Grondgebonden bedrijf toch afgeroomd bij bedrijfsoverdracht

Iets wat krom is recht maken is heel lastig:

Bij bedrijfsoverdracht worden de gegevens van de grond voor de wet fosfaatrechten niet overgenomen door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit blijkt in de praktijk. “NAJK vindt dit zeer zorgelijk, omdat de gevolgen voor melkveehouders en in het speciaal voor jonge melkveehouders, groot kunnen zijn. Een niet-grondgebonden bedrijf krijgt te maken met een generieke afroming bij de toekenning van fosfaatrechten in 2018. Wanneer de gegevens van grond niet worden overgenomen door RVO bij bedrijfsoverdracht, ontstaat een onterechte situatie,” aldus Bart van der Hoog, dagelijks bestuurder NAJK met de portefeuille melkveehouderij.

Bij een bedrijfsoverdracht na 2 juli 2015 en voor 1 januari 2018 neemt de nieuwe eigenaar ook fosfaatrechten over van het bedrijf. Hiervoor wordt de referentie, het aantal dieren op 2 juli 2015, overgezet naar het nieuwe bedrijf. Een bedrijf dat per 1 januari 2018 fosfaatrechten krijgt toegekend, wordt beoordeeld op de mate van grondgebondenheid in 2015. Hierbij wordt gekeken naar de fosfaatproductie van het bedrijf in 2015 en de fosfaatruimte in 2015. Van der Hoog: “Wanneer de gegevens van grond niet worden overgenomen is het onmogelijk om als grondgebonden te worden aangemerkt.”

Voorbeeld uit de praktijk
Bij NAJK zijn verschillende situaties bekend waaruit blijkt dat RVO onterecht een bedrijf aanmerkt als niet-grondgebonden. Een van die situaties is een maatschap tussen vader, moeder en bedrijfsopvolger die in 2015 grondgebonden was. Bij overname wordt het bedrijf omgezet in een eenmanszaak. Bij de overname door de jonge ondernemer is een nieuw KvK-nummer aangevraagd. De eenmanszaak krijgt alle fosfaatrechten toegekend maar de grondgegevens worden niet overgenomen door RVO. Hierdoor oordeelt RVO dat het bedrijf in 2015 nog niet bestond en daarom ook niet-grondgebonden was in 2015.

Kromme situatie vraagt om praktische oplossing
“Deze kromme situatie vraagt om een praktische oplossing. RVO en het Ministerie van Economische Zaken moeten dit zo snel mogelijk oplossen. Als de grond in de praktijk onder het bedrijf blijft, dan moeten ook deze gegevens overgenomen worden,” aldus Van der Hoog. “We moeten uitgaan van de juiste getallen. Zoals het nu is wordt het aantal bezwaren in de hand gewerkt terwijl dit niet nodig is.”

Bron: NAJK

Deel dit topic

Reacties

dwers
Bedrijf 1-7-2015 overgenomen eenmanszaak , zat al in maatschap en dan zou ik nu niet meer grondgebonden zijn 44 melkkoeien 28 Ha mooi lullig.
Pluto
Dit geld ook voor het omzetten waarbij een nieuw kvk nummer noodzakelijk is zonder overname.
Je moet niet raar opkijken als na 3 jaar plots alles weer op het oude nummer staat geregistreerd.
Gewoon bij de mei telling alles weer opnieuw invullen en aanmelden inclusief alle aanvullende gegevens die normaal gesproken elk jaar automatisch meegaan. Je accountants kosten gaan de eerste paar jaren flink omhoog door alle protest brieven en herzieningen samen met de constante stroom van berichten dat bij visuele controle onregelmatigheden zijn geconstateerd. Kortom je loopt nog wel een poosje met kromme tenen van frustratie.
vaak
Ik ben per 1-1-15 een maatschap aan gegaan met mijn vrouw.
Heb het nog niet gemeld bij kvk en rvo omdat de fiscus nog geen definitieve aanslag 2015 heeft opgelegd.
Ik denk dat ik het allemaal terug draai om veel ellende voor te zijn.
Het doel was de landbouwvrijstelling en ik denk om deze maatschap weer op te starten na 1-1-18.
Wat denken jullie ervan?
Mijn boekhouder Is positief hierover terwijl je wel risico's loopt mbt de landbouwvrijstelling.
Cornelis
@vaak Is een lastige. Let op dat je in 2018 niet 10% wordt afgeroomd op de P rechten.
vaak
@Cornelis daarom wil ik eigenlijk wachten tot de fosfaatsoap achter de rug Is.
Cornelis
@vaak Vraag is of je echtgenote valt onder overdracht in de rechte (familie)lijn.
Frans1
Waarom wordt er zo moeilijk gedaan? Wij hebben bij overname alleen de gegevens bij de kvk gewijzigd,kon gewoon hetzelfde nummer houden,verder niks gewijzigd,dus alle bedrijfsgegevens bleven ongewijzigd
Nick83
@Frans1 waarschijnlijk zat jij al jaren in de maatschap? Dan kun je misschien die gegevens wijzigen. Als je het bedrijf overneemt en je ouders blijven nog een aantal jaren in de maatschap (weet niet precies hoe dat werkt / of dat kan) dan kon dr wel eens niets aan de hand zijn.
Frans1
Quote Reactie van @Nick83:
Als je het bedrijf overneemt en je ouders blijven nog een aantal jaren in de maatschap (weet niet precies hoe dat werkt / of dat kan) dan kon dr wel eens niets aan de hand zijn.

Ja,we hebben jaren in maatschap gezeten,maar dat maakt verder toch niks uit? De kvk hoeft alleen een maat uit te schrijven en evt een nieuwe toe te voegen,dat was maar een formaliteit,dan zijn je gegevens bij rvo ook direct up to date,daar heb ik niks hoeven wijzigen,en ze weten me nog steeds te vinden 😄
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Frans1:
De kvk hoeft alleen een maat uit te schrijven en evt een nieuwe toe te voegen

Dan bleef het dus een maatschap, vandaar. De meesten nemen over vanuit de maatschap en vormen dan een eenmanszaak. Dan krijg je nieuwe KvK- en BRS-nummer. Lijkt me op dit moment vragen om een chronische migraine.
Nick83
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
De meesten nemen over vanuit de maatschap en vormen dan een eenmanszaak.

Waarom zou je dat eigenlijk doen? Moet een maatschap altijd meerdere maten hebben en moet dat dan dus als je het bedrijf over wilt nemen en alleen verder wilt? Waarom laat je het niet gewoon een maatschap?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Nick83:
Moet een maatschap altijd meerdere maten hebben

Hoeveel bier bestel jij aan de bar als je met je maten in je eentje op stap gaat?
Nick83
@Jack Rijlaarsdam ff zitten googlen, kan dus idd niet. Blijkt ook in andere sectoren soms een probleem dat het KvK nr wijzigt als dan dus de maatschap stopt als de andere maten uitstappen.
Frans1
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Hoeveel bier bestel jij aan de bar als je met je maten in je eentje op stap gaat?

Ligt aan de dorst 😄
+1
Frans1
@Jack Rijlaarsdam maar waarom kan de rechtsvorm niet gewijzigd worden binnen hetzelfde nummer?
Jack Rijlaarsdam
@Frans1 Je moet een ambtenaar geen moeilijke dingen gaan vragen, natuurlijk.
dwers
Ambtenaren denken net als een computer, dus niet praktisch.
J.v.G
@dwers Computers denken niet net als rekenmachine's. Je voert iets in en er komt wat uit. voer je het verkeerd in komt er iets heel verkeerds uit. De vergelijking klopt wel aardig, dat ambtenaren en controleurs net zo werken.
Boer zonderland
Maar wat nu ???
Ben ook in de periode van eenmanszaak in firma gegaan
Zelfde problemen, wat hadden wij het graag terug gedraaid.
Welke acties worden ondernomen om het recht te zetten???
Dit klopt niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , grond , dieren , melkveehouders , bedrijfsopvolger , grondgebondenheid , najk , overname , grondgebonden , rvo , fosfaatproductie , fosfaatruimte en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0