Milcobel

Milcobel staat momenteel bovenaan met hun melkgeld. Ook houden zij geen geld in voor de weidetoeslag. Al met al best interessant. Zijn er melkveehouders in noord Limburg of oost Brabant die eventueel interesse zouden hebben in melk leveren aan Milcobel? Wat vinden de prikkers van deze zuivelcooperatie?

Deel dit topic

Reacties

sunny boy
Bij interesse stuur pb
sunny boy
@sunny boy Liever bezoek www.milcobel.be
+4
sil
Je moet er ook bij vermelden dat ze de laatste 7 jaar een melkprijs van 5 ct gemiddeld onder RFC hebben gezeten............hier in Limburg/ Brabant zijn er daarom ook verschillende weg gegaan!!
oubi
Wil je leveranciersvereniging oprichten?
sunny boy
Klopt maar nu staan ze bovenaan en met geen weidemelk boete is het verschil nog groter. Niet iedereen is even enthousiast over hoe het zuivelbeleid in Nederland loopt.
KOC1981
@sunny boy ik zou het niet doen omdat het slechts om 1 maand gaat, maar misschien iets wat mensen ook nog kan overtuigen. bij RFC is de kwantum afgeschaft, bij Milcobel is hij sinds dit jaar juist extreem verhoogt. vanaf 3miljoen liter melk basisprijs +3 cent. (ik ken de hele tabel niet, enkel het maximum)
+4
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @KOC1981:
vanaf 3miljoen liter melk basisprijs +3 cent

Dat spreekt mij aan 😄
sunny boy
Nee geen leveranciers vereniging. Milcobel is een cooperatie waar je lid van kunt worden. Maar ze komen niet voor 1 boertje gereden dus heb je meer boeren nodig
+1
pa
Quote Reactie van @sunny boy:
Maar ze komen niet voor 1 boertje gereden dus heb je meer boeren nodig
Waarom is een enkeling opeens een "boertje"??? Arrogantie ten top!!!
pieta
@pa Boertje is misschien wat ongelukkig maar logistiek gezien willen ze wel de vrachtwagen vol kunnen laden.
+1
pa
Quote Reactie van @pieta:
Boertje is misschien wat ongelukkig maar logistiek gezien willen ze wel de vrachtwagen vol kunnen laden
Dat klinkt al weer een stuk logischer. Dank daarvoor
Erco
Wat doet milcobel? Geen interesse, zit bij de cono, betaald denk weinig minder
de hoef
Quote Reactie van @Erco:
Geen interesse,

hier zat er ook een hele groep zitten nu bij delta ,maar daar hoor je ook niks meer over
jvt
Arla vergadering vergeten te bezoeken?
sunny boy
Arla is ook een uitstekende cooperatie. Maar zij accepteren enkel weidemelk. Daarnaast is het altijd goed om je breed te orrienteren.
Wilbert
@sunny boy breed oriënteren? Overweeg je gaan weiden? Lijkt mij de meest toekomstbestendige oplossing...
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Wilbert:
breed oriënteren

Laat z'n vrouw het maar niet horen, die houden meestal niet zo van mannen die zich breed gaan oriënteren
Zoeiton2
Waarom zou je aan een buitenlandse fabriek willen leveren waar ook nog eens Nederlandse leveranciers zijn weggelopen. En Waalse ook daarbij?
sunny boy
Milcobel heeft het afgelopen jaar een wat lagere melkprijs betaald omdat ze erg veel geinvesteerd hebben. Zo hebben ze een morzorella kaas lijn gebouwd. Ze hebben een prachtiige ijs fabriek als 1 van de weinige. Ze maken hele mooie dure kazen harde en zachte. Vaak dure merk kaas. Ze exporteren houdbare melk oa naar China. Ze leveren food inchridients. Ze maken nog Yogho yogho en chocodrinks. En tal van andere mooie merkprodukten. Ook hebben ze een eigen kaashandel om de kazen te verkopen aan de supermarkten. Kortom ze zitten niet te slapen.
+1
Zoeiton2
Jij bent gewoon een vertegenwoordiger van milcobel neem ik aan
sunny boy
Nee hoor geenszins. Ik ben een melkveehouder die zich wat ingelezen heeft aangaande deze cooperatie.
sunny boy
Wij zitten hier vlak bij de duitse grens. In Duitsland is de melkmarkt grotendeels verziekt door DMK dus daar kun je niet veel. In Belgie heb je ook Arla die ook een goede prijs betalen en daar moet Milcobel mee mee. Ook al omdat de Belgische melkveehouder makkelijk wisselt van melkfabriek. Dat dwingt een bedrijf als Milcobel ook om erbovenop te zitten qua kosten en qua afzet.
sunny boy
En natuurlijk is RFC een goede partij maar zij nemen geen nieuwe leden aan. In tegenstelling. Ze kieperen leveranciers buiten. Voor boeren die leveren aan doc, vrebamel, farmel, Leerdammer, globemilk, arla en geen beweider zijn is Milcobel het waard om eens mee te praten. Zijn allemaal bedrijven die duidelijk te weinig betalen en in het geval van Arla moeten leveranciers ineens ook weide heffing gaan betalen. Hetgeen bij Milcobel niet het geval is. En zij hebben ook een nabetaling. Wat behalve arla de anderen niet hebben. Sommigen hebben al een pb gestuurd. Maarop Milcobel.be staat ook een telefoon nummer en dan kom je vanzelf bij de juiste medewerker.
Zoeiton2
Die weideheffing is ook niet zo spannend en het geeft zekerheid bij afzet als je gewoon aan een Nederlands bedrijf levert. Daarnaast was de nabetaling van RFC veel hoger!
sunny boy
Dan moet je eerst beter op de hoogte zijn zoeiton. Bij RFC houdt men 0.0035cent weideheffing in. Zet je droge koeien en pinken op de weide dan ontvang je weer 0.0046 deelweide toeslag. Als ik aan farmel zou gaan leveren dam houden die 0.007 cent in. Deelweide kennen ze niet. Dan ben je als wat kleinere melkveehouder dus al snel 5000 euro melkgeld weer kwijt. Milcobel houdt geen weideheffing in. Zij betaalden 35.1, 37.67 en 36.43 in de laatste maanden. Als je daar de laatst bekende nabetaling bij opteld kom je op 35.57, 38.14 en 36.9. Farmel, een andere mogelijkheid om naar toe te gaan, zit daar al die tijd anderhalve cent onder. Dat is op jaarbasis veel geld en daarnaast zijn zij particuliere handelaar en bouw je dus niks op. Geen vermogen of zo.
sunny boy
Met de weidemelk motie lijkt het me nog intressanter om in Belgie melk te gaan leveren. Directeur van milcobel verklaart in een interview in Boerderij dat er vanuit Nederland wel vraag is naar weidemelkprodukten maar dat men niet van plan is er meer voor te betalen.......
sunny boy
In het buitenland bestaat de vraag naar weidemelk produkten helemaal niet. Zelfde blunder als met de hennepkwekerijen. Er moet legaal hennep gekweekt kunnen worden omdat het ook legaal verkocht mag worden. Vergeten maar door de politiek dat 80% van de hennep geexporteerd wordt wat illegaal is. 80% van de produktie zal dus ook illegaal blijven. Zo is het ook in de zuivel. Ook hier is 80% export is bulkprodukten.
arie.j
Quote Reactie van @sunny boy:
In het buitenland bestaat de vraag naar weidemelk produkten helemaal niet.

Slecht op de hoogte,De belangrijkste afzetmarkten voor Leerdammer-kaas zijn Duitsland, Frankrijk en Italië. Leerdammer betaald mede de hoogste weidemelktoeslag omdat ze alleen kaas van weidemelk willen.
Verder zou ik maar eens een melkprijsvergelijking van een half jaar of meer neerzetten voordat je boeren op het verkeerde been zet. 1 of 2 maanden zegt weinig tot niets.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Leerdammer betaald mede de hoogste weidemelktoeslag omdat ze alleen kaas van weidemelk willen.

Is dat niet de eerste twee maanden nu en lopen de meeste koeien nu niet binnen en verkoopt Leerdammer kaas niet gewoon goed tot nu toe?
+1
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Is dat niet de eerste twee maanden nu en lopen de meeste koeien nu niet binnen en verkoopt Leerdammer kaas niet gewoon goed tot nu toe

Flauwe opmerking, je weet heel goed dat burgers, zelfs al wonen ze midden Amsterdam, prima weten dat de koeien in de winter allemaal binnen zijn.
pieta
@arie.j Het is ook flauw om te zeggen dat Bel de hoogste weidepremie betaalt. Ze zijn er amper mee begonnen en doen gewoon mee aan de trend. Ik ben benieuwd of ze er al meer kaas door verkocht hebben. We zijn echt bezig aan de race om te zeggen ik ben weer wat duurzamer en wat beter bezig dan een ander. Vervolgens zet de ander weer een stap etn enz. En de prijs daarvan hopen we maar dat die daar door stijgt. Ik heb er grote twijfels bij.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
j Het is ook flauw om te zeggen dat Bel de hoogste weidepremie betaalt. Ze zijn er amper mee begonnen en doen gewoon mee aan de trend. Ik ben benieuwd of ze er al meer kaas door verkocht hebben

Leerdammer betaald niet de hoogste premie , maar mede de hoogste weidepremie
En verder betalen ze al ruim 4 jaar weidepremie, dat is niet van de laatste maanden
Als het niet beviel zouden ze de premie niet hebben verhoogd
Jij hebt de koeien op stal dat je zo sputtert?
+1
pieta
@arie.j Jij snapt niet wat ik bedoel. Bij mij gaan er komend jaar waarschijnlijk ook koeien buiten. Het probleem is dat we aan een ratrace naar meer eisen en elkaar overbieden bezig zijn en dat het toch nooit goed genoeg is en blijft. Daarnaast vind ik het behoud van wat ondernemersvrijheid een groot goed. Dat ebt steeds verder weg. Er is een keuze gemaakt voor alleen weidegang als zijnde het ultieme goede. Er had ook voor wat meer mogelijkheden gekozen kunnen worden. Dat is wat ik maar wil zeggen.
Het einde van dit hele verhaal verwacht ik verplicht weidegang vanuit de overheid of middels herverdeling van melkgeld. En wat zijn we er dan mee vooruitgekomen?
+2
amor
@pieta we zijn jaren geleden al vogelvrij verklaard!
koeman
Quote Reactie van @arie.j:
Leerdammer betaald mede de hoogste weidemelktoeslag

ik meende dat Cono met 2 ct per kg de hoogste weidemelktoeslag (over totale jaarleverantie) betaalde?
+1
arie.j
Quote Reactie van @koeman:
ik meende dat Cono met 2 ct per kg de hoogste weidemelktoeslag (over totale jaarleverantie) betaalde?

Hier heb je een lijstje.
edepot.wur.nl/392339/
Is overigens niet compleet, Henri Willig betaald dit jaar ook 2 cent
Meer bedrijven die extra voor weidemelk betalen zijn er ook beslist
De lijst me gecertificeerde bedrijven is tenslotte véél langer
zie
weidemelk.nl/images/weidemelk/…
Hans van Bergen
@arie.j Interessante opsomming. Bij Campina zie je dat bijna alle weidemelk gaat naar fabrieken waar ze goudse kaas maken oftewel foliekaas. Of foliekaas in stukken. Alleen in Rotterdam maken ze ook wat drinkmelk en yoghurts en in Aalter, Belgie. Verder neemt de melkverkoop weidemelk af. Andere partijen zoals Nemelco DOC of Deltamilk hebben een veel realistischere weidemelkpremie van 0.5 cent.
arie.j
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Verder neemt de melkverkoop weidemelk af.

Waar komt die informatie vandaan?
Hans van Bergen
@arie.j Uit jouw overzicht. Klemtoon verkeert. Afdeling melkverkoop neemt weidemelk af.
Melkveehouder6
En met bulkprodukt kun je geen top prijs betalen, vandaar dat RFC in zet op toegevoegde waarde produkten en kan daardoor de weidemelk ook in het buitenland een plus maken!
pieta
@Melkveehouder6 De grootste plussen worden gemaakt op babymelkpoeder en het Chocomel/Fristi. Deze bestonden al voor de hele weidemelk. Weidemelk geeft een bepaalde uitstraling/imago. In mijn beleving hadden ze ook voor andere/meerdere richtingen kunnen kiezen.
sunny boy
Okay interessant Melkveehouder6. Welke weidemelkprodukten verkoopt RFC dan zoal in het buitenland? Toegevoegde waarde produkten wil iedere producent produceren. Dat is opzichzelf niet bijzonder.
Hans van Bergen
Ik volg deze discussie ook en ik zie hier dat Leerdammer veel weidemelk kaas afzet in het buitenland. Schitterend! Mooie kazen maken zij ook. Echter een niet weidende Farmel boer zoals ik beurt meer melkgeld als een weidende Leerdammer boer. Koeien opstal houden en melk leveren aan Farmel levert meer gras op en meer melkgeld. Toegevoegde waarde beweiden 0,00. Bij de DOC is de situatie nog schreinender. Die staan volledig voor Jan met de korte achternaam te beweiden. Mestput leeg. Sleufsilo leeg en knip leeg!! Ondertussen betaald Arla Foods dezelfde melkprijs als Campina met 0 beweiding. Zij maken ook prachtige verse zuivelproducten.
arie.j
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Farmel

Sorry hoor, gun je een beste melkprijs maar je reactie slaat nergens op.
Farmel is een handelsonderneming en hoe die het doen heeft niets te maken met hoe slecht DOC het wel doet.
Weidemelk is al vele jaren in discussie en al 10 jaar roepen boeren zoals jij dat het enkel emotie is wat niets opleverd. Een reactie enkel uit eigen belang.
De feiten wijzen het tegendeel steeds meer uit, en Farmel behoort met geen weidemelktoeslag in Nederland tot de uitzonderingen, grote zuivelondernemingen kunnen het helemaal niet meer maken in Nederland om geen weidemelk te hebben, als ze tenminste hun afzet willen houden.
spotmelker
Quote Reactie van @arie.j:
en Farmel behoort met geen weidemelktoeslag in Nederland tot de uitzonderingen
???? Hoe kom je daar bij?
arie.j
Quote Reactie van @spotmelker:
???? Hoe kom je daar bij?

zie qlip.nl/nl/actueel/…
sunny boy
@arie.j nou ik heb dat dus uitgezocht en farmel doet ook weidemelk. Zoals je kunt lezen houden ze 0.007 euro per kg melk in om die weidetoeslag te kunnen betalen.
spotmelker
@arie.j Daar staat niks in over Farmel. Ik lever daar al een jaar of 5 en heb qlip hier al 2 keer gehad voor weidegang controle en had in januari wel 18 cent (1,5 x 12 mnd) meer op de melkgeldafrekening.
sunny boy
@arie.j Hoe kan Arla dan veel meer uitbetalen aan melkgeld terwijl zij niet aan weidemelk doen? Ze hebben 12.000 leden waarvan 1 Nederlander. Misschien is dat een weider maar de rest niet.
Cornelis
@sunny boy Misschien een biologische collega?
arie.j
Quote Reactie van @sunny boy:
arie.j Hoe kan Arla dan veel meer uitbetalen aan melkgeld terwijl zij niet aan weidemelk doen

???????? Nooit gehoord dat alle melk in het schap van het merk Melkunie weidemelk is?
Hans van Bergen
En zo lees ik zij produceren in Nijkerk 11.1% merkproducten. Maw van de Campina weidemelk die zij bijkopen gaat 89.9% linea recta in de goedkope merken. Ik koop die ook vaak. Zijn heerlijk en 25-30% goedkoper dan Arla of Campina merk. Dank je wel Campina boeren!!
Hans van Bergen
@Arie j klopt heb ik ook gehoord. Arla Nijkerk draait volledig op weidemelk. Maar als ik hier dan lees dat ze 89% merkenloze produkten maken levert dat ook weer geen enkele toegevoegde waarde. Jouw Leerdammer betaald gewoon DOC +1 cent en de weidemelkpremie wordt opgebracht door de opstaller en komt geheel niet uit de markt. Immers bij mijn weten gaat de kaas van Leerdammer veelal naar het buitenland. Andere aanwijzing dat er geen cent uit de markt komt. Ander bewijs hiervoor is dat het moederbedrijf, Bel in Frankrijk niet aan beweiding doet en toch een hogere melkprijs betaald, moet betalen, dan in Nederland. Het is gewoon het herverdelen van melkgeld. Net als vroeger de grote boeren meer kregen zonder dat dit toegevoegde waarde had. Je kunt ook zeggen Brabanders krijgen 2 cent extra of boeren met rode koeien. Ook hier betaald geen enkele consument meer voor.
Jaap40
@Hans van Bergen Arla koopt volgens mij de melk via dmf van FC. In ieder geval groot deel. Welk deel daarvan zal dan weidemelk zijn? Zijn daar ook afspraken over dat FC weidemelk levert aan Arla? Ook Aware koopt dmf melk, maar je leest hoort niet of dat gegarandeerd weidemelk zou moeten zijn.
Hans van Bergen
@Jaap40 Bij Arla in Nijkerk wordt alleen maar weidemelk verwerkt. En dus 89.9% in goedkope merkloze supermarktprodukten.
+1
Wilbert
@Hans van Bergen misschien levert het minder op dan de premie. Maar je vergeet een ding, belangrijk als je iets verkoopt, namelijk de gunfactor, dat je kunt leveren en voorkeursleverancier bent. Ik denk dat je geen pak herkenbaar als stalmelk verkoopt als het dezelfde prijs als weidemelk heeft in de supermarkt.
Hans van Bergen
@Wilbert Gunnen heeft het niks mee te maken. Supermarkten wringen alles uit tot delen van centen. Contracten worden verscheurd. Dat zie je terug ook in de verwaarding van weidemelk. Die is 0,00. Danone, Nestle, Lactalis Arla Muller om maar wat concurenten van Campina te noemen betalen meer uit zonder weidemelk.
buorman
@Hans van Bergen
Dat hoeft niet te betekenen dat ze het eindproduct ook duurder [kunnen] verkopen.
+4
Hans van Bergen
@buorman De meerwaarde van weidemelk waardeer ik als melkveehouder puur op de uitbetaalde melkprijs enerzijds. Als een melkfabriek of cooperatie een gelijkwaardige of lagere melkprijs uitbetaald aan geleverde weidemelk dan heeft dat voor mij 0.00 waarde.

Als ik daarnaast zie dat indertijd bij het opstellen van het weideconvenant er glasheldere afspraken zijn gemaakt dat koeienstallen GEEN groenlabel luchtwassers ed hoefden omdat immers koeien vaak buiten liepen. Daar is NIETS van over. Maatschappelijke acceptatie vergroten is volledig niet gebeurd. Immers vele politieke partijen eisen een krimp van de melkveestapel van 10-20%. Waardering van de consument is er ook niet. We verliezen het van het gedram van de milieu en dierwelzijns maffia. Zij hebben gelden van de postcode loterij en zij mogen gratis adverteren bij alle John de Mol bedrijven zoals sbs6 rtl 538 radio 10 Veronica enz enz. Diezelfde John de Mol die groot is geworden dankzij de vele honderden miljoen reclame gelden van Campina schopt ons nu weer in het gezicht. Denk daar maar even over na als je zus Linda weer ziet lachen.
buorman
@Hans van Bergen

Hans, dat de veehouderij in het algemeen 1-0 of mss wel 10-0 achterstaat tov de dierenknuffelaars en milieu fanaten zijn we het direct over eens.
Dat heeft meerdere oorzaken, oa de toegenomen welvaart bij de consument waardoor die het zich kan permitteren kritisch te zijn op de manier waarop er met de dieren en het milieu word omgegaan.
Dat zij meestal totaal onwetend zijn is ook mede onze eigen schuld, door alles steeds meer achter gesloten deuren te doen verdwijnt zelfs in de dorpen op het platteland de binding met de veehouderij.
De beelden van de media [die per definitie negatief zijn] is steeds vaker hun enige info over het reilen en zeilen van de veehouderij.
Dat is voor MT en de overige linkse rakkers natuurlijk wel heel makkelijk inkoppen.
Maar daar ging het niet over......
Jij stelde dat de door Wilbert gunfactor onzin was en dat baseerde je op het feit dat er fabrieken zijn die niet aan weidemelk doen en toch een hogere boerenprijs uitbetalen dan sommige fabrieken die wel weidemelk[producten] verwerken/verkopen.
Ik stelde dat dat niet enkel aan de verkoopprijzen van het product hoeft te liggen, dit hangt van meer factoren af.
Bv het wel of niet investeren in de toekomst, nieuwe producten, nieuwe lijnen, nieuwe relaties enz.
Natuurlijk beurt iedere boer het liefst de hoogste prijs voor z'n product, maar langdurig een 'goeie prijs' is mss/wss wel beter dan even toppie beuren en morgen ms je product 'niet kwijt kunnen'.
arie.j
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Gunnen heeft het niks mee te maken. Supermarkten wringen alles uit tot delen van centen. Contracten worden verscheurd. Dat zie je terug ook in de verwaarding van weidemelk. Die is 0,00. Danone, Nestle, Lactalis Arla Muller om maar wat concurenten van Campina te noemen betalen meer uit zonder weidemelk

Sorry maar is dit pure onzin wat je schrijf.
Waarschijnlijk weet je beter, maar in het proberen weidemelk in de grond te stampen is blijkbaar alles geoorloofd . Op een dergelijke manier voer je geen discussie
Totaal prijs gaat over rendement onderneming als geheel, bij een coöperatie dan.
En bv. activiteiten in Azié of andere ver weg landen hebben niet met weidemelk van doen.
In jouw redenatie moet FC dat blijkbaar wel bij resultaat weidemelk tellen.
Evenzo heeft het slechte gang van zaken bij DOC niets met weidemelk van doen (misschien toch wel een beetje , wat eerder op de Cono toer was waarschijnlijk beter geweest)
Bij een particulier is het meestal kijken naar de omgeving (wat anderen doen) en hoe graag ze melk willen.
En daarbij willen ze in Nederland steeds meer weidemelk.
Het gaat er niet om welke zuivelfabriek,( of handelsonderneming) het beste rendeert, maar of weidemelk voor wat meerwaarde binnen die onderneming kan zorgen.
En onwaarheid neerschrijven over de verwaarding van weidemelk zal je ook niet verder helpen, Geen onderneming komt bij een supermarkt in Nederland voor de verse producten aan bod als die geen weidemelk garandeert. Misschien voor een enkel product in de marge, maar wie verse zuivel voor de Nederlandse markt produceert, die kan sluiten zonder weidemelk garantie.
Hard brullen dat je gelijk hebt om dat ongelijk je niet past, dat is een teken van zwakte.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
En bv. activiteiten in Azié of andere ver weg landen hebben niet met weidemelk van doen.

Dan zeg ik doe maar de melkprijs gebaseerd op babymelkpoeder. En zeggen dat DOC eerder op de CONO toer had moeten gaan vind ik geen hout snijden. CONO heeft gewoon goede merken. Daaromheen is een marketingprogramma gebouwd. Al bouwt DOC nog zo'n mooi marketingprogramma dan heb je nog steeds niet zomaar even een paar goede merken met vaste klanten waarmee je een marktpositie af kunt dwingen.
brabo
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Brabanders krijgen 2 cent extra

waar moet ik me aanmelden
Hans van Bergen
En hoe verklaar je dan dat fabrieken die geen weidemelk hebben meer ofhetzelfde melkgeld uitbetalen? NL supermarkten is amper 5-10% van de omzet. In het buitenland kennen ze geen weidemelk. NL supermarkten zitten ook in het weidemelkconvenant en derhalve eisen ze weidemelk. Betalen doen ze er zeker nietvoor zie de supermarkt eigen merken. Maar het staat jullie volkomen vrij om voorbeelden te geven die mijn argumenten ontkrachten. Een klein deel van de melk gaat in vers en daarvan is een klein deel merkprodukt. Heel heel heel veel Campina weidemelk staat opgezakt als melkpoeder opgekocht door de EU. Denk je dat die ook meer betalen. Doc is een prachtig voorbeeld als 2e cooperatie van NL dat ze niks klaarmaken met weidemelk en Leerdammer idem. Lees het verhaal ook van Nemelco die veel poedermelk leveren aan arme mensen in 3e wereld landen. Zij spondoren schoonwaterputten zodat z e de poeder tenminste aan kunnen maken en veilig drinken. Denk je dat deze mensen in de inmense pauperwijken ook weidemelk eisen?
+1
buorman
@Hans van Bergen

Denk jij dat de handel met China net zo lekker doorloopt als de link met tulpen, molens en klompen er niet meer is.
Een product verkopen is 1, maar de meerwaarde [ook in gunnen] zit in het verhaal.
Of ben jij van mening dat bio melk beter of lekkerder is
+1
arie.j
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
En hoe verklaar je dan dat fabrieken die geen weidemelk hebben meer of hetzelfde melkgeld uitbetalen

Meestal zitten die toevallig in een segment van de markt zitten waar weidemelk (nog)geen rol van betekenis speelt.
Het zijn enkele wat kleinere ondernemingen (of buitenlandse met wat Nederlandse leveranciers)met niet veel meer dan wat procenten van de totale Nederlandse melk die geen enkel interesse voor weidemelk tonen.
Veel meer dan 10% van de Nederlandse melk zal het niet zijn ,en waarschijnlijk is het flink minder.
FC had zijn fabrieken voor consumptie melk zelfs kunnen sluiten als ze niet mee waren gegaan.
Dan praat je niet over meer waarde maar gewoon over totaal geen afzet meer.
Verder zijn jullie er alleen maar slecht mee om zo tegen weidemelk tekeer te gaan,
Doordat het aantal koeien dat binnen blijft de laatste jaren flink is opgelopen wil de politiek ingrijpen en het verplichten. Als dat komt, dan zijn een behoorlijk aantal van hen echt de pineut.
pieta
@arie.j Ik heb nog op geen enkele vergadering van RFC gehoord dat de weiders genoeg premie kregen. Wel volop dat het te weinig was. En natuurlijk kun je nu consumptiemelk van niet weidemelk moeilijker kwijt. Maar komt dat omdat ze perse weidemelk moesten hebben en we daarom zijn gaan weiden of zijn we weiden gaan promoten voor ons imago en willen ze daarom alleen nog weidem,elk hier?
buorman
@pieta
Jij had de consument liever onwetend gehouden?
Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, de oude golf bracht je ook van a naar b, en ook nog zonder sjoemelsoftware.
En toch heeft vw er voor gekozen om steeds weer te vernieuwen, en naar het schijnt niet zonder resultaat.
De concullega zit ook niet stil toch?
Als lid binnen een coop zul je nog wel [enige tijd] geaccepteerd worden als opstaller, maar probeer maar eens ergens binnen te komen.
Voor jou tien andere
pieta
@buorman Wij gaan er ook aan beginnen. Maar weet jij al wat het volgende is? En wat daarna weer komt? Het wordt een race waarin we elkaar telkens willen overbieden. Daar zou ik veel liever niet aan beginnen. Dat is waar ik op doel.
+1
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j Ik heb nog op geen enkele vergadering van RFC gehoord dat de weiders genoeg premie kregen. Wel volop dat het te weinig was. En natuurlijk kun je nu consumptiemelk van niet weidemelk moeilijker kwijt. Maar komt dat omdat ze perse weidemelk moesten hebben en we daarom zijn gaan weiden of zijn we weiden gaan promoten voor ons imago en willen ze daarom alleen nog weidem,elk hier?

Een ieder, en ook jij, hebt kunnen volgen hoe het met weidemelk is gegaan, dus dat laatste is vragen naar de bekend weg.
Wat het eerste betreft: Er zullen altijd boeren blijven die het te weinig vinden.
En de melkprijs op zich is ook te laag, nooit anders op vergaderingen gehoord
Zo kun je nog wel een tijd door zeuren.
Maar jij hoeft niet voor een ander te spreken, de meerderheid is in voor weidemelk en toeslag.
Het punt is dat weidemelktoeslag voor iemand die normaal zijn koeien in de zomer in het land heeft, en dat is verreweg de grote meerderheid, het alleen maar een leuke plus is.
Denk jij nou echt dat mijn buurman links en mijn buurman rechts, die beide aan leerdammer leveren iets tegen weidemelk hebben?Het tegendeel is waar. Weiden doen ze toch ,dus laat maar komen die plus.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Een ieder, en ook jij, hebt kunnen volgen hoe het met weidemelk is gegaan, dus dat laatste is vragen naar de bekend weg

Ja, op een informatieavond werd verteld dat de keuze voor weidemelk al gemaakt was. Ledeninbreng was nihil. Een of andere Fries heeft toen nog het stadion van Heerenveen gehuurd voor een bijeenkomst.
En Arie, wij gaan ook gewoon proberen mee te doen. Maar dat wil niet zeggen dat mijn mening wijzigt over wat ons dit gaat brengen.
Hans van Bergen
@arie.j Jij bent volledig gehersenspoeld door de weidemelk maffia. Lees stichting natuur en milieu. Overigens dezelfde club die als doelstelling heeft de veehouderij het land uit de jagen. Wat zegt Thieme iedere keer weer voor en na ieder betoog? De bio industrie moet het land uit. De melk in Nederland gaat voor pakweg 60% in kaas en die wordt verkocht aan de kaashandel en die verwerken em en exporteren die grotendeels. Alleen wat in NL blijft heeft een deel behoefte aan weidemelk logo. Een 10% van de melk gaat in vers. Dat blijft bijna volledig in NL en is dus weidemelk. De rest is veelal poeder of botervet en gaat voorexport weg. Weidemelk logo biedt hier geen enkele meerwaarde. Arla foods bv verwerkt bijna alle melk in vers en heeft alleen in NL weidemelk. Als zou je dus zonder weidemelk wel op kunnen houden is volstrekte waanzin. Overigens beweid ik ws meer dan jij.
arie.j
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Jij bent volledig gehersenspoeld door de weidemelk maffia.

Er wel eens aan gedacht dat ik gewoon een voorstander ben van koeien in de wei? En dat die daar ook in toekomst lopen?
Probeer jij degenen die het niet me je eens zijn maar te demoniseren, kom je vast héél ver mee.
Maar wanneer je toch je koeien in de wei hebt, dan vraag ik me af waar je je druk over zit te maken. Dat je zonder weidemelk kunt ophouden is een uitspraak van jou, niet van mij.
Maar jij probeert weidemelk zoveel mogelijk in grond te trappen, vooral mee doorgaan hoor.
Hans van Bergen
Ik kwam dit tegen op het Veeteeltforum waar de discussie ook opgelaaid is. Interview met de voorzitter van Milcobel.

vilt.be/goed-blijven-besturen-en-nog-beter-communi…
arie.j
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Ik kwam dit tegen op het Veeteeltforum waar de discussie ook opgelaaid is. Interview met de voorzitter van Milcobel.

Ze doen d'r best maar, in de laatste 6 jaar die bekend zijn gemiddeld 3 cent per jaar onder FC.
Kijk en trek je conclusie. zie onder

(klik om te vergroten)

Melkprijsvergelijking LTO
hans van toos
Heel goed Arie! Laat je niet verleiden tot de waan van de dag!
sunny boy
Mooi ik zie dat tijdens de carnaval de discussie is voortgegaan. @arie.j Ik heb niet de mogelijkheid toe te treden tot RFC dus niet aan de orde. Ik begrijp dat jij je melk levert aan Bel Leerdammer? Hoe staan die in da rijtje? Milcobel zat met zijn voorschot in 2016 1.37 lager dan RFC. Zij houden echter geen weideheffing in om de weidetoeslag te kunnen betalen. Bij Farmel waar ik ook naar toe zou kunnen gaan misschien is dit dus 0.7 cent. Hoe is dit bij Leerdammer?
arie.j
Quote Reactie van @sunny boy:
Mooi ik zie dat tijdens de carnaval de discussie is voortge

Carnaval is hier iets wat je hier ergens in het nieuws moet tegen komen om te weten dat het bestaat, heb ik ook geen behoefte aan.
Van Leerdammer weet ik niet meer van uit het nieuws, ook nooit aan geleverd.
Voor wie mij verder niet kent, ik heb de melkerij al jaren aan de kant en krijg zelfs al een enkel jaar AOW, Verder dan wat land verhuren en nog wat weiders houden breng ik het niet.
mlkvhoudr
@sunny boy

Wat wou je precies weten over uitbetaling bel leerdammer?
Hans van Bergen
Ja das nou jammer Arie dat jij geen carnaval mag vieren. Misschien toch wat vrijer leren denken. Inmiddels is in andere topics wel gebleken dat weidemelk meer fantasie dan werkelijkheid is gezien het feit dat veel weidemelk gewoon zonder logo goedkoper in het schap staat. Bij kaas is het natuurlijk niet anders. De weidemelkpremie wordt betaald door de weidemelkheffing die de niet weiders betalen en de rest wordt uit de winst gehaald. In het buitenland leveren is intressant dus!
arie.j
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Ja das nou jammer Arie dat jij geen carnaval mag vieren.

Jongen, leer wat verder kijken dan je eigen streek, carnaval is hier bij een ieder een onbekend iets
Ook bij mensen die van geen enkele kerk of geloof zijn.
Zelfs in de huis aan huis kranten die ieder nieuwtje aangrijpen voor bladvulling zul je er niets over vinden. Een dwaas zuipfeest is overigens wel het laatste waar ik op zit te wachten.
Verder ga je maar te keer tegen weidemelk, kennelijk heb je er nadeel van .
sunny boy
He wat jammer Arie. Ik mag ook wel graag carnaval vieren. Maar ik zou het niet fijn vinden als ik altijd voor iedereen bier moest halen. En zo sta ik ook in de weidemelk discussie. Daar mogen de niet weiders de lappot vullen en de beweiders drinken gratis mee! Mogen jullie wel TV kijken? Heb je de uitzending van Keuringsdienst van Waarde gezien? Daarin zag je dat weidemelk gewoon verkocht werd in goedkope supermarktpakken zonder weidemelk logo. Je kunt het op de computer terug kijken want dat mag je dus wel. Das wel fijn natuurlijk!
arie.j
@sunny boy Mogen?? Denk jij nou echt dat ik op zoiets zit te wachten?
Nogmaals, carnaval is een regionaal iets waar je hier in de buurt en de hele Randstad niets van merkt, ik zou niet eens weten op welke dagen het valt.
Wat betreft die uitzending kun je hier mijn reactie lezen.
prikkebord.nl/topic/103165/…
+1
sunny boy
Op de Boerderij site kunnen we lezen dat Milcobel wederom stijgt met een cent per kg. Nu naar

37.83 cent bij 800.000 kg per jaar. Tot nu toe betaalden ze bij de lage standaard gehaltes 36.34. Bij 1.1 miljoen is dat 37.95 cent. Opvallend dus de forse kwantum toeslag van 1.61 cent per kg die je krijgt zonder dus te hoeven beweiden of eindeloos allerlei onzin papieren in te vullen. Intressante melkfabriek voor niet beweiders die geen FrieslandCampina lid zijn. Vind ik althans. Er is nog plaats voor enkele veehouders uit Noordoost Brabant of Noord Limburg. Stuur ff pb of neem contact op met Milcobel.be
sorry
Contact zoeken met hans van bergen,(u kent hem vast wel),die wil denk ik weg bij farmel
Hans van Bergen
@sunny boy Farmel is anders ook een keurige club hoor. Helemaal geen werk mee. Halen melk op en verder hoor je der niks van. Ik had tot nu toe 2017 van hun 36.7 cent excl btw incl nabetaling alles. Bij 4.61 om 3.66. Dus daar kom ik ten op zichte van milcobel wel een stuk te kort. Daarnaast betalen onze Vlaamse vrienden ook nog 0.50 cent nabetaling dus dan loopt het wel wat scheef. Maar ja je hoeft dan ook niet 2 x per jaar achter een halve liter bier op zon cooperatie vergadering in belgie te gaan zitten
KOC1981
@sunny boy en jij werkt bij Milcobel?
brabo
@sunny boy
paar jaar terug liepen alle Brabantse boeren hard weg bij Milcobel. Dat zal ook niet voor niks zijn geweest denk.
sunny boy
@brabo Klopt heb ik me ook in verdiept. Het blijkt dat dat oa vet boeren waren. Zij molken met een quotum van 40.000 kg een paar miljoen vol door yersey vet%. Toe er echter wel superheffing ingehouden moest worden, uit voorzorg in afwachting van uitspraak rechtzaak heeft men de cooperatie verlaten.
brabo
@sunny boy
nee hoor dat waren gewone boeren. Jaren voorheen vroegen ze altijd op de verjaardag wat we toen voor de melk beurden. Maar opeens stopte ze met dat vragen en vrij snel erna waren ze bij Milcobel weg.
sunny boy
@sunny boy Daarnaast was het allemaal niet zo'n feest toen bij de vlamingen. Intussen is er hevige concurentie met de Waalse evenknie en dat drijft de zaak op. Er is een gigantische nieuwe hypermoderne poederfabriek gebouwd. Daarnaast heeft men Ysco. De cornetto's en zo. Bijna alle ijsjes die je kunt kopen komen van Ysco. Daarnaast heeft men Brugge Kaas een zeer luxe kaaslijn. Ook exploiteren ze een kaas verpakking en versnijdings bedrijf. Ze zijn de evenknie van A ware of uniekaas in Belgie. Kopen ook veel Nederlandse kaas in. Awel en daarnaast heeft men natuurlijk de grootste mozerellakaas fabriek van Europa.
sunny boy
@sunny boy 19% van de melk gaat in houdbare melk wwarvan men eerst de room vanaf haalt. en verkoopt men speciale dure poedersoorten voor chocolade en levensmiddelen industrie. men levert dus veelal aan industrie en minder aan consument.
jvt
@sunny boy zijn niet voor niets 80 westhoekboeren opgestapt naar LDA. Meer een emotiebeslissing dan een weloverdachte beslissing lijkt mij, daar milcobel nu eindelijk na jaren van investeren klaar is voor de toekomst
sunny boy
@jvt Ja als ik dat allemaal goed gelezen heb had dat ook met de kwantum toeslag te maken. De belgische boeren leveren ongeveer de helft minder dan de Nederlandse melkveehouders. Daarnaast heeft Milcobel wel forse kwantumtoeslagen. Die moeten opgebracht worden door die kleinere leveranciers. Daar was ontevredenheid over. En over de melkprijs. Men heeft jarenlang alles vernieuwd en veel geinvesteerd. De opstappers zijn dus te vroeg weggegaan. Echter de waalse LDA doet goed mee. Dus er is flinke concurentie om de melk in Belgie wat natuurlijk super is voor de melkprijs.
sunny boy
@sunny boy Gelukkig gaan ze nooit met elkaar fuseren de walen en de vlamingen omdat er nogal wat haat is tussen de 2. Vind ik positief want het waalse LDA spreekt mij niet zo aan.
+1
zoeiton3
Jij bent gewoon een mannetje van Milcobel neem ik aan? Niet heel netjes om hier onder collega cooperaties leden te werven!
George
Waarom niet? Iedereen is toch vrij om te doen of te laten wat hij wil.
Misschien hoef je dan ook niet aan KLW te voldoen. 😄
+1
arie.j
Quote Reactie van @George:
Misschien hoef je dan ook niet aan KLW te voldoen

Dat is dacht ik geen misschien
Evenals EKO-Holland of de zelfzuivelaars niet.
Vraag me af of die KLW wel ooit verbindend kan worden verklaard als een gedeelte niet mee doet
George
Quote Reactie van @arie.j:
Vraag me af of die KLW wel ooit verbindend kan worden verklaard als een gedeelte niet mee doet

Dan heeft Boer Gommer toch nog wel iets tegoed. Dan moet RFC dat goede doel maar betalen , kunnen ze ook best makkelijk nu er 4 hoofdbestuursleden uit moeten.
+1
weurding
Quote Reactie van @George:
4 hoofdbestuursleden uit moeten.

krijgen vast een goede "handdruk" mee
sunny boy
@arie.j Waarschijnlijk niet. Maar niemand zal je tegenhouden om het wel te doen. Ik weet het eerlijk gezegd niet Belgie heeft zijn eigen mestwetgeving. Hoewel je levert aan een Nederlandse BV die 100% eigendom is van Milcobel. Zo lees ik nochthans op de site Milcobel.be
sorry
Quote Reactie van @zoeiton3:
@zoeiton3 Nee hoor nee. Ik ben melkveehouder die levert aan particuliere melkhandelaar. Mijn contract gaat aflopen en daarna kom ik in de vrije handel. Vandaar dat ik liever lid wordt van een cooperatie. Particulieren als farmel,leerdammer nemelco hangen allemaal onderin als het op uitbetalen uitkomt. tenminste als ik de boerderij site moet geloven. A ware blaast nog in de bus op het moment maar dat was tot nu toe ook slecht. Dus daar heb ik minder vertrouwen in.

.....
arie.j
Quote Reactie van @sunny boy:
Waarschijnlijk niet. Maar niemand zal je tegenhouden om het wel te doen. Ik weet het eerlijk gezegd niet Belgie heeft zijn eigen mestwetgeving. Hoewel je levert aan een Nederlandse BV die 100% eigendom is van Milcobel. Zo lees ik nochthans op de site Milcobel.be

Een Nederlandse melkveehouder die aan Milcobel levert ben je dus niet.
Misschien voor de duidelijkheid toch maar even vertellen welke relatie je dan met Milcobel hebt?
sunny boy
@arie.j Noord Limbug is nog steeds Nederland volgens mij.
arie.j
Quote Reactie van @sunny boy:
j Noord Limbug is nog steeds Nederland volgens mij.

Wanneer jij zelf levert als melkveehouder in Nederland, dan weet je het toch? Hoe kan het dan een vraag voor je zijn?
Leonard0
Snel en veilig lenen binnen 24 uur
Ik ben iemand met een redelijk eigen bezit en daarmee wilik mensen helpen
die het in deze tijden financieel erg moeilijk hebben.
Ziet u door de bomen het bos niet meer?
Neem contact metmij op en ik kijk wat ik voor u kan doen.
Voormeer informatie kunt u contact met ons op onze
e-mail:leonard.euro.credit@gmail.com
George
Quote Reactie van @Leonard0:
en daarmee wilik mensen helpendie het in deze tijden financieel erg moeilijk hebben.

Dat kan , begin maar met uitdelen.
hans1980
@Leonard0 moet nog enkele tonnen euro's om mijn gestolen rechten weer terug te kopen misschien in 24uur geregeld
robbies
Quote Reactie van @hans1980:
gestolen

Wie heeft jouw rechten gestolen?
hans1980
@robbies wacht maar tot rechtzaken uit gesproken zijn ...
RVO o.l.v. lto
+1
hans1980
@hans1980 over buurman wil van 130 naar 200 in nieuwe stal deze was in aanbouw rond 2/7/2015 dus rechtzaak voor die knelgeval regeling en volgend jaar de gratis rechten via rechter oogsten.
Andere buurman heeft stal in 2013 gezet en wou die uit eigen aanwas vol zetten helaas 30 koeien te weinig en geen knelgeval. Hier niet gegroeid ook alleen boete omdat we niet gegroeid zijn.

Kan super met buren maar blijft onverteerbaar nieuwe stal staks +70 koeien , andere buurman blijft ongeveer gelijk maar moet bij kopen . Hier minder 8,3 tot xx,x ....boete
+1
weurding
Quote Reactie van @hans1980:
moet nog enkele tonnen euro's om mijn gestolen rechten

zo duur zijn ze (nog) niet toch
George
Quote Reactie van @weurding:
zo duur zijn ze (nog) niet toch

Weet je wat het is , als je ze te duur vind verkoop je ze toch en vind je ze te goedkoop dan hou je ze zelf. Life is easy. 😄
weurding
@George tonnen aan rechten,...... dus bij een prijs van 10000 per koe moest hans er 20 inleveren, 8.3% zou betekenen dat ie ver over de 200 gve heeft, bij een prijs van 7500 mag je zelf uitrekenen hoeveel gve hij moest hebben om enkele tonnen vergoedt te krijgen 😁
sunny boy
In het laatste LTO prijzen onderzoek staat Milcobel 2e na RFC in melkgeld over de laatste 12 maanden. Bij 500.000kg en 4.2v en 3.4 eiwit betaalde RFC inclusief nabetaling inclusief niet uitbetaalde vermogensopbouw 35.93 cent. Milcobel 33.32 cent incl geheel uitbetaalde nabetaling, Arla Foods 32.50 incl nabetaling en DMK 30.31 die hebben geen nabetaling.

Dits is zonder weide toeslag die Milcobel niet kent. Zij houden echter ook geen weideheffing in. Bij grotere leveranties komt er 1.5 a 2.5 cent bij aan kwantumtoeslag.
sunny boy
Overigens krijg je als je beweid 500 euro per bedrijf per jaar.
Horst
Nog steeds niet melk aan het leveren aan Milcobel en je wilt zo graag! Wat houdt je tegen? En je kunt ook nog goedkoop geld lenen in Belgie. Begint een aardig bedrijf te worden voor RFC of Arla om over te nemen.
KOC1981
@Horst hij is gewoon een buitendienstman van Milcobel die dringend melk zoekt
Hans van Bergen
@Horst Het is gewoon lastig om een clubje bij elkaar te krijgen. Melkveehouders durven niet zoveel te doen en zijn bang om elders melk te leveren. Dan maar minder melkgeld. Voordeel van Milcobel vind ik dan wel dat je meteen lid wordt dus ze komen je melk sowiezo halen ondanks dat d erest van je clubje weer naar elders gaat. Dat zal sunny boy wellicht ondervinden. Anders volg ik het ook niet
sunny boy
En met 38.86 cent per kg melk bij 4.41 vet en 3.45 eiwit en daarbovenop nog een nabetaling van 50 cent staat Milcobel nog steeds helemaal bovenaan in melkuitbetaling in Nederland. Nog even en ze staan 1 jaar bovenaan. En dat zonder weide toeslag hocus pcus planet jumpstart kringloopwijzeren andere kolder. Alleen de hoogste kwaliteit melk leveren is voldoende. Waar, collega Nederlandse melkveehouders, vind je dat nog?
sorry
@dalton ....farmel opzeggen en naar milcobel,zo moeilijk is het toch niet?.....
de hoef
@sunny boy iedereen is daar gevlucht drie jaar geleden en nu is het haleluja zeker
arie.j
Quote Reactie van @sunny boy:
En met 38.86 cent per kg melk bij 4.41 vet en 3.45 eiwit en daarbovenop nog een nabetaling van 50 cent staat Milcobel nog steeds helemaal bovenaan in melkuitbetaling in Nederland. Nog even en ze staan 1 jaar bovenaan. En dat zonder weide toeslag hocus pcus planet jumpstart kringloopwijzeren andere kolder. Alleen de hoogste kwaliteit melk leveren is voldoende. Waar, collega Nederlandse melkveehouders, vind je dat nog

Heb geen enkel belang bij de één of de ander, maar jou verhaal klopt m.i. helemaal niet.
Hier de melkprijsvergelijking t/m juli dit jaar
milkprices.nl/Reviews/nl201707.pdf/
zonder nabetaling waren ze over de maand juli 0,23 lager en met nabetaling ruim 2,8 cent lager dan FC
Dat is bij 500.000kg, Door kwantumtoeslag is het verschil bij 8ton iets minder
Over augustus steeg Milcobel 1,03 en bij FC was dat 1,25, dus geeft een nog groter verschil
En jij beweren dat Milcobel hoger zit dan FC,?
Denk dat je rekenles moet halen.
sunny boy
@arie.j Ik denk dat je het zelf niet helemaal goed snapt. Milcobel betaald aanzienlijke kwantumtoeslagen. Dus vanaf 500.000 kg naar 1 miljoen naar anderhalf miljen komen er centen per kg bij. Ook zijn er toeslagen voor colie vrij bv. De trent is heel duidelijk. Als deze zich nog een paar maanden doorzet staat Milcobel zeker met contant melkgeld bovenaan. Immers niet al het melkgeld van friesland campina wordt ook uitbetaald als voordat er gestaakt wordt met melken.
arie.j
Quote Reactie van @sunny boy:
e.j Ik denk dat je het zelf niet helemaal goed snapt. Milcobel betaald aanzienlijke kwantumtoeslagen. Dus vanaf 500.000 kg naar 1 miljoen naar anderhalf miljen komen er centen per kg bij. Ook zijn er toeslagen voor colie vrij bv. De trent is heel duidelijk. Als deze zich nog een paar maanden doorzet staat Milcobel zeker met contant melkgeld bovenaan. Immers niet al het melkgeld van friesland campina wordt ook uitbetaald als voordat er gestaakt wordt met melken.

O, ik begrijp het niet?
Nou het is me wel duidelijk dat jij niet alleen partijdig bent (soms op het belachelijke af), maar ook met de waarheid blijkbaar een loopje wil nemen.
De reden kan ik alleen maar naar raden.
Wie een miljoen levert krijgt dus over de totale melkprijs centen meer dan bij 500.000kg?
Zet je even de berekening bij een dergelijke onmogelijk verhaal?
Milcobel heeft al jaren een lage melkprijs betaald, vorig jaar zat zelfs de melkprijs enige tijd onder de 23 cent, (en daar kwam maar een halve cent nabetaling bij, heel iets anders dan bij FC)
Verder staat in het jaarverslag over 2016 dat het eigen vermogen maar 25% is.Daar zal nog wel wat bij moeten de eerste jaren zo te zien.
Ze werken verder met een getrouwheidspremie. Boeren die vertrekken krijgen over het jaar ervoor geen nabetaling enz.
Er is hier wel eens kritiek op FC, maarals ze een poosje lid waren bij Milcobel lid waren, dan zouden ze wel eens erg kunnen terugverlangen.
Wat mij betreft gaat het ze bij Milcobel in de toekomst goed , maar ze nu al ophemelen is geen reden voor.
En o ja, lees ook dit verhaal van de 100boeren die er vertrekken
vilt.be/overstap-milcobel-leden-naar-lda-blijft-ni…
sunny boy
@arie.j Kwantum toeslag zegt je dat iets? Verder betaald Milcobel kwaliteits toeslagen die erdan ook nog bovenop komen. De forse kwantum toeslagen waren nou net een belangrijke reden van de 100 opgestapte leden. Jammergenoeg voor hun nochtans hebben zij jarenlang gereserveerd voor de splinternieuwe reuze melkpoeder fabriek en de nieuwe mozzerella kaas fabriek en de kaashandel. En nu daar de revenuen van komen zijn ze weg. Voor de overige leden minder spijtig. De melkaanvoer echter las u ook in het verslag stijgt gestaag door.
arie.j
Quote Reactie van @sunny boy:
Kwantum toeslag zegt je dat iets

Waarom wil je geen cijfers geven, gewoon de staffel bij de de verschillende hoeveelheden?
Kan ik zelf wel uitrekenen wat een boer met een miljoen meer krijgt
Maar je durft niet?
mlkvhoudr
@arie.j milkprices.nl

(klik om te vergroten)

Milkprices.nl
arie.j
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
@arie.j milkprices.nl

Daar staa de kwantumtoeslagen niet
Herinner me nu dat hij ergens in deze discussie schreef dat hij het niet wist van Milcobel, behalve dat het voor de KGs boven de 3 miljoen kg daar erg hoog was..
mlkvhoudr
@arie.j 1 37 kwantum staat er
mlkvhoudr
@mlkvhoudr bij 5 ton
+1
arie.j
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
@mlkvhoudr bij 5 ton

Ja, dat weet ik, maar over die 1,37 ging het niet, dat is meegenomen in die melkprijsvergelijking.
Het ging over wat een leverancier van 1 miljoen per kg meer krijgt per kg dan een leverancier van 500.000kg.
sunny boy
Ja dat lijkt mij ook. Vanuit Hilvarenbeek kan je in een route ingepast worden. Bij ons in Noord Limburg ligt dat wat lastiger omdat Milcobel daar een volle truck, lees 25 ton, bijlekaar wil hebben. Vandaar dat ik nog steeds op zoek ben naar melkveehouders uit Noord Limburg. Of aan de andere kant van de Maas, noordoost brabant.
+1
jan.1
Als ik kijk naar het verleden dan zitten ze bij de laagste prijzen.
sunny boy
@jan.1 Campina Friesland Foods en Coberco vochten vroeger ook om de onderste plaats in het melkprijzen onderzoek. Dus het verleden zegt niet altijd zoveel. Milcobel heeft zeker mindere jaren gehad met de oude poeder fabriek waar ze niet zulk hoogwaardige poeders konden maken. Maar ze hebben al vaker aan de top gestaan. Niet voor niets gingen eerder Nederlandse boeren naar Milcobel. Maar nu ze EN nieuwe kaasfabrieken EN een nieuwe poederfabriek hebben is het huidige Milcobel ook moeilijk te vergelijken met vroeger.
jan.1
Quote Reactie van @sunny boy:
Campina Friesland Foods en Coberco vochten vroeger ook om de onderste plaats in het melkprijzen onderzoek. Dus het verleden zegt niet altijd zoveel. Milcobel heeft zeker mindere jaren gehad met de oude poeder fabriek waar ze niet zulk hoogwaardige poeders konden maken. Maar ze hebben al vaker aan de top gestaan. Niet voor niets gingen eerder Nederlandse boeren naar Milcobel. Maar nu ze EN nieuwe kaasfabrieken EN een nieuwe poederfabriek hebben is het huidige Milcobel ook moeilijk te vergelijken met vroeger.

Ik heb het over de jaren 2009 t/m 2015,zitten ze gem 5 cent onder onze melkprijs.
In 2015 6 cent minder...als onze prijs.
sunny boy
@jan.1 Ja zo maar wat roepen kan natuurlijk altijd. Maar het is bezeiden de waarheid hetgeen u hier berweert.
jan.1
Quote Reactie van @sunny boy:
Ja zo maar wat roepen kan natuurlijk altijd. Maar het is bezeiden de waarheid hetgeen u hier berweert.

Je bent nog al stellig:😁

e moet er ook bij vermelden dat ze de laatste 7 jaar een melkprijs van 5 ct gemiddeld onder RFC hebben gezeten............hier in Limburg/ Brabant zijn er daarom ook verschillende weg gegaan!!
sunny boy
@de hoef en waar is iedereen naar toe gevlucht dan? Ze verwerken steeds meer melk.
de hoef
@sunny boy hier iedereen na delta milk zit geen man meer bij milcobel
+1
sunny boy
@de hoef Ja Deltamilk doet het ook goed. Zij kunnen echter Milcobel niet meer bijbenen in de melkprijs. Opmerkelijk echter is ook dat Milcobel alleen in het zuiden melk op haald en daarentegen Deltamilk alleen in het westen en deels midden. Daarnaast wil Deltamilk alleen weidende boeren. Als zij al nieuwe leden aannemen. Daarbij zijn zij met alleen kaas ook kwetsbaar.
Tobber
@sunny boy hoe kom je erbij dat ze het best betalen man? Als ik doorreken wat ik daar zou beuren dan kom ik elke maand tekort tov vreugdenhil en dat is al een slechte betaler laatste jaren.
sunny boy
@Tobber Nee daar maakt u dan een rekenfout. Beter is om Milcobel.be in te toetsen en contact te zoeken met een vertegenwoordiger. U geeft uw kg melk door geleverd met de gehaltes en dan berekent hij wat u uitbetaald had gekregen als u daar uw melk geleverd had. Vervolgens vergelijkt u dat met Vreugdenhil. En dan zult u een groot verschil gewaar worden.
Tobber
@sunny boy totale onzin wat je verkondigd hier man, ik met 1,5 milj ltr en weidegang en 1e kwaliteit krijg bij milcobel nog steeds mindet als bij de prutsers van vreugdenhil. Rfc zit daar met nabetaling zeker altijd nog 2 cnt boven.
robbies
@Tobber heb je hem al gebeld dan?
sunny boy
@Tobber Ik heb het de melkprijs ZONDER weidegang. Em Milcobel staat nu zo'n maanden bovenaan in het lto prijzen onderzoek en zul dus spoedig ook in het 12 maanden overzicht naar voren schuiven. Of ze bovenaan komen zal ook afhankelijk zijn van de nabetaling van anderen. Maar de beste manier om te vergelijken is om te bellen met je dit jaar geleverde en betaalde melk en dit te vergelijken met wat je zelf ontvangen hebt. Voor beweiders is dit allemaal minder intressant. Voor niet of deelbeweiders loont een vergelijking zeker. Ook al om Milcobel geen weide heffing heeft.
+1
Wilbert
@sunny boy hoeveel garanties krijg je dat milcobel binnen nu en 5 jaar geen eisen gaat stellen aan weidegang?
arie.j
Quote Reactie van @Tobber:
hoe kom je erbij dat ze het best betalen man? Als ik doorreken wat ik daar zou beuren dan kom ik elke maand tekort tov vreugdenhil en dat is al een slechte betaler laatste jaren

Je vraag je onderhand af of hij soms betaald krijgt voor iedere boer die hij kan overhalen.
Maar hij bekijkt het maar.
Laat iedere boer echter eerst maar eens zelf rekenen.
En vervolgens beseffen dat overstappen niet iets is wat je om de paar maanden doet.
Een jaar of 3 moest geleden moest je nog 5 cent meebrengen om je in te kopen (te betalen in 5 jaar) wilde je leveren als lid bij Milcobel.
Wanneer dat er nu allemaal ook af is, dan vind ik dat maar een heel veeg teken.
+1
de hoef
Quote Reactie van @arie.j:
of hij soms betaald krijgt

vraag ik mij bij jou ook af [door rfc en lto
+3
Wilbert
@de hoef het is een Belg en geen noord Limburger, zijn taalgebruik verraadt het 😄
de hoef
@Wilbert u bedoel je
+1
jan.1
Quote Reactie van @Wilbert:
het is een Belg en geen noord Limburger, zijn taalgebruik verraadt het

Qua taalgebruik kunnen we vd belgen nog veel leren,nu nog de hoogste melkprijs,dan drukken we daar de fabrieken wel vol:😀 .
arie.j
Quote Reactie van @Wilbert:
@de hoef het is een Belg en geen noord Limburger, zijn taalgebruik verraadt het

Wat het voor iemand is weet ik niet, maar wel een wat vreemd figuur.
Als hij mensen wil warm maken voor gaan leveren aan Milcobel laat hij dan met goede gegevens komen. En voor de rest kan hij het tel.nummer van Milcobel neerzetten.
Zijn verhaal over de hoogste melkprijs klopt niets van, dat kan ieder die elders levert wel nagaan.
Het verhaal over de kwantumtoeslag ook al totaal niet.
Sinds kort kun je op de boerderij site (Op Maat)alle bekende voorschotmelkprijzen met grafieken enz. bekijken.
Natuurlijk voor wie een Boerderij abonnement heeft.
boerderij.nl/opmaat/Dashboard/…
Daar kun je zien dat het bij Milcobel helemaal niet zoveel verschil maakt.
Bij een leverantie van 1,1 miljoenkg is de prijs 0,12 cent hoger dan bij 8 ton
Bij Leerdammer is dat verschil bij die hoeveeheden 0,20 cent
Bij Hochwald Nederland eveneens 0,20 cent
Bij Doc Kaas is het 0,28 cent
Bij Nemelco (Vreugdenhil) eveneens 0,28 cent
Bij Arla is het verschil 0,45 cent behoorlijk groot
Maar A-Ware heeft met 0,49 cent het grootste verschil.
Terwijl FC, Deltamilk en Cono niet aan kwantumtoeslagen doen.
Dus in plaats van een groot verschil heeft Milcobel van degene die kwantumtoeslagen betalen in dat overzicht het kleinste verschil. Gelukkig maar, een erg hoge kwantumtoeslag is niet erg coöperatief en gaat van de prijs van de kleinere boer af.
KOC1981
@arie.j ik ben ook geen fan en vind het alles behalve coöperatief, maar zijn verhaal van de kwantumtoeslag klopt wel, en loopt op tot 3 cent bij 3miljoen liter per jaar. dus het zijn enkele super grote die deze premie krijgen en natuurlijk moet die opgehoest worden door vele kleintjes en middelgrote bedrijven. dit is dan ook de reden waarom er 100 leden zijn opgestapt dit jaar richting LDA.

verder nog leuk om te weten is dat deze aanpassing van de kwantumtoeslag (sinds vorig jaar ingegaan) een mededeling was vanuit het bestuur, en dat zelfs de ledenraad hier niet over heeft moeten stemmen. Ja wij kunnen wel eens zeuren over RFC, maar daar is ook niet alles zoals je het graag zou zien.
arie.j
Quote Reactie van @KOC1981:
ik ben ook geen fan en vind het alles behalve coöperatief, maar zijn verhaal van de kwantumtoeslag klopt wel,

Jij zet de echte staffel neer?
Hier het plaatje met de prijs van Milcobel, en het verschil tussen 8 ton en 1,1 miljoen, is niet iets van mij.

(klik om te vergroten)

arie.j
Quote Reactie van @de hoef:
vraag ik mij bij jou ook af [door rfc en lto

Kan jij daar niet voor zorgen? De één ben ik niet eens lid van, en de ander stuurt elk jaar alleen maar een rekening 😉
Maar bij FC kan ik bij de gegevens komen, de rest niet makkelijk of helemaal niet.
robbies
Milcobel is een goed alternatief voor de grote opstallers. Betalen een deftige prijs momenteel, hebben veel capaciteit na investeringen in de fabriek die grotendeels door de leden gefinancierd is. Ze betalen een flinke kwantumtoeslag en doen niet mee aan de hele weideganghype. Ook niet heel onbelangrijk is dat ze zich niet laten gijzelen binnen de NZO. Al die rare fratsen die het afgelopen jaar of de komende jaren uit de koker van de NZO (zijn) (ge)komen is op leveranciers van Milcobel niet of nauwelijks van toepassing.
milka
Leerdammer is ook weer op zoek naar nieuwe leveranciers...
+1
mlkvhoudr
@milka voor de genen die een hekel aan belasting betalen hebben.........
verwijderd
+2
de hoef
Quote Reactie van @sorry:
unny boy = hans van bergen

je kunt van hans vinden wat je wil maar prikt onder eigennaam
+1
Hans van Bergen
@de hoef Ja toch! Als iedereen dat nou eens deed
jvt
@Hans van Bergen moet ik naam aanpassen of weet je toch wel wie ik ben?? Hoorde trouwens van farmel leverancier die in gesprek was met nemelco..
mlkvhoudr
@jvt urbanus toch joost of niet 😀
mlkvhoudr
@jvt zijn ze bij farmel nu ook al niet meer tevreden?
brabo
Quote Reactie van @jvt:
farmel leverancier die in gesprek was met nemelco

andersom gebeurt ook
Jaap40
@brabo betaald Farmel net zo als nemelco dan? Dacht dat prijs van nemelco nogal tegen valt.
brabo
Quote Reactie van @Jaap40:
Dacht dat prijs van nemelco nogal tegen valt

dat bedoel ik toch ook. Ze gaan eerder van Nemelco naar Farmel dan andersom
Hans van Bergen
@jvt Nemelco is een poederfabriek en als de wereld markt voor poeders zakt gaan hun mee. Sowiezo is Nemelco een particulier die iedere vrijdag avond samen de mensen van Farmel, Aware,
Leerdammer met een glas dure champagne in een bubbelbad zitten en de melkprijs afspreken. Waarbij ze ietsiepietsie boven de DOC gaan zitten. Verder zitten ze samen in een app groepje en weten ze realtime wat men gaat doen. Bij Nemelco zijn ook velen vertrokken. Het is met name voor de niet beweider die overal op gekort wordt en niks geen toeslag beurt allemaal niet intressant.Vind ik.
Hans van Bergen
Op www.uwmwlkprijs.be kun je vanaf october je melkprijs laten berekenen bij egaal welke fabriek. Ook bij andere gehaltes. Handig dus. Voor zijn eigen bedrijf heeft Bart berekend dat hij t/m juli 2017 van Milcobel 35.62 cent excl btw nabetaling en toeslagen had gebeurd en had van Campina had hij 35.88cent gebeurd. Lidmaatschap van de site is 50 euro. dat dan weer wel.
KOC1981
@Hans van Bergen Hoi Hans,

Is dit de prijs als leverancier aan Campina in België? Of als Lid? maakt nogal een verschil.
Hans van Bergen
@KOC1981 Ga ik navragen.
Hans van Bergen
@KOC1981 Geleverd in Nederland bij Campina.
arie.j
Bij vertrek binnen 5 jaar 2,5 cent betalen van de jaarleverantie bij toetreding plus geen nabetaling over het laatste jaar, dus niet iets om eens een jaartje te proberen
De grafiek wat betreft de kwantumtoeslag (volumetoeslag heet dat daar)en korting is nogal erg grof getekend
Maar voor wie interesse heeft, kijkt zelf maar naar deze presentatie van ze uit 2016
slideshare.net/Agribusinessclub/…
Hans van Bergen
Tnx Arie . Ik heb ff nagerekend met volume toeslag, die zo intrepeteer ik het maar ff, alleen geld voor de liters over het omslagpunt gerekend. Met de cent kwaliteits toeslag kom ik toch 1.55 cent hoger uit in 2016 dan bij Farmel. Voor grote levernciers tikt de volume toeslag stevog door en concureerd vanaf 1 miljoen kg tegen de weidetoeslag. Ik vind het ook wel een mooi produkten pakket met weinig bulk zoals poeder. Ik zag laats Keurings dienst van waren en daarin zag je dat de mozzerella in 1 uur gemaakt wordt. Allicht dat dat iets aan verdiend wordt
KOC1981
Hey Sunnyboy,

Milcobel -2euro voor oktober lees ik?
de vreugde was van korte duur?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , brabant , melkveehouders , milcobel , melkgeld en limburg geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
175
DEELNEMERS
35
WEERGAVES
0