Boeren melken volgas door

Er zit nog heel veel productie potentie in de afgeslankte NL melkveestapel:

Als de prijs goed is, vinden ze dat de beste strategie. Als de prijs laag is ook. Onderwijl protesteren ze. Boeren eisen een eerlijke prijs. De melkfabriek moet niet zeuren maar gewoon lekker melk, kaas en boter verkopen. Als er geen klanten voor zijn, dan moet de verkoper van de fabriek die maar verzinnen. Als het zo zou werken, zou een goede verkoper alles kunnen verkopen.

Maar zo werkt het niet. Goede verkopers kunnen wat waarde heeft kwijt voor een goede prijs. Teveel is niets waard.
Deze maand maakt duidelijk dat boeren zelf voor een 'oneerlijke prijs' zorgen. Ze spelen vals; ze verwachten van hun melkverkoper het onmogelijke en vinden dat normaal.

Meer: foodlog.nl/artikel/minder-koeien-meer-melk/

Deel dit topic

Reacties

Bioepz
Er zijn nog heel veel boeren die zo denken.Het lijken wel hobbyboeren.
+7
Melkveehoudernh
Ik ben het met je eens, de melkveehouders zorgen zelf voor de overproductie. Maar hebben ook totaal geen zicht op wat er nodig is, campina heeft nog nooit t lef gehad om naar de veehouders te communiceren hoeveel melk zij dan wel kunnen wegzetten voor een goede prijs. Sterker nog, Campina heeft de laatste paar jaren van het quotum aldoor geroepen dat ze geen probleem hadden met 10 a 20 procent meer melk. Ook onze grote vrienden van lto hebben in die tijd altijd een verhaal gehouden over het walhalla na de quotering, alle markten zouden voor ons open gaan, de wereldbevolking ging 10 procent groeien, en weet ik wat nog meer. Maar over fosfaatplafonds en mestwetgeving die ook toen bij deze mensen al lang bekend was hoorde je niemand.
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Melkveehoudernh:
campina heeft nog nooit t lef gehad om naar de veehouders te communiceren hoeveel melk zij dan wel kunnen wegzetten voor een goede prijs

Nooit het verhaal met de "mandjes" van 1 miljard kg melk en hun opbrengsten ten opzichte van de garantieprijs gehoord op een vergadering? Ze hebben de eerste twee maanden van dit jaar zelfs het lef gehad de productie daadwerkelijk te remmen. Het commentaar is niet van de lucht en doorgaans vernietigend.
weurding
Helaas, zit nog steeds onder verleden jaar, 15 cent vergoeding dan maar? 😀
brabo
Zolang mijn afnemer nog steeds ruim melk bij moet kopen van andere melkafnemers, melk ik nog maar effen volle bak door. Ze zijn er nog steeds blij mee denk ik dan maar
+1
Melkveehoudernh
@brabo laat ze lekker bijkopen, beetje krap houden die fabrieken, als iedereen dat doet wordt de aankoop melk voor de fabrieken ook vanzelf te duur, maar als je van een andere fabriek voor een paar dubbeltjes een overschot kan kopen, waarom dan meer betalen aan je boeren?
Jaap40
@Melkveehoudernh die paar dubbeltjes melk is er op dit moment niet meer! Zelfs spotmelk tikt de 35 al bijna aan.
Zou mooi zijn als FC flink minder melk af hoeft te nemen bij eigen leveranciers. Dat brengt de juiste balans terug.
groeier
@Jaap40
Op de exportmarkt liggen nu juist mooie kansen, neem je die kans niet, doen andere landen dat.
+4
Melkveehoudernh
@groeier lijkt me niet heel handig om in een land met teveel dieren en mensen te willen produceren voor een wereld markt, die Fransen en Duitsers zijn ons nu al zat. Beetje met melk voor kostprijs bij de buren de markt verkloten. Erg genoeg dat er zogenaamde ondernemers zijn die hier de markt om zeep helpen, maar om dan je buren ook nog tegen je int harnas te jagen. Daar zijn we wel voor een groot deel van afhankelijk voor de afzet van onze eindproducten, en de wetgeving in EU.
+3
George
Quote Reactie van @groeier:
Op de exportmarkt liggen nu juist mooie kansen, neem je die kans niet, doen andere landen dat

Je hebt dat oude riedeltje wat LTO had om de quotering af te schaffen goed onthouden.
Melkveehoudernh
@Jaap40 op dit moment wordt er nog steeds onder contracten geleverd die een paar maanden oud zijn. idd de spotmarkt ligt rond de door u genoemde prijs. hoorde gelukkig wel van de rmo chauffeur vanmorgen dat campina op dit moment flink minder melk aangeleverd krijgt. De maatregelen beginnen effect te sorteren. Al zijn de maatregelen ingevoerd om de verkeerde redenen, fosfaatoverschot?
weurding
@Melkveehoudernh meeste stoppers zullen in verhouding ook bij rfc wegkomen dus wordt nog minder
Jaap40
@weurding minder minder minder is ok
Melkveehoudernh
@Jaap40 de man/partij die het geroepen heeft iets minder ok, voor de boeren en economie dan tenminste.
+5
George
Quote Reactie van @Jaap40:
minder minder minder is ok

Minder melk produceren is wel oké , maar steeds minder boeren vind ik toch best jammer.
+1
groeier
@Melkveehoudernh
Geloof vooral in export van oneindig veel toegevoegde waarde producten, ruim voldoende melk produceren moet daarom nu de hoogste prioriteit hebben voor Nederland.
+1
Jaap40
@groeier ben je mal
Melkveehoudernh
@groeier zou groeier misschien een inkoper zijn op de spotmarkt voor een particulier zuivelverwerker?
+1
Jaap40
@Melkveehoudernh beetje nadenkend melkveehouder zal @groeier in ieder geval niet zijn.
Bioepz
@Jaap40 Dat ben ik met je eens.Denk dat het een typisch geval van hollandse hobbyboer is.Doelstelling;meer koeien melken.
cs-agrar
Quote Reactie van @groeier:
Geloof vooral in export van oneindig veel toegevoegde waarde producten

Nederland is een van de rijkste landen, en jij denkt dat " export van oneindig veel toegevoegde waarde producten" hard gaat lopen of überhaupt iets gaat opleveren? Zulke produkten kan je alleen waarde aan hangen als ze kleinschalig geproduceerd worden.
cs-agrar
"Zo'n 30.000 koeien verdwenen inmiddels naar slachthuizen; ruim vier keer zoveel moeten nog volgen. Nederlandse boeren ruimen hun koeien op om weer te voldoen aan Brusselse milieunormen. De dieren poepen meer dan boeren aan mest op het land kunnen plaatsen."

Niet alles klopt in zn verhaal
groeier
Aan de reacties hier te lezen stelt ons land maar amper iets voor op zuivel gebied, zou zeggen snel stoppen met melken, want komt nooit meer goed.
groeier
@cs-agrar
Dat ruimen van dat vee was ook wel nodig, tot voor kort werden nog massaal koeien van 5 kg melk per dag gemolken 😄
+1
cs-agrar
Reaktie van dhr Gerlant Zielman:
"Onderstaand, het resultaat van 15 minuut kwaad maken na het lezen van dit bericht en gewoon verzenden.

Melkveehouders staan in de rij om hun bedrijf te beëindigen nu ze daar 1.200 euro per koe voor krijgen. Die subsidie is ingesteld om het mestoverschot van de melkveehouderij in te perken. Er is 12 miljoen en in totaal 50 miljoen beschikbaar. Binnen één dag hebben maandag 498 melkveehouders met meer dan 40.000 dieren zich voor de stopsubsidie aangemeld - vier keer zoveel als was begroot. Deelnemers moeten hun koeien binnen zes weken naar het slachthuis of buitenland brengen.

40.000 koeien aangemeld voor de 1200 euro slachtpremie afgelopen week. Dat zijn er 30.000 meer dan in de eerste ronde verwacht. Uiteindelijk moeten er 60.000 koeien uit Nederland verdwijnen en het ministerie gaat nu perloting bekend maken welke boeren wel of niet in aanmerking komen voor de regeling. het stoppen van het boerenbedrijf is nu een prijs winnen in de loterij geworden. Het AD kopt dat tienduizenden gezonde koeien naar de slacht gaan om subsidie.

“De tienduizenden melkkoeien die de komende maanden naar het slachthuis worden gestuurd zijn in veel gevallen kerngezond of zelfs drachtig.”

Zo word onderzoeker Frits van der Schans van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) geciteerd. Een waarheid als een koe als je de subsidie regeling er op naleest en de gevolgen van het massale aanmelden gaat analyseren.

Er is geen weldenkende boer die normaal gesproken zijn drachtige of gezonde koeien naar de slager stuurt. Waarom is er op deze stoppers regeling zo massaal ingeschreven? De regeling die in de eerste ronde 1.200 euro per koe oplevert word in een volgende ronde afgeroomd naar 1.000 euro en zo steeds minder. 498 boeren hebben gerekend en gerekend, gewikt en gewogen en zijn tot de conclusie gekomen dat als ze stoppen willen ze het nu moeten doen. Het de enige manier is om er financieel nog redelijk zonder kleerscheuren uit te komen. Vervelende bijkomstigheid is wel dat door de massale aanmelding de markt voor vee volledig ontwricht word. Melkveehouder Frank Timmerman, een van de eersten die maandag morgen naar buiten kwam met de mededeling dat hij ging stoppen vertelt bij omroep Max dat zij hun ‘goede koeien’ willen verkopen naar het buitenland. Ook maakte hij al eerder deze week melding in de agrarische pers koeien te willen uitruilen met andere agrariërs. Zijn goede tegen hun ‘slechte’ en die dan naar de slacht tedoen.

CDA’er Jaco Geurts pleitte in de tweede kamer om al die boeren die zich nu in hebben geschreven in deze eerste ronde mee te laten doen. Staatssecretaris van Dam had daar weinig oren naar en schermde met kreten als geen geld en Brussel wil…

Brussel wil dat Nederland laat zien dat zij haar zaakjes op orde heeft en de overproductie van mest die is ontstaan na het uitblijven van regelgeving na afschaffen van het melkquotum terug brengt naar de afgesproken normen. Brussel heeft niet gezegd dat er goede en drachtige koeien naar de slager moeten. Het invullen van het hoe en wat is aan Den Haag overgelaten. Den Haag heeft dat weer grotendeels bij de boeren-belangenbehartigers en de banken neer gelegd en probeert weer voor haar verantwoordelijkheid als overheid weg te lopen. De regeling is een gevolg van de staatssecretaris die boerenvoorman Romein uitdaagt mee te gaan naar Brussel om aan een oplossing te werken. Een voorman die al langere tijd de feeling met zijn achterban kwijt is heeft samen met die andere partijen dit gewrocht in elkaar gesleuteld in de ban van de globalisering, er van uitgaande dat hij nog steeds moet produceren voor de hele wereld en... er geen boer zou willen stoppen.

Men is nu overvallen door de grote belangstelling om te stoppen. Maar dit was te verwachten. Ieder weldenkend mens die zich het laatste jaar in de sector beweegt kon die signalen oppakken en nu gaan er dus onnodig gezonde dieren overstuur. Het hele plan zou op de kop moeten, de Nederlandse boer heeft laten zien verstandiger te zijn dan hun voorlieden. Vijfhonderd boeren die willen stoppen, 40.000 koeien zijn al aangemeld. Alleen dat al zou voldoende moeten zijn voor Brussel om toestemming te geven dit te spreiden. Die stoppers de gelegenheid geven hun 40.000 koeien geleidelijk op de markt te brengen. Op de staatssecretaris hoeven ze niet te rekenen. De kamer ook niet, die zijn nu op reces en in de ban van verkiezingen. Binnen nu en acht weken zijn de eerste duizenden koeien onnodig geslacht. Het is tijd dat het boerenverstand gaat zegevieren en iemand in Brussel aan de bel trekt. Veehouder en VVD Europarlementariër Jaco Huitema twitterde dat hij volgende week het account van @boerburgertweet in mag vullen. Of we vragen hadden over Brussel.

Ik heb hem gevraagd wat zij daar konden doen aan het bovenstaande. Het kan niet zo zijn dat jarenlang politiek falend beleid en voorlieden die niet weten wat er in hun achterban speelt nu weer resulteert in nog meer onnodig (geestelijk) leed. Iets wat ik om humanitaire redenen voor boer, burger en dier onverkoopbaar vind".
koetje 33
@cs-agrar
Wat een toneelstuk, 90% v/d melkveebedrijven zijn toch een stuk beter af met meer melken ipv minder.
+2
KuikenenKoe
Quote Reactie van @koetje 33:
90% v/d melkveebedrijven zijn toch een stuk beter af met meer melken ipv minder.

nee niet echt heb liever dat die anderen wat minder melken
dan ben ik mss beter af
Jaap40
@koetje 33 mss wel, maar indien de P rechten lekker veel geld waard gaan worden gaan we ook makkelijk een hele rij stoppen.
Meer melken en dan mest afvoer van +18 euro ben je snel klaar mee. Wordt niks.
groeier
@Jaap40
Dat riepen ze toen over melkquotum toch ook altijd.
+2
Jaap40
@groeier destijds was er nog geen volledige financiering op bedrijven en ook grond nog niet verkocht aan Fagoed. De situatie is nogal anders @groeier
groeier
@Jaap40
Ja, de rente is nu ook 3 maal zo hoog als toen.
Wat een berg onzin verhaal.
_______________________________
Jaap40
@groeier het zijn wel de feiten @groeier
Waarom denk je dat de vrienden van de rabobank tegenwoordig zo krampachtig doen. Menig bedrijf is gewoon klaar met bij financieren.
groeier
@Jaap40
Ben niet voor fosfaatrechten, maar dat speelde in de eerste jaren v/h melkquotum exact zo. Ojee, als we voor melkquotum moeten gaan betalen, dan gaat de melkveehouderij eraan.
+2
cs-agrar
@koetje 33 nog een keer lezen, maar dan op foodlog. jij reageert nu eigenlijk, 90% is beter af met meer werk en minder centen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkfabriek , melken , kaas , boter en Fabriek geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0