Verplichte weidegang: een dom idee

"Koeien in de wei, ik houd ervan. Als de temperaturen beginnen op te lopen, krijgen we al de kriebels. Koortsachtig beginnen we aan de voorbereidingen voor het weideseizoen: afrastering zetten, mest uitrijden, groeitrappen in het gras maaien, de molshopen van afgelopen winter vlak slepen, waterbakken klaarmaken, grashoogtes meten, en ga zo maar door", schrijft Eline Vedder

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

ronny 2
Gewoon niet doen wie niet wil allemaal weigeren
jan is hobbyboer
Als ik dit allemaal moest doen om te gaan weiden denk ik dat ik er ook wel tegenop zou zien.

Koortsachtig beginnen we aan de voorbereidingen voor het weideseizoen: afrastering zetten, mest uitrijden, groeitrappen in het gras maaien, de molshopen van afgelopen winter vlak slepen, waterbakken klaarmaken, grashoogtes meten, en ga zo maar door
+2
zeppmann1
@jan is hobbyboer Het hoeft niet allemaal op 1 dag Jan. 😄
puntertje
@jan is hobbyboer Daar krijgen we dan wel 14.000 euro voor (volgens NZO).
weideboer
@puntertje Goed betaalde hobby
pieta
@jan is hobbyboer Jij regelt dat toch met de telefoon. 😁
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Jij regelt dat toch met de telefoon

Ik bel de loonwerker om mest uit te rijden en stikstof te prikken, al die andere dingen doe ik niet. Koeien kunnen wel om een molshoop heen weiden, standweiden is veel gemakkelijker dan dat geneuzel met die groeitrappen, en grashoogte meten doen de koeien zelf maar.
+1
George
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Koortsachtig beginnen we aan de voorbereidingen voor het weideseizoen: afrastering zetten, mest uitrijden, groeitrappen in het gras maaien, de molshopen van afgelopen winter vlak slepen, waterbakken klaarmaken, grashoogtes meten, en ga zo maar door

Ja die zus van Eddie heeft het er maar druk mee. Dat afrastering in orde brengen en weislepen kan ik nog wel volgen. Maar groeitrappen in het gras maaien en grashoogtes meten? Dat kennen we niet in Buul.
+2
brabantboer1
Motie in de kamer aangenomen, dat betekend dat de meerderheid van de gekozen tweede kamer leden, het hoogste politieke orgaan beslist heeft dat er verplichte weidegang moet komen. een flinke staatssecretaris die dat naast zich neer gaat leggen.

Komt ook weer eens goed uit, want weidegang weer maar eens verbinden aan max aantal koeien per ha huiskavel. Dan zijn er vanzelf weer bedrijven die buiten de boot vallen en verplicht worden een andere tak van sport te kiezen. Doel van de politiek is gewoonweg minder koeien, gaat het niet met de zachte hand, dan met de botte bijl.

Dus hou er rekening mee. Binnen 4 jaar hebben wij verplichte weidegang. Tegen de weidepremie kunnen we dan ook gedag zeggen. Herinneren wij ons de discussie omtrent kkm nog? Er was niets verplicht, maar zou een plus op de prijs geven. Dit heeft enkele jaren geduurd en nu mag je zonder kkm, noem ik het maar even, geen melk meer leveren.

Dus palen bestellen en gaan.
weideboer
@brabantboer1 idd, ik verwacht zelfs binnen twee jaar een verplichte weidsysteem, dit onder druk van de politiek en de retail . De stille slapende reus op de achtergrond
vette piet
@brabantboer1 Het zal mij niet verbazen als weidegang een derogatie eis wordt
diekman
Pas op goed idee
weideboer
@vette piet je bent de eerste die dit in het openbaar durft te schrijven. Had deze opmerking of suggestie pas na 1/3 verwacht, nu nog niet. Als dat werkelijkheid wordt is voor sommigen echt het hek van de dam.....maar in de lijn van de verwachting niet geheel onmogelijk. Soort compensatie van de ingediende motie, gecombineerd met ook een bonus/malussysteem waar de bonus vaststaat en opgehoest wordt door de opstallers (DOC systeem toch?) kan het wel eens enorm hard gaan met het aantal weiders
vette piet
@weideboer Dit lijkt mij beter dan de verplichting, je hebt dan keuze.
+1
dwers
Quote Reactie van @vette piet:
Het zal mij niet verbazen als weidegang een derogatie eis wordt

Zo gek is dat ook weer niet, hokdierenmest is ook 170N per HA.
+3
ronny 2
Allemaal kont tegen de krip en niet doen
moet ook het geluid van lto worden.
vandaag dit morgen dat enzovoort moet eens af gelopen zijn kijk maar eens naar Belgische boeren organisaties die zegen gewoon dat doen we niet punt
puntertje
Quote Reactie van @ronny 2:
moet ook het geluid van lto worden.

In de fosfaatdiscussie liet LTO zijn oor hangen naar de bedrijven met en mestoverschot met als argument dat dat de meerderheid was. Waarom zouden ze dan nu weer het geluid van de minderheid (niet-weiders) moeten uitdragen? Dan vertalen ze uiteindelijk het geluid van de intensieve niet-weider. Dat doen ze ook, de meeste bestuurders zitten in die hoek, maar laat ze dan nooit meer met een visie bezig houden.
Pluto
Van middag de buurman op bezoek gehad, als hij moet gaan weiden zeg maar 100 dagen dan gaat de fosfaat gift op zijn te beweiden huis perceel 5 x hoger dan toegestaan!.
Hij vond dat ik daarom mijn grasland aan hem moest overdragen !!!!!!. We houden het voorlopig nog maar in beraad zij het met kromme tenen.
robbies
@Pluto Jouw buurman vindt dat jij je grond aan hem ter beschikking moet stellen, omdat hij te weinig grond heeft om te weiden. Zoiets?
devaluwe
@Pluto Een brutaal mens heeft de halve wereld..
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Pluto:
voorlopig nog maar in beraad

Mooi dat de buurman een voorzet heeft gegeven. Een weekje laten spartelen en dan voorzichtig ophalen. Het moet toch een geweldig gevoel zijn dat jij èn de maatschappij bedient met weidende koeien èn de buurman blij maakt met de mogelijkheid tot het incasseren van weidepremie èn je zelf een (kleine natuurlijk) bijdrage op strijkt voor het beschikbaar stellen van je grond. Win-win-win-situatie. Was zaken doen altijd maar zo makkelijk.
wally
Er is ook nog steeds vraag naar stal kaas en stal melkpoeder Dit zal wellicht minder opbrengen maar als er vraag is naar iets, dan mag ik toch vrij kiezen of ik daarvoor wil produceren ?
Jaap40
@wally hoeveel minder wil je beuren?
cjw73
@Jaap40 bij melkpoeder speelt deze discussie totaal niet. Absoluut wel bij dagverse zuivel en kaas.
brabo
Quote Reactie van @cjw73:
bij melkpoeder speelt deze discussie totaal niet

speelt dus wel.
Mijn afnemer verpoederd 100% en tevens ook bijna 100% de export in. En toch beweerd deze dat hun buitenlandse afnemers ook weidegang kunnen waarderen.
Ook is weidegang natuurlijk een belangrijk issue om onderling melk uit te kunnen wisselen tussen melkafnemers.
cjw73
@brabo dat wordt vast niet zo gemakkelijk om ze er uit te doen met die rode dingen.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @cjw73:
at wordt vast niet zo gemakkelijk om ze er uit te doen

brabo doet aan weidegang (zover ik weet), robots en weidegang gaat prima. Waar een wil is, is een weide, maar aan die wil ontbreekt het vaak.
cjw73
@jan is hobbyboer ik weet ook wel dat het kan jan. Alleen zie je dan meestal veel overcapaciteit bij de robots. De meeste hier in de buurt die ze volledig benutten hebben ze binnen maar er zijn hier ook genoeg die 80 a 90 koeien melken met 2.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @cjw73:
80 a 90 koeien melken met 2

Als je binnenkort 5 cent extra per liter krijgt, of een strengere mestwetgeving kan dat nog wel eens veel interessanter zijn dan 140 koeien op 2 botjes jagen. En je hebt nog een relaxter leven ook. Moet je ineens een hobby gaan bedenken, schijnt ook lastig te zijn voor sommige boeren lees ik hier.
cjw73
@jan is hobbyboer heb ik al weer 1 voordeel ik zit al op dat aantal koeties
+2
brabo
@cjw73 er leven nog een hoop vooroordelen bij jouw wat betreft weidegang en robot melken.
hier gaat komend seizoen deze combinatie weer voor de 20e keer gebeuren.
In het voorjaar de deur open en in het najaar de deur weer dicht. Moeilijker kan ik het echt niet maken. En het aantal dieren op een box maakt ook al niks uit. Met weidegang verhoog je zelfs je capaciteit per robot. Maar ja, als je het nooit probeert dan merk je dit natuurlijk ook niet.
cjw73
@brabo ik ben nog niet zo ver, dus eigen ervaring heb ik nog niet. Maar buur klaag de hele zomer over die dingen. Hij is bioboer maar ze zitten meer binnen dan buiten. En hierin de omgeving kan ik wel stellen dat geen enkele robotboer de koeien echt weid. Een paar hebben een uitloop maar 80% zit gewoon binnen.
Dus als het top gaat bij jou heb ik respect voor.
pieta
@cjw73 Brabo heeft ze buiten dacht ik.
twentenaar
100% weidegang gaat er nooit komen gewoon omdat het bij een groot aantal bedrijven onmogelijk is. Deze bedrijven hebben zich altijd aan alle regelgeving gehouden, het mag gewoon niet dat door nieuwe wetgeving bedrijfsvoering hier onmogelijk wordt gemaakt.
Er zal wel een ontheffing komen voor deze bedrijven, het enige wat veranderd is dat we de weide premie kwijt raken. Ben wel benieuwd hoe de zuivel deze melk dan gaat verwaarden.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @twentenaar:
het mag gewoon niet dat door nieuwe wetgeving bedrijfsvoering hier onmogelijk wordt gemaakt

Wat een kul, binnenkort wordt de grupstal ook verboden. Ik heb me ook altijd aan de wetgeving gehouden, maar ja, wetgeving kan veranderd worden agv veranderende wensen van de politiek/bevolking/schreeuwers. Als ik een ligboxenstal moet zetten is dat ook het einde van mijn bedrijf, het is niet anders. Met weiden hetzelfde, je kunt gewoon een ander bedrijf kopen en daar verder boeren.
pieta
@jan is hobbyboer Maar als ze nu de grupstal willen verbieden krijg je zomaar nog een termijn van 10 jaar om er aan te voldoen zonder financiële consequenties.
cs-agrar
@jan is hobbyboer Je hebt niet veel koeien Jan, schop stalinrichting er uit, grup dicht met tegels en stro er in. Zo vaak heb jij ze toch niet binnen. Doorloopwagen achter de deur en goedkoop klaar
hoest
@twentenaar
Volgens mij moet je even met een nertsenhouder praten over wat in Nederland allemaal wel en niet kan met regelgeving
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @hoest:
met een nertsenhouder praten
Verschil is wel dat voor de politiek een nertsenhouder ongewenst is en een intensieve melkveehouderij gewenst.
arie.j
Ben benieuwd hoe het vervolg is.
Eerst natuurlijk nieuwe verkiezingen en nieuw kabinet, dat laatste kan wellicht even duren.
Dan hebben we misschien de VVD met CDA aan de ene kant en D66 met Groen links aan de andere kant wat dit betreft. je weet maar niet. En een 2e kamer met zeg het maar, PVV gaf nu de doorslag en daar weet je ook niet wat je aan hebt.
Dan volgt bij evt. invoering de praktische invulling met knelgevallen ,overgangsbepalingen etc. Er zal heel wat opgetuigd moeten worden.Zit niemand op te wachten.
Op een kleine huiskavel met veel koeien overbemesting gaan toepassen zullen ze ook wel weer niet willen.Komen dan vast ook weer regels voor.
Beter zou zijn als alternatief bv alle melkafnemers van Nederlandse melk te verplichten een minimum plus voor weidemelk te betalen.
+2
puntertje
Quote Reactie van @arie.j:
Beter zou zijn als alternatief bv alle melkafnemers van Nederlandse melk te verplichten een minimum plus voor weidemelk te betalen.

Dat is al zo´n beetje het geval, maar de Van Weperens onder ons collega´s hebben constant geprobeerd dat tegen te houden. En nu lopen ze weer te hoop tegen de verplichting die op termijn het gevolg van hun gezeur is. En daarvan geven ze liefst ook nog de schuld aan de weiders omdat die te ´inhalig´ zijn. Iets meer souplesse/minder superioriteitsgedrag had de geest in de fles kunnen houden, als je de fles breekt dan krijg je hem er niet weer in.
christo
@puntertje Was het niet iets met 80% wat belangrijk gemaakt is? Wie had dat ook al weer bedacht? Nu dat iets tegen lijkt te vallen klinkt 70% zo lullig. Maar zijn eigenlijk toch best een boel koetjes. Wat zou links liever hebben? 70% van 1,7 miljoen in de wei, of 80 % van 1.3 miljoen in de wei? Kon wel eens een zeer verhelderende uitkomst opleveren.
Een dierenarts adviseerde om op weidende bedrijven overdag geen weidegang toe te passen in de zomermaanden. Als ze dat nu ook effe regelen, dat ze bij daglicht naar buiten moeten. Anders wordt het een komische toestand met nachtkijkers.
+1
puntertje
@christo Het aantal koeien dat buiten loopt is al minder dan 60%.
+1
pieta
Quote Reactie van @christo:
Wat zou links liever hebben? 70% van 1,7 miljoen in de wei, of 80 % van 1.3 miljoen in de wei? Kon wel eens een zeer verhelderende uitkomst opleveren.

70% van 1.3 miljoen. 😁
weideboer
@arie.j dat laatste; wens van de gedachte. Daarvoor zal er eerst een groen/links regering moeten komen. Dan krijg je dat soort regelingen, nu is het nog te veel op kassa is massa politiek. Ik ben voor een breed gedragen besluit mbt weidegang. Ben alleen bang dat zoals iemand hier al eerder schreef; wel de verplichting, niet de vergoeding
arie.j
Quote Reactie van @weideboer:
dat laatste; wens van de gedachte. Daarvoor zal er eerst een groen/links regering moeten komen.

Nee hoor, wanneer de verplichting tot weidegang onvermijdelijk dreigt te worden kun je dat als alternatief voorstellen, is voor de overheid ook aantrekkelijker dan een heel ambtenaren apparaat met controlekosten optuigen.
Wat je met breed gedragen bedoelt weet ik niet, dit gaat om de verplichtende wens van burgers waar boeren maar aan hebben te voldoen
weideboer
@arie.j gezien het stemgedrag van de laatse motie is links die dit dwangmatig wil afdwingen, hoe dit uiteindelijk uit zal pakken en of de motie ook daadwerkelijk uitgevoerd zal worden merken we na de verkiezingen wel.

Breedgedragen is meer als 50%, de wet van de democratie en dat heb je snel met een vertegenwoordiging die randstedelijk is opgevoed en het platteland als een ongeorganiseerde groep mensen ziet (dat laatste is mijn eigen visie)
+2
pieta
@weideboer In een goede democratie houdt de meerderheid toch ook rekening met de minderheid. 😁
+1
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
In een goede democratie houdt de meerderheid toch ook rekening met de minderheid.

Hoort wel , maar is altijd wat betrekkelijk en wordt nogal eens ietwat te gemakkelijk gezegd.
Het gaat het best als de verschillen binnen de samenleving niet al te groot zijn.
Maar er zijn veel dingend ie gewoon gedaan worden of niet gedaan. Belasting verhoging en verlaging of verkeersregels doe je bv. voor ieder of die het er nu mee eens is of niet. Evenzo met talloze andere wetten en regels. Je kan nu eenmaal veel keer niet links en rechts afslaan tegelijk.
+1
weideboer
@pieta het beleid wordt in de regel nooit gemaakt namens de grote stille meerderheid maar altijd aangepast aan de laatste 5% harde en luidste schreeuwers. Dus er is nog kans voor sommigen (op wat, idk)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , winter , gras , gras maaien , slepen , maaien , wei , milkstory , uitrijden en meten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
53
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0