‘Geld voor agrarisch natuurbeheer in plaats van directe inkomenssteun’

Als het aan staatssecretaris van Dam ligt, gaat de EU-landbouwsubsidie op de schop. Minder directe inkomenssteun voor de boer en meer vergoeding voor agrarisch natuurbeheer.

Deel dit topic

Reacties

weideboer
Natuur bestaat dus niet, natuur koop je of creëer je. Grote gevaar hiervan is dat beleggingsmaatschappijen of grootgrondbezitters hun land niet meer uitgeven aan boeren voor activiteiten maar zware natuurpakketten erop gaan zetten, "terug naar de natuur" en dik geld voor vangen. Pas vertelde me een ex werknemer van een instelling al zoiets, jammer dat ik niet meer weet waar. Ging om duizend hectare.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @weideboer:
beleggingsmaatschappijen of grootgrondbezitters

Als het zo rendabel is om er beetje natuur van te maken denk ik dat heel veel jongvee-opfokkers hetzelfde gaan doen. Voor nix jongvee opfokken of goed verdienen aan natuur, dan is de keus snel gemaakt, minder werk, meer geld. Nix op tegen toch. De meeste kikkerpoelen en andere natuuronzin bij boeren staan ook niet op hun beste grond. Waarom zouden andere mensen daar dan niet voor mogen kiezen.
KlaasB
@jan is hobbyboer Ik doe veel aan natuurbeheer,met succes het aantal weidevogels neemt elk jaar toe.
Maar ik zie agrarisch natuurbeheer niet als een rendabele inkomstenbron het is een gedeeltelijke vergoeding die elk jaar later uitbetaald word.
Enkele jaren geleden was het december of januari nu moeten we wachten tot 15 mei.
Tot nu toe moet je het echt voor de vogels doen.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
goed verdienen aan natuur

De overheid is de meest onbetrouwbare zakenpartner die je kunt vinden. Eerst strooien met lokaas en wanneer je in de subsidieval bent getrapt, worden de voorwaarden aangescherpt en kun je naar je centjes fluiten.
+1
Bioepz
@Jack Rijlaarsdam kom Jack,niet zo negatief.Wij doen vanaf 1983 aan agrarisch natuurbeheer en dat naar volle tevredenheid.We hebben wel eens een half jaar moeten wachten op de vergoeding maar vergeleken bij de gangbare melkprijs is ie heel constant.Voor de bank is het een zekerheidje!
+1
Jannus
@BioepzWees voorzichtig met bepaalde gebiedscoordinators,er zitten er tussen die pootje proberen te lichten omdat terreinbeherende instanties die gronden willen hebben.

Ken iemand die per ongeluk even 5 jaar terug moest betalen en meer dan 2 ton erbij moest verhypotheken,heeft het overleeft maar wil niets meer met de overheidsnatuur te maken hebben
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Bioepz:
een zekerheidje

Ok, mooi voor jou. Hier in de regio contracten met verschillende maaidata. Een collega heeft bewust voor 21 juni gekozen: hoogste uitbetaling. Afgelopen jaar waren de regel iets veranderd. De percelen/nesten werden regelmatig gecontroleerd en de grond werd eerder vrijgegeven om te maaien wanneer er geen kuikens (meer) waren. Je zou denken: boer blij. Helaas werd de vergoeding dan ook terug gebracht naar de vergoeding die uitgekeerd wordt op de datum waarop het perceel werd vrijgegeven in plaats van de contractueel afgesproken vergoeding. Niks zekerheid dus.
Jannus
Leuke hobby voor de stoppersregeling,bonus op bonus binnenharken 😅

Jongvee opkopen,extensief weiden en weer duur uitverkopen
+1
harke
Tjongejonge.
De aard vant beestje kom omhoog.
Van dam is een anti boer
weideboer
@harke humanitair bekeken goed bezig om te zeggen je krijgt niet zomaar iets, het blijft toch gemeenschaps geld, alleen de praktijk is anders
-Jan-
@weideboer Beheerregimes geven strengere mestplaatsingsruimte en dus nog meer druk op de grondmarkt,derogatie eraf en de pleuris breekt uit op de mestmarkt
harke
Wil nog even gauw aan onze subsidies peuteren voordat je niks meer van hem weer hoort
Bioepz
Lijkt mij een logische en prima ontwikkeling.Dat derde gewas wat nu de biodiversiteit moet hooghouden is een lachertje.Vroeg of laat is het toch gedaan met dit cadeautje.
harke
@Bioepz biodiversiteit? ??
Bij ons gaat er gewoon stront op t land en geen gezeur met natuurbeheer gelukkig
janv
Op zich zelf nix mis mee,alleen moet het geld uit de markt komen en niet afgepakt worden vd boeren.De ha toeslagen zijn bedoeld voor de boer die een vergroenings inspanning doet voor zijn bedrijf ,dwz hij houd minimaal 80 % grasland bij oa de derogatie..Een vd reden hiervan is dat grasland veel co2 bindt.En de volgende reden was dat grasland de fosfaat en stikstof beter vasthouden.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @janv:
afgepakt

???
Bioepz
@janv volgens mij was het doel van de vergroeningspremie het instandhouden van de biodiversiteit .
janv
Quote Reactie van @Bioepz:
volgens mij was het doel van de vergroeningspremie het instandhouden van de biodiversiteit .

Ja, op bouwland.Maar vooral in stand houden grasland.
+3
George
Van Dam zal er niet zo veel meer over te zeggen hebben.
robbies
@George jij verwacht een vlotte coalitievorming?
+1
George
Het GLB is vooral een Europese regeling en die staat volgens mij minstens vast tot en met 2019 of 2020. Dan zal er toch wel een coalitie zijn?
Ik heb onlangs gelezen dat Hogan verder wil gaan met de vaste hectare toeslagen.



Hogan: directe inkomenssteun blijft onderdeel GLB

Directe inkomenssteun blijft een belangrijk onderdeel van het nieuwe GLB van na 2020.
Boerderij 2 feb
Groen1
Van Dam wil miljoenen naar de natuur

beta.trouw.nl/groen/…
PIONIER
Snap niet dat die man zich nog druk maakt. Binnenkort is ie toch pleiter want geloof maar niet dat ie terug komt als staatssecretaris
Pluto
Er is bij de overheid een lobby die meent dat als de natuur er eenmaal licht de betaling kan worden stopgezet en dat de natuur zich zelf kan redden!!. Zij kunnen zich niet voorstellen dat wanneer de betaling stopt de natuur ook stopt en weer cultuurgrond wordt. Het heeft geen zin energie te stoppen in dit soort lieden , zij zien het niet!!.
+2
Lamburt
Druk per ongeluk op dat duimpje hoe krijg ik die weg?
weurding
@Lamburt ik ook, krijg het ook niet weg, dacht even proberen 😅

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , boer , natuurbeheer , Agrarisch en dam geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0