Cijfers over #kalversterfte kloppen niet

Goochelen met cijfers

De cijfers over kalversterfte van de Gezondheidsdienst voor Dieren raken kant noch wal. Dat zegt melkveehouder en LTO-bestuurder Dirk Bruins uit Dwingeloo.

Dirk Bruins bestrijdt de cijfers. "In mijn bedrijf zijn vorig jaar 110 kalfjes geboren. Daarvan zijn er 7 dood gegaan bij de geboorte of door ziekte. Uiteindelijk heb ik dat jaar 50 kalfjes verkocht. Wat de Gezondheidsdienst doet is kijken hoeveel kalfjes er aan het eind van het jaar zijn overleden en hoeveel kalfjes ik aan het eind van het jaar had. Dan is het dus net alsof 7 van de 50 kalfjes dood zijn gegaan, maar dat klopt niet. Het is 7 van de 110", aldus Bruins.

Video: rtvdrenthe.nl/nieuws/118630/…

Deel dit topic

Reacties

jan is hobbyboer
Ik denk dat Dirk Bruins z'n verhaal alleen maar munitie aanlevert voor de club 'dier en recht'. Dirk heeft een veel te groot bedrijf, loopt veel weg om centjes buitenshuis te verdienen, en er gaan veel kalveren dood, bevestigd weer alle vooroordelen.
+5
Nick83
Maar het klopt wel wat hij zegt.

Stel je heb 24 stierkalfjes die je allemaal op ongeveer 14 dagen weg doet. Dan heb je aan deze stierkalfjes bij elkaar op je bedrijf gemiddeld aan het eind van het jaar 1 kalf op je bedrijf. Dr gaat er 1 dood, wat is dan het sterftecijfer? 1 dood van 1 op je bedrijf = 100% kalversterfte. Ow toch, wat geweldig gerekend ... degene die dit zo verzonnen heeft zal vast vooraan gezeten hebben bij de wiskundeles op school ...
+1
weurding
@Nick83 als er bij ons 1 koe dood gaat is dat gelijk 2% van onze veestapel, heb je er echter 200 is 1 koe 0,5% leve de schaalvergroting? 😅
Dirk Bruins
@Nick83 sterker nog, in jouw voorbeeld kom je uit op 108% kalversterfte. Dier&Recht gebruikt dit getal als berekening voor de absolute getallen over alle aanwezige kalveren in NL . Stel dat dit vaarkalveren waren die naar een jongveeopfokker zouden zijn gegaan dan is conclusie van Dier&Recht dat 26 van de 24 kalfjes zijn gestorven. Die heeft bij rekenen dus niet vooraan gezeten op school
KlaasB
Quote Reactie van @Dirk Bruins:
Dier&Recht

Het zegt veel over de handelswijze van Dier&Recht ze komen niet met een rectificatie
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Dirk Bruins:
Die heeft bij rekenen dus niet vooraan gezeten op school

Ik heb laatst naar een discussieprogramma met Dirk Bruins op radio 1 geluisterd (tenminste geprobeerd). Na zich ver-excuseerd te hebben voor te laat zijn, ivm kalven koe, ging de eerste vraag over het glazen carrière plafond voor vrouwen. Simpel gezegd, als je vrouw bent wordt je bijna nooit directeur van groot bedrijf. Dirk kwam toen met het argument dat het glazen plafond niet meer bestond en haalde daar als voorbeeld bij de dierenartsen, waarbij het merendeel tegenwoordig vrouw was. Nu is dierenarts een beroep en heeft een dierenarts geen carrière, hij/zij is en blijft gewoon dierenarts. Antwoord sloeg dus als een tang op een varken. Wat een reclame voor de landbouw deze man. Ik heb dus ook maar gauw een andere zender opgezocht.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Wat een reclame voor de landbouw deze man

Nu de moraal van het verhaal, buiten het feit dat je Dirk een flapdrol vindt. Dat wisten we immers al.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
buiten het feit dat je Dirk een flapdrol vindt

Ik vind hem ongeschikt om de belangen van de sector te behartigen, teveel ad hoc twitteren en te weinig denkkracht, en dit bevestigde dat alleen maar weer.
+1
achterhoeker2
@jan is hobbyboer je beschrijft de president van amerika.
+1
J.v.G
@Dirk Bruins Wat me eigenlijk nog minstens net zo stoort is de manier Waarop belangenbehartigers praten.
In een andere topic over dit onderwerp bijv zegt Jos verstraten dat bij 5 % van de bedrijven de helft van de kalveren het jaar niet haald!
en Calon's eerste optreden wekt bij mij ook nogal de indruk dat het op veel bedrijven behoorlijk fout zit!
Om over het: alle koeien schijten stront we vervuilen......
nog maar niet te spreken.
Vind jij ook niet dat er nogal is schadelijke onnodige en onterechte dingen worden gezegd door jou mede bestuurders? Zo ja wat ga je hier aan doen?
sorry
Quote Reactie van @J.v.G:
In een andere topic over dit onderwerp bijv zegt Jos verstraten dat bij 5 % van de bedrijven de helft van de kalveren het jaar niet haald!

misschien een hobbyboer.... met 2 koeien.....
+8
Dirk Bruins
@jan is hobbyboer wat moet ik toch altijd lachen om jouw reactie, gewoonweg hilarisch. Je speelt je rol als typetje werkelijk subliem. Je krijgt soms zelfs serieuze reacties. Het kan nooit lang meer duren dat Koefnoen of soortgelijk programma jou gaat benaderen. TIP: Als ze bellen, direct ja zeggen. Je kunt het! 😁
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Dirk Bruins:
gewoonweg hilarisch

Mooie inhoudelijke reactie weer, volgens mij zit je gewoon nog in de ontkenningsfase.
Petro Pelgrum
Hebben Jullie in NL geen centraal dierregistrering waar ze op 1 knop alle gegevens uit kunnen halen.? Met name kalversterfte, slachtresultaten met opmerkingen, antibiotica behandelingen enz.

Dan sta je sterk met bewijs!!

En geen domme berekeningen en aannames meer.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Petro Pelgrum:
Dan sta je sterk met bewijs

Of nog zwakker, dat het bij de gedroomde blijvers, de spijkerharde managers van industriële melkveehouderijen, de kengetallen misschien wel slechter zijn dan bij de familiebedrijven, dat is natuurlijk helemaal niet wat onze belangenbehartigers willen.
+1
Petro Pelgrum
@jan is hobbyboer misschien wel zwakker dat kan, dat wordt dan ook zwak argument om de koeien te weiden nu blijkt uit de data dat weidende koeien niet gezonder zijn.😉
+1
Petro Pelgrum
@jan is hobbyboer Ik heb trouwens sterk het vermoeden dat bij grote bedrijven de gezondheid nog wel eens beter kan zijn dan bij de kleinere fam. bedrijven.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Petro Pelgrum:
bij grote bedrijven de gezondheid nog wel eens beter kan zijn dan bij de kleinere fam. bedrijven

Bedoel je de koeien of de boeren?
Twentsch Land
@jan is hobbyboer

Gaat vaak samen 😉
Petro Pelgrum
@jan is hobbyboer Bedoel je de kengetallen vd spijkerharde managers of de koeien?
Pluto
Begin februari heeft mijn lieve handelaar 35 stierkalfjes gebracht waar wij tot laat in de avond deze lieve kalfjes lekkere warme melk hebben proberen te voeren, is goed gelukt op 2 na .
De volgende morgen toch weer een poging gedaan deze 2 lieve kalfjes warme melk te verstrekken ,helaas de fles en de speenemmer alsook de drijfspeen kon ze niet overhalen om net als de andere lieve diertjes naar de drinkautomaat te verleiden.
Toch even met mijn handelaar gecommuniceerd en deze 2 lieve diertjes hebben bij een lieve koe hun eerste weken doorgebracht,,,,,, dit verklaard al een hele boel .
inmiddels zijn we al een tijdje bezig met deze lieve diertjes echter drinken ho maar en ook al diverse deskundigen met evenzovele fantastische adviezen versleten samen met de dierenarts helaas . Vanmorgen is het eerste lieve kalfje overleden en vanavond de tweede in het bijzijn van hun lieve vriendjes die vrolijk door het grote strohok huppelen. Inmiddels liggen deze lieve diertjes 2 meter van openbare verharde weg alwaar zij morgen tussen 6 uur s morgens en 10 uur 's avonds kunnen worden opgehaald uiteraard tegen een kosten dekkend tarief van rendac.
Ik weet niet of de veehouder nog zo lief is als hij straks de rekening krijgt van dit drama want ik ben bang dat hij van 500 euro weinig overhoud. Vaak gaat het goed maar nu met 2 op 35 komt die 13 % wel snel dichtbij !.
sorry
@Pluto volgende keer bij zo'n geval wijnfles nemen en tepelvoering erop

lukt dat ?kalveren mesten met een drinkautomaat?
Pluto
@sorry Met wijn fles en tepelvoering doen we altijd al en de drinkautomaat bevalt prima.
Overigens de goede daargelaten ik hoor nog steeds op de studieclub dat de veehouders geen moeite investeren in stierkalfjes want ze gaan toch weg!!.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Pluto:
drinkautomaat bevalt prima

Wij leren de kalveren zo snel mogelijk uit de emmer, dus zonder speen, te drinken. Zou dat ook een probleem opleveren bij jouw automaat?
Leo,s vriend
@Pluto Juist pluto, daar erger ik me ook mateloos aan, ken zelfs een zichzelf topfokker noemende veehouder die schaamteloos verklaard dat ie geen tijd heeft voor de stierkalfjes,hij is te druk met z'n vrouwelijke kalfjes..................

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalfjes , gezondheidsdienst voor dieren , dieren , geboorte , ziekte , melkveehouder , kalversterfte , gezondheidsdienst en overleden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0