Bijna een kwart melkt teveel

In de periode van 9 tot en met 31 januari 2017 hebben 3.715 melkveebedrijven die aan FrieslandCampina melk leveren in totaal 9,2 miljoen kilo melk boven het vergelijkingsvolume geleverd dat per bedrijf is vastgesteld. Voor deze bedrijven geldt een inhouding van 31,05 euro per 100 kilo melk (90 procent van de garantieprijs van januari 2017) over de hoeveelheid melk boven het vergelijkingsvolume.

Deel dit topic

Reacties

+3
weideboer
En toch kunnen verwerken dus een megawinst op deze spotgoedkope melk. Dank u, lieve,aardige cooperatieve boeren.
+4
Cornelis
@weideboer Is het een idee om het gehele artikel even te lezen?
+1
weideboer
@Cornelis idd, sorry, halve informatie is geen informatie😒
kaas
En waarom mogen leveranciers van rfc dan gewoon door melken dat is toch niet uit te leggen aan de leden
+1
Carola
@kaas volgens mij levert u aan À-Ware dus waarom maakt u zich druk? Om het antwoord te geven: het is een coöperatieve regeling, als de leveranciers ook mee zouden mogen doen waarom voor hen dan geen prestatietoeslag bijvoorbeeld?
kaas
@Carola nou ik hoor hier meer leden van rfc in de regio die zich hier wel druk maken dus leveranciers hebben meer rechten dan leden.
dat ik aan een andere fabriek lever doet er niet toe er zijn ook vaak genoeg leden van rfc die wat van andere fabrieken vinden
+2
arie.j
@kaas l
Meer rechten? Nou dat zullen de Belgische je niet nazeggen ,een zeer groot gedeelte moest nog niet zo lang geleden weg omdat FC teveel melk had. Dat is andere koek.
harke
Friesland campina is allang geen echte coöperatie meer.
Ze beslissen alles zonder de leden te vragen
+3
harke
Heb zelf geen last vd melkvermindering maar vind de houding van het bestuur arrogant en dan druk ik het nog mild uit
+2
dorpsrandhoeve
@harke Dat is jammer, ik heb juist respect voor het bestuur dat ze deze besluiten durft te nemen, besluiten die blijkbaar nodig zijn. Ik vind eerder sommige melkveehouders arrogant.
harke
@dorpsrandhoeve wil je dat stelletje schurken ook nog de hand boven t hoofd houden?
Ieder z n mening natuurlijk en dat moet ik respecteren.
Maar vergis je niet.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
Ik vind eerder sommige melkveehouders arrogant

Jammer dat je geen "minnetjes" meer kunt oogsten, kon je best wel eens een record mee gescoord hebben. Ben het verder met je eens. Het bestuur van RFC neemt verantwoordelijkheid en probeert de schade te beperken.
+1
jan w
@harke
Op zich kan het bestuur er ook niet alles aan doen, die worden ook maar een kant op gedreven. Maar de houding van RFC naar de boeren toe die is meer dan droevig. Als er eens iets met de kwaliteit van de melk aan de hand is , wordt je behandeld als een zware crimineel. Als hun eens een keer fout zitten, zijn ze niet thuis.
Vorig jaar was hier het ophalen van de melk meer dan droevig, we hebben het eerste half jaar 38 verschillende rmo chauffeurs gehad. ene keer om 19.00 halen en de volgende keer om 1.30 uur snachts en dan 5 robot boeren in de route , dan is de rmo te klein en redden ze het om de melk erover heen te pompen , maar vergeten om de boel weer op te ruimen. Drama.
3 jaar geleden kregen we een uitslag "Salmonella positief ".
3 weken later een brief:
"HELAAS"
"Helaas hebben ze bij Qlip een fout gemaakt bij het salmonella onderzoek".
Is dat nu helaas dat qlip een fout heeft gemaakt of is het helaas dat mijn koeien niet ziek zijn.
Ik heb 2 keer met Qlip gebeld en ik zou terug worden gebeld, maar tot op heden nog niks gehoord.
Als er dergelijke fouten worden gemaakt mogen ze de ledenadviseur wel langs sturen met excuses. Maar dat kan er nog niet eens af.
+1
weurding
@jan w helemaal met je eens, wij moeten dichter naar de consument toe gaan staan en rfc gaat verder van je af staan helaas
Groen1
Het volgende speelt bij RFC,
Afbetaling Zijerveld kan RFC-leden 1 tot 2 cent melkgeld kosten
De aankoop van kaashandel Zijerveld door FC in 2013, kan de leden van FC een aanvullende 1 tot 2 cent per kg melkgeld gaan kosten. Dit blijkt uit onlangs gedep. jaarverslag 2015 van Mijwo Beheer, holding waarin familie Zijerveld haar belangen heeft zitten. Op het eerste gezicht lijkt de informatie oud, maar het jaarverslag is pas 26 januari 2017 vastgesteld en op 1 februari gedeponeerd. In dit verslag wordt herhaald en benadrukt wat vorig jaar ook werd vermeld: namelijk dat nog een extra betaling voor de aankoop van kaashandel Zijerveld wordt verwacht. Het gaat volgens dit jaarverslag om een bedrag dat ‘een veelvoud’ is van de basis-aankoopsom van € 80 miljoen. Het zou dan gaan om € 160 miljoen of meer. FC wil niet ingaan op de vraag of nu een extra reservering wordt gemaakt. Verwezen wordt naar jaarverslag 2015 en de vorig jaar gedane uitspraak dat € 80 miljoen is betaald. “Dat is het,” zei topman Roelof Joosten nog in een interview in september 2015. Hij deed verdere speculatie af als ‘Telegraaf-verhalen’.
Mijwo Beheer meldt echter dat inmiddels een procedure loopt voor een scheidsgerecht. Kenners van de zuivelsector stellen dat, als Mijwo dit zo stellig meldt (2 maal in het jaarverslag 2015), dit geen loze bewering kan zijn. Een woordvoerder van FC zegt niets te weten over een procedure voor een scheidsgerecht. Scheidsgerechten zijn bekend middel om geschillen in zuivel op te lossen. St. de NL Zuivelbeurs stelt regelmatig een scheidsgerecht in om geschillen tussen leden op te lossen. Dat gebeurt aan de hand van vaste procedures en een eigen reglement. Een commissie van niet-betrokken experts komt dan tot een bindend oordeel. Voordeel van zo’n procedure is dat er een oordeel komt van inhoudelijke experts en niet van mensen met wel juridische, maar geen inhoudelijke kennis. Bijkomend voordeel is dat zaken in relatieve beslotenheid kunnen worden opgelost. De vraag is echter of FC en Zijerveld bij het scheidsgerecht van de Zuivelbeurs aankloppen. Daarover doet niemand mededelingen. Naar de mening van sommige deskundigen moet eerder worden gedacht aan een ander soort scheidsgerecht, omdat de financiële belangen zo groot zijn. Zijerveld doet voor de hoogte van de nog verwachte nabetaling geen greep in de lucht, maar baseert zich op het oordeel van ingehuurde adviseurs. Die hebben de bijdrage van kaashandel Zijerveld aan de winstgevendheid van FC zorgvuldig uitgezocht.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Groen1:
Het volgende speelt bij RFC

Ik heb het idee dat er wel meer speelt bij RFC, alleen is het voor de meeste leden (op paar 100 uitverkorenen na) een compleet raadsel hoe het allemaal loopt. Binnenkort komen de jaarcijfers uit de hoge hoed, dan weten we iets meer.
Cornelis
@jan is hobbyboer Bovenstaand stukje komt van "Boerderij". Was tot voor kort not done dit hier geheel te plaatsen of is Groen 1 de Boerderij? Verder ben ik blij dat Klaas van der Horst niet over het FC melkgeld gaat. Bijzonder om op basis van een gedeponeerd jaarverslagje dit soort stukjes te produceren.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Cornelis:
Bijzonder om op basis van een gedeponeerd jaarverslagje dit soort stukjes te produceren

Boerderij moet toch ook vol, en de overgebleven doelgroep, de lezers smullen hier blijkbaar van. Weer eens wat anders dan Patricia Paay.
jan w
@jan is hobbyboer
Dat is ook niet altijd waar. Hier op de ledenvergadering kwam er een vraag over externe aangekochte grondstoffen. Dit bedrag was hoger dan het uitbetaalde melkgeld. Maar men kon er geen antwoord op geven.
Jack Rijlaarsdam
@Groen1 Heel verhaal, maar staat eigenlijk geen nieuwe info in. In 2012, het jaar voor de overname had Zijerveld een netto resultaat van €400.000,- op een omzet van €400 miljoen. In 2011 was dat nog €1,4 miljoen.

Bepaald geen kip met gouden eieren dus. Alles hangt af van de bepalingen in het overnamecontract en daar hebben wij (en de Boerderij) geen zicht op. Het feit dat RFC een gestaag dalende post heeft gereserveerd voor de nabetaling aan de familie Zijerveld geeft wel aan dat de inschatting van de huisjuristen van RFC anders is dan die van Zijerveld/Wijmo.
+1
familie pelle
@Jack Rijlaarsdam
Wel nieuwe info, althans zo kun je het Intereperen. Als je de financiële jaarverslagen van de afgelopen 10 jaar doorneemt valt telkens op dat de resultaten van de kaasdivisie tegenvallen. Dat wordt ook toegegeven dat dat voor verbetering vatbaar is. Met het binnenhalen van "kaas" specialisten zoals zijerveld dachten ze de resultaten te kunnen verbeteren. Maar in tegenstelling tot het gebruiken van hun kennis, dachten de heren van frieslandcampina het allemaal beter te weten. Managers van zeijerveld moesten plaats maken voor managers van fc. Het moest allemaal efficiënter en goedkoper. Creativiteit ging verloren, aldus claas van der horst in een eerder artikel. De gevolgen
Zijn nu te zien in een afgewaardeerd kaasbedrijf. Na al die jaren heeft fc nog steeds niks geleerd.
cs-agrar
Idd, staat geen dankwoord in

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , melkvee , melkveebedrijven en garantieprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0