Illustratie van: ursus

Mestverwerker Jan Scherff wil ermee stoppen

Heel jammer dat alles helemaal dichtgetimmerd wordt met ingewikkelde regels en voorwaarden. Ben bang dat de volgende stap is dat alle loonwerkers in Nederland ook verplicht met AGR-GPS-apparatuur met werken om aan te tonen welke percelen bemest worden:

Quote:
Als er straks wordt gehandhaafd op de aanwezigheid van AGR-GPS-apparatuur sluit ik na de eerste de beste aanhouding de tent’

Jan Scherff van Mestverwerking Fryslân heeft het helemaal gehad met wet- en regelgeving op het gebied van mestexport. Zelfs zo erg dat hij wil stoppen met zijn bedrijf. De verplichte invoering van AGR-GPS-apparatuur zorgt volgens hem voor een volstrekt onwerkbare situatie, die de export van zijn producten flink belemmert.

Het andere systeem, het e-CMR-systeem, is volgens Scherff een prima functionerend alternatief. Jan Scherff heeft in de afgelopen tijd ook flink geïnvesteerd in de ontwikkeling en realisatie van het e-CMR-systeem. De betrouwbaarheid van dit systeem wordt door de staatssecretaris echter in twijfel getrokken.

Meer: boerderij.nl/Home/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

+3
de hoef
Kom op scherfke laat je niet kisten ,gaserop
KuikenenKoe
@de hoef
zo is dat, de kop ervoor jan
en hoofdje niet laten hangen, wat zullen we nou beleven
+3
puntertje
De strenge eisen om meststromen te traceren zijn natuurlijk wel te herleiden. Dat mesthandelaren en -intermediairs vinden dat iedereen hun eigenlijk zou moeten geloven op hun blauwe ogen kan ik wel in komen. Maar de werkelijkheid is nou eenmaal dat waar de kosten oplopen, de verleiding tot fraude groter wordt.
+4
walker1
Ja afgelopen week is er weer een mestfraudezaak aan het licht gekomen, zolang boeren en loonwerkers er mee blijven rommelen en frauderen, worden de regels alleen maar strenger.
vaak
@walker1 In Midden Brabant komt binnenkort nog een grote fraude zaak naar buiten.
De nvwa zijn hier al de nodige huis bezoeken aan het afleggen.
Er is op grote schaal vals ingetekend.
Zijn hier ook al geweest.
Meer details komen nog.
RobDeutz104
@vaak Ok, ben benieuwd.
dorpsrandhoeve
@vaak Spannend weer. Vang her en der ook geluiden op van flinke naheffingen.
+2
dorpsrandhoeve
Jan en Gerard, ik waardeer jullie werk, ik hoop dat jullie volhouden.
+3
spotmelker
Volkomen begrijpelijk van Jan. Hij wordt letterlijk schijtziek van al die schijnwerkelijkheid creërende verplichtingen die het succes van het mooie eenvoudige verwerkingssysteem dat hij heeft naar de bliksem helpen. En al dit soort 'oplossingen' worden bedacht door lieden die zwaar tot zeer zwaar lijden aan computerblindheid en zelf gewoonweg te beroerd of te dom zijn zelf na te denken. De alternatieven voor de zodebemesters zal hetzelfde (idiote) lot wel beschoren zijn.
930triplemaaier
Doordat vaste mest alleen gemonsterd mag worden door een onafhankelijk geaccrediteerd persoon wordenen niet meer door de chauffeur van de vrachtwagen worden de kosten ook weer hoger voor de afvoer van mest. Ik heb vorig jaar ook mest gelost bij mestverwerking fryslan en het getuigd wel van lef om dit te roepen ondanks dat ze vorig jaar flink geinvesteerd hebben
marco955
Het grootste probleem is dat de verwerking en export beter verloopt dan de overheid verwacht had.
Daarom bedenken de pennenlikkers weer nieuwe regels erbij om het werk plezier te ontmoedigen.
+2
walker1
@marco955 Volgens mij komen die regels er vooral omdat er toch steeds weer (grote) fraudezaken met mest ontdekt worden. Afgelopen week nog in Friesland, begin van het jaar of eind vorig jaar in Brabant.
Als iedereen zich aan de regels houd en netjes werkt komen er ook geen regels bij. Is hetzelfde als met drempels in woonwijken, iedereen heeft er een hekel aan, maar ze liggen er omdat er anders teveel mensen te hard rijden.
walker1
Nou ken ik de firma Scherff verder niet, misschien hebben ze het altijd wel netjes gedaan en dan zijn die weer veranderende regels vervelend, maar ze moeten dan niet enkel de overheid de schuld geven, maar ook hun frauderende collega's.
Grasbaal
Ze hebben het voor elkaar hoor, de mestexport ligt grotendeels stil:

De export van dikke mestfractie naar verre bestemmingen als Polen en Hongarije ligt nagenoeg stil.

Naast Jan Scherff van Mestverwerking Friesland slaat ook Jan Kanters uit Uden alarm. Hij is net begonnen met deze vorm van afzet in Polen en Hongarije. Tot 1 maart ging er 6.500 ton dikke fractie op transport, sinds 1 maart ligt het stil. “Alles ligt plat, we krijgen het niet weg.” Kanters is actief bezig een markt te ontginnen voor Nederlandse mestproducten in Polen.

Meer: boerderij.nl/Home/Nieuws/…
+1
puntertje
Mest transporteren naar Polen en Hongarije, iets zegt me dat hier een groot deel van de inspanningen om broeikasgassen te verminderen teniet wordt gedaan.
Fokvee en nuka's worden overal vandaan naar Nederland gesleept, slachtvee sturen we weer over de grens, mest moeten we minstens 1500 km verderop zien kwijt te raken en veevoer voeren we met bulkcarriers aan in Rotterdam. Dan verkopen we vlees en zuivel weer over de hele wereld want onze thuismarkt is te verwaarlozen. Dat is in de notendop het verdienmodel van agrarisch Nederland, waarbij het valse argument dat we de wereld zo graag willen voeden als belangrijkste verantwoording richting maatschappij geldt.
En we zijn er goed in. Maar de verbazing uit de sector dat de maatschappij bij dit model wel eens een vraagteken stelt geeft natuurlijk wel aan we toch wel een beetje een tunnelvisie hebben. En het helpt ook niet echt dat de baas van de Topsector Agri en Food deze tunnelvisie enkel als grootste succesfactor ziet.
BoerBart
@puntertje prima maar pijnlijke constatering van je.
Hoe moet het volgens jou nu verder?
puntertje
Quote Reactie van @BoerBart:
nu verder?

Vooralsnog gaat het in een steeds hoger tempo door op de ingeslagen weg omdat de meesten van ons dat zo willen. En het eindigt hoogst waarschijnlijk met een crash. Dat kan door lange tijd lage prijzen maar ook door bijv. snel oplopende rente of andere bancaire ristricties. Maar het grootste schrikbeeld is natuurlijk een besmettelijke dierziekte met grootschalige ruimingen. Dat pruimt de maatschappij niet meer en dan hebben we definitief afgedaan.
Het stemt natuurlijk niet positief, maar feit is dat de meesten van ons die zichzelf als 'blijver' kwalificeren dit model wel omarmen en vervolgens niet meer terug kunnen. Maar ook de consequenties niet overzien omdat ze in hun eigen ogen, gesteund door omarmde modellen die dit ondersteunen, menen op de goede weg te zijn.
Het is een beetje als de ouderenzorg in ons land, er zijn veel mensen die menen dat dit veel beter kan en moet, en die ga je niet overtuigen met berekeningen hoe kostenefficiënt de zorg wel niet is, sterker nog, dat het streven is dit door scherpe aanbesteding nog 'beter' te maken.
walker1
@puntertje helemaal gelijk in! Ben zelf boerenzoon, maar ook ik vind dat de intensieve veehouderij ondertussen veel te ver doorgeschoten is. Het verbaasd mij dan ook niks dat er vanuit de maatschappij steeds meer kritiek is. Nu de verkiezingen er weer aan komen lees ik op landbouw gerelateerde sites weer veel kritiek op groen links en de PvdD. Ik zal daar niet op stemmen, maar ze hebben deels wel gelijk. Natuurlijk verkopen ze ook de nodige leugens, maar dat doet elke partij.

Het gehele probleem van het mestoverschot en andere milieuproblemen is natuurlijk niet binnen nu en een paar jaar op te lossen, maar we moeten maar eens beginnen met absoluut een rem te zetten op het aantal dieren. Gewoon geen uitbreidingen meer toestaan. Nieuwbouw van stallen alleen nog toestaan nadat er minimaal voor hetzelfde aantal dieren aan oude stallen gesloopt is.
Uiteindelijk zou er niet meer vee en mestproductie moeten zijn dan wat we hier in NL an mest nodig hebben.

Er zal best wel wat commentaar komen op mijn mening, maar dat we hier zoveel stront teveel hebben dat we het al naar Polen moeten slepen is volledig van de zotte,dat kan niemand ontkennen.
+1
sorry
@walker1 bij iedere qoutumtransaktie een klein beetje afromen en het probleem lost vanzelf op maar het kwartje wilde de afgelopen 30jaar maar niet vallen
KuikenenKoe
Quote Reactie van @sorry:
bij iedere qoutumtransaktie een klein beetje afromen

ja terecht natuurlijk degene met genoeg/voldoende omvang moet die voorsprong natuurlijk wel behouden t.o.v degene die dat niet heeft
laten we het mensen met ambities zo moeilijk mogelijk maken
+1
de hoef
@puntertje jij stemt op marianne zeker
+2
puntertje
@de hoef Een beetje kritisch op je eigen sector zijn wordt niet gewaardeerd, ik weet het.
930triplemaaier
@puntertje dat idee heb ik ook
ik denk dat er nog een keiharde sanering aan komt en wat we nu zien is nog maar het begin

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's export , regelgeving , getrokken , mestverwerking , regels , fryslân , fryslân en agr-gps geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0