klopte wel. We melken fors meer als ten tijde van het melkquotum. De prijs is alweer aardig teruggeveerd naar gemiddeld niveau.

er ligt nog een heleboel in pakhuizen ,een voorraadtoename van 300miljoen in de winkel van....joosten....bijna gelijk met de winst .....ondanks de standstil en dubbeltjesregelingen.....
+1
J.v.G
@arie.j Iedereen gaat er van uit dat de quotering afgeschaft zou worden ongeacht wat Nederland vond.
Daar geloof ik niet in, als er voor behoud was gestreden met de uitbreidingsdrang van de Nederlandse melkveehouderij als argument dan weet ik het zo net nog niet!
George
@J.v.G
Ik heb jarenlang hier op prikbord niet willen geloven dat het er af zou gaan en had vertrouwen in Duitsland en Frankrijk. Maar de meesten destijds op dit prikbord wilden van quotum af , want die verdraaide quotumkosten daar kon men zich druk over maken. Eerst moest het 100% verleasen worden afgeschaft want die boertjes hielden hun quotum vast en verdienden het met niks doen , dan hadden de quotumhandelaren het weer gedaan die de prijs onnodig hoog hielden en zelfs de vakbladen kregen de schuld omdat die de prijs te hoog publiceerden omdat ze dat deden voor hun adverteerders. Er is door de jaren al heel wat onzin voorbij gekomen hier. Maar één ding is altijd duidelijk geweest , men moest en zou veel melken. LTO heeft zich laten leiden dat het gedaan moest zijn met het quotum en de kosten daarvan.
+1
pieta
Quote Reactie van @George:
Eerst moest het 100% verleasen worden afgeschaft want die boertjes hielden hun quotum vast en verdienden het met niks doen

100% terecht. Zoiets moet je als sector niet willen in de regelgeving. Alleen quotum voor wie zelf melkt. Gewoon een goed uitgangspunt.
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
100% terecht. Zoiets moet je als sector niet willen in de regelgeving. Alleen quotum voor wie zelf melkt. Gewoon een goed uitgangspunt.

Maar uiteindelijk maakte het voor de prijs niks uit en miste het zijn doel.
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
0% terecht. Zoiets moet je als sector niet willen in de regelgeving

Ben het wel met je eens,maar ook hier had de wal het schip wel gekeerd,want je mocht geloof ik max 75.000 leasen, en er kwamen steeds meer sofa-boeren,dus dat was vanzelf gestopt door marktwerking,maar de sector wil altijd beginnen te reguleren voordat de markt zijn werk begint te doen,dat zie je in het hele mest en fosfaatdossier precies hetzelfde
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
maar de sector wil altijd beginnen te reguleren voordat de markt zijn werk begint te doen

Nou ben ik daar dus niet zo positief over. Ik zou mbt de fosfaatrechten zeggen roep acuut dezelfde leaseregeling in het leven. Minimaal 70% (mag ook 80-90%) van je eigen fosfaatrechten benutten restant mag je verleasen zonder korting. Wie stopt moet ze dan verkopen.
Frans1
@pieta Lease moet ook mogelijk zijn,ben je wat flexibel.Maar je mist mijn punt
pieta
@Frans1 Nee hoor, ik had je punt niet gemist. Maar ik vind dat voorkomen beter is dan genezen. Je moet het als sector gewoon niet willen dat je sofaboeren moet gaan sponsoren.
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
moet het als sector gewoon niet willen dat je sofaboeren moet gaan sponsoren.

Daar ben ik het ook wel mee eens
weurding
@Frans1 dat "hoefde"ten tijde van quotum ook niet, maar wat gebeurde er? diegene die er winst in zag bood de prijs zelf naar recordhoogte's, let maar op, gaat nu weer gebeuren 😉
pieta
@weurding Dat geloof ik ook. Vandaar mijn standpunt in het belang van de sector. Staan ze compleet verleasen toe met dito prijzen dan schaf ik een nieuwe sofa aan denk ik. 😁
+1
weurding
@pieta met minibar 😄
+1
J.v.G
@George Dezelfde die nu geen fosfaatrechten willen zeker! want dat kost de sector o zo veel. Nou gewoon niet kopen zou ik zeggen kost het je niks. Die 4% gejatte fosfaarechten terugkopen kost me niet zoveel. Bij afschaffing kan de kostprijs door mestafvoer en grondhuur in een jaar wel is meer stijgen dan die paar rechten me kosten!
arie.j
Quote Reactie van @J.v.G:
j Iedereen gaat er van uit dat de quotering afgeschaft zou worden ongeacht wat Nederland vond.Daar geloof ik niet in, als er voor behoud was gestreden met de uitbreidingsdrang van de Nederlandse melkveehouderij als argument dan weet ik het zo net nog niet!

Die uitbreidingsdrang is pas nu,achteraf, echt bekend.
Zelfs bij FC werd op grond van door boeren zelf aangedragen gegevens belangrijk minder ingeschat.
Dus niet alleen FC, LTO maar ook de melkveehouders zelf hadden dat dat niet in de gaten, laat staan dat ze het vele jaren geleden eerder wisten.
Verwijten dat ze (welke ze?) dat het hadden moeten weten is dan ook onterecht.
Verder was het de EU commissie die beslist heeft dat de quotering eraf ging en in Nederland reageerde men daar pas veel later op. Die volgorde draait men op dit prikbord nogal eens om.
Dat Nederland het had kunnen tegenhouden geloof ik niet.
Overigens zou ik er niet direct van uitgaan dat op heden, zelfs met alle fosfaat ellende van nu, de boeren daar in meerderheid voor zouden zijn.
Dat kon je weleens vies tegen vallen.
+1
J.v.G
@arie.j Zullen we nooit weten of het afschaffen tegen te houden was. Het argument dat Europa dat bepaald heeft wat je vaak hoort vind ik alleen niet terecht.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Verwijten dat ze (welke ze?) dat het hadden moeten weten is dan ook onterecht.

Dat je de echte groeiambitie niet geheel in beeld hebt. Oké. Geen plan B. Niet oké.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Dat je de echte groeiambitie niet geheel in beeld hebt. Oké. Geen plan B. Niet oké.

Mee eens, zelf heb ik het hele fosfaatplafond niet goed in beeld gehad, en ik denk dat ik beslist niet de enige ben.
Plus dat een maximum aan aantal te leveren kg melk of aan het aantal koeien vrij meer grijpbaar is dan een fosfaatplafond dat via veel plussen en minnen plus nog de nodige aannames tot stand komt
Plan B hebben was overigens ook niet simpel geweest hoor. Gewoon omdat niet duidelijk was of het ooit nodig zou zijn.
Stel dat ze luid hadden gezegd: Zodra het er maar op lijkt dat we boven het plafond komen zijn er binnen een maand fosfaat of dierrechten.
Dan was de race om als eerste een volle nieuwe stal te hebben nog veel groter geweest.
En was er theoretisch de kans geweest dat alleen door dat roepen er te veel dieren zouden komen.
pieta
@arie.j DIM Arie DIM. Denk In Mogelijkheden. Als je het klaar hebt liggen achter de schermen dan publiceer je het daags na een bepaald vee aantal in de staats-courant. En ze hadden natuurlijk ook kunnen overwegen om iets gebaseerd op melkquotum opnieuw vast te stellen. De katapult (van groei melkvee) gewoon niet loslaten.
puntertje
@pieta Nee, plan B had kunnen zijn; Zodra het fosfaatplafond wordt overschreden treedt meteen en per direct een strakke grondgebondenheid in die voor iedereen geldt. Dan was men wel wat voorzichtiger met vnl grondloze groei geworden want dan loop je in je eigen mes als je je mest niet kunt plaatsen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
meteen en per direct een strakke grondgebondenheid in die voor iedereen geldt.

Je vergeet de Rechten van de Mens.
puntertje
@Jack Rijlaarsdam Als je het maar op tijd bekend had gemaakt was het wel mogelijk geweest. Dan waren banken ook stukken voorzichtiger geweest met het financieren van megastallen op postzegels. Nu komen we er over 10 jaar toch ook op uit, maar de weg die we hebben gekregen is er één met veel ellende en ongelooflijk veel kapitaalvernietiging om nog maar te zwijgen van alle imagoschade.
pieta
@puntertje Had misschien gekunnen maar ik denk niet dat je dat juridisch voor elkaar had gekregen. Toen we de MFR kregen had vanaf toen grondgebonden groei het credo(juridisch vastgelegd) moeten zijn. Groei voor eigen risico. Ruimte: op is op.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
DIM Arie DIM

Het is de laatste dagen meer SGP Arie SGP 😄
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @arie.j:
theoretisch de kans geweest dat alleen door dat roepen er te veel dieren zouden komen.

Theoretisch? Dat is toch precies wat er gebeurd is.
arie.j
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Theoretisch? Dat is toch precies wat er gebeurd is

Denk dat dat jij toch wat te optimistisch bent over wat er zou zijn gebeurt zonder enig fosfaatplafond.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @arie.j:
jij toch wat te optimistisch bent

Dat verwijt krijg ik niet vaak.
arie.j
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Dat verwijt krijg ik niet vaak.

Soms snap ik het ook niet meer, maar misschien jij wel
Ik kwam een column in de Boerderij tegen, van Willen Brul van december 2013 in de Boerderij.
Er kwamen 800.000 koeien na einde quotering in Nederland bij, zo voorspelde hij.
Maar beslist geen dierrechten.
Was dat fosfaatplafond toen soms staatsgeheim? Of kan jij het op een andere manier te volgen?
Een hoogleraar en jurist in agrarisch recht nog wel, maar die had er blijkbaar nooit van gehoord . En de Boerderij ook niet.
Zie boerderij.nl/Home/Blogs/…

Maar een halfjaar later was het blijkbaar ineens wel duidelijk en kreeg Dijksma het verwijt onverantwoord voor geen dierrechten te hebben gekozen .
Nu zwarte pieten uitdelen heeft niet veel zin, maar na het opheffen van het PZ had de sector eigenlijk geen tanden meer (en was verdeeld), dus kon eigenlijk alleen de staatssecretaris nog iets beslissen en uitvoeren.
zie boerderij.nl/Home/Blogs/…
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @arie.j:
Soms snap ik het ook niet meer, maar misschien jij wel

Columnisten reageren op de waan van de dag, maar zijn lang niet altijd visionairs.

Zelfs bewindslieden richtten zich september 2011 met name op de verantwoorde afzet van mest waarbij het fosfaatplafond een soort 'side-letter' was en zeker geen beletsel om naast de melkveehouderij ook de intensieve sectoren in 2015 van dierrechten te ontheffen: google.nl/webhp/…&* lees over het fosfaatplafond op pagina 5 van de Kamerbrief.
matt
@hans van toos duidelijkheid die komt niet meer, wen der maar aan
+1
J.v.G
@matt Je hebt als boer maar een zekerheid dat is onzekerheid😤
Grasbaal
Hier ben ik het ook helemaal mee eens. In een van de spannende tijden voor de melkveehouderij hebben we helaas geen krachtige roerganger. Ook ik sta aan de wal maar ben bang dat ik straks moet vluchten als de dijk doorbreekt als zijn schip door een stuurfout met grote vaart een gat in de NL dijk slaat.... Of zal de wal het schip toch nog weten te keren 😉

George
Quote Reactie van @Grasbaal:
Ook ik sta aan de wal maar ben bang dat ik straks moet vluchten als de dijk doorbreekt als zijn schip door een stuurfout met grote vaart

Mijn gezegde krijgt steeds meer volgelingen al geven sommige er een eigen interpretatie aan. 😄
de Tank
Tja, geen enkele partij is noodzakelijk.
weideboer
@de Tank maar wel wenselijk in een democratie
Frans1
@weideboer Dus steeds meer versplintering in het politieke landschap vind jij wenselijk? Dat is een heel goed voorbeeld dat democratie ook te ver door kan slaan en tegen gaan werken.
Is hetzelfde als het democratische gegeven dat de grondwet gewijzigd kan worden naar iets minder democratisch als er maar genoeg mensen voor zijn
weideboer
@Frans1 voor geen partijland zou noord-Korea een slecht voorbeeld zijn. En democratie is 1 der vrijheden die we moeten koesteren. Over de uitvoering hiervan kun je ook over discussiëren , graag niet te lang.....
Frans1
Quote Reactie van @weideboer:
En democratie is 1 der vrijheden die we moeten koesteren

Daar ben ik het ook absoluut mee eens,maar door teveel versplintering wordt het vormen van een coalitie onmogelijk,dat bedoel ik hier mee te zeggen
Ties6210
Tja wat moet hier nog over gezegt worden
+1
jan is hobbyboer
Het overbodig verklaren van bepaalde partijen, of je het er nu mee eens bent of niet, is wel een erg ondemocratische gedachte vind ik. Zeker als ze bepaald deel van onze bevolking aanspreken, volgens mij hebben ze in de peilingen nog meer stemmen dan de bij de boeren nogal geliefde splinterpartij de SGP. Beetje op z'n Erdogans en Putins, mening staat me niet aan, verbieden maar die partij.
twente6
@jan is hobbyboer
helemaal mee eens, het kan alleen maar verkeerd overkomen door partijen te willen weren. Het heeft ook veel weg van zieltjes winnen. Hij staat op nr 10, laten we aub op 44 stemmen. de nummer 10 red het wel, nu 44 nog. Verder heeft dijkgraaf een beetje afgedaan, maar hoop toch dat hij het ook haalt.
Greetje
Ook een optie: kiesdrempel invoeren, boer piet is voor, houdt de dierenpartij buiten de deur, boer klaas is tegen want dan komt de sgp er niet meer aan te pas. Garantie voor een avondje bakkeleien:)
+1
hans van toos
Maak mij er niet meer druk om,wij stemmen hier op Geurts en de democratie beslist gewoon en daar doen we het gewoon mee.
+4
sorry
@hans van toos als je nou op martels stemt kan die misschien ook een zetel warmhouden,die geurts komt er toch wel in
Groen1
Groen1
CDA Standpunt Veehouderij,

Op het gebied van de veehouderij komt het CDA in de eerste plaats op voor de belangen van gezins- en familiebedrijven. Het CDA is tegen megastallen die gerund worden door zetbazen van grote concerns. Wij zijn niet tegen schaalvergroting, als het maar op een duurzame manier gaat. Schaalvergroting moet geen doel op zich zijn. Het gebruik van antibiotica in de veehouderij moet sterk worden verminderd. Beslissingen over de vestiging of uitbreiding van bedrijven moeten op lokaal en regionaal niveau worden genomen.
+1
pieta
Quote Reactie van @Groen1:
Het gebruik van antibiotica in de veehouderij moet sterk worden verminderd

Dat is al gebeurd.
cs-agrar
Quote Reactie van @pieta:
Dat is al gebeurd

Dat weet jij, dat weet ik, maar de rest van NL niet. feelgood schrijven om zo weer paar stemmen bij bijv pvdd weg te trekken
cs-agrar
@arie.j en @puntertje, jullie kunnen beiden zo in de politiek, een hele rits reakties op helemaal niets af, geweldig, wat een voorbeeld bij zo'n topic 👍

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's oogst , partij voor de dieren , cda , dieren en tv geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
102
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
0