Vijf vragen over de stoppersregeling

Met de stoppersregeling komt er niet minder fosfaat , alleen dit jaar maar volgend kunnen ze e rechten verkopen en kan een andere boer de mest produceren.
Ze kunnen beter aan de stoppers GEEN FOSFAATRECHTEN geven anders speelt het probleem volgend jaar weer.

Deel dit topic

Reacties

dwers
Daar zullen de geleerden toch wel over nagedacht hebben?
fries8
@dwers zo als ik het allemaal lees niet. rechten kunnen volgend jaar verkocht worden en dan heb je de mest weer.
dwers
@fries8 Ja alleen de afroming gaat eraf.
fries8
@dwers ja, maar dan halen ze de doelstelling niet. Ze kunnen de stoppers beter geen rechten geven dan is de mest tenminste weg.
+1
dirks
@fries8 dan stopt er niemand voorlopig
+1
dwers
Quote Reactie van @fries8:
stoppers beter geen rechten

We zullen zien, dat we volgend jaar nog derogatie hebben betwijfel ik.
+1
dwers
@mlkvhoudr Zonde dat zo'n bedrijf stopt.
mlkvhoudr
@dwers ja inderdaad
+1
de hoef
@mlkvhoudr bij pachten jonge
mlkvhoudr
@de hoef

Kan nooit uit jonguh 😎
de hoef
@mlkvhoudr wij zouden snakken na zulke pacht prijzen
weurding
@de hoef ga je verhuizen toch? 😉
de hoef
@weurding korter bij jou
weurding
@de hoef wij hoeven niet 😄
de hoef
Quote Reactie van @weurding:
hoeven

o ja jij moet stoppen ja
weurding
@de hoef heeft de bank iets laten vallen? 😄
pieta
@weurding Ja, en weer opgeraapt. 😁
+2
mlkvhoudr
@de hoef

Geachte heer de hoef, ik heb geenzins pachtprijzen genoemd in dit topic, graag verneem ik dan ook de bron van uw verhaal, zo niet dan bel ik vanavond nog op met mijn nieuwe smartfoon om verhaal te komen halen bij u.

Dit omdat ik gisteren mijn oude in een emmer met kalvermelk heb laten vallen 😅
pieta
@mlkvhoudr Ik zie het al wel, direct een nieuwe smartphone gekocht, het gaat goed met de pachters. 😁
+2
mlkvhoudr
@pieta

En jij denkt dat ik die mag houden 😉 die word ingeleverd bij de chef en die gaat mij haar oude geven omdat ik totaal niet zuinig ben op telefoons.

Ik wil overigens best toegeven dat het ons ontzettend mee valt hoe de melkprijs zich afgelopen maanden ontwikkeld heeft, maakte me eind vorig jaar toch wel zorgen over de liquiditeit met een pachtverhoging van 17% in het voor uitzicht, maar gelukkig is de melkprijs op het moment ook op een nivo dat geloofwaardig klagen niet mee valt 😉

Daar mag bel leerdammer best een compliment voor krijgen dat ze nu wel tijdig weten te schakelen naar een fatsoenlijke melkprijs. Nu nog vast houden en dan worden we misschien wel even tevreden 😄
+1
de hoef
@mlkvhoudr pacht prijzen kun je per regio opvragen beste melkveehouder
MJvW
Zo stond er in de Nieuwe Oogst ook ergens tussen de regeltjes door dat een stopper ook evt weer kan herstarten..??

En áls de fosfaatrechten niet door gaan dat men de 1200 van de bank niet hoeft terug te betalen (dat risico neemt de bank?). Dus theoretisch is het mogelijk dat je €2400/koe beurt en dan gewoon fluitend opnieuw kan beginnen?
Groen1
@MJvW Lees eens de Forum/topic, Bankenbonussen en stoppersregeling
+1
Wiebren
De stoppersregeling is ervoor om bedrijven die rechten krijgen (omdat ze melkvee hadden op 2 juli 2015) én willen stoppen toch in 2017 de veestapel weg te laten doen. Deze bedrijven hebben gewoon recht op de rechten omdat ze op 2 juli houder waren van de melkkoeien, kalveren, pinken.
Volgend jaar komen de rechten beschikbaar van deze bedrijven áls ze ze verkopen (de meesten zouden dat anders in 2018 ook doen maar dan hebben we er in 2017 geen reductie van). We hebben daarmee volgend jaar niet per definitie teveel fosfaat. Waarom niet?
- Naast de stoppers moeten er ook koeien weg bij de blijvers en wel tenminste 100.000
- Voordat de fosfaatrechten ingevoerd worden komt er eerst een generieke korting.
George
Quote Reactie van @Wiebren:
er eerst een generieke korting.

Maar niet als je volledig grondgebonden bent.
Bioepz
@Wiebren Die generieke korting is toch niet voor grondgebonden en Bio bedrijven?
Wiebren
@Bioepz klopt. Het merendeel is overigens niet grondgebonden
@Wiebren hou is op met die onzin wieb als je zelf koeien had deed je ze toch ook niet weg omdat er mensen zijn die de export van fosfaat niet als export willen zien.
fries8
@Wiebren als je de stoppers geen rechten geeft wordt de korting voor de blijvers lager, anders moeten die weer dure rechten bijkopen om op het zelfde peil te blijven
Wiebren
@fries8 theoretisch heb je vast gelijk, het kan alleen niet. De bedrijven die op 2 juli 2015 melkvee (cat. 100,101,102) hadden hebben recht op fosfaatrechten. Dat kan niet meer anders.
+1
fries8
@Wiebren er wordt wel vaker tijdens het spel de spelregels verandert
Wiebren
@fries8 mis je mijn punt?
fries8
@Wiebren nee, maar daar had beter over nagedacht moeten worden
Wiebren
@fries8 omdat je het wilt moet het kunnen? Nogmaals, rechten aankondigen en dan zeggen dat je ze niet krijgt, dat houdt het niet bij de rechter. Nadenken over dingen die niet realistisch zijn lijkt mij zinloos. Alle verandering van spelregels moet juridisch houden, anders kansloos.
+1
twente6
@Wiebren
op de lange termijn is de stoppersregeling geen oplossing omdat de stoppers de rechten weer verkopen waardoor die naar de rest van de bedrijven vloeien waardoor je op de lange termijn niet minder fosfaat hebt door de stoppersregeling.
George
Quote Reactie van @twente6:
lange termijn niet minder fosfaat hebt door de stoppersregeling.

Niet zo moeilijk , dan worden de niet grondgebonden gewoon ietsje meer gekort.
vaak
@twente6 gemiddeld toch maar ongeveer 4 rechten naar de blijver per bedrijf.
Wiebren
@twente6 ook dat heb ik al toegelicht. Alle maatregelen zijn voor 2017 bedoeld, korte termijn dus want nog 10maanden. In 2018 komen er rechten van stoppers op de markt en dat zou anders ook zo zijn.
twente6
@Wiebren
dat is dus precies wat ik zeg. Stoppersregeling is korte termijn, omdat hun rechten straks op de markt komen. Ik snap wel dat er anders minder zouden stoppen als je die rechten niet beloofd had. Ik vraag mij echter af wat de stoppersregeling nu voor zin heeft, omdat die rechten op de markt komen.
twente6
@Wiebren
ze hebben berekend dat het een fosfaatreductie oplevert, maar dat komt er niet van als ze gewoon weer op de markt komen. Dat kan niet teruggedraaid worden, snap ik ook wel. Van de korting enz is waar, maar ze berekenen reductie mee vanuit de stoppersregeling, die komt er niet.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @twente6:
weer op de markt komen
Als de stoppers hun fosfaatrechten niet zouden krijgen/niet zouden mogen verkopen, dan krijgt de bank z'n geld nog niet terug. En dáár is het allemaal om begonnen.
twente6
@kanniewaarzijn
snap wel dat het niet anders kan, maar wat win je nu met de stoppersregeling? De rechten komen weer op de markt dus aan het eind van de rit haal je er geen fosfaatreductie mee, dit is korte termijn denken.
+1
pieta
@twente6 Heel de fosfaatreductie gaat enkel over 2017 en over het mogen invoeren van fosfaatrechten. In 2018 mag je zoveel vee houden als je binnen je fosfaatrechten kunt verantwoorden.
twente6
@pieta
oke bedankt
+1
buorman
@twente6
De 'stoppers'regeling, gve reductie regeling en het voerspoor zijn in beginsel alleen bedoeld om in 2017 onder het afgesproken plafond te komen, zodat in 2018 het stelsel van fosfaatrechten ingesteld kan/mag worden.
En de 'stoppers' krijgen geen 2400 plus slachtwaarde, maar 1200 plus slacht/verkoopwaarde en recht op een renteloze lening van 1200 per gve die aan de voorwaarden voldoet
twente6
@buorman
oke top, bedankt voor de uitleg. Echter ga je op termijn toch weer over het plafond heen als je de rechten van stoppers weer op de markt gooit?
+1
familie pelle
@twente6
Nee, er komt een generieke korting om onder het plafond te komen en er vind afroming bij verkoop/ huur plaats
twente6
@familie pelle
oke duidelijk
kuilhapper
Quote Reactie van @twente6:
haal je er geen fosfaatreductie mee

Er worden niet meer rechten uitgegeven in 2018 dan binnen het plafond, dus overschrijding gaat niet weer gebeuren.
twente6
@kuilhapper
oke bedankt
Grietje62
@Wiebren Tjonge ben het helemaal met je eens Wiebren..... Maar leg dan nu eens uit hoe de nieuwe peildatum voor jongveeopfokker op 15 december 2016 dan wel houdbaar is??? Ben benieuwd naar je antwoord. 2 juli moest 2 juli zijn omdat een peildatum in het verleden niet kon en nu komt er ineens 15 de. uit de hoge hoed.Bij mij is 15 december toch al even geleden..... Ik snap veel, maar hier ben ik even uitleg van je nodig.
zwier
@Grietje62 Die vraag heb ik ook al een keer gesteld en ook via een pb aan wiebren, maar zal wel lastig te beantwoorden zijn , heb ook nog geen antwoord gehad
buorman
@Grietje62

Ik ben ook wel benieuwd naar Wiebren zijn reactie
Maar voor 2/7/15 kon niet omdat de PAS pas op 1/7/15 inging 😁
Maar we moeten denk de peildatum voor p rechten in 2018 en de referentiedatum tbv 2017 niet door elkaar halen
Todi
@Grietje62 Gevolg is dat ik geen 40 pinken in de wei kan doen op mijn eigen 2 juli peil datum.
jozo
@Grietje62 Hopelijk hebben we hier wat aan en komt er toch wat gerechtigheid, zie de tekst van vakgroepsvoorzitter Jos Verstraten gisteren op zijn blog van ZLTO.
Ernstige fout.
Vrijdag kwam via de staatscourant de ministeriële regeling naar buiten die de krimp van de sector voor 2017 moet gaan regelen en daarmee al het voorgaande degradeerde tot oud nieuws. Met als klap op de vuurpijl: een nieuwe referentiedatum voor niet-melkleverende bedrijven. Het lijkt erop dat in deze spoedklus een ernstige fout is begaan. Uitgangspunt voor de vakgroep is en blijft 2 juli 2015 voor bedrijven met dieren in de categorie 100, 101 en 102. Daar wordt op ingezet om dit te herstellen
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jozo:
vakgroepsvoorzitter Jos Verstraten gisteren op zijn blog van ZLTO

zlto.nl/paginas/openbaar/…

De regeling heeft in de Staatscourant gestaan en is daarmee niet meer te wijzigen, me dunkt.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam De dagen zitten wel vol momenteel. Als jullie nog namen hebben van stoppers die de media willen bedienen die hier massaal opduiken is dat zeer welkom, doe maar via PB (nadat wij ze eerst een paar keer hebben uitgelegd hoe het werkelijk zit, dat er geen grote uittocht begonnen is in de melkveehouderij en ook dat niet al die bedrijven gedwongen worden om te stoppen of staan te juichen dat ze stoppen).

Over 15 december heb ik hier eerder al gereageerd. De datum is niet een keuze omdat er net als voor melkveebedrijven een reductieregeling moest komen. De regeling is niet uitgebreid naar niet-melkleverende om zo de regeling over de hele rundveehouderij uit te schuiven. Daarom is de regeling ook verschillend van melkleverende bedrijven. 2 juli 2015 doet niet terzake want alle bedrijven mogen na 15 december 2016 gewoon groeien, behalve bedrijven die na 15 december 2016 meer dan 2 runderen aangevoerd hebben, die vallen onder de regeling
(15 dec. is dag nadat zuivelplan gepubliceerd was en breed bekend).
Vervolgens regelt die regeling dat je die aanvoer ongedaan moet maken en je bent weer buiten de regeling.
-Bedrijven die niet hebben aangevoerd zijn uitgezonderd.
-Vleeskalverhouders zijn uitgezonderd.
-Bedrijven met minder dan 5 runderen zijn uitgezonderd.
Van de rundveehouders (ruim 16000 zonder melkveehouders) is hierdoor het gros buiten de regeling gehouden.
De enige discussie die er nu is, is die van bedrijven die op die datum veel minder dieren hadden dan op een ander moment (zoals 2 juli 2015). Die bedrijven hoor je nu.
- Voor een deel is dat terecht: zij hebben regulier meer dieren en net half december wat minder (bijv. door flinke afzet voor de slacht voor kerst)
- Voor een deel is dat geen probleem: die waren aan het krimpen of al leeg. Echter als die ook weer op kunnen vullen tot niveau 2 juli 2015 is dat natuurlijk reuze interessant om melkvee te stallen om onder de regeling uit te komen.
En dat laatste was het juist om begonnen
+1
jozo
@Wiebren We (alle melkveehouders) moeten zorgen dat we onder het fosfaatplafond komen in 2017, als je dan uitgaat van niet meer vee dan op 2-7-2015 (-4% voor niet grondgebonden) voor alle melkveehouders dus incl jongveeopfokkers is toch voor iedereen rechtvaardiger.
Allemaal het zelfde uitgangspunt en datum.
Wiebren
@jozo rechtvaardiger? vertel: zijn de bedrijven met overig rundvee dan ook gegroeid in fosfaat de afgelopen jaren? antwoord: nee, die sectoren krimpen juist.
Todi
@Wiebren Welterusten.
jozo
@Wiebren Ik heb het over de groep melkveehouders tov de jongvee opfokkers dat ze op dezelfde wijze behandeld worden, dus allebei dezelfde referentie datum.
Wiebren
@jozo Ik snap wel waar je het over hebt, alleen je begint met de uitzondering en wilt daar de regel van maken. Dat is ook wel meer dan een beetje raar. Het zuivelplan (okt16 en zoals gepresenteerd 14dec) ging uit van melkleverende bedrijven, daar waar de zuivelondernemingen zelf konden sturen. Jongveebedrijven zaten niet in de regeling.
De regeling moet zorgen dat bedrijven die na 2 juli 2015 gegroeid zijn in de melkveehouderij gaan krimpen. Om te voorkomen dat er massaal schuiladressen gezocht worden is de werking uitgebreid naar jongveeafvoer. Dat betekent dus aanvoer bij andere bedrijven.
Als de jongveebedrijven gelijke behandeling moeten krijgen wordt het:
- 15 december wordt vergeleken met 2 juli 2015. Zit je er onder dan geen reductie, klaar. Dit is de uitzondering in de groep bedrijven met jongvee (en vleesvee)
- zit je op 15 dec boven 2 juli 2015 dan moet je verplicht krimpen met % per periode net als bij melkvee. Dit is de hoofdmoot van de reguliere bedrijven met jongvee.
Zoals het nu in de regeling zit is het andersom.
+1
jozo
@Wiebren Als de jongveebedrijven gelijke behandeling moeten krijgen wordt het:
- 15 december wordt vergeleken met 2 juli 2015. Zit je er onder dan geen reductie, klaar. Dit is de uitzondering in de groep bedrijven met jongvee (en vleesvee)
- zit je op 15 dec boven 2 juli 2015 dan moet je verplicht krimpen met % per periode net als bij melkvee. Dit is de hoofdmoot van de reguliere bedrijven met jongvee. Als dit de regel is/word is het toch prima als 2-7-2015 dan ook als max geld om aan te voeren in de eerste groep.
Ps. Bedankt voor de geduldige uitleg
+1
jozo
Quote @Wiebren" p="1398419:
"Deze regel vat ik even niet :2 juli 2015 doet niet terzake want alle bedrijven mogen na 15 december 2016 gewoon groeien, behalve bedrijven die na 15 december 2016 meer dan 2 runderen aangevoerd hebben, die vallen onder de regeling
""
Hoezo mag je na 15 december gewoon groeien als je geen dieren mag aanvoeren en via eigen aanwas bij jongvee opfok is ook geen optie.
+1
jozo
Dit is trouwens niet om gaten op te zoeken maar om rechtvaardiging te bereiken.
Wiebren
@jozo bij jongvee-opfok is het dus zaak om qua gve's op peil te blijven ten opzichte van 15 december. Melkveehouder die de opfok vraagt heeft trouwens zelf ook behoefte om gve's op peil te houden gemiddeld per maand. Dus afstemmen lijkt me zinvol. Bedrijven die echt (bijna) leegstonden op 15 dec. is ander verhaal, regulier jongvee-opfok heeft meestal gespreide bezetting (jong en ouder)
jozo
@Wiebren Dat is hem hier juist het geval, zo goed als leeg op die datum ivm omschakeling bedrijfsvoering en dus geen knelgevalsituatie zoals door bv ziekte van boer of vee.
buorman
Quote Reactie van @Wiebren:
Daarom is de regeling ook verschillend van melkleverende bedrijven. 2 juli 2015 doet niet terzake want alle bedrijven mogen na 15 december 2016 gewoon groeien, behalve bedrijven die na 15 december 2016 meer dan 2 runderen aangevoerd hebben, die vallen onder de regeling(15 dec. is dag nadat zuivelplan gepubliceerd was en breed bekend).Vervolgens regelt die regeling dat je die aanvoer ongedaan moet maken en je bent weer buiten de regeling.

Ik vind het knap dat jij dit nog kunt volgen Wiebren 👍🏾
En ik snap best dat je het razend druk hebt, maar toch 1 hele simpele vraag;

Iemand die jaarlijks stel 20,40 of 100 stuks vee weid [pinken/weidkoeien] en deze in de loop v/d herfst weer afvoert [dus op 15/12/16 ; 0 stuks] hoe kan die zonder aanvoer gewoon groeien na 15/12/16?
Wiebren
@buorman die niet, maar daarover schrijf ik dan ook onderin dezelfde reactie
buorman
@Wiebren
En juist die gevallen, waarvan jij eerder al schreef;
''Bedrijven die echt (bijna) leegstonden op 15 dec. is ander verhaal,''
zijn die gevallen die nu helemaal tussen wal en schip vallen, en waarvan Jos Verstraten stelt dat er ''een ernstige fout'' is gemaakt.
Ik was en blijf dan ook zeer benieuwd naar dat ''ander[e] verhaal''.
Want hier word dus een sector [die volgens jou al kromp in p prod] bestaand recht ontnomen in 2017 terwijl ze als alles door gaat in 2018 op basis van hun rechten gewoon weer weiders mogen houden.
[moeten ze denk ook nog zorgen dat ze op 1/1/18 een landbouwbedrijf hebben om rechte toegekend te krijgen, ook nog wel een dingetje als akkerbouw geen optie is en gras onverkoopbaar]
jozo
@buorman Ik weet niet wat " beter" is: tussen wal en schip vallen of zoals @George zegt op zee dobberen in een bootje, maar denk dat deze gevallen nog een (juridisch)staartje krijgen.
zwier
@jozo Denk dat ze erop gokken dat dit kleinere bedrijven zijn zonder toekomst die toch geen zin in rechtszaken hebben.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
dat laatste was het juist om begonnen

Het is makkelijk kritiek uiten, dus daarom eerst de discussie ff aangekeken. Wat mij opvalt is dat de insteek steeds was met de reductieregeling zo dicht mogelijk bij de melkveewet van 2018 te blijven. Hier werd iets vanaf geweken om in de knel komende groeiers door de onmogelijkheid in 2017 fosfaatrechten te kopen iets te ontzien. Ik vind het best bijzonder dat er nu van deze insteek is afgestapt door een andere referentiedatum voor niet-melkveehouders te kiezen. Ik begrijp de achterliggende reden, heb er zelf geen nadeel van, maar vind het geen rechtvaardige keuze. Niet dat mijn mening erg ter zake doet.
jozo
@Jack Rijlaarsdam Denk dat ze er zelf bij LTO ook niet helemaal blij mee zijn; melkveebedrijf.nl/nieuwsartikel/2017/…
+1
pieta
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Ik begrijp de achterliggende reden, heb er zelf geen nadeel van, maar vind het geen rechtvaardige keuze.

Ben ik het mee eens. En het lijkt mij niet zo moeilijk om er een regeling aan te hangen waarin je naar 2 juli 2015 en evt een max veebezett van 2015 aan gaat houden zodat vetweiders/inscharders niet het gehele jaar vee kunnen gaan houden.
buorman
@jozo
Vandaar dat Wiebren nog niet gereageerd heeft, verschil van inzicht binnen de LTO gelederen.
Oftewel;
+2
huub
@fries8 als je stoppers geen rechten geeft heb je geen stoppers.
fries8
@huub ze krijgen nu toch geld 2400 euro en slachtwaarde
KuikenenKoe
Quote Reactie van @fries8:
ze krijgen

deelnemers aan deze regeling zijn van mening dat ze dat verdiend hebben
fries8
@KuikenenKoe de stoppers houden niet op uit weelde , er is daar wat aan de hand natuurlijk
+1
achterhoeker2
Ik denk dat de meeste stoppers 55 + zijn en nu cashen, die gaan van de zomer met de vrouw fietsen en lachen iedereen uit.
Erco
@achterhoeker2 waarom uit? Dat jij misschien nu al spijt hebt zegt niks over ons.... Je kan je nog voor de tweede ronde inschrijven wellicht?
+1
achterhoeker2
@Erco het is overdrachtelijk bedoeld, ik vind het nog steeds een geweldig beroep (ook afgelopen zomer)
+1
Erco
@achterhoeker2 als ik lekker in de zon aan het werk ben in de wei en ik zie hun elke dag verplicht fietsen met de vrouw... Weet ik niet wie er het hardste lacht 😉
weurding
Quote Reactie van @Erco:
als ik lekker in de zon aan het werk ben in de wei en ik zie hun elke dag verplicht fietsen met de vrouw...

en als het regent? overigens zijn er bij boeren ook wel redenen om te stoppen waar jij waarschijnlijk niet altijd direct aan denkt?
Erco
@weurding dan word er niet gelachen neem ik aan.... Helaas... Als ik 20 jaar ouder zou zijn en geen opvolgers en t lichaam wilde niet altijd meer.... Wie weet had ik me dan maandag ook ingeschreven. Goed mogelijk
+2
pieta
Quote Reactie van @Erco:
ik zie hun elke dag verplicht fietsen met de vrouw

Heb je zelf zo'n heks? 😁
+2
weurding
@pieta die gaan toch met de bezem?
+2
dwers
Quote Reactie van @pieta:
Heb je zelf zo'n heks?

Een sprookjes huwelijk, als je thuis komt zit die heks weer op de bank.
+1
Erco
@pieta integendeel (nee ze leest niet mee) maar ik had het zelf over ELKE dag he? 😉
+1
de hoef
Quote Reactie van @Erco:
elke dag verplicht fietsen

had jij ook niet zo een hobby met zon donker mokkel
weurding
@de hoef vertel... .. 😄
+1
Erco
@de hoef je bedoelt dezelfde hobby ALS😄 Zo'n hobby MET dat was voor ik mijn huidige vrouw leerde kennen 😉
+1
dwers
Quote Reactie van @achterhoeker2:
die gaan van de zomer met de vrouw fietsen en lachen iedereen uit.

Zeker elke dag het zelfde rondje om het meer, nou dan fiets ik er nog liever in.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , fosfaat , boer en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
95
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
0