Illustratie van: mdoornekamp

Sleepslangen i.p.v. zodebemesten? Onstuitbare opmars/

Is of wordt het sleepslangen bij jullie in de buurt ook zo populair?? Onze loonwerker werkt in 2 of 3 ploegen 24h/dag (7dagen/week) om alle mest op de wei te krijgen terwijl zijn 3 zodebemesters maar weinig te doen hebben. 1 combinatie is inmiddels verkocht. Dit had ik 5 jaar geleden (toen is hij met sleepslangen begonnen) niet gedacht, ik vond het de eerste jaren maar een geknoei. Maar de mannen hebben het inmiddels onder de knie en halen ook geweldige dag capaciteiten. Zelfs de meest rabiate tegenstanders bij ons in de buurt zijn om en zijn gestopt met hun eigen geknoei. Alle afrasteringen en andere opstakels aan de kant en de loonwerker mag komen. Er zijn hier ook steeds meer boeren die de latere bemestingen in het seizoen ook laten sleepslangen. Loonwerker zei me onlangs dat bij deze inzet van zijn combinatie er al vroeg in het seizoen een noodzakelijke revisie op de slijtdelen uitgevoerd moet worden zeker omdat er nu ook een tweetal zandboeren meedoen. Ik bedoel zand in de boxen. Benieuwd naar reacties uit de rest van het land.

Deel dit topic

Reacties

+1
mdoornekamp
Zand in de boxen is hopeloos voor je pomp en snijmolen.

Hier in provincie Groningen wordt int voorjaar bijna alles met de sleepslang gedaan. En ook steeds meer het jaar rond tot de 5e snee
Siete
@mdoornekamp Hier (Noord Friesland) net precies hetzelfde. Waar we voorheen alleen vooral in Februari en Maart aan het sleepslangen waren, zijn we nu tot aan de laatste dag met de slangen onderweg. Komen elk jaar meer boeren bij die vaker willen sleepslangen om verschillende redenen.

Mvg,

Siete
930triplemaaier
@mdoornekamp ken een loonwerker die de vredo weg gedaan heeft omdat deze te weinig uren meer maakt omdat bijna iedereen de sleegslang wil. Voor als men nog wel met de tank wordt er een collega loonwerker gebeld
+1
ZetorTwente
Hier (zuid-oost Twente) zie je helemaal geen sleepslangbemesters, alle drijfmest wordt hier nog met tanks en 3 wielers uit gereden...
mdoornekamp
@ZetorTwente hebben jullie zand grond of klei/veen
ZetorTwente
@mdoornekamp Met name zand, hier en daar een stuk leem ook is het hier en daar flink vet.
+4
Fendt926Driver
Koeien moeten straks weer in de weide dus zet al het draad er maar weer langs. Ik vindt sleepslangen helemaal niets. Met de slechte verkaveling in twente ook niet te doen. Op 4t km afstand weet ik eeb paar boeren die sleepslangen maar hebben 45 ha recht achter de stal. Dan kan het.
ZetorTwente
@Fendt926Driver Ze zeggen dat het niet uitmaakt die rot stukken hier, maar daar heb ik zelf m'n twijfels ook bij...
+4
Siete
@ZetorTwente Wij sleepslangen al jaren, maar hier worden ook onrendabele percelen nog vaak me de tank gedaan. Je hebt er in verhouding vaak teveel werk van waardoor het duurder wordt.
Voor zowel voor en tegen Staanders zijn genoeg redenen/ excuses te bedenken om het wel of niet te doen. Denk dat iedereen het per situatie voor zichzelf moet beslissen.
Redenen die wij horen van boeren om het wel te doen zijn o.a.
-water bij de mest toedienen waardoor het gewas het eerder op kan nemen
Minder sporen in het veld (ook de op t eerste gezicht onzichtbare structuur schade)
-de koppakkers niet stuk gereden door er steeds met de tank over heen
-Betonpaden hebben niks te leiden
-Het gras wordt bij grote boerderijen ook in 1x ingekuild en daarom willen de klanten ook zo snel mogelijk de mest er over. Met een tank duurt vaak te lang (afhankelijk van de situatie natuurlijk)
Dit zijn voorbeelden uit de praktijk, ik probeer hierbij niemand te overtuigen om het wel of niet te doen 😉

Mvg,

Siete
+2
arie.j
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Koeien moeten straks weer in de weide dus zet al het draad er maar weer langs. Ik vindt sleepslangen helemaal niets. Met de slechte verkaveling in twente ook niet te doen. Op 4t km afstand weet ik eeb paar boeren die sleepslangen maar hebben 45 ha recht achter de stal. Dan kan het.

Moet meer dan 40 ha achter de stal om sleepslang rendabel te maken? Wat een lachertje.
Tijd dat bij jullie een loonwerker het echt onder de knie krijgt
Sleepslangen is hier al iets van tientallen jaren en je bent als boer een uitzonder wanneer niet het grootste deel van je mest zo over het land gaat
+1
pieta
@arie.j Jij zit toch op veen. Minder draagkracht. Polder en dus een betere verkaveling. Als je veel (kleine) percelen hebt op veel plaatsen dan ligt het wel even anders. Systeem is niets mis mee. Maar op zand moet de mest de grond in en op klei veen mag het er nog steeds op.
Noorderling
@pieta
Dat verkaveling niet ideaal is, wil nog niet zeggen dat sleepslangen duurder is. We hebben zelf een veldkavel op 1500meter van de stal liggen met als uiterste hoek ca 1800meter. Met sleepslangen ben je voordeliger uit dan te laten bemesten met tank, of tank en vrachtwagens.

Wanneer je telkens een drukke weg moet oversteken trek je een slang door een duiker heen. Slang gooi je ook zo door een brede sloot of klein kanaal heen. Al met al kan dat toch wel heel wat transport kilometers schelen met daarbij ook nog eens minder rijsporen in het land. Tot 2-2,5km is sleepslangen interessanter dan met tank of zelfrijder heen en weer laten racen, mits je voldoende kuubs naar die kavel toe kunt pompen.
pieta
@Noorderling De buurman heeft het laten doen en het was duurder dan met de driewieler. Voor de kopakkers is het wel beter. Wat kost het bij jullie eigenlijk?
+1
Noorderling
@pieta
Kost ca tussen de 240 en 300 euro per uur. Ligt er maar net aan wat voor machine er komt, en of er nog extra haspels nodig zijn incl tussenpomp om op lange afstanden extra capaciteit te halen.

Hoeveel het uiteindelijk kost per kuub hangt vooral af hoe goed je het voor elkaar hebt. Elke keer de pomp verzetten naar een andere put kost je een half uur extra, is de mest goed gemixt etc. Hoeveel mest doe je op een hectare, hoe meer kuubs des te meer mest je per keer slang verleggen verpompt. Tot 20-25 kuub/ha is sleepslangen nog wel concurrerend.

Met 40kuub per hectare kom je dichtbij de stal ongeveer uit op 1,80 per kuub. Op een km of 2 loopt het op richting de 3-4euro. Ook hiervoor geld weer, als je al een touw door een duiker hebt liggen om de slang erdoor te trekken of de loonwerker dit nog moet doen, of een brug neerleggen kost je dit ook weer minimaal een kwartier extra. Als het aldoor maar aan prutsen is ben je zo 50cent extra per kuub kwijt.
arjankok
@pieta hier was ik dit voorjaar 3100 euro kwijt voor 1050 m3 mest met 500m3 water erbij op 39 ha, 16 percelen , 3x op en afrollen van sleepslang vanwege bomenrijen en ligging, met 2man 15 uur bezig geweest
pieta
@arjankok Is dat dan 1.550 m3 met water? Hier rijden ze met de driewieler voor plm 3 euro per m3.
arjankok
@pieta ja klopt ja , dat kan een 3wieler hier niet , en water erbij en je kavelpad heel houden en geen dichtgereden [kop] akkers
cjw73
@pieta in de grond is toch geen probleem? Zijn genoeg bemesters die da t kunnen, laat al jaren voor en na de eerste sleepslangen.
pieta
@cjw73 Bij in de grond is het proces wat anders omdat ze de machine op de kopakker tillen en dan moet het telkens even afsluiten anders bemest je op ipv in de grond. Dat systeem is weer wat duurder.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j Jij zit toch op veen. Minder draagkracht. Polder en dus een betere verkaveling. Als je veel (kleine) percelen hebt op veel plaatsen dan ligt het wel even anders. Systeem is niets mis mee. Maar op zand moet de mest de grond in en op klei veen mag het er nog steeds op.

Kleinere percelen die ook nog erg lang en smal zijn hebben jullie zéker niet.
In hoeverre verkaveling beter is weet ik niet, zou kunnen, wel dat hier voor 10 of minder ha ook gewoon de sleepslang wordt gebruikt. Voor over de verkavelings en andere normale wegen hebben de loonwerkers een omgekeerde u constructie, en ook sloten en vaarten vormen geen enkele belemmering.
Sommige boeren hebben een mestzak voor op afstand en er wordt ook wel met een mobile opslagtank door sommige loonwerkers gewerkt
Natuurlijk is er bij minder draagkracht er extra voordeel voor je land, alhoewel ook op stijvere grond er snel structuurschade in een nat voorjaar is als je er met zware machines erop komt.
Verder voordeel vind ik dat molshopen in het voorjaar keurig verdeeld zijn door de slangen.
Zoals bekend kun je water naar keuze toevoegen, dat geeft minder emissie en een betere werking.
Misschien iets om ook te bepleiten om met voldoende water toevoegen ook zode bemesten op andere grond toe te laten. (extra water toevoegen geeft eigenlijk geen extra kosten op deze manier)
+2
Erco
@arie.j molshopen wat zijn dat?
+2
arie.j
Quote Reactie van @Erco:
@arie.j molshopen wat zijn dat

Je bent asielzoeker vanuit een woestijnland? 😉
google.nl/search/…:
cs-agrar
Quote Reactie van @arie.j:
Je bent asielzoeker vanuit een woestijnland?

Piramide?
+2
cjw73
@Erco of zitten er zoveel dat het je niet eens meer op valt.
+1
Erco
@cjw73 een goede mollenvanger. Tientje per ha per jaar
cjw73
@Erco weet ik die van mij was hier vanmiddag nog, had zijn voorjaars rondje weer gedaan
+1
Nick83
@Erco ik denk dat er hier in de Alblassewaard niemand voor een 10tje per ha per jaar komt 😂
cjw73
@Nick83 zitten daar zoveel dan? ik geef zelf 5 euro per mol
arie.j
Quote Reactie van @Erco:
een goede mollenvanger. Tientje per ha per jaar

Mollenvangers zij hier ook wel hoor, (tienje de ha lijkt me wel erg weinig als ze alles weg moeten houden)
In nieuw grasland is het natuurlijk overal zaak om ze wat weg te houden, voor de rest doet de ene boer er meer aan dan de andere
Nou schijnt op zandgrond wat grond in je kuil erger te zijn dan op venige grond.
cjw73
@arie.j hoezo arie? als de kuil niet al te nat is, blijft het zand wel op de voergang liggen
arie.j
Quote Reactie van @cjw73:
j hoezo arie? als de kuil niet al te nat is, blijft het zand wel op de voergang ligge

Als dat altijd zo is dan zal dat wel, toch hoor ik ook wel van nattere kuilen, en dan ligt zand maar zwaar op de maag
Nick83
Quote Reactie van @arie.j:
voor de rest doet de ene boer er meer aan dan de andere

Ik euhm... zou wel graag willen, maar ik kom er niet erg aan toe. Maar als ik volgend jaar niet meer zelf mag bemesten met eigen sleepvoet, dan zal ik er denk ook wel weer tijd voor krijgen. Zo heb elk nadeel zn voordeel 😉
Erco
@arie.j heb voor t eerst een mollenvanger. Hij zei dan wil ik wel terug komen. Vorig jaar iets van tegen de 25 mollen op 40 ha. Hij moet dit jaar nog komen maar voor 1 mol hoeft ie niet te komen. Op de huiskavel van 30 ha heb ik er twee gevangen en meer heb ik nog niet gezien. Maar er zijn boeren bij waar hij meer dan 200 mollen op net zoveel ha vangt en dan is 10 euro weinig idd
pieta
@arie.j Mijn zwager werkte vroeger bij een loonwerker in de buurt van Gemonde. Die zei altijd hier heb je dagen dat je meer percelen hebt dan hectares. 😁 Minder dan 10 is niet klein. 10 hectare aan een stuk is groot. Ik heb zelf overigens mijn grasland in een prima verkaveling liggen. Maar mijn loonwerker werkt niet met sleepslangen.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
.j Mijn zwager werkte vroeger bij een loonwerker in de buurt van Gemonde. Die zei altijd hier heb je dagen dat je meer percelen hebt dan hectares. Minder dan 10 is niet klein. 10 hectare aan een stuk is groot. Ik heb zelf overigens mijn grasland in een prima verkaveling liggen. Maar mijn loonwerker werkt niet met sleepslangen.

Je leest het verkeerd, percelen van 10ha kom je hier nergens tegen, gemiddeld is het eerder goed een ha, en ik heb ook wel stukken kleiner. 40 meter breed en 250 tot 300 meter lang is heel normaal (plus dat het vooraan meestal breder of smaller is dan achter, dus gerend. (schuin toelopend) Met greppels en brede sloten
Die 10 ha betrof het totaal waarvoor een loonwerker dan komt.
zie

(klik om te vergroten)

pieta
@arie.j Ik zie sloten als afrastering ipv palen en draad. En ik ben er op zich wel van overtuigd maar het wordt hier nog niet aangeboden.
pieta
@arie.j En het is zoals ik het zie toch 10 ha aan "een" stuk. Ik ben niet zo goed in plaatjes maar google het plaatsje Gemonde maar eens met zijn verkaveling.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
En het is zoals ik het zie toch 10 ha aan "een" stuk.

Aan één blok is toch iets anders dan 1 perceel.
Bij jullie misschien wel, maar als er brede sloten met flinke lange wallen tussen zitten dan is dat heel anders
Nick83
Quote Reactie van @arie.j:
ook sloten en vaarten vormen geen enkele belemmering

Hier in de Alblasserwaard niet. Wij hebben ook nog wat huurland in de Hoeksche Waard, daar is het dus absoluut niet toegestaan om de slang door een slot of wetering heen te leggen. Ook over een brug en dan nog stukje langs wegberm ofzo ga je een boete van krijgen als ze het zien. Met een boog recht de weg oversteken mag misschien nog net, dan houd het wel zo ongeveer op.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Nick83:
Wij hebben ook nog wat huurland in de Hoeksche Waard, daar is het dus absoluut niet toegestaan om de slang door een slot of wetering heen te leggen

Dan mogen we blij zijn dat we een waterschap hebben dat een beetje met boeren meedenkt.
Mest in de sloot is overigens niet het punt lijkt me.
cjw73
@Nick83 zo das best streng. Hier wordt nergens na gekeken. Heb de slang altijd een paar honderd meter door de berm liggen en we trekken de slang zo van het ene na het andere perceel door de sloot.
cs-agrar
Quote Reactie van @pieta:
veel (kleine) percelen

Maken sleepslangen duur. Zolang de bemester en pomp draaien gaat het wel, maar als ze aan het oprollen en omkoppelen raken wordt het snel duur.
Ze zijn hier van de week ook bezig geweest, 100pk trekker op meter brede banden, lichte bemester, ging super. Kan ik zelf niet tegen rijden qua capaciteit, en daarbij maken zij bijna geen schade
cjw73
@cs-agrar de meeste hier in de buurt doen allemaal per kuub dus dat op en afrollen maakt weinig uit.
mp-jd6620
Hier doen ze het ook wel maar dan moeten de stukken er wel naar zijn. en de capaciteit licht zeker niet hoger opstarten kost veel meer tijd. en je bent de gehele dag met 2a3 man die kosten tellen ook mee dan kun je in mijn ogen beter met 2 of 3 man op 1 zelfrijder/bemestertank zitten. daar bij komt dat je met de tank/zelfrijder ook sneller van locatie kunt wisselen mocht het ene stuk door regen val onder het bemesten minder begaanbaar worden dan kun je bijvoorbeeld op de verderop gelegen hoge kamp wel rijden. dit zou met een sleepslang een heel gedoe opleveren voor je daar bent.

maar ieder zijn ding.
CoenNijenhuis
@mp-jd6620 Bemesten ze bij jou op het werk ook met sleepslang Maarten?
mp-jd6620
@CoenNijenhuis nee hun hebben 16 kuubs twin shift tank
jehan
Hier gaat het slaapslang bemesten ook meer en meer worden ..niet door ons gedaan maar andere loonwerkers doen het meer ..wat wij weer merken bij klanten die de eerste bemesting door sleepslang laat doen ..latere bemestingen mogen wij weer doen ..
boerlover
Wij laten al jaren sleepslangen in het voorjaar: te veel voordelen om het niet te doen ondanks dat het duurder is. Wordt steeds populairder hier in de streek maar onze loonwerker stelt wel steeds meer eisen om het voor hem ook rendabel te houden. Minimale perceelsgrootte 4ha. en minimaal 750 kuub per pompbeurt. Kun je het zo regelen dat hij in een shift 1200kuub of meer kan verpompen dan komt er weer een korting om de hoek.
En de zandboeren van topicstarter Power Henkie wil onze loonwerker niet meer doen dit jaar; gigantische slijtage aan alle met mest in aanraking komende delen.
Vorig jaar ook verder in het groeiseizoen steeds meer bemesten met de sleepslang.
930triplemaaier
@boerlover hebben die zandboeren dan niet een goede bezinkput?
+2
Fendt926Driver
@930triplemaaier vaak alleen iets wat niet werkt of bezinkt.
maar ze willen wel iedereen laten geloven dat het werkt. En ze beweren dat het geen enkele schade toebrengt aan machines.
boerlover
@Fendt926Driver ze hebben wel een grote bezinkput maar desondanks komt er nog veel zand mee in de mestsilo. Trouwens ook een beetje zand geeft natuurlijk al veel slijtage. Ook het uitrijden van het bezinksel met de vaste mestverspreider is weer een slijtage-gevoelig klusje.
casejxu
@Fendt926Driver der is niks beters voor je koeien als zand. Alleen voor alles der om heen is het t minst goeie. Ben erg blij met onze simpele rubber mat met een laagje zaagsel
930triplemaaier
@casejxu zaagsel is ook al achterhaald...
casejxu
@930triplemaaier gemalen stro bedoelde ik
930triplemaaier
@casejxu gemalen stro ook
casejxu
+1
930triplemaaier
@casejxu kost geld
de dikke fractie van gescheiden mest is veel mooier en kan zelf gewonnen worden
+2
casejxu
@930triplemaaier ik ga ook niet in me eigen stront liggen. Dankzij t zaagsel produceren wij meer dikke fractie wat fosfatair gunstiger is om af te voeren. Kan financieel ook uit 😆
+1
kaas
@930triplemaaier en dat kost zeker niks mest scheiden
930triplemaaier
@kaas zaagsel/vlas kost ook geld
+1
Noorderling
@930triplemaaier

Waarop zet je de waarde van de mineralen en organische stof van de dikke fractie die niet op de grond terecht komt? Op 0 euro?

Je bent toch minimaal een jaarproductie dikke fractie nodig om de boxen op te vullen, pas na dit jaar komt de hoeveelheid die in de put komt, weer in balans met de hoeveelheid die gewonnen wordt middels scheiden.
deJong
@930triplemaaier

gescheiden mest, dat is het wonderspul 😁

alleen een geklooi om netjes en snel alles tussendoor in de boxen te krijgen
claasenfendtfan
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
En ze beweren dat het geen enkele schade toebrengt aan machines.

Bijzondere is altijd, dat diegene die er niet mee werken er de meeste problemen mee hebben 😄
Hebben nu dik 2 jaar zand in de ligboxen. Rijden alle drijfmest zelf uit, in de verdeler is na 8 seizoenen, waarvan 2 met zand de messen en de slijtplaat vervangen en na ieder seizoen komt er een kruiwagen zand uit de tank.

Het spul wat uit de bezinkput komt lijkt op een mengsel van 1/3 dikke fractie net als mestscheiden en 2/3 zand. Wil heel mooi op de breedstrooier, levert niet meer slijtage op dan kalk of schuimaarde. Enige waar je op moet letten is het gewicht dat je je machines niet overlaad.

Zorgen dat je alles inricht op het gebruik van zand en dan valt de ellende en onderhoud wel mee. Zitten zeker niet vaker dan 1x per maand een klein uurtje te sleutelen aan de mestschuiven. Als je ziet wat dit oplevert voor de koeien en arbeidsbesparing ben je dat uurtje ook zo weer vergeten.
+1
mdoornekamp
@claasenfendtfan probleem is dat de pomp van een sleepslang systeem veel "directer" in aanraking komt met de mest. De schoepen van de pomp worden constant onder hoge druk door de mest/zand substantie geschuurd. En dat is goed zichtbaar na een paar dagen zand pompen.
+2
Fendt926Driver
@claasenfendtfan ja bij een vacuum tank kun je ook weinig schade maken.
maar gebruik maar een pomp voor bemesten of sleepslangen. Zelfs de eerste met een mest scheider rekenen al een hoger tarief bij zand in de boxen/mest.
Maar als jij er blij mee bent en alles alleen maar super gaat moet je om ons niet veranderen
claasenfendtfan
@Fendt926Driver
@mdoornekamp

Was ik ook zeker niet van plan, alleen de mensen die er geen ervaring mee hebben komen vaak met de wildste verhalen die ze via via ergens half opgevangen hebben. Terwijl het in de praktijk wel mee valt, of het bedrijf is er niet op ingericht waardoor het een fiasco wordt.

Zijn bedrijven bij die al 6jaar dezelfde centrifugaalpomp in de bezinkput hebben staan om de goot te spoelen en mest in de silo te pompen. Lopen ook al gauw tussen de 700 en 1000uur per jaar. Daar komt ook wel wat zand door heen.
Fendt926Driver
@claasenfendtfan aan ervaring met slijtages met zandpompen ontbreekt het mij niet
meeste storingen zelf wel op moeten lossen. en sinds dien weet ik een ding zeker.
nooit zand in de boxen.
sommige stallen in de buurt hebben de mangaten zo groot gemaakt dat ze er eens in de 8 jaar met een bobcat in kunnen om het zand eruit te halen.
powerhenkie
TF fans hoe wordt er in Zuid Nederland gewerkt?
powerhenkie
TF fans hoe wordt er in Zuid Nederland gewerkt?
+5
Wimsumar
Beste PowerHenkie:

Quote Reactie van @powerhenkie:
hoe wordt er in Zuid Nederland gewerkt?

Nou, 'gewoon' volgens de wet. autoweek.nl/forum/smileys/…
In het Zuiden is vele jaren geleden wel het prototype voor de sleepslang ontwikkeld. Men deed een ploeg achter de trekker en reed vervolgens een paar keer rondom een akker zodat er een dijkje opgeworpen werd. Dan sleepte men een slang vanaf de mestput tot net over het dijkje en kon de pomp aangezet worden tot de put weer leeg was. 😎
powerhenkie
TF fans hoe wordt er in Zuid Nederland gewerkt?
D439D
@powerhenkie gewoon de emmer vullen en omkiepen 😄
fastrac3155
@powerhenkie hier in zuid oost brabant, wordt eigenlijk bijna alles gewoon met tanks en zelfrijders bemest, er is hier nu 1 loonwerker die begonnen is met sleepslang, en die heeft ook wel veel werk, maar de percelen hier zijn op veel plaatsen te klein en liggen behoorlijk verspreid, wat dan weer een behoorlijk nadeel is
Teun_fendt
mechaman.nl/veehouderij-techniek/2015/…
Volgens deze bron zou de grasopbrengst stijgen met 20 tot 25% bij een deel water op een deel mest. Bij een opbrengst van 3 ton ds bij de eerste snee zou er 0,6 ton ds extra geoogst worden, bij een ds prijs van 15 cent per kg levert dit theoretisch €90,- per hectare op!
+1
EA_MF
@Teun_fendt en je rijdt 25 a 30 kuub water per hectare uit dan, voorhet gemak kost je dat 3 euro per kuub, oftewel, je winst is om en nabij 0 😉
hoest
Bij 15 ct/kg ds zou een grassnede van 3500 kg ruim 500 euro moeten kosten. Ik weet niet wat gras bij jullie kost maar als je hier 500/ha/snee vraagt blijf je zelfs bij de eerste snede wel eigenaar
casejxu
@hoest in Noord Holland word het betaald. Voor 1 ha 1e snee
JJ
In Noord-Limburg (NL) wordt vrijwel alle mest op grasland met zelfrijders zowel drie als vierwielers uitgereden. Zijn maar weinig melkveehouders die veel grasland aan huis hebben liggen, gemiddelde perlceelsgrote ligt volgens mij onder 3ha.
JJ
Wat wel opvalt is dat in Brabant en Gelderland elk jaar meer in sleepslang techniek wordt geïnvesteerd, en dus ook ingezet. Komt dus wel steeds meer deze kant op.
+1
TeunFendt
@JJ Hier tegen de grens van brabant in limburg ligt al het gras bij huis (30ha) en dat doen we met een vijfwieler bemesten is beter te manuveren sleepslang zouden wij nooit doen omdat het niet nodig is of er is niemand met zo'n ding
Wij laten nu ook al een aantal jaren sleepslangen vooral de 1e en soms ook de 2e en 3e snede want wij hebben relatief veel grond aan huis liggen. Volgens mij iets van 20 hectare meende ik. (ik woon in brabant)
Rode Peter
Wij hebben inmiddels vooral onze lagere percelen bij huis met de sleepslang bemest, ondanks de nattigheid ging het perfect. Enkele hogere percelen op afstand voor de zodebemester zijn nog te nat; het ging niet. Wij zitten in midden Gld. Overigens bevestigde onze loonwerker ook dat hij bij de zandboeren (2 klanten) ook niet meer met de sleepslang bemest vanwege alle bovengenoemde redenen. Had vorig jaar eind mei de nieuwe hogedruk centrifugaalpomp al versleten, kon niet eens meer gereviseerd worden omdat het huis al gedeeltelijk was wegvreten. Bijna alle bedrijven hier laten,indien geschikt, sleepslangen zeker nu met al die nattigheid zelfs enkele met een eigen zodebemester.
Ties6210
Hier in de buurt is er niemand die een sleepslang gebruikt of hem denkt uberhaubt te kopen
TeunFendt
@Ties6210 welke streek?
Ties6210
@TeunFendt Brabant udenhout Tilburg haghorst diessen
TeunFendt
@Ties6210 Oke zelfde geval als hier bij ons
newholland6640
Ben benieuwd hoe dat hier zou gaan. Percelen zijn vaak maar een bunder of 2 en veel op afstand. Zal wel niet haalbaar zijn.
Dre van Helmond
Wij zijn hier in de buurt de enige die een sleepslang bemester heeft of had . Onze collega loonwerkers kraken het heel erg af ,maar er is er wel een in Haps en in Erp bijgekomen ..
Je kan het niet tegen houden, en bij veehouders die het goed voor elkaar hebben is het zeker concurrerend .
930triplemaaier
@Dre van Helmond in welke regio zitten jullie dan
Dre van Helmond
@930triplemaaier Asten Ommel
marcel r
Wat zijn de kosten voor sleepslangen?
Hier betaal ik door het gehele jaar heen, gemiddeld € 2,- per kuub.
Inclusief 9 ha op afstand van 1.5 km.
Uitgereden met een veenhuis 10 kuub op 1.05 m brede banden.
deJong
@marcel r

poah vindt ik 2 euro per kuub redelijk goedkoop, doe je goed.
930triplemaaier
@deJong sleepslangen is weinig duurder
deJong
@930triplemaaier

bij ons moet de sleepslangdoor het kanaal heen waardoor de capaciteit ver omlaag gaat en kom je op een 2 keer zo hoge kostprijs per kuub uit... daarom hebben wij zelf een trekker en tank om het werk te doen anders had ik liever ook laten sleepslangen omdat wij 1 grote kavel hebben met maar een paar kleine stukjes.
jeroen13
@930triplemaaier
Wordt er bij jullie geen sruk gelegd op de prijs door de hoge concurrentie?
930triplemaaier
@jeroen13 het valt wel mee geloof ik. Loonwerkers in de noordoostpolderwerken ook wel samen
OJPostma
@deJong hier kost het met de tank ook €2,- huiskavels
Met sleepslang bemesten kom je gauw onder de 1,80 als je goed voor elkaar hebt
930triplemaaier
@OJPostma dan moet je wel grotere stukken hebben en als je veel kleine stukken hebt palen en rotzooi weg halen zodat de slang dan zo over de sloot getrokken kan worden
cjw73
@930triplemaaier het is bij mij ook niks duurder dan met de tank. Alles rond de 2 euro en het grootste stuk is 6 hectare maar heb genoeg stukken van 2.
930triplemaaier
@cjw73 kunnen ze dan wel meerdere percelen bemesten zonder de slang om te hoeven koppelen?
cjw73
@930triplemaaier ja dat wel. Brede dammen zonder palen. 1 keer alles omleggen van voorhuis over de weg naar achter de stal.
OJPostma
@930triplemaaier Jazeker meeste stukken zijn 4 tot 5 ha en ze werken hier veel met 3 man dus kunnen altijd doorpompen tuurlijk moet die man ook betaald worden maar je kunt wel kuubs maken
Dre van Helmond
@OJPostma Het is heel belangrijk dat je het goed voor elkaar hebt.Dat is bepalend voor de prijs.
930triplemaaier
@Dre van Helmond maar dat geld ook voor als ze met de mesttank rijden.
+1
dirks
@930triplemaaier
De kostprijs is niet zoveel anders met sleepslangen als met tank.
Maar wat denk je van benutting mest, met name N, en bodemverdichting van een 10 m3 tank.
Drie of vier assen door hetzelfde spoor met getrokken (boeren)tank
Met sleepslang levert de mest veel meer op!!!!!!
cjw73
@dirks ben ik gedeeltelijk met je eens. Ik heb in de helft van mijn percelen greppels en de meeste om de 12 meter, maar begin nu te zien dat alles over hetzelfde spoor rijdt.
deJong
@cjw73

ik rijd na de 2e snee als het goed droog en hard is vaak over het midden van de greppel op de stukken die niet te bol liggen. wij hebben de meeste greppels op 24 meter liggen.
cjw73
@deJong dat kan met bemesten eventueel wel ja. Maar ze sleepslangen hier op 12 meter en dan ist altijd percies in de midden. Maar hier komt de wiers ook te liggen tijdens het harken en vervolgens rijdt de wagen of de hakselaar hier ook weer.
Ritchie
@cjw73

Dat is toch eigenlijk juist mooi? Zo werk je in prinicipe met rijpaden. Dan heb je bodemverdichting in slechts twee sporen, in plaats van dat de zware machines over je gehele land denderen door de jaren.

In Duitsland werken ze al op veel plekken met rijpaden van o.a. 12 meter.
deJong
@cjw73
ik weet niet hebben jullie een 6 meterse hark? o.i.d als je een 7 meterse hebt kun je eens een keer uit de andere kant van de eker beginnen.
dat probeer ik wel althans onze hark is 7 meter dus dan begin ik gewoon bijv aan de andere kant van het stuk en rijd je nooit dezelfde sporen.
cjw73
@deJong wij hark alles op 1 wiers. De hele 12 meter, ivm het hakselen, hakselaar heeft dikke wiersen nodig anders is het veel te duur.
jan w
@cjw73
Dan wordt het op de kuil weer een probleem, want met die hoge capaciteit krijg je de kuil niet vast. Tempo op de kuil is bepalend voor de snelheid van werken.
cjw73
@jan w kuil is altijd prima bij mij. Met shovel in rijden en klein beetje zand erop later. Dierenarts keek er kortgeleden ook even bij vanwege koekompas, was verbaasd dat de bult koud was terwijl ik hem altijd open heb.
Rondhus
@jan w veekeerde kant op beredeneerd. Tempo in het land bepaalt de hoeveel aanrijshovels of trekkers. Hakselaar laten wachten is duurder dan extra shovel of trekker op de bult
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Rondhus:
Tempo in het land bepaalt de hoeveel aanrijshovels of trekkers

moet wel op de bult passen. Verders heeft jan gewoon gelijk, de silo-verwerker bepaald tempo
mdoornekamp
@cs-agrar en dat is dan weer het grote voordeel van een opraapwagen. Dan laat je gewoon 1 wagen komen als je bang bent dat het te snel gaat. Moderne wagens snijden ook 3.5 cm.
Rondhus
@cs-agrar dan is de bult te smal
+2
Siete
@Rondhus Weet niet hoe het bij jullie is, maar we hebben er klanten bij waar het gewoon niet gaat om twee bulten of hele brede bulten te zetten. Misschien niet alleen qua ruimte op het erf als wel de gewenste voersnelheid niet te kunnen halen. Het is gewoon een feit dat elke situatie vraagt om een andere manier van aanpakken. Een hiervan is dat de hakselaars van tegenwoordig niet hun gigantische capaciteit vol op kunnen benutten en dus iets rustiger aan moeten doen. Die klanten weten dit en accepteren dit als ze willen hakselen. Het gaat er uiteindelijk niet om hoe snel je gras van het veld is, maar dat je een goeie kwaliteit kuil op je erf krijgt.

Mvg,

Siete
cs-agrar
Quote Reactie van @Rondhus:
dan is de bult te smal

voersnelheid?
+2
brabo
Quote Reactie van @cjw73:
hakselaar heeft dikke wiersen nodig anders is het veel te duur.

dat ligt er maar net aan hoe je die dikke wiersen maakt. De loonwerker wil wel eens klagen dat er ook veehouders zijn die de wiersen maar naar binnen blijven rollen, waardoor er hopen en klitten in de wiers komen waardoor de hakselaar zeer onregelmatig moet rijden. Dan kun je beter een kleine wiers hebben zodat de hakselaar harder kan rijden.
+2
jan w
@brabo
Met een acrobaat is ook wel makkelijk, kan de hakselaar vooraan in de weide blijven staan, trekt hij de wiers zo naar zich toe.
cjw73
@brabo daar hebben ze 4 rotorharken voor uitgevonden chef!
cs-agrar
Quote Reactie van @cjw73:
ze 4 rotorharken voor uitgevonden

die rollen ook aan twee kanten een wiers om. Uiteindelijk maken de 2rotors het mooiste werk
cjw73
@cs-agrar weet ik maar. Dit hakselt veel en veel sneller. Tijd kost geld.
OJPostma
@dirks paar jaar geleden vond ik dat ook tegenwoordig door alle regelgeving weegt de hele bemesterzet ook een 10 ton
Komt bij dat sommigen dan ook nog een fronttank hebben en die op het kopend vol gooien.
Het verschil met de tank is dan al niet zo groot meer
mdoornekamp
@OJPostma een lege 8 cubs tank met bemester weegt leeg al 8 ton
OJPostma
@mdoornekamp dat klopt maar die rijd wel op 8 wielen
930triplemaaier
@OJPostma maar niet al die 8 wielen zijn aangedreven waardoor je meer zodebeschadiging hebt
+2
cs-agrar
@930triplemaaier Als je die tankwielen ook nog aangedreven wilt hebben kan je beter je planning of opslag wat aan gaan passen. Je kunt nog zoveel wielen onder je tank doen, moet evengoed tig x over zelfde kopakker en ws door zelfde in/uitgang. Dat gaat met een slang gewoon stuk beter. Moet je wel even onderscheid maken in de bemesters. De eerste sleepslangers reden met 100pk op 1mtr banden met een hooguit 12mtr bemester. Nu mag dat type bemester niet overal meer, maar dat was wel het idee achter sleepslangbemesten. Als je nu ziet waar sommige LW mee komen... 180pk is eigenlijk niet genoeg, bemesters wegen als lood, extra tanken en slangrollers er op bouwen, zware compressors voor het drukwissel systeem of zelfs op rupsen (verrek we moeten op einde met die dingen toch ook keren). Tja, dan ga je aan het idee van lichtgewicht bemester wel hard voorbij en kunnen ze eigenlijk alleen nog maar over capaciteit praten, wat ze dan overigens ook wel hebben.
+2
930triplemaaier
@dirks inderdaad boeren zijn nog te veel bezig met de koeien en niet met het land. Maar als je goed wilt verdienen in de toekomst begint het bij de kalveren/droogstand en in het land met goed ruwvoer. Dat het begint in het land lijken veel boeren zich nog niet te realiseren
cjw73
@930triplemaaier het meeste landwerk verdien ik weinig mee. Dus dat kan de loonwerker beter doen.
+1
930triplemaaier
@cjw73 ja dat klopt maar toch zijn boeren soms te ongeduldig.
Vaak genoeg moet er half februari mest uitgereden worden omdat de putten vol zitten maar eigenlijk is dat alleen maar weg gegooid geld omdat het meeste uitspoeld zeker met het koude weer van de afgelopen tijd. Met de steeds strenger wordende normen is het steeds belangrijker geworden dat er bemest wordt op het moment dat het gewas dat nodig heeft. veehouders moeten leren dat ze meer op een akkerbouwmatige manier met hun land omgaan. Daarbij is extern advies inwinnen zeker geen schande. Je moet als boer tegenwoordig zoveel weten dat je niet alles zelf meer kunt bijhouden
+2
cjw73
@930triplemaaier volledig met je eens. En heb gelukkig 8 maand opslag dus het zit allemaal nog mooi in de opslag ipv in de sloot met de hoeveelheid water van de laatste tijd.
Renze
Als zand in de mest zon probleem is, moet je die Vogelsang molens eraf gooien, Vogelsang messen zijn van ketelplaat gemaakt ipv messenstaal. Joskin Harso Samson of Bomech molens kunnen er gewoon tegen.
jan w
Alleen de verdeling van de mest over het perceel en verschillende percelen gezien moet een drama zijn. Daarom zijn er ook weer wat die het afraden.
+2
mdoornekamp
@jan w verdeling met de sleepslang is juist beter omdat je altijd aanvoer hebt. Met de tank komt het wel eens ongelukkig uit dat je halverwege leeg bent. Of net 30 m tekort komt opt eind.
jan w
@mdoornekamp
heb je het verschil al wel eens laten bepalen door een onderzoek van wat er uit de slang komt dicht bij huis of op afstand. Er zit zo al verschil in de mest, al heb je de put goed gemixd. en een beetje water meer naar de verre stukken pomp ook makkelijker.
Straks wordt er alleen nog met de NIRS bemest en kun je precies aangeven hoeveel en waar je het wilt hebben.
cjw73
@jan w er moet mest op het land geen water.! Dat doe ik alleen na de eerste snee.
+1
dirks
@cjw73 Als het nu voorlopig alleen maar opdrogend weer blijft, ben ik blij dat ze er water bijdoen. En niet zomaar een beetje. Anders kuil je de strepen van bemesten met tank bij sleepvoet zo weer mee in.
verwijderd
930triplemaaier
@JD3010 misschien nog wat nawerking van afgelopen jaar?
Piet1960
@JD3010 Droog najaar en winter gehad, weinig rest N uitgespoeld.
verwijderd
930triplemaaier
@JD3010 blijft het grasland of is het groenbemester?
jeroen13
@JD3010 ik dacht dat er niets groeide onder de 12 graden . Daarmee dat hier iedereen ook pas vandaag zijn tarwe stikstof aan het geven is en niet op bevroren ondergrond zoals ik soms foto's zie.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , ploegen , zand , revisie , boxen , wei , loonwerker en sleepslangen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
144
DEELNEMERS
46
WEERGAVES
0