Biosector start kort geding tegen fosfaatreductieplan

Biosector start kort geding tegen fosfaatreductieplan

De Natuurweide, de vereniging van biologische melkveehouders, spant een kort geding aan tegen de ministeriële regeling fosfaatreductieplan 2017 zoals die op 17 februari in de Staatscourant is gepubliceerd.De biologische melkveehouders vinden het onrechtvaardig dat zij mede moeten boeten om de derogatie waar ze geen gebruik van maken, voor Nederland veilig te stellen.

Deel dit topic

Reacties

+3
robbies
Dat duurde nog best lang
+5
groeier
@robbies
Waar slaat dat op, mest is toch mest, bio boeren moeten zich ook maar aan de regels houden. Zo gauw extensieve melkveehouders samen een recht zaak aanspannen maken ze wel grote kans die met vlag en wimpel te winnen.
+1
Noorderling
@groeier
Ten gunste van wat zouden zij zich aan de derogatie voorwaarden moeten houden?
robbies
@groeier als je niet verwachtte dat er een kort geding zou komen van deze of gene, dan ben je echt ziende blind. Ik zeg alleen dat het nog best lang geduurd heeft voordat bekend gemaakt werd dat iemand juridische stappen gaat ondernemen.

Aan welke regels moet bio zich houden? En waarom denk je dat extensief met vlag en wimpel een rechtzaak wint?
+1
jan is hobbyboer
Hamerstuk dit, volgens mij zijn ze met 5 minuten weer buiten 😄.
robbies
@jan is hobbyboer met welke beslissing?
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @robbies:
met welke beslissing

Dat die bio boeren een punt hebben. Ook deze wet kan weer in de prullenbak. Volgende week komt waarschijnlijk grondig, die gaan ook met vlag en wimpel winnen.
+2
brabo
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Dat die bio boeren een punt hebben

dat hebben ze helemaal niet.
ook voor bioboeren moet gelden dat alle uitbreiding na 2 juli 15 weer terug ingeleverd moet worden.
melluk
@brabo ik ben geen bio boer maar doe ook niet mee aan de derogatie, probeer mij nu eens duidelijk uit te leggen waarom ik in zou moeten leveren puur om de derogatie te behouden??
Volgens mij alleen collegialiteit en dan vind ik dat er nog al wat gevraagd wordt
+2
brabo
@melluk
het is niet aan mij om het beleid uit te leggen, maar het is hier toch al vaak voorbij gekomen dat het voor geheel melkveehoudend nederland een grotere kostenpost wordt als de derogatie niet behouden blijft. Dat dit voor individuele gevallen anders is wil nog niet zeggen dat we maar geen poging hoeven te ondernemen om de derogatie te mogen behouden.
Momenteel is het beleid ook zo ingericht dat elke groei na de peildatum van 2 juli niet rechtmatig was. Of je nu in of extensief was, bioboer of gangbaar, rood of zwartbont vee, Fendt of Belarus rijder bent, dat maakt allemaal in deze niks uit.
+3
achterhoeker2
@brabo het gaat om het principe van vrij ondernemerschap als een boer denkt zonder derogatie te kunnen dan is dat aan de boer.
Nee zegt de lto wij weten wat goed is voor die boer en wij regelen het wel even.
Quote Reactie van @brabo:
Of je nu in of extensief was, bioboer of gangbaar

@brabo Dit heeft er wel degelijk mee te maken, niet alle extensieve bedrijven maken gebruik van derogatie en de bioboeren al helemaal niet.

Quote Reactie van @brabo:
rood of zwartbont vee, Fendt of Belarus rijder bent, dat maakt allemaal in deze niks uit.

@brabo Dat klopt, maar dat heeft dan ook helemaal niets met de mestproblematiek te maken.
+2
melluk
@brabo nee , echt ,als ik egoistisch redeneer maakt het mij echt geen klap uit of derogatie behouden wordt, ik hou mij aan de europese norm op mijn eigen land!!!
Dus er wordt hoe dan ook een beroep op mijn collegialiteit gedaan om iemand uit de shit te helpen die dat anders wil.
Het is niet aan jou om beleid uit te leggen zeg je en ik kan goed begrijpen waarom je het liever niet doet want het is niet uit te leggen.
verdedig het dan ook niet en respecteer een ander ook een beetje
+2
brabo
Quote Reactie van @melluk:
verdedig het dan ook niet en respecteer een ander ook een beetje

Zoals ik al zei is het niet aan mij om het uit te leggen, maar op dit punt sta ik wel achter het beleid. En dat heeft niks met wel of geen respect te maken. In mijn beleving en in de wet, is elke groei na 2 juli onrechtmatig, maakt niet uit wat voor boer je bent. Ik zou het onterecht vinden dat de rest van NL meer moet gaan inleveren om de de jongens met latente ruimte nog meer te gaan ontzien.
Dat dit voor sommige niet goed uitkomt snap ik. Voor me zelf komt deze hele fosfaatsoap ook niet zo lekker uit. Maar ik leg me er bij neer, pas me plan wat aan en ga lekker door met leven.
+1
melluk
@brabo wel knap dat je het beleid durft te noemen
brabo
@melluk
hoe zou je het dan willen omschrijven
+1
melluk
@brabo wanbeleid van de bovenste plank
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @melluk:
wanbeleid

wanbeleid is ook beleid.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
wanbeleid is ook beleid.

We zien de consequenties
+1
Wilbert
@melluk en ook geen mestafzet? En ook geen bex gebruiken?
Enkel als je forfaitair zonder derogatie al je mest op eigen land kwijt kunt, heb je een punt. Zo niet, wees blij dat er anderen zijn die door derogatie meer plaatsingsruimte creëren voor jouw overschotsmest.
+1
melluk
@Wilbert volgens jou heb ik dan een punt
+1
Quote Reactie van @brabo:
ook voor bioboeren moet gelden dat alle uitbreiding na 2 juli 15 weer terug ingeleverd moet worden.

@brabo En waarom dan wel? Als in jouw gebied glasvezel wordt aangelegd en je wilt geen aansluiting, vind je het dan redelijk dat je moet meebetalen aan de aansluiting van de buren die wel mee willen doen?
+1
Twentsch Land
@Ян де веехоудер

Zo kun je wel ik weet niet hoeveel dingen bedenken en opnoemen... ik moet ook wel belasting betalen voor mensen die wel kunnen werken maar niet willen werken of voor alle politie die op de been is met een voetbalwedstrijd terwijl ik zelf nooit naar een wedstrijd ga....
+1
@Twentsch Land Mensen die kunnen werken, horen gewoon te werken en daar is niets mis mee. De politie is er om de openbare orde te handhaven, daar hebben we allemaal belang bij.
sjoerd de melker
@Ян де веехоудер ja dat is redelijk. Jouw huis wordt toch meer als er glasvezel in de straat ligt
@sjoerd de melker Maar een biologisch bedrijf dat zijn mest op eigen land kan plaatsen en ook nog latente ruimte op de grond heeft, wordt bij invoering van het fosfaatrechtenstelsel juist minder waard. Immers: zonder fosfaatrechtenstelsel hoeven er geen rechten aangekocht te worden om de latente ruimte te benutten.
+1
Jannus
Quote Reactie van @brabo:
dat hebben ze helemaal niet.

Denk wel dat een item wordt,hoorde van de voerboer dat een bioklant 1 koe teveel had tov 2 juli 15 maar door de rekenregel van 41,3 P/gve moet hij meerdere koeien afvoeren omdat hij op 35 P/gve zat door zijn lagere productie nivo

kan me er wel iets bij voorstellen
sjoerd de melker
@Jannus das alleen 2017. Blijft kl*te.
weideboer
Zelfs GTST is interessanter
+1
Bioepz
Ik heb weer een Goed Doel om aan te doneren deze week!
+1
arjankok
Het is hun eigen keuze om zonder derogatie te werken , en hun bijdrage aan het overschrijden van plafond kunnen ze niet loochenen, overigens begrijp ik hun bezwaren best maar ze hebben al een voordeeltje gekregen in het sparen van grondgebondenheid
robbies
@arjankok hun eigen keuze? Zijn gewoon regels. @Bioepz kan vast vertellen of het zelfs Europees is vastgelegd
+3
Bioepz
@robbies De Bio regels zijn Europees vastgesteld.
+5
Bioepz
Ik ben niet gefrustreerd maar voel me wel vreselijk genaaid door de opstellers van het fosfaatreductieplan!Al krijgt de boisector niet zijn gelijk bij de rechtbank,ik betaal van harte mee om een rechtszaak te bekostigen.
+3
achterhoeker2
Het is bio hun goed recht om naar de rechter te gaan, en bij succes komen ook de extensieven en individuele gevallen in actie met als eindresultaat einde fosfaatreductieplan.
+4
jan is hobbyboer
Dit krijg je toch gewoon als je de vervuiler met de poet gaat lopen, zgn in het algemeen belang (van toch vooral de vervuiler). Komen er heus nog wel meer die dit even gaan toetsen bij de rechter. Die niet-melkers zonder vee op 15 december en Grondig zijn de volgende denk ik die zich warmlopen. Ik ben benieuwd hoe zeker ze zijn bij NZO/LTO dat hun mooie gedrocht het gaat houden bij de rechter of dat het linea recta de prullenbak in gaat. Co en Tinus kunnen hiervoor wel een poll organiseren.
+1
Rondhus
Korte termijn denken van de bio bedrijven, grondig en extensieven. Geen derogatie drijft prijs op van pacht en koop land. Is hun insteek van boeren dan nog enigzins recht te rekenen? O nee, daarna stappen ze weer naar de rechter omdat de pachtprijs te hoog is
+1
robbies
@Rondhus hoe zie jij de waardestijging van grond zich ontwikkelen bij geen derogatie? De bedrijven die baat hebben bij derogatie kunnen geen huurprijs van 2.500 euro permitteren.
spotmelker
Quote Reactie van @robbies:
bedrijven die baat hebben bij derogatie kunnen geen huurprijs van 2.500 euro permitteren.
Welk melkveebedrijf kan dat wel dan? Al heb je 20.000kg melk/ha is dat 12,5 cent/kg, tel uit je verlies. 😬
robbies
@spotmelker ik hoor dat er in Brabant 2000 euro betaald wordt en volgens @Rondhus gaat de prijs nog verder stijgen. Kwestie van extrapoleren
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @robbies:
gaat de prijs nog verder stijgen
Welnee joh! De hele zaak gaat in elkaar klappen. En niet zo'n beetje ook.
+1
pieta
@robbies Let altijd op met het onderschatten van een ander. Je weet nooit zeker wat een ander wel of niet kan.
robbies
@pieta daar moet ik je gelijk in geven
Noorderling
@Rondhus
Kan niet beter, toch prachtig zon onbelast pensioen in het vooruitzicht?
+1
Bioepz
@Rondhus Het zal mij helemaal scheit zijn wat de pachtprijzen worden op de Brabantse markt.ik heb reguliere pacht en kan nog 50 gve binnen de 170 kg N per ha erbij houden.Net zoals iedere europese boer dat mag.En ik heb er een lieve duit voorover om dat bij de rechter te bevechten.
burg
@Bioepz mij ik ik tja gek he zo'n verdeelde sector
m uut m
@burg
Dat is toch ook een logisch reactie op dit hele derogatie verhaal
+1
Wilbert
Ik vraag me af met welke juridische argumenten ze dit gaan aanvechten... iets onrechtvaardig vinden is namelijk geen argument in een rechtszaak. Rechtszaken gaan niet om het gevoel, maar om kille regels.
+4
George
Quote Reactie van @Wilbert:
met welke juridische argumenten ze dit gaan aanvechten... iets onrechtvaardig vinden is namelijk geen argument in een rechtszaak

Meen je dat echt?
+1
sorry
Nou @Wilbert je bent nog niet helemaal droog achter je oren...
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Wilbert:
Rechtszaken gaan niet om het gevoel, maar om kille regels

Die bijzonder kille regels worden nu getoetst of ze voldoen aan de manier hoe wij met elkaar afgesproken hebben hoe we met elkaar omgaan. Dat zijn de 'checks and balances' van onze democratie. Gelukkig zijn rechters onafhankelijk van de wetgever.

Zie Trump in USA met z'n belachelijke immigratie decreet. De rechter maakte er ondanks alle kabaal van Trump gewoon gehakt van, en dat ding is nu ook van tafel. Paar namen veranderen en met ons fosfaat-gedrochtje kan maarzo hetzelfde gebeuren. Tot nu toe is het hoofdzakelijk wens-denken van paar intensieve veehouders verenigd in LTO geweest. Zou ook zonde zijn als de soap ineens afgelopen was.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Gelukkig zijn rechters onafhankelijk van de wetgever.
Ik merk dat jij nog nooit een rechtszaak hebt meegemaakt. Zelfs in de Volkskrant stond enige tijd geleden het volgende: "mensen hebben veel vertrouwen in de rechtstaat, vooral diegenen die er nog nooit iets mee te maken hebben gehad".
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
k merk dat jij nog nooit een rechtszaak hebt meegemaakt.

Ik heb ooit, ergens in 1998 ofzo, met het NRS voor de rechter gestaan. Kan niet anders zeggen, dat ondanks het verbaal geweld van de advocaat van het NRS, de rechter netjes mij gelijk heeft gegeven. Ik had iets geschreven dat het NRS onwelgevallig was, en dus spanden ze een kort geding tegen mij aan, dwangsom van 10.000 gulden per dag (toe maar) als ik niet onmiddellijk mijn uitspraken zou herroepen. Rechter was er ook snel klaar mee, vrijheid van meningsuiting. Ondanks dat ik de (standaard) proceskosten vergoed gekregen heb, heeft het grapje me nog wel paar 1000 gulden advocaat kosten gekost, maar achteraf was dat zeker de gein wel waard.
kanniewaarzijn
@jan is hobbyboer Zal allemaal best, maar dat was niet tegen de overheid. Dan wordt het verhaal heel anders!
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Dan wordt het verhaal heel anders!

Dan moet je even met een voorbeeld komen, heb ik ook gedaan. Op deze manier is het Trump en Wilders retoriek.
Wilbert
@jan is hobbyboer de wetgevende macht, de 2e kamer, heeft zeer uitgebreid over bioboeren gesproken en besloten hun niet vrij te stellen. is heel wat anders dan een decreet van trump...
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Wilbert:
de wetgevende macht, de 2e kamer, heeft zeer uitgebreid over bioboeren gesproken en besloten hun niet vrij te stellen.

Daarom laten ze deze dwaling nu even toetsen, rechtspraak is wat anders dan politiek gekonkel. Maar als verplichte weidegang binnenkort doorgevoerd worden (PVV, SP, GL, PvdA, PvdD, D66, hebben waarschijnlijk na volgende verkiezingen wel een kamermeerderheid), dan blijkt dat hele fosfaatdiscussie voor de buhne is geweest. Komen er in 1 klap 25% minder koeien in Nederland, of je dat nu leuk vindt of niet, het lost wel veel milieu- en imagoproblemen op. Tevens zijn we dan in 1x verlost van de LTO, wat de levensvreugde voor alle niet doelgroepers van deze club ook wel weer wat groter maakt. Hoewel......hun gekonkel geeft ook wel veel vermaak.
Quote Reactie van @Wilbert:
Ik vraag me af met welke juridische argumenten ze dit gaan aanvechten...

@Wilbert Gewoon de vervuiler betaalt.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Ян де веехоудер:
Gewoon de vervuiler betaalt

Het is net andersom, de vervuiler betaalt NIET, dat is de insteek
paul1
Het algemene belang van derogatie krijgt waarschijnlijk voorrang.
vofjagtenberg
@paul1 U krijgt nu een meerkeuzevragen.
Wat is het algemeen belang van derogatie?
A. We halen meer van onze grond, en daarom mogen we meer bemesten.
(Of is het nu andersom).

B. Het is op dit moment zo plezierig boeren, met hetgeen ze allemaal
verzonnen hebben. Laten we voor een uitgeklede versie gaan.

C. We kunnen op deze manier wel lekker goedkoop onze mest kwijt.
😟
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @vofjagtenberg:
(Of is het nu andersom).
😁

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's derogatie , melkveehouders en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
62
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0