NIET MELKLEVEREND BEDRIJF


Naast melkveehouders krijgen ook niet-melkleverende bedrijven die dieren houden die bestemd zijn voor de melkveehouderij, te maken met de kortingsmaatregelen. Wel wordt daarvoor een andere referentiedatum gehanteerd: 15 december 2016.
De vraag is of het voor hen niet uitmaakt wat de referentie op 2 juli 2015 was??

Deel dit topic

Reacties

Grietje62
En als je de stal in december 2016 nu net half gevuld had??
sjoerd de melker
@Grietje62 dan is dit jouw aantal voor het jaar 2017, tenzij je het leuk vindt om boete te betalen. Voor 2018 mag je stal gewoon vol, mits je de portemonnee open getrokken hebt om fosfaatrechten aan te schaffen
Grietje62
@sjoerd de melker Toch wel raar, stel je hebt een referentie van 100 GVE op 2 juli 2015 en je hebt op 15 december 2016 maar 50 pinken voor export staan. Dan moet je het daar mee doen in 2017. Hoe ga je dan de kost verdienen???
jongveehouder
Waar haal je die info vandaan?
robotboertje
@Jack Rijlaarsdam Inderdaad, volgens mij redelijk glashelder....
Ben er zelf ook niet zo heel blij mee.. net na 15-12 extra jongvee naar de opfokker gebracht, deze heeft nu 50 pinken minder dan op 2-7-2015 en zal dus 'flink bijdragen' aan de reductie, maar zijn 'latente ruimte' niet kunnen opvullen...
jongveehouder
@robotboertje wat een ongelofelijke onzin, ik heb bijna 15 gve minder als op 2-7-2015 en ben afgelopen maart gestopt met melken en mn stal aant opvullen met jongvee van 1 vast adres, heb sinds twee week de stal vol dit betekent dus dat ik weer moet krimpen terwijl ik ruimte heb, sjongejongejonge
+1
PIONIER
@jongveehouder Kan er met de kop ook niet bij dat ons dit nu door de strot gedrukt word. Is waanzin ten top en vraag af of dit zo maar kan.
+2
Jannus
@Jack Rijlaarsdam
met uitzondering van runderen die behoren tot de soorten Bison bison en Bubalus bubalus,

Laat ik nu net toevallig deze koeien hebben....😜
PIONIER
Dus voor de duidelijkheid nog even een keer. Als opfokker mag je dus niet meer dieren houden dan op 15-12-2016? Waarom hier een nieuwe datum voor? Had er op 2-7-15 nl veel meer!!
jongveehouder
@PIONIER en dan geld vanaf volgend jaar de referentie weer van 2-7- 2015?
PIONIER
@jongveehouder Volgens mij wel ja
+1
Grietje62
@PIONIER Als ik het dus goed begrijp, mag je veel minder jongvee hebben dan op 2 juli 2015 en moet je maar zien hoe je brood op de plank krijgt. Ik begrijp hier dus niets van!! Heb hier zelf niets mee te maken. Maar het is Onrechtvaardig!!!!
PIONIER
@Grietje62 Als je er op 15-12-16 net zoveel had als op 2-7-15 is er vlg mij niks aan de hand. Als je er minder hebt kun je dus een HEEL groot probleem hebben. Snap niet waarom er voor ons soort bedrijven een nieuwe peildatum gekomen is
Wilbert
Tsja, als creatieve melkveehouders hun jongvee elders stallen, komen we er niet.
Bedrijven met enkel aanwas uit eigen opfok zijn vrijgesteld.
Nogmaals, niemand wordt hier blij van, maar we hebben als sector besloten het zo aan te pakken.
Persoonlijk vind ik dat vleesveehouders hier helemaal buiten hadden moeten blijven. Maar helaas kan het niet anders...
Grietje62
@Wilbert Het gaat erom dat opfokkers opeens de peildatum 15 december krijgen en dat er niet gekeken wordt naar 2 juli 2015. Leg jij mij eens uit dat dat rechtvaardig is voor die groep.
+4
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Wilbert:
maar we hebben als sector besloten het zo aan te pakken.

Dit gaat wel beetje erg ver. Een aantal personen heeft als een soort van Petrus bij de hemelpoort besloten wat goed voor ons is. We zijn gewoon een soort van 'foie gras', deze shit wordt ons gewoon door de strot gedrukt. En het wordt steeds gekker, zelfs mensen die niet gegroeid zijn sinds 2 juli 2015 kunnen met beetje pech flink de pineut zijn. Toch denk ik dat er nog wel een jurist naar gaat kijken........
Twentsch Land
@jan is hobbyboer

Een jurist ? denk wel een heel leger juristen, ook als ze van te voren al weten bot te vangen...kan best zijn dat er wat zijn die individueel gelijk moeten krijgen maar als het algemeen belang groter wordt geacht kan het moeilijk worden .... er wordt wel eens gezegd...een rechtbank is een draaibank.
+7
jongveehouder
En per 1 maart er aan voldoen zeker......kan ik een koppel pinken gaan weggeven aan de slacht zeker. Waar gaat t heen. Gve's zat over. Ben 8 jaar geleden vanuit mn hobby hierheen gegroeid. Begonnen mt twee kalfjes en zes jaar later molk ik 60 koeien. Eigenhandig opgebouwd zonder hulp van buitenaf. Wegens ziekte moesten de koeien weg. Fok nu jongvee op.maar begin er knap flauw van te worden. Al dat gezeik.

Overweeg serieus volgend jaar de hele bende incl rechten te verkopen. Blech
+1
AJ oet Twente
Veehouders ,die alleen zomerdag jongvee weiden.
Dus op 15-12 geen vee.
Wat mogen , die dan nog ?
+2
PIONIER
@AJ oet Twente Goeie vraag. Denk niks meer en wegkwijnen achter de geraniums zodat de zorgkosten nog verder stijgen omdat je hobby ontnomen word. Diep droevig allemaal.
de hoef
@AJ oet Twente de rechten over schrijven na de inschaarder
+2
weurding
@AJ oet Twente had veehandelaar vandaag, had er ook naar geinformeerd, mag geen vee meer weiden omdat ie ze op 15 dec. niet had, kloten regeling, deze categorie wordt ook gepakt en genaaid
+4
Frans1
@weurding De catagorie die wat land heeft waar zomers beesten op weiden wordt gewoon gigantisch genaaid door deze streek,hebben part noch deel aan overschrijding en worden gewoon beboet als ze straks beesten willen weiden op hun eigen land! Het is ongelofelijk hier in NL
+3
zwier
@Frans1 bijzonder dat er nu wel een referentie in het verleden gelegd kan worden en dat dit op 2-7-15 niet kon.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Frans1:
Het is ongelofelijk hier in NL

Ben ik gelukkig niet de enigste die dat vind 😄 .
Frans1
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
niet de enigste

Gedeelde smart is halve smart he
+1
Frans1
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
enigste

Is niet helemaal goed Nederlands he meester 😄
+1
fokker
@weurding Hij mag 5 dieren weiden want bedrijven met minder dan 6 dieren vallen niet onder deze regeling
+1
Grietje62
@ Wiebren Als je hier op prikkebord komt reageer even of wat wij denken hoe het is, of dat klopt. (Graag met onderbouwing)
PIONIER
@Grietje62 Durft ie niet gezien de peildatum en wij zijn ook maar een ondergeschoven kindje bij de grote jongens
klant
@Grietje62 wieb weet het ook even niet
buorman
In het geval van [zomers] inscharen is art 11 van toepassing oa sub 5;

5. In het geval de inschaarder, bedoeld in het derde of vierde lid, een houder is als bedoeld in artikel 5, eerste lid, kan de minister op zijn verzoek voor de perioden 2 tot en met 4 het gemiddeld aantal runderen als bedoeld in artikel 5, tweede lid, verhogen met het aantal runderen dat bij die inschaarder op 1 oktober 2016 was ingeschaard, mits de uitschaarder aantoonbaar instemt met verlaging van zijn referentie- en doelstellingsaantal in die perioden.
bella
En dat gaat die uitschaarder never nooit doen.
+5
arie.j
De datum van 2-7-2015 kan ik nog wel wat volgen, maar dat er alleen maar 1 dag in december 2016 voor niet melk leverde bedrijven wordt genomen is te absurd om waar te zijn.
Zulke dingen zijn bij de melkquotering nooit vertoond, minimaal het het gemiddelde van en paar maanden zou zoiets moeten zijn.
Rechtszaken zullen op deze manier zeker volgen.
Overigens mij raakt het niet
Coen
@arie.j , was deze regeling voor opfokkers (en ook voor vleesveehouders?) niet noodzakelijk vanwege de toenmalige behandeling in de 2-de Kamer van het voorstel ?

de fosfaatwet c.a. was al een gedrocht, is nu een nog groter gedrocht geworden en zal de onze mooie melkveesector voorgoed splijten 😞 😞
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @arie.j:
dat er alleen maar 1 dag in december 2016 voor niet melk leverde bedrijven wordt genomen is te absurd om waar te zijn

De reden volgens de staatssecretaris: "De keuze voor de datum 15 december 2016 is gebaseerd op het bij veehouders sindsdien in redelijkheid bekend zijn van de maatregelen om de fosfaatproductie in 2017 te verminderen tot onder het fosfaatplafond. Dit blijkt onder meer uit een persbericht en overige informatie van brancheorganisatie ZuivelNL, welke vanaf 14 december 2016 zijn verschenen over het voorgenomen maatregelenpakket fosfaatreductie en waarin ook het verplaatsen van dieren naar niet melk-leverende bedrijven aan de orde kwam."

In feite past deze keuze precies in het gehele proces van de fosfaatsoap. Bovenstaande is gewoon een drogreden. In de aanloop naar de bekendmaking van het reductieplan op 14 december is er ruim voorgesorteerd door slimmeriken die het jongvee op naam van partner/buurman/derden gezet hebben om aan de gve-reductie te ontkomen. We weten ook dat referenties nooit in het verleden liggen in verband met de Rechten van de Mens. Het komt er op neer dat er steeds referenties worden genomen om de slimmeriken te ontzien, dat de slaapkoppen en achterblijvers hiervan de dupe zijn is collateral damage.
arie.j
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
n feite past deze keuze precies in het gehele proces van de fosfaatsoap. Bovenstaande is gewoon een drogreden. In de aanloop naar de bekendmaking van het reductieplan op 14 december is er ruim voorgesorteerd door slimmeriken die het jongvee op naam van partner/buurman/derden gezet hebben om aan de gve-reductie te ontkomen. We weten ook dat referenties nooit in het verleden liggen in verband met de Rechten van de Mens. Het komt er op neer dat er steeds referenties worden genomen om de slimmeriken te ontzien, dat de slaapkoppen en achterblijvers hiervan de dupe zijn is collateral damag

Je bedoelt dat eerst maatregelen eindeloos zijn uitgesteld en dat er nu met rug tegen de muur de meest gekke besluiten worden genomen?
Waarvan nagelaten is om ze eerst even door een paar praktijk mensen kritisch te laten doorlezen?
Waarom niet als alternatief voor 15-12-2016 bv. het gemiddelde van het laatste kwartaal 2016 genomen?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @arie.j:
Waarom?

Meest gestelde vraag in het leven.
robbies
@arie.j onder druk worden zelden de juiste beslissingen genomen worden
demelkboer
@Jack Rijlaarsdam en nu baal jij dus dat je niet tot deze slimmeriken behoort?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @demelkboer:
en nu baal jij dus dat je niet tot deze slimmeriken behoort

Nee. Wel wat overlegd, maar we hebben er bewust voor gekozen het reductieplan niet te frustreren. Eerlijk gezegd gaf het ook wel erg veel administratieve rompslomp voor 9 maandjes wat extra koeien kunnen melken.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
maar we hebben er bewust voor gekozen het reductieplan niet te frustreren

Dit klinkt wel nobel, ik denk dat het 2e argument de doorslag heeft gegeven 😄
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
denk dat het 2e argument de doorslag heeft gegeven

Dan hebben we er toch nog steeds bewust voor gekozen het plan niet te frustreren. Niets aan gelogen. Dat jij er een andere, nobele, reden bij bedenkt is puur jouw interpretatie.
Stadsboer
@Jack Rijlaarsdam Ontvangen niet melkleverende bedrijven ook berichten via Zuivel NL/melkfabriek? Met andere woorden hoe worden deze bedrijven geïnformeerd? ( behoudens de media).
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Stadsboer:
hoe worden deze bedrijven geïnformeerd?

Da's een goeie. Ik denk via RVO, deze voert namelijk het deel van de regeling uit dat niet onder ZuivelNL valt.
Stadsboer
@Jack Rijlaarsdam @Wiebren Misschien dat Wiebren het weet? Of anders een niet melkleverend bedrijf: heeft u hier reeds bericht over ontvangen en zo ja, van wie?
Wiebren
@Stadsboer
Alle melkleverende bedrijven hebben bericht van ZuivelNL gehad over de regeling.
Alle niet-melkleverende bedrijven krijgen dat nog (weekend of begin volg. wk) van RVO
Qua referentie-aantallen: ZuivelNL levert dat begin maart, RVO hopelijk ook.
Een aantal kleine melkfabrieken sluit waarschijnlijk voor de uitvoering van de regeling nog aan bij ZuivelNL
de hoef
@Wiebren jongvee na de opfokker hoe gaat dit nu in zijn werk
Nick83
@de hoef Nu naar de slacht ipv van naar opfokker...
+1
rniehof
@Wiebren de bedrijven die op 2 juli 2015 een fosfaatreferentie hadden kunnen ze nooit meer dan 4% korten is dit wel zo dan is dit pure diefstal en voor weer een heel aantal boeren een reden om het lidmaatschap van de LTO op te zeggen en rechtzaken aan te spannen welke een normaal redenerende rechter zal honoreren.
Grietje62
@rniehof @Wiebren rniehof het zou mooi zijn als Wiebren deze Topic ook even leest en reageert want straks moet het net anders uitgelegd worden. (Wat ik zeer betwijfel).
Wiebren
@Grietje62 het is hier goed uitgelegd. Als je na 15 december meer dan 2 vrouwelijke runderen hebt aangevoerd val je onder de regeling. De geldsom wordt dan opgelegd op de GVE's die je meer hebt dan op die datum. Concreet moet je dus gemiddeld in april onder de GVE's van 15 december zitten als je geen €480,- per gve wilt betalen. Dat geldt ook voor de periodes erna. Enige mogelijkheid om dit te veranderen is door een aanpassing van de referentie-aantallen door te geven vanwege bedrijfsoverdracht of in/uitscharen. En een enkeling is wellicht knelgeval.
Voor de vleesveehouders die dit betreft erg vervelend, tegelijk voorkomt het afvoer bij melkveehouders om onder de regeling uit te komen
+1
demelkboer
@Wiebren Ik heb een vaste opfokker we voeren dus aan en af het hel jaar rond. Hoe moeten we daarmee omgaan.
+4
arie.j
Quote Reactie van @Wiebren:
@Grietje62 het is hier goed uitgelegd. Als je na 15 december meer dan 2 vrouwelijke runderen hebt aangevoerd val je onder de regeling. De geldsom wordt dan opgelegd op de GVE's die je meer hebt dan op die datum. Concreet moet je dus gemiddeld in april onder de GVE's van 15 december zitten als je geen €480,- per gve wilt betalen. Dat geldt ook voor de periodes erna. Enige mogelijkheid om dit te veranderen is door een aanpassing van de referentie-aantallen door te geven vanwege bedrijfsoverdracht of in/uitscharen. En een enkeling is wellicht knelgeval.Voor de vleesveehouders die dit betreft erg vervelend, tegelijk voorkomt het afvoer bij melkveehouders om onder de regeling uit te komen

Dus dat betekent dus concreet dat iemand die in zomer weiders heeft, dat voor dit jaar verboden wordt?
Nooit gedacht dat jij ook achter zulk soort dingen ging staan.
+1
Wiebren
@arie.j ik sta achter het feit dat er in 2017 een regeling als deze nodig is om de fosfaatproductie flink naar beneden te brengen.
De uitvoeringsdetails zijn niet allemaal even prettig, dat weet ik ook.
Wat wil je ook als er continu ontduikers, aanvechters en andere goochemerds klaarstaan om alles tot de grond toe af te fikken. Het leger aan mensen dat weet te vertellen hoe het niet moet is groot zat intussen.
Leuker kunnen we het niet maken en ook niet makkelijker.
+7
arie.j
Quote Reactie van @Wiebren:
ik sta achter het feit dat er in 2017 een regeling als deze nodig is om de fosfaatproductie flink naar beneden te brengen.De uitvoeringsdetails zijn niet allemaal even prettig, dat weet ik ook.Wat wil je ook als er continu ontduikers, aanvechters en andere goochemerds klaarstaan om alles tot de grond toe af te fikken. Het leger aan mensen dat weet te vertellen hoe het niet moet is groot zat intussen.Leuker kunnen we het niet maken en ook niet makkelijker.

En wanneer je gewoon aan deze bedrijven toestaat dat ze gemiddeld dezelfde hoeveelheid dieren kunnen houden dan in 2016 , wat is daar mis mee?
Je reageert wel behoorlijk á-sociaal hoor
Om de wet dicht te timmeren maakt het niet uit dat er groep veehouders ten onrechte in flinke problemen komt, daar komt je antwoord dus op neer.
+1
Wiebren
@arie.j het maakt wel uit, het gaat alleen niet op een andere manier.
arie.j
Quote Reactie van @Wiebren:
het maakt wel uit, het gaat alleen niet op een andere manier.

Mij niet duidelijk.
Wanneer die 15 december er beslist in moet, dan zou normaal zou zijn een keuze tussen die datum of het jaargemiddelde (desnoods min een enkel procent als dat nodig is om welke reden ook).
Ieder weet (hoop ik) dat vooral bij jongveehouders, weiders van vleesvee ed. er grote verschillen in aantallen in de loop van het jaar zijn.
Dan moet je vermijden dat mensen de dupe worden van toevalligheden op die datum, of van het feit dat ze structureel in december veel minder vee hebben dan de rest van het jaar.
+1
Stadsboer
@arie.j ik snap het geloof ik nog niet helemaal. Jongveebedrijven met een GVE referentie van 100 op 2 juli 2015 en 10 GVE op stal op 15 december, mogen heel 2017 max 10 GVE houden? En komen zij dan ook in aanmerking voor de bonus van 'niet benutte GVE's' tot max 10% van hun referentie? (Zoals bij melkveebedrijven)
En de 'nieuwe' jongveehouders' (ontstaan na 2 juli 2015) met een referentie van 0 GVE op 2 juli 2015 en 100 GVE op 15 december mogen dit houden zonder dat ze hiervoor een solidariteitsheffing behoeven te betalen en in stappen dienen te reduceren? Dit in tegenstelling tot melkvee?
Grietje62
@Stadsboer Je zou verwachten dat deze opfokkers voor de bonus in aanmerking komen. Juridisch ook wel te verdedigen. Maar.... de boete wordt opgebracht door melkveehouders en die kan dan weer niet naar een opfokker natuurlijk. Zoiets zal het antwoord wel zijn. @Wiebren weet het vast wel.
Stadsboer
@Grietje62 de bonus wordt bij de melkveehouders toch betaald door de groep die teveel GVE heeft tov 2 juli 2015? Je zou dan toch verwachten dat dit bij niet melkleverende bedrijven ook kan? (Hier is toch ook een groep met meer GVE tov 2 juli 2015)?
Ik snap de achtergrond in het verschil tussen de regelingen voor melkleverend/niet melkleverend geloof ik niet.
Wiebren
@Stadsboer
Ook hier maar even neergeprikt:
Quote:
Over 15 december heb ik hier eerder al gereageerd. De datum is niet een keuze omdat er net als voor melkveebedrijven een reductieregeling moest komen. De regeling is niet uitgebreid naar niet-melkleverende om zo de regeling over de hele rundveehouderij uit te schuiven. Daarom is de regeling ook verschillend van melkleverende bedrijven. 2 juli 2015 doet niet terzake want alle bedrijven mogen na 15 december 2016 gewoon groeien, behalve bedrijven die na 15 december 2016 meer dan 2 runderen aangevoerd hebben, die vallen onder de regeling
(15 dec. is dag nadat zuivelplan gepubliceerd was en breed bekend).
Vervolgens regelt die regeling dat je die aanvoer ongedaan moet maken en je bent weer buiten de regeling.
-Bedrijven die niet hebben aangevoerd zijn uitgezonderd.
-Vleeskalverhouders zijn uitgezonderd.
-Bedrijven met minder dan 5 runderen zijn uitgezonderd.
Van de rundveehouders (ruim 16000 zonder melkveehouders) is hierdoor het gros buiten de regeling gehouden.
De enige discussie die er nu is, is die van bedrijven die op die datum veel minder dieren hadden dan op een ander moment (zoals 2 juli 2015). Die bedrijven hoor je nu.
- Voor een deel is dat terecht: zij hebben regulier meer dieren en net half december wat minder (bijv. door flinke afzet voor de slacht voor kerst)
- Voor een deel is dat geen probleem: die waren aan het krimpen of al leeg. Echter als die ook weer op kunnen vullen tot niveau 2 juli 2015 is dat natuurlijk reuze interessant om melkvee te stallen om onder de regeling uit te komen.
En dat laatste was het juist om begonnen
Stadsboer
@Wiebren bedankt Wiebren, dat maakt de achtergrond meer duidelijk.
Voor mijzelf durf ik te concluderen dat:
Het aantal niet melkleverende bedrijven met 0 GVE op 2 juli 2015 en nu wel GVE heeft zeer beperkt is (anders was hiervoor wel een reductieregeling ingesteld)
De latente ruimte op niet melkleverende bedrijven blijkbaar zeer groot is, anders had deze groep wel mogen aanvullen tot het niveau van 2 juli 2015.
jozo
@Stadsboer Dus grof gezegd kun je stellen dat de latente ruimte van niet groeiers gebruikt word om de groeiers te ontzien in de reductie, een soort van beloning dus voor de groeiers.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @jozo:
word om de groeiers te ontzien

Dat is nu juist de bedoeling van alle voorgestelde regelingen sinds 2 juli 2015. LTO heeft goed voor z'n doelgroep gezorgd.
Coen
@jan is hobbyboer , grootschalig en intensief, die LTO-doelgroep is uitmuntend bediend.
het wordt de komende tijd nog grootschaliger en intensiever, en de politiek laat het allemaal gebeuren 😞
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Coen:
grootschaliger en intensiever
Veel van die bedrijven ("de echte ondernemers") zijn toch reddeloos verloren. Daar helpt de "steun" van de LTO ook niets aan. Waar men nu mee bezig is helpt de héle melkveehouderij naar de bliksem.
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Waar men nu mee bezig is helpt de héle melkveehouderij naar de bliksem

Jij snapt het, een aantal anderen snappen het, maar LTO en haar doelgroep gaan nog steeds knoerhard op een blinde muur af, het is echt een een op een kopie van de varkenshouderij.
jozo
@jan is hobbyboer melkveebedrijf.nl/nieuwsartikel/2017/…
Of zouden ze nu dan toch aan hun "kleinere" doelgroep denken.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @jozo:
Of zouden ze nu dan toch aan hun "kleinere" doelgroep denken

Als ik dit zinnetje lees weet je toch alweer genoeg:

Deze situaties zijn en worden door LTO Nederland met het ministerie van Economische Zaken besproken om te kijken of hiervoor oplossingen te vinden zijn

Als je een oplossing wilt vinden is die er natuurlijk binnen 10 minuten, maak ergens een peildatum in de zomer (2 juli?), er zijn weinig mensen die wel koeien hebben in de zomer en niet in de winter. Ze willen helemaal geen oplossing, dat is nl. nadelig voor hun doelgroep, dit is nu typisch de LTO tactiek, gewoon tijdrekken en interessant doen. En ik moet ze mijn complimenten geven, ze hebben het op deze manier prima geregeld voor hun doelgroep.
Harry K
@Wiebren Je schreef elders dat als deze ministeriële regeling voldoende blijkt te werken, deze dan niet gewoon na 2017 verlengt kan worden met evt. verhandelbare GVE-rechten.
Je argument was dat het opleggen van een geldsom wetmatig heel wat anders is dan het instellen van productierechten. Die grens is echter niet zo abstract dan je beschouwd, maar ik had het in deze niet over het opleggen van productierechten, maar van boetevrije GVE-rechten. Welke wet zou dat dan volgens jou tegenhouden?
Janst
@Wiebren Waar is in de Staatcourant te lezen dat wanneer je de 2 of meer dieren die je hebt aangevoerd na 15 december nu weer afvoert, buiten de regeling valt?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Stadsboer:
ik snap het geloof ik nog niet helemaal

Je legt het anders behoorlijk goed uit. De bonus/malus gaat inderdaad alleen op voor melkveebedrijven.
+3
Grietje62
Quote Reactie van @Wiebren:
Wat wil je ook als er continu ontduikers, aanvechters en andere goochemerds klaarstaan om alles tot de grond toe af te fikken.

@Wiebren Nu sla je toch wel door.Je reageert niet zoals het hoort, je wordt tenslotte door ons betaald!! Het is allemaal al moeilijk genoeg, voor diegene die buitenproportioneel schade lijden. Neem alleen al de regel voor jongvee opfokkers, dat ben ik niet, dus preek niet voor eigen parochie. Je krijgt toch tranen in je ogen, als je ziet dat als je op 15 dec. 2016 geen vee had, je het hele jaar 2017 niets mag. Nog niet gesproken over de andere bedrijven die in moeilijkheden komen. Goed weekend en neem aan dat je iets netter over gedrag van boeren schrijft in het vervolg. Ik verlaag me niet naar dat niveau, maar zou ook nog wel iets kunnen schrijven over LTO/NZO/RFC enz. Straks komt er nog een boeren oorlog.
+2
Wiebren
@Grietje62 dat is wel het beste argument in deze discussie, ik wordt tenslotte door ons betaald. Als er iets is wat ik de afgelopen 3 jaar niet meer zoveel zie is het ons wel. Uitblinkers in een ander de schuld geven zijn we geworden
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Uitblinkers in een ander de schuld geven zijn we geworden

Waren we dat niet gewoon al, maar komt het nu nadrukkelijker naar voren, omdat de belangen zo groot zijn.
+1
Grietje62
@Wiebren Dat zeg jij. Misschien is het meer uitblinkers in het niet luisteren naar ons. Zolang ik lid ben blijft het Ons. Wens je goed weekend, hier schijnt nog de zon, ik ga daar maar van genieten.
+4
martein-vd-veen
@Grietje62 helemaal met jou eens maar dit is precies waar lto voor staat. Heel erg blij dat ik geen lid meer ben want word gewoon misselijk van die antwoorden. En dat alleen voor de derogatie. Waar ik zelf ook gebruik van maak. Maar om zoveel boeren het leven kapot te maken zeg ik laat de derogatie maar vallen.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Grietje62:
Nu sla je toch wel door.

Da's nix nieuws, sinds 2 juli 2015 doet Wieberen soms wat wonderlijke uitspraken.
+4
robbies
Quote Reactie van @Wiebren:
De uitvoeringsdetails zijn niet allemaal even prettig, dat weet ik ook.Wat wil je ook als er continu ontduikers, aanvechters en andere goochemerds klaarstaan om alles tot de grond toe af te fikken. Het leger aan mensen dat weet te vertellen hoe het niet moet is groot zat intussen.

Dit is geen faire omschrijving van mensen die zich proberen staande te houden in het hele fosfaatgeweld. Het bevestigt dat jullie eigenlijk niet weten hoe het probleem anders op te lossen, dus iedereen moet maar meedoen op jullie compleet willekeurige manier van selecteren en verder zijn bek houden. Want wij zijn LTO en wij zijn de sector.

Maar in het kader van constructief samenwerken; de regeling is gepubliceerd dus we weten waar we aan toe zijn. Er worden vakkundig 160.000 koeien de nek omgedraaid, vleesveehouders en jongveeopfokkers benadeeld en varkenshouders verplicht om te investeren in rechten, alleen om derogatie te behouden. Dan is de vervolgvraag; met welke insteek vertrekt de Stas naar de volgende derogatieonderhandelingen? Krijgen we een volwaardige derogatie zoals hij nu is, aangevuld met 250 kg N op zandgronden? Of krijgen we over 12 maanden de boodschap dat het leger van ontduikers, aanvechters en ander goochemerds het maar moet zien te redden met 200 kg N, omdat er "nu eenmaal niet meer inzat" en "dat de uitvoeringsdetails niet prettig zijn."
+1
pieta
@robbies Dat ben ik niet met je eens. Kijk die jongveeopfokkers die geen vee mogen houden of veel te weinig tov 2 juli 2015 daar had iets voor geregeld moeten zijn. Voor degenen die nog snel wat vee overgeboekt hebben naar een nieuw nummer en dat nummer krijgt een nieuwe referentie(15-12-2016) daar heb ik geen goed woord voor over. Daar hadden ze moeten regelen peildatum 15-12-2016 en met een half jaar op 2 juli 2015 evt -/- 4% afh van grondgebondenheid.
robbies
@pieta Dat was toch al afgedekt. Iedereen die niet aan kan tonen dat het vee na 1 oktober geslacht, doodgegaan is of geëxporteerd, krijgt toch volgens het sectorplan 33% aan jongvee toegewezen? Wat had het dan voor zin om je jongvee op een ander nummer te zetten? Ik ben een slaper, dat geef ik toe
+3
Wiebren
@robbies kijk, we kunnen discussiëren tot we een ons wegen maar dat helpt helemaal niks. De tijd dat er een gezamenlijke oplossing kon komen is in dit dossier al heel lang gepasseerd.
Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.
Dan kun je hier doen alsof ik de bedenker ben van alle kwaad en het ook maar moet verdedigen, daar pas ik voor.
De fosfaatrechten en deze regeling(en) staan op officieel papier, het gaat nu in uitvoering.
Ik hoop vooral dat we elkaar voor de nieuwe onderhandelingen 2018-2021 niet opnieuw van alles wijsmaken
demelkboer
@Wiebren In scharen of uit scharen. Ik wil vraag weten of ik mij n jongvee op het ubn van mijn opfokker mag reduceren om zelf een aantal koeien meer te melken. Gezamelijk gaan we minder gve houden. Hij tvo 15 dec Ik ten opzichte van 2juli.
Wiebren
@demelkboer in/uitscharen is vooral in het weideseizoen toch? Als ze op 2 juli 15 waren uitgeschaard kun je in overleg met de inschaarder een aantal rechten laten terugboeken.
Twentsch Land
@Wiebren een aantal, is dat 1 op 1 ?
Wiebren
@Twentsch Land uitgedrukt in gve's en uiteraard kun je geen dieren terughalen qua aantal die je nooit uitgeschaard had.
Nick83
@Wiebren "kun je in overleg met de inschaarder een aantal rechten laten terugboeken."

ja en waarom zou die dat doen? Je mag ze kopen, voor 5000, dat is wat die dan zegt ...
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Nick83:
ja en waarom zou die dat doen?

Om dit jaar vee in te kunnen scharen bij de opfokker. Over de fosfaatrechten kun je dan volgend jaar wel weer bakkeleien.
jongveehouder
@Wiebren maar ook al heb je als opfokker dus gve's over ten opzichte van 2-7 dan moet je je alsnog aan 16 december houden?
+3
robbies
@Wiebren Als we gaan discussiëren totdat we allebei ons wegen, dan win ik.

Ik ben overigens de laatste die jou hier persoonlijk aanspreekt en je vraagt te verdedigen. In andere topics heb ik de manier waarop je hier op het Prikkebord profileert zelfs meerdere malen geroemd. Heeft me zelfs nog een keer 30 plusjes opgeleverd.

Maar de manier waarop je hier het plan loopt te verdedigen komt inmiddels gefrustreerd over. Tussen de regels door lees ik dat we het maar moeten begrijpen en dat alle maatregelen heus wel in ons voordeel zijn. Een soort communisme; stel geen vragen, wij weten wel wat goed voor jullie is.

Maar in je frustratie verlies je wel de nuance. Elke vorm van kritiek of opmerkingen wordt uitgelegd als het werk van goochemerds, ontduikers en aanvechters. In een ander topic neem je @jg de maat die in het hele bos van maatregelen niet precies meer weet wat de waarheid is. De leden van LTO hebben ineens een klant-houding, we zijn uitblinkers geworden in een ander de schuld geven. Maar in de tussentijd leg je een door NZO/LTO geïnitieerd én opgesteld plan wel uit als zijnde een beslissing van EZ, terwijl elke prikker weet dat de ministeriële regeling alleen is toegepast om het plan überhaupt te laten voldoen aan de Brusselse borgingseisen

Mijn vervolgvraag is volgens mij een hele legitieme. De verregaande maatregelen die we opgelegd krijgen, moeten derogatie behouden voor 2017. Als het zoveel weerstand oproept onder de melkveehouders moet je ervoor zorgen dat er wat in het vooruitzicht gesteld wordt. Dus ik herhaal hem; met welke onderhandelingspunten wil LTO dat de Stas naar Brussel vertrekt? een sterk uitgeklede derogatie zal helemaal de pleuris doen uitbreken hier.
+1
jg
@robbies Ben benieuwd !
+4
Wiebren
@robbies gefrustreerd is een groot woord, ik ben wel een beetje klaar met de oeverloze herhaling van dezelfde opmerkingen. Al hoe legitiem het thuis aan de keukentafel ook voelt, er is weinig oor voor andere opvattingen.
En daar direct achteraan dat LTO en NZO moedwillig al die boeren slachtoffer maakt van regels die zo oneerlijk zijn. En degene die je naar de mond praat is vervolgens de held. Prachtig. Daarom stel ik het maar eens wat scherper dan je van me gewend bent. Naar @jg was ik scherp omdat hij telkens ruis zit te plaatsen terwijl hij beter weet. Heeft vast een reden, ik heb er geen begrip voor want het is overduidelijk ook effectbejag.

De realiteit is al jaren een heel andere. Wij zijn niet in de positie om eisen te stellen. We hebben een derogatie gekregen onder een aantal voorwaarden. We overtreden de belangrijkste, het fosfaatplafond. Er zijn maar een paar mensen in ons land die exact weten hoe de Europese Commissie daar over denkt en wat de eisen zijn. De meesten daarvan werken bij EZ.
De ruimte voor eigen interpretatie is minimaal.
Dan blijven er een paar mensen uit de sector over die weten wat deze realiteit betekent voor melkveehoudend Nederland (plus een enkeling bij EZ). Voor deze mensen is er de confrontatie met alle wensen, ideëen en frustraties vanuit de sector. Met de gekozen vertegenwoordigers probeer je zo goed en zo kwaad als het gaat een antwoord aan Brussel te leveren wat 1) juridisch houdbaar is 2) uitvoerbaar is en 3) hopelijk tegemoetkomt aan de doorsnee van de sector. Van dat laatste stuk (laveren door de sectorbelangen) ben ik niet vrolijk geworden de afgelopen jaren. We kunnen zelf als sector zulke keuzes niet aan. Niet als het op ons afkomt maar nog niet urgent is, niet als het overduidelijk is en niet als het bijna te laat is. Dat heb ik ervaren binnen LTO regionaal, in de landelijke vakgroepen (meerdere), in het hoofdbestuur, bij de zuivel en bij andere belangenbehartigers. Het betekent dat je dus altijd weer door anderen gedwongen wordt via de machtsmiddelen van regelgeving of marktwerking. En dat is dan weer oneerlijk voor het individu. Het vertrouwen in overheid en instituten krijgt weer een knauw. Vergeten wordt dat ieder zelf ook onmachtig is

De herhaalde vraag: Als we dit jaar leveren dan kan er normaal gesproken worden over een nieuw actieprogramma en een nieuwe derogatie. Het is niet op voorhand te zeggen wat daar uitkomt. Want uit eigen beweging gaat de vooruitgang te langzaam, wint economisch gewin het te vaak van ecologie. Dus komen er aanscherpingen, bemoeienis met bedrijfsvoering, voorschriften die slecht bevallen. En ik geloof er niks van dat het hek weer opengelaten wordt.
+2
JanCees
Quote Reactie van @Wiebren:
Van dat laatste stuk (laveren door de sectorbelangen) ben ik niet vrolijk geworden de afgelopen jaren. We kunnen zelf als sector zulke keuzes niet aan. Niet als het op ons afkomt maar nog niet urgent is, niet als het overduidelijk is en niet als het bijna te laat is. Dat heb ik ervaren binnen LTO regionaal, in de landelijke vakgroepen (meerdere), in het hoofdbestuur, bij de zuivel en bij andere belangenbehartigers. Het betekent dat je dus altijd weer door anderen gedwongen wordt via de machtsmiddelen van regelgeving of marktwerking.

Dat is een hele waardevolle wetenschap die je er in ieder geval aan over hebt gehouden.
En erg te waarderen dat je daar zo open en straight over bent maar je zet LTO en NZO daarmee meteen op de plek van bijstuurders in de marge en de grote bewegingen in visie en richting geven van een sector worden daarmee meer het speelveld van politiek en maatschappij dan voorheen.

De NZO is harder dan gedacht tegen de grenzen van haar mogelijkheden en meerwaarde voor een aantal spelers aangelopen.
Binnen LTO is men al een aantal jaren aan het zoeken en ook wel vinden van nieuwe invulling van positie en rol van de belangenbehartiging. Voor NZO zal dat nu gaan beginnen en mogelijk met meer piepen en kraken gaan dan het binnen LTO ging.
George
Quote Reactie van @Wiebren:
ik ben wel een beetje klaar met

Jaja Wiebren bijna tijd om mijn advies te volgen. 😄
jg
@Wiebren Dat je scherp reageert maakt me niet uit. Is zelfs te snappen. Effectbejag snap ik niet. De afgelopen 4 jaar heb ik het fosfaatplafond benoemd ,inclusief consequenties . Welk effectbejag zou ik na streven?
+1
robbies
Quote Reactie van @Wiebren:
Van dat laatste stuk (laveren door de sectorbelangen) ben ik niet vrolijk geworden de afgelopen jaren. We kunnen zelf als sector zulke keuzes niet aan. Niet als het op ons afkomt maar nog niet urgent is, niet als het overduidelijk is en niet als het bijna te laat is. Dat heb ik ervaren binnen LTO regionaal, in de landelijke vakgroepen (meerdere), in het hoofdbestuur, bij de zuivel en bij andere belangenbehartigers. Het betekent dat je dus altijd weer door anderen gedwongen wordt via de machtsmiddelen van regelgeving of marktwerking. En dat is dan weer oneerlijk voor het individu. Het vertrouwen in overheid en instituten krijgt weer een knauw. Vergeten wordt dat ieder zelf ook onmachtig is

Zijn we het in ieder geval eens dat de sectorvertegenwoordiging niet capabel is om deze dossiers te dragen. Het gevolg is dat de emotie het overneemt van de ratio, met Hans Huijbers al grootste voorbeeld van een emotionele bestuurder. Een boer zonder overall is nog geen bestuurder, ook al stuur je ze twee jaar naar Nijenrode voor een cursus.

Aangezien de overheid de economische schade van derogatieverlies ook echt wel in beeld heeft, zouden we derogatie absoluut niet verloren hebben. Er was van overheidswege echt wel een beperking gekomen zoals vele malen eerder aangekondigd. De accenten zouden echter anders geplaatst worden, waarbij de maatschappelijk gewenste bedrijfsvoeringen (grondgebonden, bio, weidegang) opmerkelijk beter uit de bus gekomen zouden zijn. Ook dat zou een gigantische schadepost opleveren, maar weggelegd worden bij een heel klein gedeelte van de bedrijven. Die schuld kwam ook terecht bij haar financier, die nu aan tafel zit om dit plan te financieren . Ook zou de invloed van LTO tanen omdat de kleine bedrijven zich al langer door LTO in het pak genaaid voelen. Tot slot wil RFC ook liever enkele grote laadplekken dan meerdere kleintjes. Die onmacht die je noemt zit juist nu bij de grondgebonden bedrijven, maar was bij elk ander scenario minder aanwezig geweest

Ik geef het toe; ik ben een complotdenker. Maar het is onmiskenbaar dat de volledige schade nu getracht is bij de volledige sector weg te leggen. Met allerlei drogredenen ter legitimatie van de collateral damage
familie pelle
@robbies
Een zeer terechte opmerking, alleen denk ik niet dat zonder derogatie we hier wel als gekken mogen uitbreiden....
Wiebren
@robbies nb: de inzet van LTO mbt wat de stass mee moet nemen naar Brussel staat nog niet vast
+1
Grietje62
@Wiebren Kunnen ze daarover eerst even met de leden van LTO over overleggen. En de NMV en Grondig en wie hebben we nog meer...... Democratie heet zoiets. Ik ben de topic begonnen t.a.v. de jongvee opfokkers en weiders, die als het slecht uitpakt straks 100% in moeten leveren voor de Derogatie. Had eerst de derogatie boeren eens 3 % gekort en dan eens met het sectorplan beginnen, dan was de grootste pijn neergelegd bij diegene die er belang bij heeft. Ik had je al goed weekend gewenst, ging toch nog even lezen en wordt wederom weer niet blij......ik stop ermee!! We worden het niet eens denk ik.
+1
Wiebren
@Grietje62 Jij ook een goed weekend, ik begin er nu aan.
Wat je voorstelt klinkt misschien wel zo eerlijk. Kan ook best een eind meegaan.
Eerlijk komt amper voor in het wetboek, de meeste wetten en regels worden namelijk gemaakt als het misgegaan is
+2
buorman
@Wiebren
Rechten van de mens gelden niet voor mensen die alleen zomers koeien houden?
weurding
Quote Reactie van @Wiebren:
Wat wil je ook als er continu ontduikers, aanvechters en andere goochemerds klaarstaan om alles tot de grond toe af te fikken.

vind je dat we daar ook de bedenkers van fosfaatmaatschappen etc onder kunnen scharen? bedoel maar, zijn ook allerlei inventieve constructie's om maar niet in gve 's te hoeven minderen en het doel eigenlijk niet gehaald wordt
Noorderling
@weurding
Netto over beide maten veranderd er toch niks? De een houdt een paar dieren meer en de ander een paar minder.
weurding
@Noorderling als het echt om een paar ging zou ik die poespas helemaal niet willen 😉
+1
Coen
@weurding , die fosfaatmaatschappen ondermijnen de derogatie 😞
tijd voor eigen plan-B 😄
George
Quote Reactie van @Coen:
tijd voor eigen plan-B

Telkens heb je het over plan-B
Wat is je plan B ?
+1
weideboer
@George staatsgreep?🐴
+1
weurding
@George beeindiging 😉
Coen
@George , je kent onze instelling: nooit afhankelijk worden, dus vroegtijdig voorbereiden op post-derogatie tijdperk 😄
+1
George
Quote Reactie van @Coen:
kent onze instelling: nooit afhankelijk worden, dus vroegtijdig voorbereiden op post-derogatie tijdperk

Tja en hoe doe je dat? Grond van andere proberen aan te werven voor mestplaatsing? Zodat je dan alsnog toch een beetje afhankelijk wordt.
Coen
@George , wij gaan altijd voor onafhankelijkheid, losse afspraken over mestplaatsing is niet aan ons besteed dus duurzame uitbreiding met (een ruim areaal) goede akkerbouwgrond.
de hoef
Quote Reactie van @Coen:
goede akkerbouwgrond.

deal mee sjors gedaan 36 ha gekocht
weurding
@de hoef goeiekoop?
George
Quote Reactie van @de hoef:
deal mee sjors gedaan 36 ha gekocht

Met grond valt er niet makkelijk met Sjors te dealen. Blijf ik toch liefst zelf de baas over.
+2
janv
Quote Reactie van @Coen:
wij gaan altijd voor onafhankelijkheid, losse afspraken over mestplaatsing is niet aan ons besteed dus duurzame uitbreiding met (een ruim areaal) goede akkerbouwgrond.

Wat versta je onder ,,duurzame,,
+2
Frans1
Quote Reactie van @janv:
Wat versta je onder ,,duurzame,,

Dat is een goeie,onze Coen hanteert nogal eens zijn eigen interpretatie als het op grondgebondenheid aankomt,dus dat zal met deze term wel niet anders zijn 😄
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Coen:
wij gaan altijd voor onafhankelijkheid

Dat blijft altijd het streven van die Friezen, maar ondertussen zijn ze maar wat blij met Nederland.
George
Quote Reactie van @Coen:
besteed dus duurzame uitbreiding met (een ruim areaal) goede akkerbouwgrond

Dan heb je hem dus gekocht? Tja dat is vooral duur (zaam).
jozo
@Wiebren Waarom wordt bij een melkleverend bedrijf wel uitgegaan van referentie 2-7-2015 en bij een niet melkleverend bedrijf dat ook een referentie aantal had op 2015 van een andere datum, zodat speculatie door deze bedrijven "beloond" word? ( in mijn geval juist afgestraft )
de hoef
@jozo hier ook op 2-7-15 zitten de pinken in amsterdam [uitgeschaard],en als ze in amsterdam tellen zitten ze hier op stal
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @de hoef:
ier ook op 2-7-15 zitten de pinken in amsterdam [uitgeschaard],en als ze in amsterdam tellen zitten ze hier op stal

Je hebt geluk hoef, je hoort er helemaal bij, je bent een van de 15.000+ knelgevallen. Morgen autobanden in de fik steken, actie !!!!!
de hoef
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
n, actie !!!!!

kom jij ook
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @de hoef:
kom jij ook

Ik ben geen knelgeval, vind het inmiddels allemaal wel best deze kansloze toestand. Ik heb inmiddels weer jaartje bijgetekend voor nieuw software projectje, en zien wel weer hoe de wereld er begin 2018 voorstaat (waarschijnlijk net zo'n bende als nu). Kijken wel hoe lang we het hobbelen achter die koeien aan nog leuk vinden.

Maar beetje stoken mag ik graag doen, dus ik kom zeker even langs.
+1
de hoef
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
zeker even langs.

vandaag is je maat geweest hier
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @de hoef:
vandaag is je maat geweest hier

gezellig, @arie.j ?
+2
de hoef
@jan is hobbyboer gehoerzak uit buul
groeier
@rniehof
Is toch een grote schande, eerst 2 Juli 2015 staat vast, even later Oktober 2016, en de melkveehouders die zich netjes aan 02-07-2015 gehouden hebben zijn zwaar de klos, dit is echt niet meer te geloven....
Wiebren
@groeier melkveehouders die zich netjes aan 2 juli 2015 hebben gehouden (grondgebonden, of -4% niet grondgebonden) hebben niks te maken met deze regeling
+6
AJ oet Twente
@Wiebren Maar mensen met enkele hectares grasland ,die in mei 20 pinken kopen en deze in het najaar , al naar gelang grasaanbod , weer verkopen .100 % grondgebonden .
Ze hebben na 1 -11 en dus op 15-12-2016 geen vee .
Hoeveel vee mogen deze mensen nog houden ?
Of is de redenering ze zijn toch geen lid van LTO , pech gehad .
+2
Wiebren
@AJ oet Twente het is een regeling van EZ, die kijkt niet naar LTO-lidmaatschap of niet
+4
Grietje62
@Wiebren Het is een sector plan die nu overgegaan is naar een ministeriële regeling. Nu niet aankomen met allerlei excuses dat het het een regeling is van EZ.
+1
rniehof
En waarom opfokkers dan wel schande?@Wiebren
+1
Frans1
@rniehof Inderdaad, ongekend dit. En waar zijn nu de rechten van de mens?
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Frans1:
ongekend dit

Ach, wat is nog ongekend, het LTO plan van zomer 2015 was ook ongekend, en alle onzin die daarna bedacht ik kon je met goed fatsoen ook niet verdedigen. Het is gewoon een bende, en in grote paniek is er nu een streep getrokken en vallen er willekeurige slachtoffers. Knap lullig als je daarbij hoort. De rechtbank is denk ik de laatste redmiddel.
Todi
Bij de melk gevende staat 1 oktober. Bij de niet melkende is het 15 december .
+2
robotboertje
@Todi met als 'enige' nuance dat bij melkvee 1 oktober geldt als datum voor behoud van groei tov 2-7-2015; bij niet-melkleverende bedrijven doet 2-7-2015 in deze regeling totaal niet ter zake....die kunnen dus theoretisch ook 200 stuks jongvee meer hebben dan op 2-7-2015... zonder daar wat aan te hoeven doen?
Todi
@robotboertje Die konden... Dat is per 15 december niet meer mogelijk.
+1
sil
Mij past het toevallig wel heel goed............. maar moet wel eerlijk zijn, vind het ook een beetje vaag, dan geef de mogelijkheid dat deze groep bedrijven kan kiezen uit twee data. Je zal maar net voor 15 dec een groep hebben weggedaan, en begin januari nieuwe hebben ingezet. Dan kun je nu niks meer om het voor 1 mrt geregeld te krijgen. Hier zal dus een oplossing voor moeten komen.
Todi
@sil Geen probleem als je maar onder 2 7 2015 blijft.
Groen1
Leuker kunnen ze het niet maken, wel moeilijker 😞
voortman
Er zijn bedrijven die 's zomers meer dan 100 dieren (jongvee of vetweiders) weiden. Deze hebben nu allemaal een quotum van 0!!! De veehouders waar het vee wél stond op de peildatum gaan dit natuurlijk nooit weggeven, willen hooguit de grond overnemen middels een GGV. Dit wil de grondeigenaar weer niet. Ergo mais verbouwen? Wie heeft dit bedacht? "De sector" zeker niet.....
+2
robbies
@voortman dezel maatregelen zijn genomen om ontsnappingsroutes te blokkeren. Op 15 december staat er duidelijk minder vee op weidebedrijven geregistreerd dan ''s zomers, terwijl de reductie juist komende zomer gerealiseerd moet worden. Door de weidebedrijven een referentie van 0 te geven wordt voorkomen dat er vee tijdelijk bij weidebedrijven gestald wordt
+3
buorman
@robbies

Door de weiders hun ref op 0 te zetten, word hun al jaren bestaande bedrijfsvoering volledig geblokkeerd/ontnomen.
En jij wilt dat ook nog recht l.llen?
Deze mensen hadden op 2/7/15 mss/wss ook wel een x aantal dieren, maar in 2017 mogen ze max 2 of 5 aanvoeren?
Hier word ten gunste van de mv houders gesneden bij de niet mv houders
robbies
@buorman lul ik iets recht? Ik constateer alleen iets
+1
buorman
@robbies
Zo lees ik het wel
Dat er iets moet gebeuren; oke
Maar waarom dat dan halen bij diegenen die niet mogen meedoen in de malusregeling?
Waarom zouden deze mensen niet vrijgesteld kunnen worden voor het aantal vee wat zij op 2/7/15 hadden [evt min 4 %]?
Maar mss heb ik het niet goed gelezen?
robbies
@buorman @voortman stelt een vraag wie dat bedacht heeft. Dat weet ik niet. Ik weet wel waarom. En dat licht ik toe. That's it
+1
voortman
@robbies onzin, er konden er al niet meer naar toe dan het aantal op 2-7-2015.
Er is gewoon een grote groep (die toevallig geen melk levert) genaaid. Ik ga maiszaad kopen....goed voor het landschap/imago......
+1
robbies
@voortman je hebt volkomen gelijk. Ik zeg ook niet dat ik deze maatregel begrijp. Ik stel alleen de beweegreden vast
pieta
Quote Reactie van @voortman:
onzin, er konden er al niet meer naar toe dan het aantal op 2-7-2015.Er is gewoon een grote groep (die toevallig geen melk levert) genaaid.

En die grote groep die alleen in de zomer vee heeft (en dus maar de helft van de fosfaatrechten nodig heeft) heeft al actie ondernomen richting beleidsbepalers dat ze slechts de helft van de fosfaatrechten willen?
+1
robbies
@pieta voor code 120 zijn geen P-rechten nodig Pieta
buorman
@robbies
Maar daar heb je in 2017 niks aan he
Want in tegenstelling van wat grietje in de openingspost schreef, gaat het in dezen niet alleen over dieren die bestemd zijn voor de melkveehouderij.
Deze 2017 regeling gaat over alle runderen met uitzondering van bizons en waterbuffels.
robbies
@buorman ik corrigeerde @pieta die dacht dat weidemesters ook P-rechten moeten hebben en weer een gaatje zag om nog wat extra rechten naar de melkveehouderij te krijgen.
pieta
@robbies Teneerste ben ik niet op zoek naar dat soort gaatjes. Ten tweede doe ik netjes aan GVE-reductie op mijn bedrijf. Ten derde ben ik zeker geen grote groeier geweest. Ten vierde zetten wij al vele jaren wat mest af. Ten vijfde zijn wij fors geëxtensiveerd de laatste 10 jaar. Maar dat terzijde.
Ik doelde op boeren die vee in de wei hadden in de zomer die voor een gehele jaarproductie daarvan fosfaatrechten krijgen. En ik snap wel dat er op bepaalde plaatsen nu een probleem is. En ik snap niet dat de regeling op deze manier in elkaar moet zitten. Maar dat heb ik al eerder aangegeven.
+3
Twentsch Land
@pieta

Wel is genoemd dat in en uitschaarder 1 malig zonder afroming een bemiddeling kunnen maken, ook terecht omdat het dier bij in en uitschaarder ieder een half jaar blijft.

Maar dat inschaarder zo als het nu lijkt in 2017 helemaal geen runderen kan inschaaren is echt van de zotte ( tenzij de inschaarder 15 dec 2016 vee op naam had ) ik ken een inschaarder die al wel zeker 30 jaar inschaard en het dus in 2017 waarschijnlijk niet mag.....geloof ook niet dat dit juridisch kan, inschaarders hadden gewoon de gve moeten hebben die ze op 2-7-15 hadden.
Frans1
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Wel is genoemd dat in en uitschaarder 1 malig zonder afroming een bemiddeling kunnen maken

Zal mij benieuwen of dat gaat gebeuren
buorman
@Frans1
Het is begrijpelijk, maar zo langzamerhand gaan fosfaatrechten [evt na 1/1/18] en fosfaatreferentie voor 2017 door elkaar lopen.
In de fosfaatrechtendiscussie speelt het probleem van de op 2/7/15 uitgeschaarde/ingeschaarde dieren, waardoor de inschaarder recht heeft op de rechten, terwijl de uitschaarder van mening is dat het zijn dieren waren.
In 2017 speelt het probleem dat een inschaarder op zijn peildatum [15/12/16] vaak geen of weinig dieren had.
Frans1
Quote Reactie van @buorman:
het probleem

Dat zomaar uit het niets gecreerd wordt door zomaar weer een nieuwe referentie uit de hoge hoed te toveren 👎
Nick83
Quote Reactie van @buorman:
alle runderen

Ook de kalverhouderij?
buorman
@Nick83

f. vleeskalverhouder:
houder die uitsluitend mannelijke en vrouwelijke runderen jonger dan een jaar houdt en welke uitsluitend door de houder worden afgevoerd voor de slacht;

Artikel 13

In dit artikel is bepaald dat deze regeling niet van toepassing is op vleeskalverhouders. Vleeskalverhouders worden op grond van deze regeling gedefinieerd als houders die runderen jonger dan een jaar houden en deze runderen uitsluitend afvoeren voor de slacht. Het is noodzakelijk om te bepalen dat deze categorie houders niet onder de regeling valt, omdat zij runderen houden (van jonger dan een jaar) die ook worden gehouden op melk-producerende bedrijven en niet-melkproducerende bedrijven (de jongvee-opfok bedrijven). Het doel van de vleeskalverbedrijven is echter dat de dieren uitsluitend voor de vleesproductie worden gehouden en niet als jongvee voor melk-producerende bedrijven. Het is dus mogelijk voor houders die wél onder de regeling vallen om reductie te bereiken door afvoer van runderen jonger dan één jaar naar vleeskalverhouders die vanuit dat bedrijf naar de slacht moeten worden afgevoerd.

Echter om niet onder de regeling te blijven vallen, zal een vleeskalverhouder geen andere categorieën runderen (vrouwelijke runderen van 1 jaar of ouder die niet hebben gekalfd of vrouwelijke runderen die ten minste eenmaal hebben gekalfd) in zijn bedrijf kunnen opnemen. In dat geval zou er namelijk geen sprake meer zijn van een kalverhouder als gedefinieerd in deze regeling en daarmee zou de betreffende vleeskalverhouder onder de regeling vallen.
opfokker
Hallo allen,
Als je het artikel leest uit een eerder gegeven link in deze topic.... ga je met deze regeling nooit onder het referentieaantal. De boeren die op 15december 2016 meer vee hebben dan het referentieaantal moeten terug naar het doelstellingsaantal. En dat is de nieuwe regeling die ze nu hebben bedacht.

Artikel 1.e. doelstellingsaantal:
aantal runderen dat overeenkomt met het aantal runderen van de houder dat op 1 oktober 2016 in het I&R-systeem is geregistreerd verminderd met het krachtens artikel 3 toe te passen verminderingspercentage, met dien verstande dat het doelstellingsaantal nooit lager is dan het referentieaantal;
Jack Rijlaarsdam
@opfokker Zou logisch zijn, maar kan ik hiermee niet rijmen:

Quote:
Artikel 5 (geldsom houders runderen overig)

1. De minister legt de houder die geen producent is van koemelk bestemd voor consumptie of verwerking over elk van de in artikel 1, tweede lid, genoemde perioden een verplichting tot betaling van een geldsom in euro’s op.
2. De hoogte van de geldsom komt overeen met de uitkomst van de volgende vermenigvuldiging:
(het gemiddeld aantal runderen in de tweede maand van desbetreffende periode verminderd met het aantal runderen dat op 15 december 2016 werd gehouden) vermenigvuldigd met 480.
3. De geldsom is niet verschuldigd indien er na 15 december 2016 op het bedrijf van de houder maximaal twee runderen zijn aangevoerd.
4. Het eerste lid is niet van toepassing indien de houder in de desbetreffende periode op elke dag 5 runderen of minder houdt.

Het feit dat @Wiebren dit verhaal niet ontkracht, zegt mij genoeg. Stront aan de knikker.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Ze hadden er gewoon de datum terug naar 2 juli 2015 - 4% in mee moeten nemen als doel.
Nick83
Er zijn mensen die in de zomer een hele hoop jongvee inscharen en in de winter niks hebben. Hoe gaat dat komend seizoen bij deze mensen? Referentiedatum in december? Betekend dat da deze mensen heel de zomer niks in mogen scharen?
Twentsch Land
@Nick83

Dat is voor mij ook nog steeds de vraag, echter inscharing wordt wel apart benoemd in het plan en inscharing en opfok hebben overeenkomsten maar is niet het zelfde.
arjankok
@Nick83 ja schapen mag wel en vleeskalveren mag je ook weiden , zou mooie innovatie zijn!
+2
Wilbert
Ik zie al weer vele reacties met pijn. Echter, als we het vooraf als sector niet zelf kunnen regelen, gaat het achteraf met de botte bijl. Andere optie is om af te wachten wat de politiek doet, en komen er echt nog veel minder dieren met meer regels.
robbies
@Wilbert jij verbergt je LTO-afkomst ook niet echt
+1
Wilbert
@robbies lekker inhoudelijk...
Ik hoop dat bij een aantal iets leren van dit dossier, helaas genoeg andere pijnpunten in onze sector in de toekomst...
+1
robbies
@Wilbert inhoudelijk wil ik ook best met je discussiëren. Je pleidooi dat we het als sector zelf vooraf moeten regelen is even ergerlijk als naïef. Het wordt nu al door de sector achteraf geregeld, waarbij niet verborgen wordt wie er gespaard moeten worden. Degene die er nu slecht uitkomen hadden bij overheidsingrijpen weleens veel beter uit de bus kunnen komen.
Los daarvan: je praat over een sector alsof het 1 groep is. Als je hier een beetje leest, dan zie je dat het allemaal splinter groeperingen zijn die soms nog niet Verenigd zijn. Dat is de enige reden dat LTO nog enige zeggenschap heeft. Maar zodra er een kleine groep zich laat horen ( Grondig) dan moet LTO meteen aan tafel met hen.
Rondhus
Weten we in 2017 naar wie we kunnen gaan om mest af te zetten
+3
pachtboer
@Wilbert , jammer dat je eigen voormannen het verklooien voor de rest. Alles met voorbedachte rade... LTO gaat nog veel leden verliezen de komende tijd.
buorman
@pachtboer
Echt wel .....
+1
weideboer
@pachtboer draai het eens om, wat als de LTO er NIET had mee bemoeit, had de politiek betere maatregelen bedacht? Tis zo makkelijk om iemand de schuld te geven. Maar nogmaals de sector heeft dit echt over zichzelf afgeroepen. De maatregelen zijn keihard voor de extreme groeiers of diegenen die die plannen hadden. Maar als ik dit (hopelijk) terug koppel naar bedrijven en mijn eigen die "normaal" bezig zijn, zijn deze maatregelen wel te behappen. Tis ook maar tijdelijk, volgend jaar kun je je eigen groei bij elkaar kopen. Kijk verder zou ik zeggen maar stop met dat wijzen naar de LTO of Van Dam, Brussel heeft Nederland maatregelen aangezegd en die moeten wij voor een hogere doel flink voor terug. Zeer jammer voor de evenwichtige groeier die hier niet aan mee gewerkt heeft maar de weg van "samen uit, samen thuis" is een typische Nederlandse manier van werken.
+3
cornelissen
Quote Reactie van @weideboer:
keihard

In ieder geval keihard voor melkveehouders, die de visie van LTO/NZO van eind 2013 voor grondgebonden groei volgden en die in juli 2015 nog volop bezig waren dit te realiseren.
En als o.m. Grondig er niet geweest was,moesten ze ook in 2018 nog inleveren t.o.v. de peildatum.
Wat betreft draaien en liegen kunnen K.Romijn en P.Boer zeker meekomen met politici van dat
kaliber.
weideboer
@cornelissen nogmaals, wat voor regeling had je gekregen als je niet mee mocht denken als standorganisatie. Let wel, als diegene met je in je achterhoofd, er is geen wisselgeld, slikken of stikken vanuit Brussel bekeken
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weideboer:
wat voor regeling had je gekregen als je niet mee mocht denken

Weten doe je dat nooit zeker, maar gezien de politieke besluiteloosheid was er dan helemaal niets van de grond gekomen en zaten we zonder derogatie en uiteindelijk met een (nog latere) referentie waar een generieke korting overheen komt. De botte bijl. Bleker riep al over dierrechten, maar ook toen was de politiek dusdanig verdeeld dat hij die rechten ook niet zomaar ingevoerd had gekregen. Dit plan is het minst slechte, wanneer het ten minste weer een derogatie oplevert. Moet je nagaan hoe beroerd andere plannen zouden zijn.
+13
Noorderling
@Jack Rijlaarsdam
dat ligt er maar net aan wat je uitgangssituatie is. De willekeur in versies van GVE reductie en tig peildata bepalen hoe jouw toekomst er uit ziet. Bij sommigen is dat boeren zonder gedoe om mest, alles op eigen grond of komende jaren op een houtje bijten.

De boeren die de zaakjes voor elkaar hebben worden het hardste gepakt, dat de zelfbenoemde "ondernemers" zich geroepen voelen om hun eigen belangen te verdedigen met de schijn dat dit voor de gehele sector het beste is, met inhoudsloze kreten als "iedereen voelt de pijn" gaan je nekharen recht van overeind staan. Als je met deze personen in discussie gaat, komen er weinig andere woorden uit dan "sectorbelang". Zet daar maar een streep door en vervang het door eigenbelang.

Er zijn voldoende bedrijven die zich wel redden zonder derogatie en zonder mestafvoer, ze mogen de groei in eigen koeien verkopen en stront van een ander aanvoeren. Dan zou ik voor die aan te voeren stront ook een leuke "solidariteits"heffing vragen en anders houden ze het maar lekker zelf.

Er wordt door melkveehouders teveel geleund op andere sectoren. Akkerbouw moet zich maar redden met de stront en "we" gaan de varkenshouders wel even warm saneren en dierrechten afpakken, oja maar ze moeten wel even voor 50cent per kg fosfaat onze mest verwerken met VVO's want stel je voor dat we verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen overschotsmest.

Paar jaar zonder de ontheffing derogatie zou wel gezond zijn, even de melkveesector resetten en met beide beentjes op de grond zetten.
weideboer
@Noorderling dat laatste is even vloeken in de kerk, maar wel goed. We boeren wel maar sommigen zouden eigenlijk een advies moeten hebben van....beter dat je wat anders gaat doen, ligt niet aan jou maar tis wel beter....
Jannus
Quote Reactie van @Noorderling:
Paar jaar zonder de ontheffing derogatie zou wel gezond zijn, even de melkveesector resetten en met beide beentjes op de grond zetten.

Precies
@Noorderling
Quote:
een leuke "solidariteits"heffing vragen en anders houden ze het maar lekker zelf.

Precies, rot op naar je eigen land!
+4
weideboer
@Jack Rijlaarsdam dus alles door elkaar genomen, kun je in die wetenschap dit ook aanvaarden? Ik krijg bij heel veel de indruk (uitzonderingen daar gelaten) dat ze deze maatregelen even flink gebruiken om hun eigen falende bedrijfsvisie te maskeren of dat bepaalde genomen beslissingen gewoon niet goed uitpakken en niet in staat zijn om op korte termijn hun koers hierin aan te passen. Het onderlinge financiële verschil is zo enorm groot onder de melkveehouders dat je eerder kunt afvragen, is dat de kern van alle frustratie die nu geuit wordt. Een groot aantal melkveehouders (klein of groot) heeft geen problemen op dit ogenblik. Ik kijk liever naar hun, hoe hebben ze dat bereikt, wat is hun idee achter alles en hoe kijken ze vooruit. Leuke is, sommigen denken aan massa(omzet) en anderen aan kassa(marge). En de kunst is, wat is voor mijn omstandigheden bruikbaar en welke niet. In mijn ogen de kunst van het ondernemen.

Genoeg persoonlijke (positieve) frustratie geuit. Ik ga om koffie!!!!
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weideboer:
dus alles door elkaar genomen, kun je in die wetenschap dit ook aanvaarden?

Een niet ter zake doende vraag, we hebben toch geen andere keus? We willen door, dus zoeken we de brokken bij elkaar en gaan verder, zoiets.
+1
Jannus
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Dit plan is het minst slechte, wanneer het ten minste weer een derogatie oplevert.

Ik zie het als gewoon pappen en nat houden,gewoon eraf gooien die derogatie want er zijn teveel zachte heelmeesters en de wonden beginnen alsmaar meer te stinken.
buorman
@weideboer
Brussel eist helemaal niet dat je bestaand recht moet afpakken van weiders en varkenshouders om de mv sector te ontzien.
Brussel eist [terecht] dat we ons aan de gemaakte afspraak [nationaal p productie plafond] houden.
Dat daar destijds schotjes per sector zijn aangebracht is een Ned feestje, dat die in 2017 kennelijk van minder belang zijn is op sommige bedrijven een [klei] drama.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @weideboer:
"samen uit, samen thuis
Deze "samen uit, samen thuis" is vergelijkbaar met "de dodenrit" van DRS.P.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @weideboer:
"samen uit, samen thuis
Deze "samen uit, samen thuis" is vergelijkbaar met "de dodenrit" van DRS.P.
jorisdriepinter
Als we de afgelopen 4 jaar een regering zonder vvd of cda hadden gehad was de situatie nu heel anders geweest!
Op de sgp na hadden ze allen een visie dat de veestapel niet mocht groeien.
Of het dan beter was geweest is de vraag, maar anders zeker.
voortman
Ik ken iemand die jongvee van een blijver inschaart. hij heeft nu voor 2017 zijn grond middels GG V aan de eigenaar van de pinken aangeboden om zodoende toch HF-vee te kunnen weiden. reactie van de melker: al gaf je me er 1000 Ha ter begrazing bij, ik heb er niets aan, ik moet GVE inleveren en kan het mij dus niet permitteren om jouw grond er bij te nemen voor begrazing. de weider vraagt nu aan mij hoe het zit met zoogkoeien, of dat wél mag en of ik die voor hem kan zoeken (misschien in Italië).....
+1
buorman
@voortman
Alleen als hij 15/12/16 ook die aantallen had.........
Maar ik heb gehoord dat de weidSTIEREN krap worden........
robbies
@voortman buffels mogen ook
buorman
@robbies
En bizons
JohnDeere6serie
@voortman 5 koeien mag het hele jaar zonder boete. Per niet melk leverend bedrijf. En in maart, mei, juli, september en november mag die er ook zoveel hebben als die wil. De andere maanden wordt het duur.
voortman
@JohnDeere6serie dus 1 mei 25 aanvoeren en 31 mei 25 afvoeren mag zonder consequenties? dan zou je kunnen overwegen om 1 maand (veel) vee te weiden en de volgende maand het gras te laten groeien?
pieta
@voortman Mooi bedacht maar wie houdt ze in geval van jongvee de andere maand?
voortman
@pieta de melkveehouder? bespaart hij toch een mooi % GVE en de weider heeft tenminste (jong)vee in de wei..... kernvraag: wordt er bij de (melk)veehouder gekeken naar het gemiddelde over die 2 maand of naar het aantal op de peildatum?
pieta
@voortman Ik dacht het gemiddelde maar ik heb me er niet echt in verdiept.
+1
zwier
@voortman Volgens mij gewoon het gemiddelde van elke periode van 2 maand, met uitzondering van de maand maart, die telt niet mee bij de berekening voor het gemiddelde van die periode maar wel voor het betalen van de boete . De boete betaal je wel over maart en april
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @voortman:
kernvraag: wordt er bij de (melk)veehouder gekeken naar het gemiddelde over die 2 maand of naar het aantal op de peildatum?

Geen van beiden. Er wordt gekeken naar het gemiddelde van de tweede maand van elke periode. Artikel 5: zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2017-9915.ht…
zwier
@Jack Rijlaarsdam Ik had het anders begrepen maar inderdaad als je het zo invult in het rekenmodel krijg je de boete van de eerste maand telkens terug
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @zwier:
als je het zo invult in het rekenmodel krijg je de boete van de eerste maand telkens terug

En nu maar hopen dat er geen bug in het rekenmodel zit. Is ook allemaal maar snel-snel-snel in elkaar gedraaid. De mensen die maar gedeelte van het jaar pinken hebben ('s zomers) hebben ze ook helemaal over het hoofd gezien met hun peildatum van ergens in december. Nooit toegeven natuurlijk 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
nu maar hopen dat er geen bug in het rekenmodel zit

Wat zou dat. De regeling in de Staatscourant is leidend en die is hierover duidelijk genoeg.
PIONIER
@voortman zoogkoeien mogen wel. Die vallen er buiten. Moeten ze wel 1x gekalfd hebben anders vallen ze onder jongvee
+1
buorman
@PIONIER
ik zou eerst nog eens kijken wat een rund is in deze regeling;

c. rund:
vrouwelijk rund van 0 tot 1 jaar, vrouwelijk rund van 1 jaar of ouder dat niet heeft gekalfd of rund dat ten minste eenmaal heeft gekalfd, waarbij onder rund wordt verstaan een dier als bedoeld in artikel 1, onderdeel n, van de Regeling identificatie en registratie van dieren, met uitzondering van runderen die behoren tot de soorten Bison bison en Bubalus bubalus, en dat is geregistreerd in het I&R-systeem;

Regeling identificatie en registratie van dieren art 1 onderdeel N;

rund: dier dat behoort tot de familie der Bovidae en het geslacht Bos, met inbegrip van de soorten Bison bison en Bubalus bubalus;
Janst
@PIONIER zoogkoeien vallen er binnnen....
jongveehouder
@PIONIER ik heb ook twee zoogkoeien erbij voor de hobby. Rest jongvee van 1 melkveehouder maar die zoogkoeien tellen gewoon mee
PIONIER
@jongveehouder Sinds wanneer vallen die in catogorie 100 101 of 102. Dan zou je daar ook P rechten voor moeten krijgen.
jongveehouder
@PIONIER het waren in t verleden melkkoeien ( blaarkoppen) cat 120 dieren tellen ze bij mij gewoon mee. Crv gebeld. Dan moet je weer n aparte tak maken blijkbaar.
+3
buorman
@PIONIER
Jij haalt de fosfaatrechten wetgeving op basis van 2/7/15, en deze fosfaatreductie regeling [voor de niet mv houders op basis van referentiedatum 15/12/16] door elkaar.
Dat moet je niet doen, kan grof geld kosten.
Zie mijn eerdere reactie op jouw
jongveehouder
Ik vind het wel lastig. Ik fok jongvee op van 1 adres. Binnenkort word er weer n groepje ouder dan 1 jaar. Maar er gaat nog niks weg.
Dan kom je weer knijp met de gve's dit blijft nooit precies in balans. Hoe word hier mee omgegaan?
@jongveehouder Als je na 15 december 2016 geen dieren hebt aangevoerd, zit je goed! Het maakt dan ook niet uit dat de beesten ouder worden, als je er maar voor zorgt dat je niet meer dan 2 runderen aanvoert, want dan kom je direct onder de reductieregeling te vallen.
jongveehouder
@Ян де веехоудер ik heb op 18 december 7 kaalveren aangevoerd en begin januari nog een zeven dus dat lukt niet meer
Grietje62
Onderstaande motie is vanavond niet aangenomen in de tweede kamer.......

MOTIE VAN HET LID GEURTS C.S.
Voorgesteld 23 februari 2017
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
overwegende dat sommige niet-melkleverende bedrijven onevenredig zwaar geraakt
dreigen te worden doordat zij op de referentiedatum van 15 december 2016 veel
minder dieren hadden dan normaal;
overwegende dat de grote gevolgen voor deze gezinnen en langslepende
rechtszaken moeten worden voorkomen;
verzoekt de regering om voor deze bedrijven met een individuele en buitensporige
last die gemiddeld gezien in 2016 veel meer vrouwelijke runderen hadden lopen dan
op 15 december zich te laten melden bij RVO en voor 1 april 2017 op basis van zijn
algemene bevoegdheid een besluit te nemen voor elk van deze bedrijven te houden
vrouwelijke runderen.
+1
jozo
@Grietje62 wel is een motie van Dik-Faber aangenomen mbt een amendement van Geurts dat er een adviescommissie voor een ruimere knelgevalregeling wordt ingesteld, voor wat het waard is.
Grietje62
@jozo Ja ook gezien. Commissie moet 1 april in werking zijn..... we wachten af.
rniehof
@Grietje62 was ook niet te verwachten dat deze motie werd aangenomen het grootste probleem met de fosfaatreductie is dat er zgn deskundigen welke veel geleerd hebben over beslissen maar helaas zeer weing verstand van hebben. Het fosfaatprobleem kan in 5 minuten worden opgelost als we de Duitse fosfaatexcretie mochten rekenen voor onze koeien (6 kg minder). Ze kiezen er liever voor om gezonde koeien te laten slachten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , dieren en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
218
DEELNEMERS
53
WEERGAVES
0