Illustratie van: jurgenkrijt

Reductie plan uitgesteld

Stas geeft aan pas na 22 februari duidelijkheid rondom gve reductie regelgeving te kunnen geven.

Deel dit topic

Reacties

+2
harke
Wat een soap.
Wordt steeds lachwekkender
puntertje
Bron?
jg
@puntertje Tweedekamer.nl brieven
Groen1
@jg Heb je misschien een link, gaat nog sneller 😃
de hoef
@jg je zit er lekker kort op
+1
jg
@de hoef Het gaat ook ergens om he. Nog geen knelgevallen regeling en juiste onderbouwing van het aantal Gve's en toch de melkverwerkers toestaan om melkgeld in te houden bij knelgevallen ?
Twentsch Land
@jg

Er wordt geen melkgeld ingehouden op basis van gve tot op heden. Er kan melkgeld worden ingehouden als men boven de door je zelf gekozen referentie leverd volgens het melkreductie plan.
jg
@Twentsch Land Wie gaat het melkgeld tijdens de gve-reductie inhouden ?
Twentsch Land
@jg

Oh maar dat is nu nog niet aan de orde, de inhouding van jan en febr hebben te maken met het melkreductie plan.
Wiebren
@jg Dat staat er niet in de brief. Op het verzoek om op 22 februari al toelichting / technische briefing te geven kan niet worden voldaan. Dat is toch lichtelijk wat anders...
jg
@Wiebren Wat je eruit lezen wil...... Half februari zou plan duidelijk zijn. Door de motie tav Por is er weer een nieuwe situatie ontstaan.
Wiebren
@jg Nee hoor, niks veranderd door de POR-motie. Elke strohalm is welkom zeker?
jg
@Wiebren Por zou 1, 6 mln kilo minder fosfaatproductie op moeten leveren. Waar wordt deze dan wel gerealiseerd ? Heb geen strohalm nodig. Constateer alleen dat we voorlopig nog geen breed gedragen gve-reductie plan hebben.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jg:
Por zou 1, 6 mln kilo minder fosfaatproductie op moeten leveren

Per 1-1-2018... Totaal niet van belang voor de fosfaatreductie 2017 dus.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jg:
Constateer alleen dat we voorlopig nog geen breed gedragen gve-reductie plan hebben.

Komt er ook niet, het wordt een sectorbreed afgedwongen plan.
jg
@Jack Rijlaarsdam Dan gaat het er heel anders uit zien dan hetgeen de sector tot nu toe gecommuniceerd heeft
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jg:
de sector tot nu toe gecommuniceerd heeft

Heb je alle wrevel vanuit de sector gemist dan?
jg
@Jack Rijlaarsdam Wat gaat het sectorbreed afgedwongen plan opleveren ???
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jg:
opleveren

Derogatie 2017.
BoerBart
@jg het zal anders moeten. Huidig plan zorgt niet voor minder vee. De 20% heffing is een lachertje, vergeleken met oude leasegelden.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
afgedwongen plan

Deze onzin moet toch ook een keer weg, ipv afgedwongen plan is het gewoon een door een minderheid opgelegde maatregel aan de sector met bijbehorende sancties. Enige wat ik er nog plan aan vindt is dat van de meeste plannen meestal niet veel terecht komt, dat verwacht ik hier ook.
jg
@Wiebren Wat denk jij dat je binnen gaat halen met deze ministeriële strohalm ? Welk niveau van derogatie ??
Wiebren
@jg mag ik even heel hard lachen om deze opzichtige poging? Als de regeling er is heb je weer genoeg te prikken
jg
@Wiebren Ben je het zicht op de realiteit kwijt ? Nee toch, gewoon een normale vraag. Of is het echt zo dat jullie met niets tevreden zijn. Zo van : Wij hebben alles geprobeerd?
+2
Wiebren
@jg nee hoor, ik zie alleen geen enkele reden om serieus op jouw hijgerige geprik in te gaan. Een brief van Kamp schrijf je toe aan Van Dam, de inhoud heb je amper gelezen, de POR zit volgens jou in het reductieplan 17 terwijl er in 2018 een eind aan komt. Krijg je in eigen huis niet genoeg aandacht?
+1
jg
@Wiebren Kritische beschouwingen passen je niet.
+2
robbies
@Wiebren Je mag niet van iedereen verwachten dat ze alle actualiteiten weten te duiden. @jg zit er inderdaad een flink eind naast, maar dat is geen reden om hem de maat te nemen.
jg
@robbies Dat geeft de paniek bij Lto weer.
Wiebren
@robbies klopt, dat hoort natuurlijk eenrichtingverkeer te zijn.
+1
robbies
@Wiebren Je reageert niet overal op, dus je kunt je momenten ook kiezen of begrip tonen voor persoonlijke situaties. Veel mensen zien jou hier als spreekbuis van LTO. Vergroot niet precies het draagvlak
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
dat is geen reden om hem de maat te nemen

Wanneer de continue zuigreflex van @jg al geen reden is, wat is dan wel irritant genoeg?
jg
@Jack Rijlaarsdam Probleem is dat jij en Wiebren conclusies trekken uit mijn constateringen. Ik stel alleen dat door Por er een nieuwe situatie onstaat. Nergens dat dat voor 17 al geldt. Natuurlijk is het zo dat eerst het plan naar de sector gepresenteerd wordt en dan pas een briefing plaats vindt . Tuurlijk..... Of de brief nou van Kamp, van Dam of RVO komt maakt voor het feit dat bepaalde data niet gehaald worden niet uit.
robbies
@jg je trekt zelf ook wat voorbarige conclusies. nog maar ff afwachten of het 1 maart haalt.
pieta
Quote Reactie van @jg:
Ik stel alleen dat door Por er een nieuwe situatie onstaat

Mij lijkt het zo te zijn dat als we met zijn allen op de productie van het toegestane komen te zitten vrijstellingen als de POR geen recht van bestaan meer hebben. Die regelingen kunnen eigenlijk alleen bestaan als andere sectoren ruimte overlaten.
robbies
@pieta dat de intensieve veehouderij investeert in mestverwerking, waar de melkveehouderij van meeprofiteert, om ze vervolgens te verplichten ook nog ff rechten te kopen? Dat bedoel je?
pieta
Quote Reactie van @robbies:
investeert in mestverwerking

Dat gaat niet van het productieplafond af. Dus wat bedoel je?
robbies
@pieta staat los van het p-plafond, maar niet van AMVB. Varkenshouder A investeert in mestverwerking en krijgt in ruil daarvoor rechten via de POR-regeling. Hij verkoopt zijn VVO''s aan jou waarmee jijbinnen de AMVB kan groeien. Nu zeg jij: hee varkensboer; ik en mijn collega''s zijn teveel gegroeid en nu is het P-plafond overschreden. Dat vindt Brussel niet leuk en daarom moet jij alsnog rechten kopen.

Is dat terecht?
pieta
@robbies Denk jij echt dat dat los staat van het p-plafond? Ik niet. Overtuig me daar eerst maar van. Als de ruimte in NL per sector helemaal benut wordt door en dus ook voor een sector is. Dan kun je die ruimte niet aan een ander geven.
robbies
@pieta varkenshouderij zit ruim 600.000 kg p onder haar plafond. In jouw redenatie zouden ze hooguit een gedeelte van haar rechten moeten inleveren, maar zeker niet allemaal. De ruimte die beschikbaar zou zijn voor POR heeft de melkveehouderij opgesoupeerd

Verder wordt er geen fosfaatruimte ter beschikking gesteld aan de melkveehouderij. Maar omdat de intensieve veehouderij mijlenver voorligt op de melkveehouderij qua mestverwerking, profiteert de melkveehouderij er van mee. Varkenshouders verhandelen hun VVO''s aan veehouders elders, die anders niet kunnen groeien met de AMVB. De POR-regeling faciliteert in zekere mate de gelegitimeerde groei van de melkveehouderij. Is het nu helder?
pieta
@robbies Nee. In mijn beleving kun je in een land waar een p-plafond geldt waar een sectorale verdeling is geen extraatjes in de vorm van POR meer in stand houden simpelweg omdat iedere sector zijn eigen plafond heeft. Dit heeft kunnen bestaan omdat eerder het fosfaatplafond niet benut werd. Heeft niets met beschikbaar stellen in 2018 te maken. Pluimvee heeft pluimveerechten, varkens hebben varkensrechten en melkvee heeft fosfaatrechten. Het restant is voor geiten, vleeskalveren, schapen etc en dus niet meer uit te delen door de overheid in het kader van een of andere regeling.
En de varkens- en pluimveehouderij hebben inderdaad geïnvesteerd in mestverwerking maar dan wel uit eigenbelang en niet om de melkveesector te helpen. De melkveesector mag het in de vorm van vvo's mee betalen(prijs is marktafhankelijk).
robbies
Je realiseert je toch wel dat een fosfaatrechten nog ruimte geeft voor uitbreiding door betere efficiëntie, terwijl een varkensrecht een vaststaand p-productie geeft? In jouw redenatie is het dus je reinste discriminatie van sectoren. Een melkveehouder koopt een fosfaatrechten dat hij, naar gelang zijn efficiëntie, tot 120% mag invullen. Een varkenshouder koopt een varkensrecht en mag daar 7 kg p voor produceren.

Verder ga je er gemakshalve aan voorbij dat er schotten tussen regio''s zitten bijullie varkensrechten, waardoor er geen landelijke handel is. Zullen we dat in de melkveehouderij ook invoeren? Kijken hoe groot dan de paniek wordt.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Je realiseert je toch wel dat een fosfaatrechten nog ruimte geeft voor uitbreiding door betere efficiëntie, terwijl een varkensrecht een vaststaand p-productie geeft?

Is dit al geregeld?
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Pluimvee heeft pluimveerechten, varkens hebben varkensrechten en melkvee heeft fosfaatrechten.

Jij denkt van wel. Ik twijfel nog
+1
pieta
@robbies Dat gaan we zien. Het gaat er ook niet om of ik twijfel of niet. Van mij mogen ze ze invoeren. Maar als het niet gebeurt zien we het ook wel weer.
robbies
@pieta akkoord, maar ben je nog steeds van mening dat de POR in de huidige omstandigheden niet gerechtvaardigd is?
+1
robbies
@Jack Rijlaarsdam als ik als antwoord de vraag krijg of ik thuis wel voldoende aandacht krijg, dan zou ik ook gaan zuigen. Gewoon om te kunnen zuigen
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
continue zuigreflex van @jg a

is op te lossen met een anti -zuigring ,gebruik die zelf ook wel eens bij hardnekkige zuigkoeien
heb eventueel wel een tang beschikbaar voor het inbrengen dus daar hoeft het niet om over te gaan
+4
weurding
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
heb eventueel wel een tang beschikbaar voor het inbrengen

hoe heet ze? 😂
KuikenenKoe
Quote Reactie van @weurding:
hoe heet ze?

reductia
Sunny K
175 kg N is ook derogatie.
verwijderd
Groen1
@oerne Dank je 😃
+2
robbies
Dit hoeft per definitie te betekenen dat het plan niet per 1 maart ingaat. Maar ik heb wel het idee dat wij hier koortsachtiger aan het reageren zijn dan het ministerie
volvragen
@robbies ik denk nou net dat dat het is. Wij liggen er wakker van terwijl Den Haag ok half 6 naar huis gaat en een gezellige avond heeft
+4
robbies
@volvragen wakker liggen moet je alleen doen als er iets met je gezin is. Vanuit de varkens heb ik geleerd dat wanneer een deurtje zich (moet) sluit(en), er zich weer een ander deurtje opent. Hou je daaraan vast!
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @robbies:
wakker liggen moet je alleen doen als er iets met je gezin is

Zelfs dat helpt nix, goede nachtrust is alles, zeker in tijden van stress. Dan heb je overdag je energie meer dan nodig. Piekeren helpt toch nix.
+1
oubi
@jan is hobbyboer Boedha zei: als een probleem oplosbaar is hoef je niet te piekeren; als een probleem niet oplosbaar is heeft piekeren geen zin.
cs-agrar
Quote Reactie van @oubi:
Boedha zei

die groeide zelf ook van de stress..
+1
harke
Tis bijna verkiezingstijd en de veehouderijsector is de speelbal.
+1
Wat noe wier, ist hele gedonder van de BAAN, van uutstel komt afstel !!!Zo dit is ook weer opgelost, onvoorstelbaar. Nu het gezeik nog van methaan /lachgas/traangas/huilgas/ het hele zakie is aan het vast lopen, waar is mister robijn of is die ook al opgestapt ???
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @de tukker oet twente:
het hele zakie is aan het vast lopen

Da's ut al een heel tiedje geleed'n. Laats met de vorst ging het nog wel, toen konden ze nog gewoon wieter loop'n, moar noe ut weer dooit zit ze inens kats vaste in d'n drek, alles blik ne groot moeras te wez'n. En komt doar moar 'ns weer uut.
cs-agrar
Quote Reactie van @de tukker oet twente:
mister robijn

Vast naar Lanzarote voor een nieuw avontuur..
Coen
@cs-agrar , is ziek geworden van alle fosfaat-stress, is opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Coen:
ziekenhuis

Had een beetje buikpijn. Dat hebben wel meer melkveehouders van de fosfaatsoap.
cs-agrar
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
buikpijn

Zou eerder op kiespijn gokken
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cs-agrar:
Zou eerder

Ben je op ziekenbezoek geweest dan?
vofjagtenberg
Zal me niets verbazen, dat dit één van de eisen was van onze Maltees om over behoud van derogatie te kunnen onderhandelen (afschaffing POR). Maar ja, die stukken mogen van meneer de rechter niet openbaar gemaakt worden. Ben benieuwd wat er de komende de tijd nog meer boven tafel komt, wat de heren uitonderhandeld hebben. 😟
+2
Beste mensen laat de derogatie er maar vanaf gaan. Zijn we gelijk van al deze ellende en gezeik af. Bied vanzelf weer kansen voor de toekomst als de gevolgen van roofbouw plegen te groot worden komt er wel een verruiming. Misschien paar jaar wat duurder mest afzetten maar ook dat gaat goedkoper worden.
+3
de hoef
@t komt ooit goed! heeft @George zijn naam aangepast
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de hoef:
aangepast

Denk het niet, hij heeft het niet over gehoerzak en bootjes.
+1
Groen1
@Jack Rijlaarsdam Zie ook geen tractor in profielfoto
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
hij heeft het niet over gehoerzak en bootjes

Ben het met je eens, arie.j heeft nl. ook nog niet gereageerd. George z'n broer waarschijnlijk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's regelgeving en stas geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
71
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN