GD reageert opnieuw op petitie Dier&Recht

Dier&Recht startte een petitie, omdat het kalversterfte percentage met 13,3 volgens de organisatie veel te hoog is. Bron van dat getal was de Gezondheidsdienst Dieren. In een bericht op haar eigen site, reageert de GD op de ontstane verwarring over de kalversterfecijfers.

Lees meer »

MelkveeNL

Wil je een koe kopen of verkopen

Kijk dan eens op koemarkt.nl, dagelijks vers aanbod met kalveren, vaarzen, koeien en stieren.

Advertentie
Bezoek website

Laatste  |  

Reacties

+2
Cornelis
Kwaad is reeds geschied. Dit verhaal komt echt niet in de krant morgen.Beste GD: pas de cijfers vandaag nog aan in al uw bestanden. Kees Wantenaar actie!!
arjankok
Ga de facturen van gd ook maar eens goed narekenen want ze kunnen daar creatief boekhouden zo te zien , zal ik ook eens naar me toe rekenen
+5
jan w
@arjankok
Maakt de GD toch helemaal niet uit, het is toch maar boerengeld. En als ze niet genoeg binnenkrijgen verhogen ze de tarieven wel!!
casev
@jan w of wanneer je 3 weken te laat ben met betalen direkt een incassobureau op je afsturen.....
ronny 2
Even allemaal lidmaatschap op zeggen
+3
Vario512
Quote Reactie van @ronny 2:
Even allemaal lidmaatschap op zeggen

Kun je lid worden van de GD?

Het probleem is dat de GD een monopolist is. Wanneer er een tweede partij in de markt zou zijn, waar je terecht kunt met de certificering dan zou de GD een reorganisatie moeten doorvoeren. Ik denk dat meer dan de helft van de veehouders bij de GD weg zou lopen.

Probleem is ook dat de zuivel nogal dik vriendjes is met de GD. Je moet als melkveehouder wel zaken doen met de GD wat betreft de certificering.

De monsters voor onderzoek op dierziektes stuur ik al naar de concurrent van de GD.
Grensboertje
@Vario512 En die concurrent is? Ben ook wel een beetje klaar met de GD...
+1
vedder
@Grensboertje www.betervee.nl
Nick83
@vedder ja... maar je krijgt zo nooit een BVD vrij status. Voor melkfabriek moet vrij gecertificeerd zijn of enten.
vedder
@Nick83 betervee is toevallig de enige wiens bvd certificering wordt geaccepteerd door gd!!
m uut m
@vedder
Goed opletten de tarieven van betervee zijn niet overal lager mee dan de gd
vedder
@m uut m Dat kan, dat is mijn ervaring niet. Betervee doet wel uitsluitend titers tellen. Niet(s) aangetoond bestaat niet. Vind ik ook wat waard
zwier
@vedder Vindt ik ook nadeel van de GD bij salmonella onderzoek, alleen aangetoond of niet aangetoond bij melkonderzoek.
Laat het nu door de dierenarts doen en dan krijg je een getal, heb je meer aan als je vaker laat onderzoeken.
Vario512
Quote Reactie van @vedder:
Dat kan, dat is mijn ervaring niet. Betervee doet wel uitsluitend titers tellen. Niet(s) aangetoond bestaat niet. Vind ik ook wat waard

Helemaal mee eens.

Hier al een aantal jaar salmonella ongunstig in de tank. Altijd de regeltjes van RFC opgevolgd, bij het laatste melkonderzoek 4 koeien gunstig. Deze waren voor 2e keer gunstig, dus opgeruimd. Maar nog steeds ongunstig in de tank.

De salmonella aanpak van de RFC (bedacht door de GD) is waardeloos. Afgelopen jaar is het aantal bedrijven met ongunstige uitslagen weer gestegen. RFC gaat nu onderzoeken hoe dit kan. Waarschijnlijke oorzaak, iedereen met referentiekoorts heeft afgelopen jaren alle koeien waar nog een druppel melk uit kwam aangehouden. Koeien met een mankementje gingen dus niet naar de slacht.

De oplossing van de GD en Qlip om het aantal bedrijven met ongunstige uitslagen te verlagen is als volgt: ipv 10% koeien met antistoffen, hebben ze de grens opgerekt naar 15% koeien met antistoffen.
Sommige melkveehouders zullen zeggen, mooi, ben ik van het gezeur af. Maar dit is natuurlijk geen oplossing. Met 14% ben je gunstig in de tank, maar je hebt als bedrijf nog steeds last van salmonella.

Dan de aanpak van de GD wanneer je een ongunstige uitslag hebt. Onderzoek alle melkgevende koeien in de melk op antistoffen salmonella. Daar komen dan een aantal koeien uit waarvan je mestmonsters moet nemen. Heeft een koe de salmonellabacterie in de mest zitten, dan is ze actief-drager en moet afgevoerd worden.
Wat de GD er niet bij verteld is dat maar in 2% van alle mestmonsters de salmonellabacterie wordt aangetroffen. Bij mijn Dap is er in de afgelopen jaren maar 1 koe positief getest in de mest. Salmonella-koeien opsporen via mestonderzoek is dus grote onzin.
Mestonderzoek is alleen handig om te ondekken welke salmonellabacterie-type aanwezig is op je bedrijf. Maar dan moet je dus heel veel geluk hebben dat je 'm vindt.

Om een salmonellakoe op te sporen moet je een koe om de 9 maanden op het aantal antistoffen (titer) laten onderzoeken. Het aantal antistoffen (titer) is net zoiets als een celgetal voor mastitis. Dit kan wel bij BeterVee, maar niet bij de GD. Het GD-onderzoek is goedkoper, maar je krijgt ook veel minder informatie.

Sinds een paar maanden stuur ik elke maand een tankmonster naar BeterVee, waarvan ik dan een uitslag krijg met het percentage koeien met antistoffen. Kosten 10,89 euro.
Op deze manier weet ik veel beter als ik iets aanpas in de bedrijfsvoering wat het effect is. Bij de GD kennen ze dit onderzoek niet, het is bij de GD-uitslag wel of niet aangetoond. Het maakt echter nogal wat uit of 60% van je veestapel antistoffen heeft of 16%.
zwier
@Vario512 Laatst alle koeien via de melk weer laten onderzoeken op salmonella, de hoogste 6 ook mestonderzoek laten doen, zijn alle 6 negatief, en dit is veel vaker zo.
Zolang ik niet weet wat mijn tankwaardes zijn kun je niet zien of je de goede kant opgaat, moet wel een boel kosten maken van Fr camp maar ze willen verder niet meewerken.
Moet je je eens voostellen als je bij cel of kiemgetal alleen zou horen je bent goed of fout, en verder niets , dan weet je toch nooit of je gedane maatregelen ook effect hebben.
Vario512
Quote Reactie van @m uut m:
Goed opletten de tarieven van betervee zijn niet overal lager mee dan de gd

Dat klopt. Maar de GD wil nog wel eens administratie en abonnementskosten in rekening brengen, dat doet BeterVee niet. Daarnaast is de kwaliteit van het onderzoek ook niet 1 op 1 te vergelijken.

Wanneer je oorbiopten naar de GD opstuurt, dan onderzoekt de GD middels de Elisa-test of het kalf een BVD-virusdrager is. Deze Elisa-test is niet 100% betrouwbaar. Het kan dus voorkomen dat een BVD-kalf als virusvrij uit de test komt. Je bent dan als melkveehouder mooi in de prijzen. Want dat kalf is niet altijd te herkennen en gaat wel continu BVD-virus uitscheiden. En ga dat betreffende kalf dan nog maar eens uit je jongveestapel opsporen.

Bij BeterVee gebruiken ze de PCR-test die in principe 100% nauwkeurig is. De kans dat er BVD-virusdrager tussendoor glipt is erg klein, zo niet 0%.
De GD gebruikt deze test voor het opsporen van BVD-virus in de tankmelk. De PCR-test is zo nauwkeurig dat ze in een tank waar de melk van 300 koeien in gemolken is, er nog een BVD-virusdrager in gevonden kan worden. De GD rekent hiervoor 58 euro.

Bij BeterVee betaal je voor de oorbiopt-onderzoek (PCR) 12,95. Daar komen verder geen kosten overheen.
De GD rekent volgens mij 7 a 8 euro (Elisa), in het verleden kwam hier per inzending nog 9,95 administratiekosten overheen. Of dit tegenwoordig ook nog zo is, weet ik niet. Misschien dat iemand die bij de GD laat onderzoeken, dat even kan vermelden.
+1
vedder
@Vario512 En niet onbelangrijk: Ontzettend betrokken mensen met veel waardering voor de sector!!! Dat is wat anders dan altijd van uit je ivoren toren roepen dat de biestverstrekking onvoldoende is, en nog talloze aanklachten van wat veehouders allemaal verkeerd doen.
+1
gerrie-hul
@Vario512 Kijk ook eens door wie de gd word bestuurd
+2
ruud
Tsjonge, moest dat nu echt een week duren om deze reactie te geven........ Voor een organisatie die met boerengeld betaald wordt, had ik een heel andere houding verwacht. Niet best......
Nico96
Uitleg kengetal
Het getal kan niet gelezen worden als een sterftepercentage op het totaal aantal geboren kalveren op het melkveebedrijf, schrijft de organisatie. De 13,3 procent geeft het percentage gestorven kalveren op het gemiddeld aantal aanwezige kalveren weer.
De jongveeopfok heeft alle aandacht, aldus de organisatie. Daar willen we samen met iedereen aan blijven werken.

Ehhh, nou, dan zullen ze gerustgesteld zijn bij Dier&Recht.
sorry
Quote Reactie van @Nico96:
Ehhh, nou, dan zullen ze gerustgesteld zijn bij Dier&Recht.

evenals onze messias jos L
+3
brabo
Quote Reactie van @Nico96:
geeft het percentage gestorven kalveren op het gemiddeld aantal aanwezige kalveren weer.

dat is natuurlijk een hopeloos kengetal want niks met een sterftepercentage te maken heeft.
Hoe zou dit getal er dan uit zien voor een veehouder die geen jongvee aanhoud ? Delen door nul kan namelijk niet.

Als je dan toch een sterftecijfer presenteerd, doe het dan goed of anders niet
+2
jorisdriepinter
@brabo Ben heel benieuwd wat volgens de GD de waarde van dit kengetal is? Waarom hebben ze dit bedacht. Een sterfte cijfer is het niet want dat relateer je aan het aantal geboorten?
PIONIER
PCR-test die in principe 100% nauwkeurig is.

In principe?? Dus ook geen 100%
Vario512
Quote Reactie van @PIONIER:
PCR-test die in principe 100% nauwkeurig is.In principe?? Dus ook geen 100%

Als bij de Elisa-test alles volgens het boekje gaat, is deze test niet 100% betrouwbaar. Er komen zo nu en dan vals-negatieve en vals-positieve uitslagen uit.

Als bij de PCR-test alles volgens het boekje gaat, is deze test wel 100% betrouwbaar.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melkvee , dieren , kalversterfte en gezondheidsdienst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!