Discussie rondom kalversterfte

De campagne van Dier&Recht over kalversterfte heeft veel stof doen opwaaien in de sector. Jos Verstraten, Portefeuillehouder diergezondheid binnen de LTO-vakgroep Melkveehouderij gaat in op de gepresenteerde cijfers en vertelt wat de sector op dit moment doet om de trend te doorbreken.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

Titus de Wolff
Wat mij opvalt in dit artikel is dat men een beter resultaat toeschrijft aan de bedrijven met een hogere produktie per koe omdat daar de zorgzaamheid groter zal zijn. Dat zal op zich wel zo zijn maar we moeten eigenlijk niet willen dat dat komt door meer zorgmiddelen of binnen houden van kalveren. De kant van het onnatuurlijker opfokken moet het juist niet uit. Dat gaat juist in tegen wat de samenleving wil. Die cijfers zijn daarom ook wat tegenstrijdig. De cijfers van de kalversterfte bij de natuurgrazers moeten er ook maar eens naast. Hoeveel is daar binnen een jaar weg?
Zelf heb ik ook wel jaren van veel sterfte door steeds overslaande besmetting van de ene op de volgende gehad. Dan heb je ook veel middelen nodig. Ik heb dat overwonnen door zomers alles schoon te maken en twee tot drie maanden geen kalf aan te houden. Daarna kun je weer ziektevrij beginnen.
Frans1
Quote Reactie van @Titus de Wolff:
De cijfers van de kalversterfte bij de natuurgrazers moeten er ook maar eens naast. Hoeveel is daar binnen een jaar weg?

Dat vroeg ik mezelf dus ook af,leg de cijfers van de Oostvaardersplassen er maar naast
Groen1
@Frans1 Het woord minder is wel erg populair,

Flevoland wil 'enkele duizenden' grazers minder in Oostvaardersplassen

trouw.nl/groen/…
Groen1
@Groen1 Oostvaardersplassen w.s. 1 op de 3 dieren dood,

omroepflevoland.nl/nieuws/135858/…
Petro Pelgrum
@Frans1 Ja maar dat is toch "natuurlijk "opfokken wat de meesten willen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , stof , diergezondheid , kalversterfte en milkstory geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0