Koolstof voeren

Voeren er nog boeren koolstof(fir of impact )aan koeien ? Of is hype over?
Verhaal blijft wazig en niet onderbouwd door onderzoeken enkel praktijkverhalen

Wat doet het bv met melkproductie celgetal levensduur?

Deel dit topic

Reacties

+1
christo
Het product is niet gratis. Is het enige wat zeker is.
Rondhus
Heb het in het verleden gevoerd. Liters of gehalten kon ik niks merkwaardigs aan merken. Gezondheid in de vorm van uier en algemeen was beter. Voornaamste wat ik zag was dat gehalten in de mest hoger waren. Gestopt vanwege lage melkprijs
+1
demelkboer
@Rondhus he krijg je een lagere melkprijs als je dat voert? Wat raar. 😂
burg
Hebben we gevoerd met name gezondheidsverbetering nu al twee jaar gestopt
Boovngrunn
Gevoerd maar gestopt, geen verschil gezien
burg
@Boovngrunn ook niet in mestmonster?
Boovngrunn
@burg vooral voor een betere vertering gedaan, (mestmonsters verschillen niet veel btw) nu we beter voeren is opeens de vertering beter;)
+6
Pluto
De leverancier begon kort na dat de pallet was afgeleverd over verhoogde gehaltes en betere mest en dat de conditie van de dieren flink vooruit was gegaan!!.
Gevoerd heb ik het nooit en de palet hebben ze weer opgehaald.
+2
oldhuus
Heb het eind 2013 een keer besteld en gevoerd, en nu nog steeds. Dat het geld kost weet ik ook wel, maar het levert ook wat op. Mest laat ik nooit bemonsteren, koeien en jongvee zijn wel best in conditie. Doe het door de kalvermelk. Gebruiken ook geen droogzetters meer cel onder 200, en alles rondom afkalven gaat beter, minder kunstmest.
hans1980
@oldhuus Wat is het productie niveau ongeveer?
oldhuus
@hans1980
Nu wat minder ivm. reductie, maar normaalgesproken 25 liter met 4,50 3.60, aan voerhek 60%kuil 40% maïs en fir in blokkenwagen, geen mineralen, alleen in de brok in de robot.
Het is niet gestegen na FIR, we zijn wel later gaan maaien omdat het minder verhout, de productie en gehalten ureum zijn wel constanter geworden. En 's zomers vers gras op stal, dunne mest komt eigenlijk niet voor.
Farmer_
Als je het niet voer of wel , merk je wel aan de koeien, grootste voordeel vindt ik zit hem in de mest, mest die geproduceerd is met Fir, geeft een betere opbrengst aan gras, vorig jaar zomer vanwege de slechte melk prijs een tijdje niet gevoerd, hadden we een kelder met fir mest en een andere zonder, verschil op het gras zag je wel.
brabo
@Farmer_
als je dan veel mest moet afvoeren , dan doe je het dus eigenlijk voor een ander.
oldhuus
@brabo
Kon hier ook mest ruilen voor perceel op afstand maar toch niet gedaan daarom.
Farmer_
@brabo Breng het maar, wil het graag hebben 😄
brabo
@Farmer_
dat beetje dat ik over heb zijn ze in de buurt ook wel blij mee.
+1
anonymous_504
@Farmer_ vind ik ook voer het al jaren
Todi
@Farmer_ Hogere gras opbrengsten kan ook een nadeel wezen. Hogere loonwerk kosten.
Petro Pelgrum
Wij hebben het ook een tijd gevoerd voor een paar jaar terug en het enige wat we kunnen merken is dat de kosten omhoog gaan.
We hadden een afspraak met de verkoper bij geen resultaat geld terug.
Zo gezegd zo gedaan.
Verkoper zei dat met een goed management er niet veel te behalen valt met koolstof.
Ik zei; dank je voor het grote compliment.
Aan de mest konden we ook niks merken.
Farmer_
@Petro Pelgrum Fir of koolstof
Petro Pelgrum
@Farmer_ impactpoeder, of is dat weer iets anders?
Farmer_
@Petro Pelgrum Ja dat werkt iets anders.
+2
Petro Pelgrum
@Farmer_ Ok nou dan moeten we FIR als proef inzetten. Misschien dat de verkoper van Fir ook wel mee wil in het kader van geen resultaat geld terug.😊
oldhuus
@Petro Pelgrum
Waarom ben je het dan gaan gebruiken ???

Hier was binnen een paar weken een bank uit mestput van 35 meter verdwenen die we nooit mixen, die zat er al de hele winter. Mest zien we wel verschil, is gewoon beter verteerd en het stinkt ook veel minder.
Petro Pelgrum
@oldhuus omdat iedereen zegt dat dat spul altijd werkt dus ik ook maar proberen. Het was FIR.
Mischien is je voermanagement niet goed. Wat dan ook blijkt uit de reactie van de Fir verkoper.😁
oldhuus
@Petro Pelgrum
Ik doe niet aan voermanagement, veuls te veul werk 😬
kroonfir
@Petro Pelgrum je naam kan ik niet vinden op onze klantenlijst, er is dus nog nooit FIR bij jouw geleverd. Beetje vreemd verhaal dus.
Petro Pelgrum
@kroonfir Produkt is geleverd via een Ned. Verkoper en alles in overleg met Kroonfir.
Erco
@kroonfir je kan het gewoon via je voerleverancier ook krijgen hoor. Beetje onzin dus. Ik had het zelf wel rechtstreeks overigens
Petro Pelgrum
@Erco Wat was jou ervaring dan?
Petro Pelgrum
@kroonfir Ik kijk ff of ik de rekening kan vinden en dan zet ik die wel ff op prikkebord.
+1
Petro Pelgrum
@kroonfir Dan zou ik me moeten verontschuldigingen. Dus impactpoeder komt niet bij jullie vandaan en is dus ook een ander produkt? Dan heb ik de verkeerde leverancier waar ik op reargeer.
Erco
@Petro Pelgrum ik stelde het voor om een proef te doen via het voercentrum destijds in Leeuwarden. Als het doet wat ze beloven kan je dat nauwkeurig zien dmv gehaltes, ureum, voerefficiente e.d. hadden ze geen interesse in zeiden ze. Een mooiere reclame is er niet bij het zwarte goud toch? 😉
+2
Erco
Ook een paar maanden gevoerd. Zonde van je geld. De melkprijs stijgt zeker weer zo te merken... Ga een week of weekendje weg met je vrouw en kinderen. Dat levert meer op
spotmelker
Voordat je er aan begint moet je eerst via mestonderzoek aan de weet komen of je gezondheidsaantastende sluipmoordenaars in je bedrijfsvoering hebt. Als er een hoge concentratie van o.a. de schimmel Aspergillus Fumigatus (komt uit rode schimmeling in maïskuil) wordt aangetoond heb je absoluut voordeel van extra koolstof in het rantsoen. Hier was dat niet het geval, voer geen maïs dus ben ik na een proefzending gestopt.
+3
demelkboer
Het is gewoon norit. Als je zelf niet goed in orde bent in de pens werkt dat ook wel lekker. Als je zie wat er voor schimmel toleranties er in krachtvoer worden aan gehouden schrik je je rop. Bij mengen er versnijden is het devies krachtvoer land.

Wij hadden ook onverklaarbare problemen. Hoogste gezondheidsstatus alles enten. In mooi ingekuild voer toch hoge concentratie schimmels. Fir er in problemen weg. RE in rantsoen lager veoerkosten ietsje lager. Het kost mij 0.35coent per kg melk. Maar mijn kv kosten zijn meer dan 0.35 gedaald.
oldhuus
@demelkboer
Klopt, kennis moet wel eens schepen lossen bij voerfabriek van A... , zit er teveel schimmel in, word de partij gewoon opgemengd, net zolang tot het binnen norm is, want partijen weggooien hebben ze geen zin in... Die heisa toen bij van Benthem voeders was gewoon topje van de ijsberg, bij grote fabrieken gebeurt het net zo goed. En ach zodra het in een brokje geperst zit ziet niemand er meer wat van..
demelkboer
@oldhuus precies. Wat denk je. Dat als een schip soja uit Argentinië in zwaar weer zit op de Atlantische oceaan dat de luiken dan water dicht zijn. Geen denken aan. En dan lekker twee weken later broeien in het ruim. De boven kant van de lading uit soms wit van de schimmel. Ach op een heel schip is het bijna niets......
Petro Pelgrum
@demelkboer Dan zullen wij wel soja uit een ander schip krijgen want onze koeien merken niks van al die schimme- en toksines was jullie het over hebben. Tenzij ik FIR ga proberen dan misschien wel.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @demelkboer:
Het is gewoon norit

Kunt ze niet over een kam scheren. Van Impact-poeder weet ik alleen van iemand die het geprobeerd heeft dat het anders werkt dan Fir, van Fir weet ik dan wel dat het vergelijk met norit niet opgaat. Je kan de werking aan klauwen, alg. gezondheid, eiwitefficientie en de mest wel merken. Voor mooie moet je uiterlijk voor stalseizoen beginnen, dan pak je toxines in voer mee en je gaat een betere werking van je mest hebben int voorjaar, vervolgens dus ruwvoer bemest met firmest enz enz. hoort kringloop te zijn.
demelkboer
@cs-agrar Het is gewoon actieve koolstof net als norrit. Bij Fir zitten er dan ook nog humus zuren in. Actieve koolstof en de zuiverende werking daarvan is al bekent sinds tig jaar voor christus.
demelkboer
@demelkboer Ps ik voer nu de helft van de mineralen die ik voor heen voerde. Was te ver onder de norm zei de mapman. Mineralen check gedaan in de Tank en in het bloed. Perfect op de norm. soms zelf iets er boven dus kan met sommige mineralen van nog minder toe.
Farmer_
@demelkboer We voerden helemaal geen mineralen meer, ook weleens getest en alles in het groene bereik.
aldert
@Farmer_ Wat denk jij van bentoniet ?ik denk dat de werking ongeveer het zelfde is maar het kost weinig.
Erco
@aldert laten we zeggen dat t bij de een wel werkt en de ander niet. Net als een aardstralenkastje 😁
Farmer_
@aldert Dacht dat dat toch iets heel anders is, heb ook horen zeggen dat dit ook Mineralen en Vitaminen bindt.
oldhuus
@Farmer_
FIR levert ook mineralen, koeien die het eten hebben ook meer opname van Seleen en Fosfor.
cs-agrar
Quote Reactie van @aldert:
Wat denk jij van bentoniet

naam zegt genoeg, niet. Bentoniet vangt wel toxines af, maar bindt daarbij ook direct maar alle mineralen zodat ze niet meer of zeer slecht opneembaar zijn.
aldert
@cs-agrar Lijkt mij niet Cees,is ook bestanddeel v impact poeder,kijk maar in het stalboekje melkvee 2016.
Farmer_
@aldert Weet nog dat ze in Canada erg voorzichtig waren met bentonite.
+1
aldert
@Farmer_ Er is hier sinds een paar jaar een produkt op de markt dat is NH-tek, het is van Provimi en word aanbevolen speciaal voor de weide periode.Volgens hun is het een sterke pens buffer en vooral een stikstof binder en bestaat voor het grootste deel uit bentoniet met wat technologie Provimi.Ik heb het het eens geproeft,gesnoven en geroken en merk weinig verschil met pure bentoniet wat maar een kwart kost.
cs-agrar
@aldert kan evengoed bestanddeel zijn, daarom hoeft het nog niet goed te werken
+1
Petro Pelgrum
@demelkboer Wij voeren ook onder de norm met mineralen en géén vitaminen en ook géén koolstof en koeien glanzen en een goede vruchtbaarheid, dus.....😏
Farmer_
@Petro Pelgrum Ik heb altijd al mijn twijfels gehad bij dat hele mineraal bijvoeren.
oldhuus
@Petro Pelgrum
Bij mij glanzen ze ook, ook het jongvee. Maar volgens mij heeft het te maken met C/N verhouding, als je bijvoorbeeld een veenkoloniaal akkerbouwbedrijf overneemt met uitgeputte grond en daar koeien gaat houden dan kun je wachten op problemen. In DK hebben ze ook genoeg van die gevallen gehad dat de hele veestapel dood ging aan botulisme ofzoiets, ik denk dat ze dat met koolstof voeren best hadden kunnen voorkomen.
achterhoeker2
@oldhuus botulisme komt van een bacterie die toxines produceert, daar kan je met koolstof en/of mineralen niks tegen doen.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @achterhoeker2:
bacterie die toxines produceert, daar kan je met koolstof
net wel wat tegen doen, vangt die toxines af
Wilbert
@cs-agrar je klinkt als een hele gladde verkoper. Ga aub geen dingen roepen, waar je geen kijk op hebt. Bedrijven die door botulisme waren getroffen, hadden zeker geen baat bij deze meuk. Jammer dat je nu wel insinueert...
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Wilbert:
geen baat bij deze meuk

heb je dat geprobeerd dan?
Ik heb die "meuk" dmv voor- en nametingen al heel wat toxines en schimmels zien overwinnen. En dan ben ik niet eens de verkoper die zulke tests vaker uitvoert
burg
@cs-agrar ook botulisme toxine"s? Als dit zo is cees dan zou dat een uitkomst zijn, maar gezien het grote leed wat met botulisme gepaard gaat zou ik niet durven beweren dat een beetje fir dat oplost.
Farmer_
@burg Ze zeggen als een koe het heeft helpt het niet meer, voorkomend schijnt het wel te werken.
burg
@Farmer_ zou kunnen alleen als je gezien hebt wat dat met bv. pinken doet dan praten we niet over pensverzuring of een schimmeltje. Die dieren raken verlamd en sterven vaak binnen korte tijd dus vind ik ff wat fir erdoor wat makkelijk praten
Antbo
Quote Reactie van @burg:
Die dieren raken verlamd en sterven vaak binnen korte tijd

dit wordt veroorzaakt door de clostridia botulinum bacterie en daar is niets aan te doen .
maar tegen een clostridium perfringens besmetting werkt Fir wel , is een bacterie die in de darmen voorkomt bij mens en dier , maar bij verminderde weerstand kan gaan woekeren .
+2
Petro Pelgrum
@Farmer_ maar als je voorkomt dat er grote hoeveelheden toksines in de koe komen heb je toch ook geen koolstof nodig toch?
Farmer_
@Petro Pelgrum Die komen toch wel op je bedrijf en vermeerderen zich met de kringloop, oa deze: nl.wikipedia.org/wiki/Aspergillus/

Vindt zelf dat het grootte voordeel van Fir in de mest zit, grond wordt er ook beter van.
In 2011 hebben we wat land bijgepacht dat jaren in natuurbeheer was, mest en N erop en groeide niets, toen Fir mest en wel groei, buurman van 65 zei, hier heeft nog nooit wat gegroeit ook niet voor natuurbeheer, en nu rij jij jou mest erop en het groeit weer, en zonder N strooien.
demelkboer
@Farmer_ het vervelende van deze rakker is dat ie delaatste jaren is gemuteerd en daardoor slecht te bestrijden. Google maar effe op ziekenhuis en aspergillus
Farmer_
@demelkboer Schijnt dat deze eiwit verbruikt in de koe, dus slechtere voederconversie.
oldhuus
@Wilbert
Hebben die bedrijven dat überhaupt geprobeerd?
In het algemeen haalt men gewoon het hele circus, veearts, GD, voeradviseur op het bedrijf, en vervolgens gaan ze onderzoeken onderzoeken onderzoeken.
Net als de "mineralencheck" dat soort onzin, als de pens of darm van de koe niet goed functioneerd door schimmels en bacteriën en deze ook nog gevoed word met teveel eiwit kunnen ze zich mooi vermeerderen en dan kan de koe de mineralen ook niet opnemen.;
eurolab.nl/clostridia.htm/
Petro Pelgrum
@achterhoeker2 Botulisme en toksines hebben niks met elkaar te maken
+1
achterhoeker2
@Petro Pelgrum toch wel,( beter informeren voor je reageert)
Petro Pelgrum
@achterhoeker2 Wat is volgens jou Botulisme dan?
achterhoeker2
@Petro Pelgrum uit mijn hoofd; als een bijvoorbeeld een dood dier mee ingekuild wordt zit er een bacterie in die scheidt een gifstof af (toxine) die het dier fataal wordt.
Net als bij een zeer ernstige coli nfectie is de toxine veroorzaakt door de stervende coli bacterie de boosdoener en niet de bacterie zelf.
Petro Pelgrum
@oldhuus Dat denk ik niet, als je hoort en ziet wat die bedrijven aan Voer hadden gewonnen en wat ze voeren en de rest eromheen , bijv vaak voer veranderen, pensverzuring, slechte hygiëne, door lage melkprijs op voer sparen enz enz. Ook veehouders die voermanagement te veel werk vinden.😂
oldhuus
@Petro Pelgrum
Ach ja en waarom ben je dan Fleckvieh gaan houden, "makkelijk te managen koe" 😄
Petro Pelgrum
@oldhuus ook en ik houd per koe netto meer over😉
+1
klant
@demelkboer nog nooit mineralen gevoerd in de melk laten checken alles tip top in orde, die mineralen is ook gewoon een ordinaire geldwinning.
hans1980
@klant Dan heb je vast krachtvoer met mineralen of kunstmest met mineralen
Farmer_
@hans1980 We hebben geen van beide.
+3
demelkboer
Toch grappig dat varkenshouders en kalverhouders meer met toxines bezig zijn dan melkveehouders. In het buitenland zijn melkveehouders ook veelmeer bezig met toxinen dan hier. Vaak preventief. In de VS worden vaak standaard toxine binders toegevoegd aan rantsoenen. De pens kan veel bufferen, maat als de enzymen in de pens bezig zijn met het afbreken van toxinen zijn ze niet bezig met het maken van eiwit, zo luidt daar de theorie.

In de theorie heb je nooit toxinen in je voer, zowel kracht als ruwvoer. De praktijk is echter anders. Wij zelf winnen veel voer uit natuurland of van uiterwaarden. je kunt nog zon goeie inkuilmanager zijn, maar daar gaat het natuurlijk vaak mis. Dit bevat gewoon meer schimmels ook die je niet ziet.

`Voer dit dan niet aan je dier`, hoor ik Petro al zeggen. Ons bedrijf systeem zit alleen wat anders in elkaar. Het opwaarderen van (deels) natuurgras tot melk is daar een onderdeel van. Met alle nadelen van die, maar ook met alle voor delen 😉.
demelkboer
Even over clostridia en botulisme. Dit zijn niet dezelfde dingen ondanks dat de naam van botulisme (clostridia botulim of zo iets anders doet vermoeden. Botulisme en clostridia zijn echter beide een bacterie. Koolstof helpt daar niet echt tegen.

Gekke van gevalt is dat wij in de tijd date wij de raarste problemen ondervonden. Ook een koe hebben gehad met een clostridia besmetting. Clostridia is een gas vormen de bacterie. Deze koe hadden ook een helemaal op gezet rug van het gas. Zat tussen de huid en het spier weefsel. Als je er een naald is stak kwam het gas er gewoon uit. Koe natuurlijk einde oefening.
Veearts had het nog nooit gezien.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , wazig , koeien , melkproductie en celgetal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
80
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0