LET OP: NIEUWE PEILDATUM ZOMER 2017?

Nu ik de fosfaatreductieregeling eens heb doorgelezen begin ik wel een idee te krijgen waar het op aan gaat:

- Er komen rechtzaken en procedures die er misschien toe leiden dat het reductieplan door de rechter wordt afgeschoten.
- De fosfaatwet is nog niet behandeld in de eerste kamer, dit kan vanwege de juridische haalbaarheid nog steeds stranden.
- Na de verkiezingen komt er een nieuwe regering en ook staatssecretaris, die waarschijnlijk weer zijn eigen visie heeft.

Bovenstaande drie punten kunnen er toe leiden dat er komende zomer weer een nieuwe peildatum komt, kan iemand nog vertellen hoe vaak er na 2 juli 2015 bezworen is dat er geen nieuwe peildata zouden komen? Er zijn er inmiddels al weer twee!

Het "voordeel" van een nieuwe peildatum is dat het gratis fosfaat oplevert die uitgedeeld kan worden aan de knelgevallen, lees: stallen die in de zomer van 2015 halfvol waren.

Deze gratis/goedkope fosfaat gaat dan geleverd worden door de volgende twee groepen:
- Boeren die in de zomer van 2015 pinken hadden ingeschaard/uitgeschaard.
De inschaarders van 2015 hebben in 2017 een leeg weiland vanwege de nieuwe peildatum van 15 december 2016 voor niet melkleverende bedrijven. Zij krijgen bij een nieuwe peildatum in de zomer geen fosfaat. De uitschaarders van 2015 vallen onder het fosfaatreductieplan, zij hebben in de zomer van 2017 niet meer vee dan dat ze in de zomer van 2015 op hun eigen bedrijf hadden (dus exclusief de uitgeschaarde dieren), dus krijgen zij bij een nieuwe peildatum ook geen fosfaat meer toegekend voor de dieren die in 2015 waren uitgeschaard.
- De tweede groep zijn natuurlijk de boeren die zo dom zijn om mee te doen aan de stoppersregeling.
Wie nu stopt heeft komende zomer geen vee en krijgt in geval van een nieuwe peildatum dus ook geen fosfaatrechten toegekend, zij zullen er dan achterkomen dat zij hun fosfaat voor 2400 euro hebben weggegeven!

En zo zal er toch nog mooi wat fosfaat in de stroppenpot voor de knelgevallen komen!

Deel dit topic

Reacties

+2
cjw73
Uitdelen aan knelgevallen!!

Lees eerst de meeste verkiezingsprogramma's maar even door, het merendeel ziet liever dat een derde van de koeien verdwijnt dus wees blij met wat er nu is.
+2
Coen
@cjw73 , hou altijd je stallijsten maximaal 😄
Quote Reactie van @cjw73:
het merendeel ziet liever dat een derde van de koeien verdwijnt

@cjw73 In dat geval: waarom dan fosfaatrechten invoeren, met het afschaffen van de derogatie bereik je toch precies hetzelfde en op een veel makkelijker manier?
+3
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Ян де веехоудер:
waarom dan fosfaatrechten invoeren
Die fosfaatrechten worden puur en alleen ingevoerd om vermogen onder de bedrijven van de "echte ondernemers" te schuiven. De RABO zit niet voor niets bij al die besprekingen, de RABO heeft er het meeste belang bij dat de fosfaatrechten heel duur worden. Helaas, het zal niet helpen. De commissie Nijpels heeft het totale faillissement van de melkveehouderij in Nederland perfect verwoord: alle toeslagen e.d. (zo niet, alles) moet naar de "echte ondernemers". Laat dat nu net de bedrijven zijn die tot voor een paar jaar terug nog zeiden wel zonder toeslagen te kunnen.
cjw73
@Ян де веехоудер daar gaan we ook recht op aan mede door de schuld van een handvol Opstandelingen die oogkleppen op hebben en alleen meer moeten hebben.
Maar neem maar van mij aan, we gaan nog maar 1 kant uit en dat is gelijk aan de uitspraak van een bekende Nederlander!!

Minder,............, .............!
+2
@cjw73 Jij geeft de "opstandelingen" de schuld, maar de werkelijke reden is natuurlijk dat de politiek en de "belangenbehartigers" alles veel te lang op hun beloop hebben gelaten. De RABO heeft uiteraard veel te veel nieuwe stallen gefinancierd. Wanneer de fosfaatrechten in 2013 al waren ingevoerd, waren er nu helemaal geen problemen geweest! Het is wel erg makkelijk de schuld in de schoenen te schuiven van "opstandelingen" (omdat die geen productie wensen in te leveren ten gunste van degenen die de problemen hebben veroorzaakt), je zou je ook kunnen afvragen wat de reden is dat er überhaupt "opstandelingen" zijn!

Mij is altijd geleerd mijn eigen rotzooi op te ruimen en ik begrijp niet zo goed wat daar verkeerd aan is?
cjw73
@Ян де веехоудер dat ben ik wel met je eens. Alleen zo is het niet gegaan maar er moet nu wel wat gebeuren. Want zonder derogatie komen we er zeker niet.
Quote Reactie van @cjw73:
Want zonder derogatie komen we er zeker niet.

@cjw73 Bovenstaande geldt niet voor iedereen! En dat is nou juist het punt. Waarom zouden boeren die wel zonder derogatie kunnen, productie moeten minderen (ik heb het niet over meer, meer, meer) ten gunste van degenen die niet zonder derogatie kunnen?
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @Ян де веехоудер:
De RABO heeft uiteraard veel te veel nieuwe stallen gefinancierd.

Zeg Poetin, de Rabo is gewoon een bedrijf welke leeft van de opslag, handel en verhuur van geld. Die maken (maakten) het beleid niet. Degene die de financiering met Rabo aan gaat, die kan je enigszins ter verantwoording roepen.
+1
weurding
@cs-agrar idd, als je de lat te hoog legt ligt het aan je zelf als je er niet over komt, waanzinnig om met de vinger naar de rabo te wijzen, je stelt notabene zelf een plan op met je eigen krabbel eronder 😉
overstekend wild
@cs-agrar de rabo is ook een coöperatie, die de verplichting heeft netjes op het geld van haar spaarders te passen en dat verantwoord weg te zetten. Het verhaal van de luchtkastelen en redden wat er te redden valt kennen we ondertussen wel
sil
Bij een nieuwe teldatum zal ook een nieuwe afroming horen, we moeten immers onder het fosfaatplafond komen......je zult dus ook altijd weer gebeten worden of door de kat of door de hond......
+1
Quote Reactie van @sil:
Bij een nieuwe teldatum zal ook een nieuwe afroming horen

@sil Nieuwe afroming? De huidige afroming (voor 2018 dus) is nog steeds niet bekend, wordt ook van de zomer pas bekend gemaakt en is hoogst waarschijnlijk (veel) meer dan 4%!
+7
weideboer
Geloof me maar, diegenen (enkele) die tegen deze plannen zijn, zitten op deze prikbord. De rest boeit het amper en ziet de reden wel in en denken....wanneer is deze soap eens afgelopen, kunnen we weer gewoon aan het werk.

Kan je ook voorspellen, alle andere wat hierna komt is een mindere versie van het huidige. En wie dat niet inziet gelooft zeker ook nog in sinterklaas
+1
Rondhus
@weideboer ben ik met je eens. Lijkt wel dat die groep boeren die tegen zijn op dit prikkebord zitten omdat niemand in hun naaste omgeving zin heeft in hun gezeur, complottheorie, "al die andere hebben dit gedaan" en die enkele forse groeiers. Merk om me heen dat de jonge veehouders er makkelijker mee om gaan. Nu duidelijkheid, schakkelen en door
+1
robbies
@Rondhus Ik heb allang geschakeld en heb ook mijn route uitgestippeld. Neemt niet weg dat er op dit plan zoveel opmerkingen zijn dat het echt wel kritisch benaderd mag worden
Twentsch Land
@robbies

Zal een volgend plan minder opmerkingen hebben en minder kritisch zijn ?

Ik denk het niet, zat vanmorgen nog te denken aan toen het melkquotum kwam, toen bestond internet en dit soort forums niet....had het toen wel bestaan was er zeker net zoveel kritiek geweest.

Zag net bij een andere topic nog staan dat waarschijnlijk de grootste klagers ook op dit forum zijn....dat zou best wel eens kunnen want als ik hier zo hoor van dierenarts, voer voorlichter, chauffeurs op Melkauto enz enz. Dan zijn de meesten wel voor de huidige plannen omdat ze wel inzien dat zonder maatregel het ook niet goed komt en die tegen het plan zijn hebben met name flink uitgebreid en hopen met het verdwijnen van de fosfaatrechten dat alles weer voorbij is en er weer gas kan worden gegeven.
+6
robbies
@Twentsch Land een fundamenteel verschil met het quotum is dat dat een beslissing vanuit de overheid was. Waren er toen internetfora, dan waren we allemaal eensgezind tegen de overheid geweest. En de referentie datum was nog een volledig jaar. Verder was het quotum bedoeld om de markt te beschermen en je dus oprecht kunt zeggen dat iedereen in gelijke mate voordeel heeft bij marktbescherming.

Nu wordt er een woud van referentiedata opgeworpen door de sector vertegenwoordigers. Volstrekt willekeurig wordt er een datum geprikt om de belangen van een deel van de veehouders te beschermen. Het andere gedeelte zal er geen voordeel van hebben, want de melkprijs is totaal niet afhankelijk van het behoud van derogatie.

Je vergelijking met het quotum gaat dus helemaal niet op.
+1
Twentsch Land
@robbies

Even goed lezen, het gaat over de kritiek en die zou destijds met internet en forum als het had bestaan niet minder zijn dan nu met het huidige.
robbies
@Twentsch Land klopt, maar dan tegen de overheid. Ik denk dat we toen eensgezinder zouden zijn geweest dan nu
MTSTAMMINGA
@robbies
Daar ben GOED mis mee kerel
De groeier kreeg ook toen alle schuld !!!
robbies
@MTSTAMMINGA de aanleiding was overeenkomstig maar de uitwerking helemaal anders. de groeier werd destijds ook harder gekort dan de kleinere. Ik meen dat de grens lag op 3 ton melk met een korting van 8% korting als je daaronder zat en 20% Erboven. En het plan werd door de overheid geïnitieerd. Daarnaast een hele uitgebreide knelgevallenregeling.

Dat is nu geen van allen
MTSTAMMINGA
@robbies
Vergeleken met nu zatten de meeste groeiers in een knelgeval regeling

Maar de onrust en uitzichtloosheid in de sectoor was misschien wel groter als momenteel

Was een studie groep hier in het noorden Waar bijna alle leden van vertrokken na buitenland
robbies
@MTSTAMMINGA of de onrust net zo groot was weet ik niet bewust.
MTSTAMMINGA
@robbies
Nou reken maar
Minder melken en 12 % rente betalen
Toen later bleek dat ook de kosten iets zakten per liter en de rente zakte
Begonnen we weer vertrouwen in de toekomst te krijgen
En was land minder in trek om te kopen als melkquotem
+1
achterhoeker2
@MTSTAMMINGA die 12 % was maar een beperkte tijd, en de reële rente was toen 5 a 6%..
MTSTAMMINGA
@achterhoeker2
We zijn met 12% begonnen en hadden dat toen vast staan

Is nog even hoger geweest daarna begon het te zaken wat ik er nog van weet
diezel
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Was een studie groep hier in het noorden Waar bijna alle leden van vertrokken na buitenland

Beschouw je dat als goed of als slecht nieuws?
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @diezel:
Beschouw je dat als goed of als slecht nieuws?

Als gescheidenis dat vroeger het ondernemen ook niet altijd maakellijk was,en onzeker en ongewis
cs-agrar
@MTSTAMMINGA emigratie-studieclub?
+1
Twentsch Land
@robbies

Was toen nog heel jong maar kan me toch echt niet herinneren dat toen is gekozen voor 8% beneden de 3 ton en er boven 20 %
Was het niet dat een ieder gelijk procentueel werd gekort en de jaren er na ieder keer wat procenten er weer bij werden gekort en dat dat op een gegeven moment ergens bij de 20 % is uitgekomen ?
Rondhus
@robbies mooi, dan kan ik hierop afleiden dat je je niet meer mengt in de hele fosfaat discussie. Je heb immers al geschakkeld en kasstroom voor 2017 veilig gesteld
+1
robbies
@Rondhus nee hoor, ik blijf me vrolijk mengen. Irriteert het je?
Quote Reactie van @weideboer:
Geloof me maar, diegenen (enkele) die tegen deze plannen zijn, zitten op deze prikbord

@weideboer Wees niet zo naïef! Degenen die echt tegen deze plannen zijn, zitten niet op het prikbord, maar bij een jurist.
Rondhus
@Ян де веехоудер je moet die jan cees of de media niet zo snel geloven. Op een hand vol na zitten ze echt niet bij de jurist. Eerder bij de rabo hoe de aflossingen betaald kunnen gaan worden aankomend jaar. Kan uit eigen ervaring vertellen dat ze echt niet meer zo meelevend zijn tegenwoordig
+2
diezel
Quote Reactie van @Rondhus:
dat ze echt niet meer zo meelevend zijn tegenwoordig

Het gros van het personeel daar is zelf meer met overleven bezig dan de klanten die ze moeten bezoeken. 😞

" Moreel Rabo-personeel zorgwekkend laag"
fd.nl/ondernemen/1187779/…
groeier
@diezel
Voor ons goed nieuws.
diezel
@groeier
Probleem is dat die "overleven-modus" niet enkel voor het personeel geldt................... 😞
Quote Reactie van @Rondhus:
je moet die jan cees of de media niet zo snel geloven.

@Rondhus Ik had het niet over Jan Cees en ook niet over de media!
+1
George
Tis allemol un gehoerzak op niks!
weideboer
@George das 99% van alle "wereldse zaken
+2
j h p
Die andere 2 nieuwe peildata zijn enkel voor het reductieplan ( om denk ik, grote groeiers wat meer lucht te geven in 2017 ) en niet voor de fosfaatrechten.
Lighten up, er komen in de toekomst nog veel meer dingen waar we nog helemaal geen weet van hebben, dus, kalm an, het komt zoals het komt.
+16
Wiebren
Je krijgt stevige concurrentie @jg, uit Rusland lijkt het wel 😉
Ik baal wel als een stekker want @Ян де веехоудер heeft alles door wat er heimelijk is afgesproken. Het is een complot om een paar honderdduizend koeien te verplaatsen naar voormalige Oostbloklanden en Turkije om Europa te destabiliseren. Ook Trump weet ervan, zo krijgt Nederland minder invloed op de vrije wereldmarkt van melk en kan America onbedreigd 'the greatest agri-exporter' in the world blijven.
Proost
dorpsrandhoeve
@Wiebren Allemaal zeker onder lijding (eilijding)😂 van Hans Huibers
j h p
@Wiebren misschien werkt ie wel voor een Russische nepnieuwsfabriek. 😄
jg
@Wiebren Pusi fosfot
+8
@Wiebren Zo, en waar heb jij je media/discussietraining gehad? Het lijkt hier wel een vergadering van de melkfabriek, als daar een boer een kritische/moeilijke/vervelende vraag stelt die te dicht bij de waarheid ligt wordt hij ook belachelijk gemaakt, omdat de directeur van de melkfabriek een discussietraining gehad heeft om kritische mensen belachelijk te maken. Maar zo makkelijk kom je niet van mij af!

Quote Reactie van @Wiebren:
een paar honderdduizend koeien te verplaatsen naar voormalige Oostbloklanden

Dat stond twintig jaar geleden al in de Boerderij, niets nieuws dus, maar toen zat jij nog op de basisschool breuken te stampen!

prikkebord.nl/topic/102443/
Quote:
fosfaatrechten helpen niet voor waterkwaliteit: nou en? daar zijn ze ook niet voor. Net als varkens -en pluimveerechten zijn ze er om de mestproductie te begrenzen

Quote:
Jawel, maar er Is toch afgesproken dat als er geen Derogatie komt in 2018 dat er dan ook geen rechten komen, toch?
@vaak Nee, dat is niet afgesproken. Via een koninklijk besluit wordt de ingangsdatum van de fosfaatrechten bepaald. De minister/staatssecretaris moet voordat hij/zij dat besluit dit voorleggen aan de Tweede Kamer en daarbij motiveren dat er goede verwachtingen zijn voor een nieuwe derogatie. Dat is afgesproken, de rest is interpretatie

Dus niet om de derogatie te behouden? Je wilt per se fosfaatrechten, zelfs als er geen nieuwe derogatie komt in 2018.

prikkebord.nl/topic/102358/
Quote:
Pas als de opinie/meerderheid heel duidelijk is kun je je wil opleggen aan een minderheid via beleid of politiek.

Weet je wel wat je schrijft eigenlijk? De meerderheid die een minderheid zijn wil oplegt! Vergis je niet: ook Adolf Hitler is op democratische wijze aan de macht gekomen en heeft toen de minderheid zijn wil opgelegd. Resultaat: 6 miljoen joden vergast!
Ooit wel eens gehoord van de trias politica? We leven in Nederland naar ik hopen mag nog steeds in een rechtstaat, waarbij de wetgevende en uitvoerende macht kunnen worden teruggefloten door de rechterlijke macht, omdat ook de meerderheid het bij het verkeerde eind kan hebben.
+1
Twentsch Land
@Ян де веехоудер

Opzich niet raar dat Wiebren kritische wordt en het een en ander langzamerhand zat wordt. Als ik zo'n bord aardappelen iedere keer weer voor mij kreeg begon ik snel een keer aan het toetje !!
weideboer
@Ян де веехоудер ga je mond spoelen!!! En deze keer niet met vodka
Quote Reactie van @weideboer:
En deze keer niet met vodka

@weideboer Ik ben geheelonthouer, 't is maar dat je het weet
Wiebren
Quote @Ян де веехоудер:
Dat stond twintig jaar geleden al in de Boerderij, niets nieuws dus, maar toen zat jij nog op de basisschool breuken te stampen!

altijd leuk als een vrouw me jonger schat dan ik ben
@Wiebren Als jou een moreel vraagstuk wordt voorgelegd ga je kinderachtig lopen doen, omdat je weet dat je moreel inferieur bent!
hooivork
Wiebren: het is nog geen 1 april grapjas!!!!!!!!
+2
sjoerd de melker
@hooivork 1 april of geen 1 april, het is vlgs mij het enige juiste antwoord op dat geleuter van н де веехоудер. Lekker terug leuteren.
+1
groeier
Idd de kans is echt zeer groot dat heel dit flauwekul plan totaal mislukt, dat komt dan neer op een nieuwe peil datum, 1 jan 2018
robotboertje
@groeier en wat wordt er dan gepeild?
+1
de hoef
Quote Reactie van @robotboertje:
gepeild?

ga zo ook is effe pijlen
+5
robbies
Quote:
Vergis je niet: ook Adolf Hitler is op democratische wijze aan de macht gekomen en heeft toen de minderheid zijn wil opgelegd. Resultaat: 6 miljoen joden vergast!

Deze Godwin is zwaar onder de gordel en bijzonder ongepast. Dit mag van mij best verwijderd worden.
groeier
@robotboertje
GVE per ha
Dat is ook het enige juridisch haalbare.
achterhoeker2
@robbies ongepast en historisch onjuist
robbies
@achterhoeker2 de historische accuratie heb ik niet eens nagezocht. Feitenvrij kletsen is in onze sector immers meer regel dan uitzondering. Of je nu een anonieme prikker bent of een publieke sectorvertegenwoordiger
Quote Reactie van @achterhoeker2:
ongepast en historisch onjuist

@achterhoeker2 Of het historisch juist is of niet, is voor mijn stellingname helemaal niet belangrijk! Het gaat mij erom dat het niet altijd moreel/juridisch aanvaardbaar is als een meerderheid een minderheid zijn wil oplegt.
+1
achterhoeker2
@Ян де веехоудер dat snap ik ook, maar als ww2 er bij gehaald moet worden om je punt te maken ...?
+1
brabo
Quote Reactie van @Ян де веехоудер:
niet altijd moreel/juridisch aanvaardbaar is als een meerderheid een minderheid zijn wil oplegt.

misschien is dat in Rusland anders , maar hier noemen ze dat een democratie
Quote Reactie van @robbies:
Dit mag van mij best verwijderd worden.

@robbies Ja, laten we gaan censureren, net als in Noord-Korea!
robbies
@Ян де веехоудер niks censuur, maar handhaven van fatsoensnormen
+1
dorpsrandhoeve
@Ян де веехоудер Ik ben niet voor verwijderen van reaktie's, maar ik vind het wel behoorlijk op de rand, en niet noodzakelijk voor de discussie.
+9
cs-agrar
Quote Reactie van @robbies:
Deze Godwin is zwaar onder de gordel en bijzonder ongepast. Dit mag van mij best verwijderd worden

Niet geheel onjuist. Kijk eens naar wat er nu gaande is, hoeveel koeien er moeten sneuvelen om niks, want dat is het, om niks. Er is geen probleem, de redenering van grondwatervervuiling bla bla enz, is lulpraat. Het is alleen omdat een stel oetels een fosfaatplafond bedacht heeft, let op het woord bedacht, om een regel als derogatie (icm mestwetgeving gebaseerd op rammelende cijfers) er door te krijgen bij een stel oetels met een nog veel groter gehalte aan grootheidswaanzin. En ze gaan het allemaal nog goed praten ook! Op het punt van bijv een schuldvraag is men niet thuis, nee dat is de schuld van de ander(kom ik opeens weer terecht in een ander topic waar TdeWolff een en ander uiteen zette).
Ook zijn er wegen waar men nu weer harder mag rijden, omdat de veehouderij ruimte gemaakt had in de "uitstoot". Zo achterlijk krom staat de boel in elkaar.
+2
robbies
@cs-agrar er is niets, maar dan ook niets die een vergelijking met WWII rechtvaardigt. Het gebruik van termen als bevrijdingsdag en het afvoeren van koeien op 1 lijn trekken met de holocaust getuigt van heel weinig historisch besef. Zal ons ook niet helpen bij het creëeren van draagvlak in de maatschappij. Hoe gemankeerd ik dit plan ook vindt, ik distantieer me verre van zulke vergelijkingen en schaam me voor collega's die zich nu voordoen als een oorlogsslachtoffers.

Kunnen we het nu aub weer hebben over de inhoud ipv de vorm?
cs-agrar
Quote Reactie van @robbies:
schaam me voor collega's die zich nu voordoen als een oorlogsslachtoffers

Ik ook, de koeien zijn slachtoffer
Rondhus
@cs-agrar ben het tot zo ver met je eens dat het gehele mestbeleid rammelt aan alle kanten. Zelfs gegevens waar het hele beleid op gebaseerd is, is weg.
Maar voor behoud derogatie 2017 is dit gehele plan opgesteld. Dan had je dus het mestbeleid vier jaar geleden moeten aanvallen op manko,s binnen het beleid. En niet nu we in het laatste jaar zitten. Op dit moment kan je alleen kijken naar de manko,s en onwaarheden richting nieuw beleid rond derogatie die vanaf 1.1.2018
oubi
Dankzij 15 december datum dit jaar plek voor ca 100 stuks jongvee 50 101 en 50 102. Wat zou dat waard zijn?
weurding
@oubi voor de blijver zo weinig mogelijk 😅
groeier
@weurding
Als je wat aantallen hebt 😄
janv
Kan deze onzin hierboven verwijderd worden,het heeft geen bron,en een beetje anoniem interessant lopen doen hoeft hier ook niet.
groeier
@janv
Waarom? Melkveehouders die meer vee gaan houden in 2017 zullen een stuk beter af zijn in 2018
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @janv:
een beetje anoniem interessant lopen doen hoeft hier ook niet

Het zou stil worden hier als dat niet meer zou mogen.
janv
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Het zou stil worden hier als dat niet meer zou mogen.

Prikbord af en toe zuiveren van nepnieuws is ook niet verkeerd:😬
+3
groeier
@janv
Dat weet je in 2018 pas, wat in 2017 nepnieuws was.
janv
Quote Reactie van @groeier:
Dat weet je in 2018 pas, wat in 2017 nepnieuws was.

Jij als groeier zal daar wel geduld voor hebben:😆

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zomer , pinken , fosfaat , weiland , verkiezingen , dieren , stallen , vee , fosfaatrechten en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
81
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0