Fosfaatreductieplan gedoemd te mislukken, boete minder dan de leasseprijs

Even simpel gerekend, we gaan er op vooruit!!!!!!!!!!

gemiddelde koe geeft 32 liter melk,
30 x 32 = 960 liter .

melkprijs van 0.34 en prestatietoeslag 0.015 dus prijs van 0.355 euro per liter x 960 liter = 340 euro.

boete is 240 euro, dus nog steeds 100 euro winst, 100 euro / 960 liter = 10,4 cent.

simpel gezegd, je huurt fosfaatrechten voor 240 euro per koe per maand, deze koe geeft gemiddeld 32 liter dus kost je het leasen van fosfaatrechten 0.25 cent per kg melk. ofwel ongeveer 6 cent per % vet.

Volgens mij hebben we dat wel eens meer betaald.

DEURMELKUHHHHHHH

Deel dit topic

Reacties

+2
cjw73
De meeste boeren melken lang 32 kilo per koe!
+2
dewittemotor
Wat een redenatie hierboven. Zo kan ik het ook. 240 euro lease per maand. Is 2880 euro per jaar.
Keer 10 voor koopprijs zeker. Dus waarde fosfaatrecht wordt 28800 euro.

Ik werk graag, maar dan ben ik volgend jaar van al dat gezeik rondom onze sector verlost. En oh ja: die belastingaanslag betaal ik dan ook nog met plezier.
hooivork
Je bent wel een rekenwonder met je 10,4 cent WINST.
+1
Cornelis
Ik zou als ik jou was het stuk nog maar eens lezen.
Groen1
Brabantboer1 doe maar wat @Cornelis zegt, het stuk nog maar eens lezen. Je vergeet de solidariteitsheffing van €56,00 per GVE erbij op te tellen, boete is dus rond €300,00 per GVE
Martijnv95
@Groen1 Ook dat klopt niet, voor de verduidelijking zou ik even kijken naar de rekenvoorbeelden in de staatscourant en op ZuivelNL.
Wiebren
Ga je in 2017 al fosfaatrechten leasen @brabantboer1 ?
Erco
@Wiebren hij kan wel reageren... Voor de rest geniet ie van de reacties van de boeren die zich weer bedonderd voelen 😝
harke
@Wiebren ik stel voor ook een solaridariteidsheffing instellen voor bestuursleden vd lto.
Die moeten toch wel solidair blijven met hun achterban
+1
Bioepz
Deurmelkuhhh!
George
Deurmelkuhhh!

Deuren melken ? Dat moet toch een heel ander deel van Brabant zijn.
+2
groeier
Ons land kan nu maar beter veel melk produceren om de exportmarkten niet te verliezen, als andere landen dat gaan aanvullen zijn de gevolgen een stuk groter.
+1
volvragen
Volgens m8j krijg je per gve in maart al een boete van 480 euro dus moet je korte van bijvoorbeeld 225 naar 200 koeien en moet je in maart 5 gve weg en heb je 1 koe te veel dan betaal je toch voor 25 gve boete in maart...maar daarna in april weer als je niet voldoet aan de eisen. Dus als je stug door melkt kost het je elke maand 25 x 480 euro....tot december is dat dan x 9 maanden .
Jack Rijlaarsdam
@volvragen Lees het nog eens rustig door. Je kunt je reactie later aanpassen door rechtsboven op de drie stipjes te klikken.
volvragen
@Jack Rijlaarsdam snap niet waar je t over hebt . Dit heb ik gelezen. Dit gaat 1 maart van start. Graag duidelijk waar je op doelt. Of hebben jullie t over 2018 ?
vofjagtenberg
@volvragen Ten eerste is maart de enigste maand dat je volle bak kunt melken. De reductie over de eerste periode wordt alleen berekend over april.

€480 is €240 over maart plus €240 over april. In april te verrekenen. Daarna €240 per maand te voldoen.
+4
wolfje
Jullie moeten us ophouden om hier alle eventuele oplossingen etc. te plaatsen.
dat is niet slim,
je zag afgelopen jaar dat iedere x als er nieuws naar buiten kwam over het reductieplan dat de mogelijkheden om er onder uit te komen weer waren afgedekt.

het sloperscomite leest hier ook mee en neemt dankbaar alles over wat hier geplaatst wordt.
groeier
@wolfje
Beste is dat nieuwsgrazer is een half jaar alles wist wat de fosfaat plannen betreft.
+1
pieta
@wolfje Dat is nou net de bedoeling. Ik hoop namelijk dat het gaat lukken om onder het fosfaatplafond te komen. En vervolgens mogen ze van mij de fosfaatrechten invoeren en de KLW borgen. Zodat we de fosfaatrechten kunnen benutten met de uitkomst van een geborgde KLW.
vrije boeren
@pieta goed advies van een zogenaamde vrije ondernemer
+7
Noordoost
Het kan zo simpel:
Derogatie eraf en klaar
+1
Wiebren
@Noordoost klopt, dan is het voor heel veel veehouders in NL klaar
+2
basbes
@Wiebren Wat een onzin.Massale deelname aan derogatie is al een paar jaar op zijn retour en maakte NL ook erg kwetsbaar.Zonder derogatie ontstaan er nieuwe evenwichten en nieuwe mogelijkheden voor een toekomstbestendige melkveehouderij.
Coen
@basbes , met straks een links georienteerd kabinet en dan een forse inkrimping van de intensieve veestapel, ook van de intensieve melkveehouderij.

dan hebben we met een grondgebonden melkveehouderij weer een toekomstbestendige situatie 😄
pieta
@Coen Als het echt fors gaat krimpen met de veestapel dan gloort er ook veel perspectief voor de intensievere melkveehouderij. Mestafzet voor weinig, voer voor een beetje aankopen enz.
Wiebren
@basbes kom maar op met je feiten zou ik zeggen. Of eigenbelang vermomd als 't is beter voor de sector?
+1
basbes
@Wiebren Q-koorts, meer longontsteking dichtbij stoffige kippenschuren, ophokdwang voor hobbypluimveehouders , landschapspijn in Friesland: zoveel vee in een dichtbevolkt land is niet houdbaar. LTO e.a. zijn steeds meer aan het meestribbelen in een achterhoedegevecht. Het verlies van derogatie wordt sterk overdreven. Nederland is gewoon te klein voor zoveel vee. Stallen bouwen uit angst dat het later niet meer kan wil nog niet zeggen dat het verantwoord is.
Oosterling
@Wiebren Maar de goeie blijven over. De melkveehouderij is lang genoeg gepamperd. Akkerbouwers kwamen nooit voor derogatie in aanmerking....
Coen
@Oosterling , wat bedoel jij met de goede ?
economisch of 'met oog voor wat de samenleving wil' ?
diegenen die vroegtijdig (kunnen) anticiperen ?
j h p
Als je je uitstootkoeien weg doet bij 20 liter ipv 10 liter geeft je gemiddelde koe meer dan 32 liter en kun je die houden zonder boete. 😉
volvragen
Als ik me op heb gegeven voor d3 stoppers regeling hoeveel krijg ik dan per Gve? Ik dacht 1000 euro ....of is het 1200 euro. Dat geld van de rabobank krijg ik dat zo wie zo of hoeft dat niet ??

Er gaan verschillende ideeën de ronde
......verschillende verhalen ...welke is de juiste ?
weideboer
@volvragen je accountant even vragen, deze site verleent alleen klaagzangen en hoe het kon of moet. Maar je kunt er geen rechten aan ophangen.

Maar, je hebt je opgegeven zonder de in en outs te weten? Heftig!
volvragen
@weideboer nee als ik me had opgegeven...hoe zou t dan komen
Ik vind 't zo verbazingwekkend dat iedereen t beter weet dan de ander dus davht vraag op prikkebord de betweters....dan weet ik zeker hoe 't zit.
+1
arjankok
@weideboer als !!! schrijftie
volvragen
@arjankok zo is t ik ben nog maar 26 dus nog een toekomst voor me 😄
+2
cjw73
@volvragen 1200 euri's per koe. En hoe de toekomst er uit ziet weet niemand dus jij ook niet.
Groen1
@volvragen De subsidie van de eerste openstelling bedraagt € 1200,- per melkkoe, € 636,- per pink en € 276,- per kalf
Druk
@volvragen
Niets is schijnbaar nog zeker, hoorde afgelopen donderdag het volgende: Brussel wil alleen toestemming geven als de veestallen van de stoppers definitief buiten gebruik worden gesteld.
+2
JohnDeere6serie
@Druk Mooi dan krijgen ze ook geen rechten volgend jaar, want geen actief veehouder meer. Wat ook absurd is natuurlijk, met een stoppersregeling premie opstrijken en dan rechten krijgen voor een koe waarvoor je al premie hebt gehad om hem op te ruimen. Ook mooi dat dit van tevoren allemaal goed uitgezocht is en er met nuchter boerenverstand naar gekeken is zodat er niks meer aan de stoppersregeling (loting) en het reductieplan (vetweiers/exportstallen/vleesvee) gewijzigd hoeft te worden...
Ook mooi dat je zoveel koeien laat slachten terwijl je er misschien wel niks voor terug krijgt... Er komt niet teveel mest op het land met al die miljoenen kilo's fosfaatexport! Het is een papieren onzin van Links Brussel en LTO NZO werken er vrolijk aan mee in plaats van dat ze tegengas geven!

Denk eind van de week kunstmest strooien, over 3 weken koeien naar buiten als het weer een beetje meewerkt, kunnen we de gedachte met wat leukere dingen bezig laten zijn....
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @JohnDeere6serie:
Denk eind van de week kunstmest strooien, over 3 weken koeien naar buiten

We doen het hier anders om
volvragen
@JohnDeere6serie mee eens. De stoppers krijgen nu al een premie van 1200,- per GVE. Het zou te gek voor woorden zijn om deze stoppers eind van het jaar opnieuw te belonen met een premie van fosfaatrechten. Dat is onmogelijk. Bovendien zouden dan in januari al die koeien die de komende maanden worden geslacht, weer opnieuw vanuit het buitenland geimporteerd kunnen worden??

Het is toch van de zotte!!!

Dan maar liever een verlaging van de derogatie. Dat betekend het op peil houden van de waarde van het land, zodat de stoppers een goede prijs voor het land kunnen krijgen.

Keurt Brussel fosfaatrechten wel toe per 1 januari ook als dat zou kunnen beteken dat we binnen 1 maand weer op het niveau van 2 juli 2015 zullen gaan zitten? Hoe goed laat nederland dan aan Europa zien dat zij goed bezig zijn?
kuilhapper
Gaat nog niet heel wild..

veeteelt.nl/Economie/nieuws/…
+1
Wiebren
@kuilhapper ?, circa 50.000 gve minder in twee maanden van de 100.000 (excl stoppers) en hoogste slachtcijfers van laatste jaren. Hoe wild had jij het verwacht dan?
vrije boeren
@Wiebren Over twee maanden zijn er weer 100000 koeien meer
Koekalf
@Wiebren wanneerkrijg je bericht als je als knelgeval erkend word na aanvraag
kuilhapper
Quote Reactie van @Wiebren:
?, circa 50.000 gve minder in twee maanden van de 100.000 (excl stoppers) en hoogste slachtcijfers van laatste jaren. Hoe wild had jij het verwacht dan?

Er moeten er toch 160000 weg? stoppers 1e ronde was totaal 31500 gve. volgende opkoop gaat amper iets opleveren. was toch 60000 gve aan stoppers ingecalculeerd?

Rest van wat weg moet is vanaf nu rekenen, eerste groep is weinig rendabele dieren(die vliegen er nu uit) , verderop in het jaar kan het prima uit om wat boete te betalen, opfok of aankoop is duurder, en nieuwjaarsdag komt elke dag dichterbij!

Jullie rekenen je veel te snel rijk.., Kees Romijn althans met zijn domme uitspraak...Mijn voorspelling; zo gaat het niet lukken!
vofjagtenberg
@kuilhapper Van Dam rekent er ook niet op, dat we onder het plafond komen.
Wiebren
@vofjagtenberg ook weer gebaseerd op slecht lezen van Boerenbusiness. We komen gemiddeld in 2017 niet onder het plafond, maar wel voor het eind van het jaar. Zeker in het huidige tempo. @kuilhapper we liggen nu aardig op schema, stoppersregeling kon inderdaad wel eens minder worden dan 60.000 maar alles wat daar niet binnen komt zal dus via de percentages in de periodes 3,4,5 en het heffingsbedrag gestuurd moeten worden
+1
pieta
@Wiebren Dat is dan eigenlijk mooi. Dan kunnen de echte groeiers na 2-7 toch nog wat bijdragen. De boeren die van niet tot beperkt (5%) gegroeid zijn zijn na periode 1 en 2 al klaar met reduceren vlgs mij.
vofjagtenberg
@Wiebren Sorry dat ik al in de weekendmodus zit, heb het nog maar eens gelezen. Volgens mij hebben ze het dan wel knap lullig verwoord.
Wiebren
@vofjagtenberg dat klopt inderdaad, hier staat de brief: tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/…
kuilhapper
Quote Reactie van @Wiebren:
we liggen nu aardig op schema, stoppersregeling kon inderdaad wel eens minder worden dan 60.000 maar alles wat daar niet binnen komt zal dus via de percentages in de periodes 3,4,5 en het heffingsbedrag gestuurd moeten worden

Ja, je denkt dat je op schema ligt.., ik denk dat dit deel redelijk voorspelbaar is/was... De grote klap moet weg komen bij de groep met 5/10 koeien extra tov. peildatum was het toch? Die zijn zo klaar met hun taakstelling.

Als periode 3 begint gaat bij deze groep het aantal koeien weer gestaag toenemen, dat komt omdat er veel hoop is op gratis fosfaatruimte middels de kringloopwijzer... half jaartje boete, en de koeien staan al klaar voor 01 januari..
Laten we wel wezen, deze boete is in vergelijk tot de superheffing waar we het laatste jaar gewoon gezamenlijk 135 mln aftikten een lachertje...

Politiek geeft ook weer is hoop op ruime knelgevallenregeling, daar gaan zich dus weer mensen aan vast klampen en niks afvoeren.. Ook daar snel duidelijk stellen; alleen aantoonbaar noodlot en daardoor 5% afwijking geven recht op knelgeval, de rest; zelf oplossen of 2e ronde opkoop meedoen.
cornelissen
Quote Reactie van @kuilhapper:
de rest; zelf oplossen of 2e ronde opkoop meedoen.

Is dat niet het LTO standpunt, cq K.Romijn ?
Groen1
.
denktank
Ik ben benieuwd hoe het kort geding uitpakt. Twee peildata in één en hetzelfde fosfaat c.q. reductieplan riekt naar rechtsongelijkheid. Daarboven is de Landbouwwet gebruikt voor het behalen van milieudoelen. Hier is deze wet niet voor bedoeld. Ik ben wel benieuwd hoe de rechter dit ziet. Ik snap trouwens niet dat de advocaten nog geen Wob verzoek bij de staatssecretaris hebben neergelegd om het advies van de Landsadvocaat in handen te krijgen. Het advies waarop besluitvorming door de stas heeft plaatsgevonden en daarom onder de Wob valt.
BoerBart
@denktank Geesje Rotgers heeft zoiets een paar maanden geleden aangevraagd. Niks meer van vernomen. Hoe zit dat?
denktank
@BoerBart de stas is wettelijk verplicht dit te leveren. Doet ie dat niet, dan zal een voorzieningenrechter hem hiertoe dwingen op straffe van. Daarbovenop kun je bezwaar maken tegen het niet (tijdig) leveren van de gevraagde informatie en reeds verwijzen naae de Wet dwangsom wegens niet tijdig beslissen. Kun je ook nog een centje vangen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , boete , fosfaatrechten en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
57
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
0