Kalversterfte neemt toe, een op de zeven haalt tweede levensjaar niet.

De kalversterfte in Nederland neemt toe. Dit wordt in verband gebracht met slechtere zorg en zelfs verwaarlozing in steeds grotere melkveebedrijven.

Bron: Volkskrant.nl

Deel dit topic

Reacties

Jack Rijlaarsdam
Wordt breed opgepakt: nu.nl/binnenland/4463583/…

Goede zaak, alleen met druk op de ketel zetten, kunnen er verbeteringen afgedwongen worden. @josl zal wel wijzen op de inspanningen van ZLTO: milkstory.nl/artikel/zorg-om-kalveren/

Gewoon afrekenen op uitvalpercentage en probleembedrijven verplicht laten begeleiden door dierenarts, liefst niet de eigen dierenarts. Zo leg je het probleem waar het ontstaat. Melkveehouder moet goed op z'n beesten passen, dierenarts mag niet lukraak (op initiatief melkveehouder) euthaniseren. Dit werkt in het antibioticadossier met detectiegrenzen gebaseerd op ddd ook best redelijk gezien de vooruitgang in dat dossier.
harke
@Jack Rijlaarsdam daar heb je continue diergezondheidsmonitor toch al voor.
harke
@Jack Rijlaarsdam vind het raar trouwens.
Hier haalt 98 procent van de kalver het tot een melkkoe
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @harke:
vind het raar trouwens

Precies. Ff nagekeken, afgelopen jaar één doodgeboorte en eentje legde het af met coli-diarree. Nou ben ik maar een krummelboertje en dan ook nog een slaapkop en achterblijver. Je zou zeggen dat alle zelfbenoemde topondernemers de zaken dan toch ook redelijk op orde kunnen hebben.

Het probleem is dus in feite nog erger dan de dierenextremisten beweren. De helft van de boeren zal weinig uitval hebben, de uitschieters bij andere bedrijven zijn dan echt schrikbarend.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Ff nagekeken, afgelopen jaar één doodgeboorte en eentje legde het af met coli-diarree.

Jij doet het beter dan ik, ik heb dit jaar ongeveer 20 kalveren maar toch 3 dode kalveren, een 2-ling die na paar dagen ineens dood in hok lagen ('s morgen goed zuipen, 's avondss voor pampus, 's nachts dood, 2 dagen na elkaar, mogelijk ook coli, wie zal het zeggen)en eentje die algehele zwakte had en na 3 maandjes het opgaf. Geen doodgeboortes dit jaar. Dus ik ben een prutser, maar dat was al bekend.
+2
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Nou ben ik maar een krummelboertje en dan ook nog een slaapkop en achterblijver

Nee joh, je was gewoon vergeten voor te sorteren. Vast niet in een lto bestuur gezeten.
weurding
@harke knap, wij hebben ong. de helft stierkalveren 😄
+1
harke
@weurding je hebt gelijk foutje
De helft vd kalver ongeveer
harke
@harke was iets te enthousiast
hooivork
@Jack Rijlaarsdam Kijk op de site van dier&recht. Een benadering van de gang van zaken op een boerderij die kant nog wal raakt. Ze liegen net zo erg als WD en PvdD. Einde discussie.
Wilbert
Ik denk dat iedere boer wel weet hoe het moet. Vergt echter ijzeren discipline, geld en tijd. Advies van dierenarts lijkt me niet nodig. Maak eerst maar inzichtelijk wie er te hoog zit, via CDM weet rfc dit gedeeltelijk al. En wat dan de consequentie is, daar kunnen we dan weer over klagen... Zijn we goed in op dit prikkebord.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Wilbert:
Vergt echter ijzeren discipline, geld en tijd.

Nou dat valt ook wel mee.
+2
dwers
Kunnen die geleerden niet voor een jaar het werk op onze bedrijven overnemen en dan zien wat hun resultaten zijn.
Lamburt
Niet zo gek als je kijkt wat van drie allemaal laat doodspuiten omdat hij liever kalver laat importeren uit het buitenland om de prijs te drukken en de nl veehouders worden weer gestraft
+1
cs-agrar
@Lamburt dus niet meer importeren
+1
Noorderling
@Lamburt
Hier leg je dus exact het probleem bloot, de kwaliteit van de kalveren is ondermaats! Dat is de verkoper zijn probleem en niet de koper. Je koopt toch ook voer wat je past qua prijs kwaliteit verhouding en niet stevast de goedkoopste rommel?
Lamburt
@Noorderling klopt de kwaliteit is niet bij iedereen goed genoeg maar die import is voornamelijk om de nukaprijs te drukken want ook uit het buitenland komen lichte kalveren en die worden wel opgezet en die kunnen ook vol met bvd ibr en wie weet nog meer voor ziektes die wij niet willen ik vind het heel erg dat ook gezonde ( lichte) kalveren worden doodgespoten
pieta
@Lamburt Dat ze lichte kalveren importeren is voor mij nieuw.
Lamburt
@pieta moet je beter opletten
Lamburt
@Noorderling o ja als ik zo zie wat er nu bij de verzamelplaatsen komt is de kwaliteit niet eens zo slecht maar als ze geen 40 kilo zijn ( pinkenkalf) weet je t wel
+1
weurding
Quote Reactie van @Noorderling:
niet stevast de goedkoopste rommel?

je zult versteld staan........ ook daar is een markt cq klant voor
fokker
Was vanmiddag even op het slachthuis een slachtkoe afleveren. Daar werd net een vracht nuchtere kalveren afgeleverd deze kwamen van de markt en hadden de selectie van de inkopers niet doorstaan dus werden rechtstreeks naar het slachthuis afgevoerd.Was geen mooi koppeltje dus ik snap wel dat ze die niet willen.
+1
Paul73
Wij hadden afgelopen jaar 249 kalveren en hebben 4 kalveren verloren, dit is exclusief de kalfjes die dood zijn geboren. 2 hadden een aangeboren afwijking en 2 zijn helaas als gevolg van uitdroging door ziekte overleden. Die laatste 2 zijn zware verliezen die hadden voorkomen kunnen/moeten worden. Wij hebben ook jaren gehad met sterftepercentages boven de 10%. Nadat we kritisch zijn gaan kijken naar de voeding, huisvesting en dieren is het sterftepercentage aanzienlijk verbeterd. Moeilijkheid ligt in het antibioticagebruik. Niet te snel naar de spuit grijpen, maar zeker ook niet te laat. De oorzaak hoeft dus niet bij de grotere bedrijven te liggen.
Pluto
Het markt denken en doen heeft zijn extremen !!. Het is misschien wel goed dat de consument wordt geconfronteerd met iets wat zij zelf veroorzaakt ?. Het schreeuwen om minder antibiotica en alsmaar beuken op veehouderij leid onherroepelijk tot excessen, niemand wil dieren op zijn bedrijf welke niet aan deze door externe partijen opgelegde eisen voldoen. Met als enige oplossing afspuiten en wegkijken . Het naar buiten brengen van cijfers die niet kunnen , simpelweg omdat ze er niet zijn zal verontwaardigde reacties krijgen waar je je op geen enkele manier tegen kunt verdedigen.
+2
Noorderling
@Pluto
Wat een onzin, als je je huisvesting, voeding en hygiëne voor elkaar hebt, ben je weinig antibiotica nodig en kun je zonder gemor je gezonde kalveren verkopen. Eerste paar uur flink biest, veel stro gebruiken en vaak schoon spuiten en je elimineert 95procent van de problemen

Die ddd wordt je niet zomaar op afgerekend en een spuit voorkomt niks. Afgeven op de consument helpt je hier 0,0 bij.
ejb
Quote Reactie van @Noorderling:
en een spuit voorkomt niks.

wel als er entstof in zit

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveebedrijven en kalversterfte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0