Stelling: Jongvee #fosfaatruimte niet gebruiken voor melkvee?

Een duidelijke stelling, mee eens??

Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:

Er wordt door allerlei adviseurs en zelfbenoemde ondernemers zeer nadrukkelijk gewezen op het kengetal kg melk/kg fosfaat. Naast nog meer melk zal het gevolg hiervan zijn dat jongveeopfok grotendeels uit Nederland zal verdwijnen. Dit geeft een extra druk op de nuka-markt en zorgt voor veel extra veetransport: fokkalveren naar het buitenland en import van melkvee.

Naast de volgende dierwelzijnsdiscussie hebben we ook nog het probleem dat we met onze huidige dierziektestatus de grens niet dicht kunnen houden voor hoog risico dieren. Is er al een denkrichting om deze voor de deur staande problematiek af te wenden?

We zouden er hier op het bord een discussie aan kunnen wagen. Gebruik van collectieve intelligentie heet dat, leerde een prikker me eens.

Voorzet: het probleem is dat jongvee fosfaatruimte wordt gebruikt voor melkvee. Dat zou op een of andere manier ontmoedigd moeten worden?
Grasbaal

Laatste  |  

Reacties

+3
Ben t r geloof ik niet mee eens.
Ik vind het kunnen doordat je minder jongvee aanhoud dat je daardoor meer kunt melken. ( vind persoonlijk de stelling duidelijker als het woordje 'niet' er niet in had gestaan)
Todi
Dus de kalvermesters ook allemaal de kop om draaien.
+7
janv
Gewoon zo laten ,jongveeopfok in het buiten land is niet eenvoudig en duur, en voor de meeste boeren mooi om zelf te doen.Ook zal het mindere gras ook aan jv gevoerd moeten worden.Daarom zal jongveeopfok zeker niet verdwijnen.Grens dicht is voor een export land gaat hem niet worden,dierziekte status bij onze ooster buren is hoger als in nl.
En hoever wil je gaan,ga je een productie van 10.000 kg per koe ook ontmoedigen???Want je heb het ook over teveel melk!Wat is er mis met kg melk/kg fosfaat zo werkt het al jaren alleen nu wordt het benoemd.

Boer zijn is ook ondernemen en we hebben al veel te veel belemmerende regels,voor degene die het past moet het gewoon kunnen. Vrijheid en blijheid.
Dus volledig niet mee eens.
+1
Herbert
Paar koeien minder, paar kalveren meer opfokken met "gratis" ruwvoer. Volgend jaar mooi de beste eruit zoeken voor mijzelf en de minderen duur verkopen omdat vaarzen schaars gaan worden.
Twentsch Land
De stelling is te zwart/wit ..... beter is om een percentage er aan te verbinden zodat een ieder wat speelruimte houdt.
+2
groeier
Kan toch ieder bedrijf voor zich regelen, wat is het probleem, kan je ook wel zeggen dat nu 't plan om in 2017 minder fosfaat te produceren v/d baan moet.
arjankok
Niet mee eens!, de mogelijkheid van opfokken in het buitenland is om veterinaire redenen best lastig en drempel is dan hoog genoeg zodat het echt niet in korte tijd een grote vlucht gaat nemen . de melk markt zal het langzame effect gemakkelijk aankunnen , overigens denk ik dat de verplichting tot gebruik van kringloopwijzer voor de berekening van gebruik fosfaat rechten in 2018 door [potentiele ] opfok bedrijven ook wel weer remmend gaat werken op het ontstaan van ontvlechting/ specialisatie melkvee/ jongvee bedrijven
+3
groeier
@arjankok
Iedere melkveehouder kan toch voor zich tellen, elk bedrijf is anders, laat dan ook alles vrij.
+1
arjankok
@groeier dat doe ik toch? , reageer op bovenstaande stelling !
+1
torrarica
Daar ben ik het helemaal mee eens@groeier
sil
Ik meende dat wij al regels genoeg hebben om aan te houden,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,( door de bomen het bos niet meer zien!)
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @sil:
wij al regels genoeg hebben

Hoe meer regels hoe meer er gerommeld kan worden. Ik heb zo het idee dat lang niet iedereen in de melkveehouderij daar tegen is.
+1
@jan is hobbyboer Stttttt jan , iedereen leest mee !!!
+7
cs-agrar
Ze kunnen het nog zo mooi brengen, maar uiteindelijk telt maar een kengetal, marge/kg Melk. De wal keert het schip vanzelf. Mooi dat je met weinig of zelfs zonder jongvee aan de gang wilt, op lange termijn zal je toch vervanging moeten regelen. De prijs daarvan zal het evenwicht vanzelf weer herstellen.
Niet zoveel luisteren naar die stropdassen, maar naar jezelf.
pieta
Quote Reactie van @cs-agrar:
maar uiteindelijk telt maar een kengetal, marge/kg Melk

Ahum. 1 miljoen keer 7 cent marge per kg of 1.5 miljoen keer 6 cent marge per kg?
+1
cs-agrar
@pieta maakt niet uit, zelfde kengetal
George
Quote Reactie van @cs-agrar:
kengetal

Vroeger had Budel 04958 als kengetal.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @George:
Vroeger had Budel 04958 als kengetal.

Wij hadden 05456 en ons nummer was 321, dat was nog eens makkelijk, later werd dat 1321 terwijl er in ons dorp maar 400 mensen woonden, ook toen gebeurden er al rare dingen. Ons adres was ook al heel erg makkelijk. M 63, niemand, behalve de postbode, kon het vinden, maar je had het wel snel opgeschreven 😄
George

Dat was dan wel heel vroeger 😄
Wij hadden altijd een viercijferig telefoonnummer zolang als ik weet tenminste.
Verder heb ik niet zoveel met kengetallen. 😄
+1
Farmer_
@jan is hobbyboer nr 6 had een geheim nr?
+1
brabo
@cs-agrar
wel het zelfde kengetal, maar niet het zelfde resultaat.
Hier al vaker gemeld dat kengetallen per liter niet zo veel zeggen.
+2
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
Ahum. 1 miljoen keer 7 cent marge per kg of 1.5 miljoen keer 6 cent marge per kg?

Allebei te krap 😄
pieta
@Frans1 Wat ben jij het luxe gewend zeg. Je bent zeker grondgebonden. 😁
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
Wat ben jij het luxe gewend zeg

Luxe?Zuinig bedoel je 😄
pieta
@Frans1 Het hebben van een marge van 6 of 7 cent betekent voor een bedrijf van 600.000 kg melk dat er aan het einde van het jaar een 40.000 euro meer op de rekening en dat alle kosten/uitgaven betaald zijn.
+1
friesboertje
Als de het de verkeerde kant op dreigt te gaan dan komt er vast wel iets van een opfokverplichting met een peildatum. Oja, uiteraard met een negatieve korting omdat het probleem te laat wordt vastgesteld en anticipeerders die dicht bij het vuur zitten snel hun jongvee voor melkkoeien inruilen alvorens de kamerbrief verschijnt.

'T zou zomaar kunnen 😀
overstekend wild
Het slepen met jongvee, externe opfokker evt zelfs in het buitenland kan idd wel eens het grote gevolg zijn van dit plan. Het word kennelijk door de grote belanghebbenden (Rabo rfc) niet als probleem gezien. Anders hadden ze gerust de derogatie wel laten ploffen
Pluto
Ik zie het eerder als een bewuste mogelijkheid voor de grote groeier die op deze wijze de schade kan beperken of misschien wel hellemaal ongedaan kan maken. Als belangen organisatie kun je niet openlijk het gat aanbieden maar als je het weet hoef je hem niet gelijk te dichten!!.
melktkoeien
Zoekt toch iedereen lekker zelf uit , onze dierziekte status is hier toch al laag dus het grootste probleem is dat je niet naar het buitenland toe kan met je vee, Nederland blijft nu eenmaal het beste land om melk tot meerwaarde te maken , dus laat het jongvee maar ergens anders lopen .
+1
KuikenenKoe
Raken we nu in fase van collectieve domheid ?
moet ontmoedigt worden zou niet weten waarom laat wat dat betreft de markt zijn werk maar doen vindt zijn weg op den duur wel
bij hoge prijzen in verschiet voor melkvee wordt ik wel jongvee opfokker ,geen probleem

lijkt wel of marktwerking vloeken in de kerk is hier op bord
+4
m uut m
Er blijft eigenlijk maar 1 optie over.
Dat is plan Jan Cees met een dubbele begrenzing per ha.
Zijn er ook geen knelgevallen meer.
weideboer
Jack is duidelijk over zijn houdbaarheidsdatum heen, bemoeizucht ten top
demelkboer
@weideboer jack heeft de boot gemist er wordt nu een azijn zeiker. Dat heb ik hier wel eerder aangegeven. Een beetje categorie: ikke niet dan jij ook niet.

Hij heeft vaak scherpe columns maar in het fosfaat dossier is hij te gekleurd.
weideboer
@demelkboer die gedachten had ik ook, in de Nederlandse taal hebben ze daar een samenvattend woord voor uitgevonden: afgunst!
En van afgunst komt jaloezie en daarna komt narcisme.

Jack, laat iedereen zijn ding toch doen binnen de vele regels die we al hebben(en nog van start moet gaan) en jouw wens of idee niet opleggen aan anderen. Collectief denken betekent niet dat je vanuit je eigen denkwijze zomaar iets kunt verkondigen.
Cornelis
@weideboer Stel dat de vaarzen in 2019 peperduur worden en de import uit pak hem beet Bulgarije neemt een hoge vlucht dan is er niks aan de hand? De gesloten bedrijven hebben nergens last van en vrijheid blijheid. MKZ is wereldwijd geen probleem meer en de export van zuivel komt ook best goed.
weideboer
@Cornelis stel.....stel dat het morgen niet meer licht wordt, wat dan?

De markt zoekt zijn balans wel op, heeft het altijd gedaan(quota, grond, fosfaatrechten straks, enz.) dus waarom niet met het jongvee.
Ik snap dat je een fan bent van Sjakie maar deze stelling heeft een andere achtergrond, iedereen weet dit. Sjakie moet oppassen om niet de tweede patricia paay te worden, altijd in de aandacht (willen) staan en zielig doen als het verkeerd voor je uitpakt en dat weer ventileren via een "soort" stelling. Hard gezegd tegen deze beste man (laat dat voorop staan) : bemoei even lekker met je eigen zaken!
+1
George
Quote Reactie van @weideboer:
Sjakie moet oppassen om niet de tweede patricia paay te worden,

Die vergelijking snap ik niet? Ik heb nog geen filmpjes voorbij zien komen....
weurding
Quote Reactie van @George:
Ik heb nog geen filmpjes voorbij zien komen..

gzd niet, maar ze stond niet met de mond vol tanden..... 😂
sjoerd de melker
@George mevr paay blijkt achteraf wel een goede houdbaarheidsdatum te hebben
pieta
Quote Reactie van @sjoerd de melker:
evr paay blijkt achteraf wel een goede houdbaarheidsdatum te hebben

Niet over de houdbaarheidsdatum maar wel over de zeik. 😁
+1
diezel
Quote Reactie van @pieta:
Niet over de houdbaarheidsdatum maar wel over de zeik.

En Henk Krol van 50-Plus maar lachen met zijn extra zeteltjes.
Weer een bejaarde die laat zie dat het water tot aan haar lippen stond. 😄
sjoerd de melker
@George 40 jr terug hing er al een poster van deze mevr in de kantine van de plaatselijke aannemer. Ze had op die poster geen coltrui aan
George
Quote Reactie van @sjoerd de melker:
40 jr terug hing er al een poster van deze mevr in de kantine van de plaatselijke aannemer. Ze had op die poster geen coltrui aan

Ben je al zo oud? Die poster heb je goed onthouden. Moet wel indruk op je gemaakt hebben.
Ik vind vrouwen in coltruien overigens ook niet zo interessant .
+6
weurding
Quote Reactie van @weideboer:
stel.....stel dat het morgen niet meer licht wordt, wat dan?

je profielfoto doet het ergste vermoeden..... 😄
+1
Cornelis
@weideboer Zo van morgen zien we wel verder en als het dan zover is heeeeeeeeeel hard roepen "ze" hadden het moeten regelen.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Cornelis:
Zo van morgen zien we wel verder en als het dan zover is heeeeeeeeeel hard roepen "ze" hadden het moeten regelen.

Ach, de toekomst is toch compleet onzeker op het moment, die malloot in Amerika hoeft maar op 1 knop te drukken en we hebben ineens hele andere problemen. Voorlopig gaat alles prima, melkprijs is hoog genoeg om niet te verzuipen, en regeltjes komen toch niet van de grond, dus iedereen kan gewoon doormelken, en dat is toch het liefste wat boeren doen. Liters is veel belangrijker dan opbrengst. Prima jaar voorlopig dat 2017.

Even een update in kader kalverstefte, in 2017 nog 0 dooie kalveren, nr 3 is gisteren geboren, Red Marker x Braxton x BKB Allegro, eerste vaarskalf, mooie witte, goed gezond. Wat willen we nog meer 😄
+2
weurding
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Wat willen we nog meer

minder? 😅
kuilhapper
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Red Marker x Braxton x BKB Allegro

Hoe laag wil je de gehaltes hebben?
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @kuilhapper:
Hoe laag wil je de gehaltes hebben

Meestal buj te bange. Wiej doot ut anders.

Succes met je indexfokkerij gebaseerd op super genomics.
+1
diezel
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Ach, de toekomst is toch compleet onzeker op het moment, die malloot in Amerika

Je begint al aardig een gemiddelde Nederlander te worden @jan
Wel met de haargrens van Trump bezig zijn terwijl hier 400 km vandaan de Franse hoofdstad wordt afgebroken en overslaat naar andere steden. We zenden het gewoon niet uit. 😞
express.co.uk/news/world/…
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @diezel:
overslaat naar andere

Heb je al een loopgraaf voor de deur en loop je patrouille met de buks en een vergiet op je kop?
diezel
@Jack Rijlaarsdam
Vast fake-nieuws.
weideboer
@Cornelis niet van mij kant, heb al jaren amper jongvee, alle statussen
Wilbert
@Cornelis mkz geen probleem meer? Met zo'n instelling is het vragen om problemen. Altijd alert blijven. Slecht 66 landen zijn MKZ vrij.
oie.int/eng/A_FMD2012/…
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @weideboer:
Collectief denken betekent niet dat je vanuit je eigen denkwijze zomaar iets kunt verkondigen

Was dit maar wat meer doorgedrongen bij de 'beleidsmakers' in de melkveehouderij. Die hebben toch wel erg de neiging om voor Petrus aan de hemelpoort te spelen, zgn. in het algemeen belang (wat ze verwarren met hun eigen belang).
+2
George
Quote Reactie van @demelkboer:
jack heeft de boot gemist

Hij moet god op zijn knieën danken dat hij die gemist heeft. Anders was hij een soort Sjakkie Jonkman geworden. 😄
+1
@George Sjakkie Kloosterman .
George
@de tukker oet twente
Kan ook , of Sjakkie Debacle
groeier
@demelkboer
Dat een melkveebedrijf met minder jongvee toe kan of dieren bij de buurman plaatst en op laat fokken is toch prima.
Even nog wat betreft de gemiste kansen, LTO maar ook de politiek hebben jaren geroepen dat de melkveehouderij grondgebonden zou worden.
m uut m
@demelkboer en weideboer jullie zijn ziende blind.
weurding
@m uut m des te beter pas je op welke weg je inslaat, ieder nadeel heeft een voordeel 😅
+1
weideboer
@m uut m jouw visie is niet de mijne. Dus dwing me dat ook niet op via wat dan ook
m uut m
@weideboer
Ik heb het niet over mijn visie.
Jack noemt hier een punt van aandacht dat ik ook al diverse keren heb aangegeven.
Je kunt net doen alsof er niets veranderd en afwachten tot er regelingen worden gemaakt of je gaat aan de voorkant wat regelen.
Plan JC is de toekomst zijn alle vraagstukken zogoed als opgelost.
+1
sjoerd de melker
@demelkboer stel jezelf de vlgd vraag: had je dezelfde reactie gegeven als een blanco persoon dit item had geplaatst? Misschien is het een idee om mening over een persoon rechtstreeks middels een pb te doen
+1
weurding
@sjoerd de melker laat de meelezers ook eens genieten.... 😉
KuikenenKoe
@sjoerd de melker
helemaal mee eens
maar ditmaal proberen ze het net ff bij de verkeerde ,wacht maar af
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
helemaal mee eens

Ik niet. @weideboer heeft helemaal gelijk. Prikkebord is een discussieplatform en je mag op het scherpst van de snede je mening verkondigen. Hij vindt me een eigenwijze l#l die zich niet met zijn zaken moet bemoeien. Mooi dat hij dat uitspreekt en niet via pb meldt. Ik vertaal zijn bijdragen maar zo dat ik geen gebak hoef te snijden voor hem/haar op mijn verjaardag en dat de vrije markt z'n werk maar moet doen. Ook al krijgen we dan over twee jaar de volgende rel in de media over gesleep met en afspuiten van kalveren.

Ik plaatste de stelling niet voor niets met "?", ik hoop dat meer mensen hier hun mening over plaatsen. Dan weet @josl wat de richting is die de sector op wil en hoeven we hem later niet van ondeskundig bestuurswerk te beschuldigen.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Prikkebord is een discussieplatform en je mag op het scherpst van de snede je mening verkondigen.

Dat is een groot goed hier en daar ben ik Co en Tinus erg dankbaar voor. We zijn gelukkig geen marketing instrument voor welke belangengroep dan ook. En als je beetje afwijkende stelling neemt krijg je ook genoeg mensen die je een ontzettende l*l vinden, ik weet er alles van 😄.
Frans1
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Prikkebord is een discussieplatform en je mag op het scherpst van de snede je mening verkondigen

Ben het gedeeltelijk met je eens,maar als je ervoor kiest om anoniem te reageren,moet je iemand anders die wel met naam en toenaam niet aan gaan vallen op zijn eigen situatie,omdat de discussie dan niet zuiver meer is,daar gaat het mij om.Als je op de man wilt spelen,prima,maar dan zelf ook met open vizier,dan kan er terug geraakt worden,wel zo eerlijk.
Dat jij je wel weren kunt weten we hier allemaal wel 😄
+8
Frans1
Quote Reactie van @weideboer:
Jack is duidelijk over zijn houdbaarheidsdatum heen

Lees toch liever Jack zijn bijdragen dan die van anonieme brulapen die iedereen de maat nemen terwijl niemand weet wie ze zijn en dus ook niet kan staven of zij de waarheid wel spreken 👎

Geldt ook voor @demelkboer
zwier
@Frans1 ben het er helemaal mee eens, lekker anoniem is wel makkelijk op een forum, maar ja zo gaat dat op internet tegenwoordig. Helaas zijn we een democratische (voor zover je het nog democratisch kunt noemen wat er op dit moment gebeurt) minderheid op dit moment wat grondgebonden melkveehouderij betreft.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @zwier:
ben het er helemaal mee eens, lekker anoniem is wel makkelijk op een forum

Namen als "zwier" en "frans1" zijn natuurlijk makkelijk traceerbaar..
+1
Erco
@cs-agrar cs-agrar en erco ook 😜
weurding
@Erco pas op, we komen er achter 😉
+1
Frans1
Quote Reactie van @weurding:
pas op, we komen er achter

HAHA,die opmerking van jou toen heeft er in gehakt
Erco
@weurding zal tijd worden ik ken hem al pak m beet 30 jaar 😉
Frans1
@cs-agrar Je mist mn punt, niet op de man spelen als je jezelf niet bekend maakt, heb ik volgens mij ook nog nooit gedaan, en mijn naam is echt mijn voornaam, en als je de rest wilt weten stuur maar PB, maar de meeste vaste prikkers weten wel wie ik ben 😉
zwier
@cs-agrar Prik onder mijn eigen naam, woonplaats staat erbij en ik ken er niemand die ook zo heet , dus niet annoniem
+3
jvt
Aast de volgende dierwelzijnsdiscussie hebben we ook nog het probleem dat we met onze huidige dierziektestatus de grens niet dicht kunnen houden voor hoog risico dieren. Is er al een denkrichting om deze voor de deur staande problematiek af te wenden?

Doe daar dan eens als bv nederland iets aan. Tis toch een lachertje dat een exporterend land als nederland zijn ibr status niet eens op orde heeft, geen bvd bestrijdingsplan heeft en meer van dat soort zaken. Als dit in omringende landen wel kan, waarom zou dat in NLD niet kunnen? O ja, is lastig voor van Drie en cs, kunnen ze niet overal kalveren vandaan slepen. Zorg als sector dat je aan dit gesleep een einde maakt en zorg dat je bvd ibr in orde krijgt
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden wagen , probleem , druk , melk , melkvee , jongvee , fosfaat , nederland , dieren , jongveeopfok , kengetal en fosfaatruimte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!