FrieslandCampina rekent op paar 100 miljoen kg melk minder

FrieslandCampina-directeur Roelof Joosten verwacht dat het fosfaatreductieplan zal leiden tot een daling in de melkaanvoer van 'een paar honderd miljoen kilo melk'. Problematisch is dat echter niet. “Er komt dan meer rust in de onderneming”, stelt Joosten.

Deel dit topic

Reacties

pinkenboerrr
Tsja als je geen melk krijgt heb je ook niks te doen dus krijg je vanzelf rust
weurding
@pinkenboerrr jij kan het weten 😅
cs-agrar
@weurding Hoeven nu alleen nog maar oke-melk te maken, dat zal misschien ook makkelijker gaan?
weurding
@cs-agrar ligt aan de eisen die gesteld worden 😉
arie.j
Quote Reactie van @pinkenboerrr:
Tsja als je geen melk krijgt heb je ook niks te doen dus krijg je vanzelf rust

Nou.... ik dacht dat ze vorig jaar toch iets meer dan een paar 100 miljoen te verwerken hadden 😉
Ze blijven gewoon veel melk ontvangen, maar de stijging is er dit jaar uit.
+2
Metal ap
Ze hadden toen de superheffing er af ging meteen tegen de boeren moeten zeggen we halen niet meer op dan het vorige jaar, dan had je dit gezeik ook niet gehad[stoppersregeling]
+2
Leo,s vriend
@Metal ap Denk je ? volgens mij waren dan de zalen te klein geweest bij de ledenvergaderingen.
kaas
@Leo,s vriend dan komen er ook weer leden op de vergaderingen
+1
arie.j
Quote Reactie van @Metal ap:
Ze hadden toen de superheffing er af ging meteen tegen de boeren moeten zeggen we halen niet meer op dan het vorige jaar, dan had je dit gezeik ook niet gehad[stoppersregeling]

Ze hadden?? Wie zijn die ze?
Zoiets was er alleen gekomen als de meerderheid van de leden dat toen had gewild.
Aangezien dat totaal anders was is gepraat over ''ze hadden toen moeten'' onzin.
+1
pieta
@arie.j Het probleem zit hem in de voorlichting vooraf. Wanneer de vrijheid die we gingen krijgen niet zo gepredikt was hadden boeren misschien wel een andere mening gehad.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Het probleem zit hem in de voorlichting vooraf. Wanneer de vrijheid die we gingen krijgen niet zo gepredikt was hadden boeren misschien wel een andere mening gehad.

Makkelijk excuus, Zodra je in het bestuur van FC zit moet je blijkbaar de toekomst kunnen voorspellen.
Je ziet zelf dat ondanks de veel grotere meer aanvoer dan verwacht bij FC de melkprijs na een flinke dip zich weer aardig hersteld.
Wanneer het alleen om die melkprijs ging, dus zonder fosfaat, zou ik nog moeten zien dat boeren, zelfs met de kennis van heden, in meerderheid een verbod op meer productie (bij dus alleen hún FC) hadden gewild. Geloof er weinig van.
Wat betreft die fosfaat, ja dat is gewoon verkeerd ingeschat, en vervolgens door slecht regeringsbeleid veel te lang uitgesteld, waarna we de puinhoop hebben gekregen.
Maar als dat het punt is, dan had er geen stop op meer productie hoeven te komen, wel een grens aan de meer productie.
pieta
@arie.j Tuurlijk is het makkelijk. Het is dan ook achteraf. Eigenlijk bijna net zo makkelijk als de preek voor afschaffing van melkquotum en voor het niet aanzwengelen van een discussie over kunnen we echt onbeperkt uitbreiden. Is er voor alle plannen ruimte. Hoe moeilijk zou het voor de overheid geweest zijn om de vergunningen die wij allemaal op hebben moeten gegeven tezamen met stalcapaciteit op te tellen en daar een veeverwachting aan te hangen als overheid. De melkprijs op zich is het punt niet. Wereldwijd wordt er gewoon nergens volle bak gemolken op de lange termijn voor een 30 cent.
+2
Metal ap
@arie.j ze, dat zijn de melkfabrieken ze kunnen je alles opleggen,weidegang,klw,enten voor bvd ibr,ect ect,of hebben de leden hier me ingestemt?
arie.j
Quote Reactie van @Metal ap:
ze, dat zijn de melkfabrieken ze kunnen je alles opleggen,weidegang,klw,enten voor bvd ibr,ect ect,of hebben de leden hier me ingestemt?

Alles wat meer is dat wettelijk verplicht, ja dat gebeurt met instemming van de leden bij een coöperatie.
Bij een erge grote coöperatie, zoals FC, gaat dat trapsgewijs via de ledenraad, en die zal daar dan voor moeten zijn.
robbies
@arie.j nee Arie, zo werkt het niet. De getrapte democratie van RFC dient om als leden invloed uit te blijven oefenen op de onderneming. De leden kiezen de ledenraadsleden, die vervolgens het bestuur kiezen. Leden van het bestuur nemen zitting in de Raad van Commissarissen om samen met specialisten uit het bedrijfsleven toezicht te houden op de directie. De onderneming overlegt met de coöperatie over strategische doelen en indien nodig wordt het advies van de ledenraad gevraagd indien het ingrepen betreffen op het boerenerf.

De laatste jaren opereert de onderneming steeds meer op eigen houtje, onder meer via NZO. Voor de vorm wordt in het GVE-plan de mening vd ledenraad gevraagd, wat achteraf weer niet nodig blijkt te zijn. Voor mestvergisting is dan weer geen overleg met de ledenraad nodig. De winstdeling wordt door de leden afgewezen, maar gewoon doorgevoerd.
+1
arie.j
Quote Reactie van @robbies:
De winstdeling wordt door de leden afgewezen, maar gewoon doorgevoerd.

Over aannemen van dat voorstel tot andere winstdeling beslist de ledenraad en die heeft er mee ingestemd. Trouwens, de ledenraad moet elke jaarrekening goedkeuren.
Wat de rest betreft is de ledenraad beslist niet alleen adviesorgaan maar is er ook uitdrukkelijk instemming van de ledenraad met het beleid nodig.
robbies
@arie.j correct. Maar de stemming op de vergaderingen doe ik bezocht heb is absoluut anders dan de uitvoering
cjw73
Een schatting maken hoeveel melk er komt is niet hun sterkste punt!!!
+3
George
@cjw73 Boeren zijn ook nauwelijks in te schatten.
cjw73
@George maar dat was allang bekend. Alleen daar zitten allemaal rekenwonders.
+1
twente6
Zal de melkprijs komende tijd ook goed blijven,
KuikenenKoe
Gossie, rfc komt dus droog te staan aldus mijnheer joosten
daar verdampt onze nabetaling als sneeuw voor de zon

oplossing zou dan kunnen zijn de zuivelmedewerkers omscholen tot vleesverwerkers en uithuren
schijnt druk te worden in dat wereldje

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , melkvee , melkaanvoer en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0