Stoppersregeling: mogelijkheden rond afvoer blijven beperkt

Vandaag presenteerde staatssecretaris Van Dam officieel de stoppersregeling in de Staatscourant. Daaruit blijkt dat de subsidie per dier alleen wordt toekend bij slacht, export of sterfte. Een verruiming van de afvoermogelijkheden zit er niet in. Wel krijgen stoppers alsnog subsidie op jongvee wat ze afvoeren.

Deel dit topic

Reacties

+1
AJ oet Twente
Subsidie op jongvee ? Waar kan een veehouder kalveren van bijvoorbeeld 5 maand naar exporteren . Of moet je die maar slachten/doodspuiten ?
De stoppersregeling geeft heel veel slechte publiciteit in de media , door het laten slachten/doodspuiten van gezonde dieren .
LTO en andere agr. vertegenwoordigers ,die aan tafel zaten , hebben zitten slapen .
HAD MENSEN INGEHUURD MET PRAKTISCHE ERVARING ,NU IS ER EEN REGELING DIE MOEILIJK UITVOERBAAR IS . DE SECTOR IS VERANTWOORDELIJK .
- Geen export van vaarzen meer dan 5.5 maand drachtig.
- Goede koeien hadden gewoon naar andere veehouders gekund(GVE regeling geeft al
beperking).
- Een week tijd om kalveren af te voeren tot 21 dagen , waarom niet de wettelijke 35 dagen .
- Waarom aantal dieren op 20-02-2017 , had moeten zijn 10-02-2017 de dag van publiceren.
Er worden nu slachtkoeien aangekocht voor de stoppersregeling .
meelezer10
Quote Reactie van @AJ oet Twente:
Waarom aantal dieren op 20-02-2017

staat nog wat achter. het aantal kan nooit groter zijn dan op 1-10-2016.
+1
AJ oet Twente
@meelezer10 Als aantal 20-02 lager is ,dan -1-10-2016 .
Slachtkoeien kopen en cashen .
Melkveehouder6
@AJ oet Twente Er staat nergens dat je je jongvee moet afvoeren cq doodspuiten!
Bij doodspuiten levert de subsidie te weinig op, dan is aanhouden veel beter!
AJ oet Twente
@Melkveehouder6 Drachtige koeien langer dan 5,5 maand mogen niet weg.
Na afkalven moeten kalveren binnen 21 dagen van bedrijf af .
Binnen 14 dagen mag niet . Vaarskalveren worden veelal eenmaal per 14 dagen opgehaald .
Leg uit , hoe dit moet ?
+2
pieta
@AJ oet Twente Man man man wat een gezeur.
voortman
@pieta aj heeft (helaas) helemaal gelijk. wie koopt jongvee voor export? wat moet je doen met koeien van 6 maand dracht? wie wil straks net in die éne week die vaarskalveren hebben? waarom moeten die weg binnen 21 dagen ipv binnen de gangbare 35? LTO stelt nu dat stoppers hun goede koeien kunnen ruilen voor de mindere van een blijver, ergo koeien met kapotte uiers of zwak beenwerk nu verplaatsen, nog 21 dagen fosfaat laten produceren en dan alsnog laten slachten........ niet diervriendelijk en niet aantrekkelijk voor de stopper, zeker niet als hij nog verder wil met zijn jongvee, immers volgens de geleerden moet je zo weinig mogelijk vee van derden aanvoeren........ (ben ik 't overigens óók niet mee eens).
En inderdaad: er zijn al bedrijven die nu nog snel even (slacht)koeien kopen om per 20-2 minimaal hetzelfde aantal te hebben als per 1-10.......
pieta
Quote Reactie van @voortman:
En inderdaad: er zijn al bedrijven die nu nog snel even (slacht)koeien kopen om per 20-2 minimaal hetzelfde aantal te hebben als per 1-10....

Daar is wat mij betreft niets mis mee.
pieta
Quote Reactie van @voortman:
wat moet je doen met koeien van 6 maand dracht?

Gewoon even blijven melken, droogzetten en weer laten kalven. Koe verkoop je vervolgens voor export of slacht (wellicht dat je die dan ook nog wel mag verkopen aan een boer met voldoende reductie) en het kalf doe je weg als nuka. Als je als boer je hier niet mee weet te redden of het helemaal af moet kraken omdat je zogenaamd 2 weken langer nodig hebt vind ik wat overdreven.
pieta
Quote Reactie van @voortman:
LTO stelt nu dat stoppers hun goede koeien kunnen ruilen voor de mindere van een blijver, ergo koeien met kapotte uiers of zwak beenwerk nu verplaatsen, nog 21 dagen fosfaat laten produceren en dan alsnog laten slachten........ niet diervriendelijk en niet aantrekkelijk voor de stopper, zeker niet als hij nog verder wil met zijn jongvee, immers volgens de geleerden moet je zo weinig mogelijk vee van derden aanvoeren........ (ben ik 't overigens óók niet mee eens).

Waarom niet aantrekkelijk voor de stopper? Hij zal een koe voor een goede prijs kunnen verkopen en voor weinig er een terughebben op stal.
En diervriendelijk wil eigenlijk zeggen dat je tegen verplaatsen bent. Dat staat dan behoorlijk in contrast met je stelling dat je wel vee van derden aan moet voeren.
J.v.G
@pieta De grote vraag is waarom?
Iedereen doet aan gve reductie dus hebben deze belemmeringen geen zin! Waarom verdedig je het dan?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @J.v.G:
Iedereen doet aan gve reductie dus hebben deze belemmeringen geen zin!

Heb jij het uitgewerkte plan al ingezien dan?
J.v.G
@Jack Rijlaarsdam Alleen wat tot nu toe bekend is gemaakt. Kun je dan uitleggen wat het nut kan zijn van het uitruilen van vee?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @J.v.G:
uitleggen wat het nut kan zijn van het uitruilen van vee?

Zeurdozen die zaniken over emotionele waarde van goede koeien die anders verplicht naar de slager zouden moeten de wind uit de zeilen nemen. Het is heel simpel, dit ligt er. Een stopper stapt in, verkoopt aan een groeier/verplaatser of melkt lekker door. Allemaal keuzes die gerespecteerd worden. Moeilijker is het ook niet.
J.v.G
@Jack Rijlaarsdam Je hebt het over zeuren en zaniken dit vind ik volkomen onterecht. Stel je wilt stoppen dan heb je er toch geen zin in om nog weer vee van een ander aan te moeten voeren om geen dief van eigen portemonnee te zijn.
Al zou je je goede koeien voor slachtprijs weg doen, dan nog heb je liever dat ze voor het leven weg gaan naar buurman of bekende of zo.

Wat is het verschil tussen iemand die doormelkt en te veel aan koeien verkoopt en een stopper die zijn vee verkoopt?
Ik snap die onnodige regeltjes niet of zie ik iets over het hoofd?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @J.v.G:
toch geen zin

Dan doe je het toch niet. Vrijheid, blijheid. Ik zou me zelfs voor kunnen stellen dat je wat slachtvee alleen een paar dagen op naam hebt. Er is nu duidelijkheid, dit zijn de regels en red je er mee. Of niet, je hoeft niet mee te doen, je mag ook gewoon stoppen alsof er geen regeling bestaat.
J.v.G
@Jack Rijlaarsdam @ Pieta Ik kan jullie niet volgen! Er is beperkt geld beschikbaar, dit wil je zo goed mogelijk inzetten. Dat doe je door een stopper geen onnodige belemmeringen op te leggen. waarom 1200 geven en dan zeggen je krijgt zo veel, kunnen we je ook wel een beetje onnodig dwarszitten, moet je maar niet over zeuren.

Ik ben overigens geen stopper.

Ook beetje vreemd trouwens dat er na de eerste 10.000 koeien nog maar 724 euro per koe overblijft terwijl de tweede ronde zo snel mogelijk moet starten na de eerste. Zo heb ik t tenminste berekend adhv cijfers van @ Wiebren.
pieta
@J.v.G Wat verdedig ik?
J.v.G
@pieta AJ geeft aan welke en hoeveel onlogische eisen in de regeling komen. Als je dan reageert met wat en gezeur, verdedig je min of meer deze eisen. Ze zullen dan misschien wel haalbaar zijn, maar dan vraag ik waarom moet het zo moeilijk.
pieta
@J.v.G Je ontvangt een mooie som geld. Daar staat wat tegenover. En dat houdt in zo min mogelijk fosfaatproductie van jouw veestapel. Ik vind dat niet zo onredelijk.
+5
ejb
Quote Reactie van @voortman:
wie wil straks net in die éne week die vaarskalveren hebben

Kwestie van vooruit plannen en op dit prikbord ga je ze zeker niet verkopen.

Sommigen denken nog steeds dat zitten klagen dat het niets is vanachter een pc zin heeft maar die tijd is voorbij.

En iedereen vooral de prikkers op dit prikbord weten wat de gevolgen zijn als de stoppers regeling onvoldoende effect op levert. Je zou ook kunnen denken: aan de slag en kijken hoe het gaat lopen maar dat is op dit prikbord vast een veel te positieve gedachte waarbij het negatieve heerst. .
+8
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @ejb:
iedereen vooral de prikkers op dit prikbord weten wat de gevolgen zijn als de stoppers regeling onvoldoende effect op levert

Daar zit precies de kneep. Een stopper kan zelf beslissen hier aan mee te doen of niet. Eigen keus, vrijwillig. Die hoor je hier ook niet. Het belang voor de blijvende melkveehouder is duidelijk: des te meer stoppers meedoen met de regeling, des te minder de blijvers hoeven in te leveren en des te meer fosfaatrechten er in 2018 op de markt komen. Die hoor je dus ook niet.

Wie heeft er belang bij het afkraken van het plan: makelaar/handelaar die aan een deelnemer aan de stoppersregeling niets kan verdienen en melkveehouders die er op gokken dat wanneer het reductieplan mislukt er geen derogatie en fosfaatrechten komen. Dat zijn de zeurdozen hier op het bord.
+2
klant
Stoppersregeling gaat niet werken voor die 1200 per koe daar komen ze nog wel achter.
+1
Jannus
@klant Deed Braks ook in '85,kon je 65 guldencenten krijgen voor Q dat je inleverde,de rest weten jullie.

Plafond is plafond en stop je niet dan heb je rechten die waarde gaan krijgen waar een andere groeier zijn kop stoot tegen het plafond.

Maar gaat het derobakel mislukken dan is het niet zo heel veel meer waard
Leo,s vriend
@Jannus Ik ben benieuwd jannus, als er te weinig stoppers zijn zal de derogatie niet verlengd worden, en moet vrijwel iedereen flink krimpen, wat zullen fosfaatrechten dan nog waard zijn ?
Jannus
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
te weinig stoppers

Heeft niets met stoppers te maken maar meer met hoeveel we in gaan krimpen,mislukt het plan dan gaat stikstof plaatsing DM leidend worden,

Weet hoe jullie er naar kijken maar heb er geen goed gevoel bij en dat is net koren op de molen van Van Dam,die zit er niet voor de boeren,Calonnetje kan er ook nog wel een paar missen dus waar maken we ons druk om.

En dan liggen er nog een paar dossiers 'Holland' op de plank waar men in Brussel niet over te spreken is en alles bij elkaar is het een grote puzzel die langzaam maar zeker uit elkaar valt en wat doet dan een beetje lijm van 1200 euro per GVE er nog toe.
+2
oubi
Jongvee moet niet weg; ze mogen weg voor de premie. je kunt er ook voor kiezen alleen de melkkoeien weg te doen. Die langer drachtig zijn dan 5,5 maand mag je laten afkalven.
Nog gauw even extra vee aankopen is link; er zit een anticipatiebeding in waardoor je van de regeling kunt worden uitgesloten.
storm
De stoppers hebben allang de balans opgemaakt of dat is al voor ze gedaan! De vrijwillige stoppers hebben zelf de knop allang omgezet en de categorie die gedwongen stopt daar beslist de adviseur!
Al die bedrijven die te koop staan met koeien daar vertrekken de koeien met deze regeling!!
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @storm:
Al die bedrijven die te koop staan met koeien daar vertrekken de koeien met deze regeling!!

Bedrijf is going concern veel meer waard, dus ben daar niet zo zeker van.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Bedrijf is going concern veel meer waard

Nou Jack, ons beider ouwe zooi is nauwelijks iets waard. Misschien brengt een woonhuis in het westen nog iets op, de Achterhoek is een krimpgebied, daar moet je vooral niet te hoog in de boom gaan zitten, dan wordt je een huis nooit kwijt in het buitengebied. Dus ik zou bij het stoppen van het bedrijf maar gewoon uitgaan van de waarde van de grond en de rest als meevaller bestempelen. Going concern of echt gestopt. Er is een overschot aan stoppende bedrijven.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Er is een overschot aan stoppende bedrijven

Wellicht in jouw omgeving. Hier in de regio zijn weinig rare sprongen gemaakt en staat er ook weinig te koop. Sprak vorige week een melkveehouder, 60 koetjes, verlopen toko, wel wat grond om de deur, in de stille verkoop binnen drie weken verkocht, overdracht in mei, wordt gewoon doorgemolken.
jan is hobbyboer
Als je de stoppersregeling niet ziet zitten melk je toch gewoon even door tot 1 januari 2018, dan zijn de fosfaatrechten er en kun je doen en laten wat je wilt. Zo'n straf is dat toch ook niet met deze melkprijs.

Als het allemaal doorgaat en standhoudt in de rechtszaal. Serieuze twijfels bij dit gedrocht.
vaak
@jan is hobbyboer geen Derogatie voor 2018 dan ook geen fosfaatrechten.
vaak
@vaak na contact met Wiebren wil ik dit corrigeren.
De kans dat er geen fosfaatrechten komen Is nagenoeg nihil.( nagenoeg)
weurding
@vaak anticiperen zou ook (bijna)niet kunnen......
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Serieuze twijfels bij dit gedrocht

Wanneer je dit serieus meent, maar je kletst wel vaker uit de nek, dan is de €1200,- van de Rabo innen best interessant. Volgen jaar mag je het geld houden en kunt zonder rechten weer gewoon beginnen met melken.
weurding
@jan is hobbyboer diegene die de stal niet vol heeft en of nog uitbreiden wil zal de nu liggende stoppersregeling alleen maar promoten, je pakt ze er zo uit....... 😅
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weurding:
nu liggende stoppersregeling

Zakelijk gezien is het geen beroerde regeling. Eigenlijk zou ik zelf ook mee moeten doen, dan volgend jaar er weer met frisse moed tegenaan. Alleen ook ik ben geen boer geworden om m'n vee zomaar als gebruiksvoorwerp weg te doen, dus we rommelen gewoon lekker door.
pieta
@weurding Ik heb inderdaad mijn stal niet vol. Ik promoot de regeling niet maar ik heb zeker geen behoefte om hem af te keuren. Ik vind het een mooie regeling als je toch al aan stoppen toe was.
Ik heb trouwens geen enkele ambitie om mijn veestapel uit te breiden.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Ik vind het een mooie regeling als je toch al aan stoppen toe was.

Waarop baseer je dat, ik vind het bijvoorbeeld helemaal geen goede regeling.
pieta
@jan is hobbyboer Gewoon omdat je 1.200 euro per koe extra ontvangt. Heb je een goede veestapel dan exporteer je hem gewoon. We kunnen wel net doen alsof de koeien goud geld opbrengen als je nu zonder regeling stopt maar de praktijk is denk ik wat anders. En wie niet stoppen wil vind de regeling nooit goed.
NB: Ik ga er wel vanuit dat je in 2018 gewoon de vrije beschikking krijgt over je fosfaatrechten en dat je dan ook weer zou mogen gaan melken.
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Gewoon omdat je 1.200 euro per koe extra ontvangt.

Deze (belaste) vergoeding is toch een marginaal bedrag op het financiële circus dat op je afkomt al je gaat stoppen. Ik kan me niet voorstellen dat dit kleine beetje geld je overhaast laat stoppen. Even snel gerekend heeft een bedrijf met 100 koeien, 60 ha, ongeveer 3 miljoen alleen al aan grondopbrengst, dan zal die (100 x 1200)/2 = 60.000 euro voor de koeien het verschil toch ook niet maken. Op een andere manier gerekend, een boer met 1.5 euro per liter schuld kan door het opruimen van de koeien 6 cent per liter aflossen. Dat schiet ook voor geen meter op.

De hele oprotregeling is gewoon een druppel op een gloeiende plaat en zal daarom (in mijn ogen) bijna niemand over de streep trekken. Maar ik verbaas me wel vaker de laatste tijd. Laat staan wat er gaat gebeuren als het uiteindelijk een juridische Trump-regeling blijkt te zijn, koeien krijg je niet terug, geld wel??? Ik zou gewoon nog rustig tot 1 januari 2018 doormelken en dan rustig rondkijken wat het beste moment is om te stoppen. Mijn vader zij altijd dat onder druk handelen bijna altijd tot teleurstellingen leidt. En mijn vader was een slimme man, kan ik nog veel van leren 😄
de Tank
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Ik zou gewoon nog rustig tot 1 januari 2018 doormelken en dan rustig rondkijken wat het beste moment is om te stoppen.

Dat is inderdaad ook een mogelijkheid, 1 ding weet je dan zeker, die 1200 euro/koe krijg je niet. En er zijn er maar weinig die op het hoogste niveau verkopen. Als je genoeg overhoudt om verder te gaan hangt het moment van kiezen hopelijk van andere factoren af dan om nog meer te kunnen krijgen, misschien.. ooit eens... als alles meezit...En nogmaals, deze regeling is er voor om mensen die de verkoop uitgesteld hebben vanwege de fofaatrechten onzekerheid nu over de streep te trekken ipv doorgaan tot 2018.
pieta
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Ik kan me niet voorstellen dat dit kleine beetje geld je overhaast laat stoppen

Lees nou een keer wat ik schrijf. Wie al wil stoppen dus. Ik zal niet zeggen dat je door deze regeling overhaast moet gaan stoppen. Er zijn ook boeren die gewoon willen stoppen en zitten te wachten op de regeling. Tenminste ik ik weet er een paar die er op zitten te wachten. En dat zijn er die ook gestopt zouden hebben zonder de regeling.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Er zijn ook boeren die gewoon willen stoppen en zitten te wachten op de regeling. Tenminste ik ik weet er een paar die er op zitten te wachten

OK, eerst zien dan geloven. Iedereen wil in ieder geval zekerheid over de fosfaatrechten voordat er 1 boer stopt. Ben benieuwd.
Coen
@jan is hobbyboer , de kans op fosfaatrechten per 1-1-2018 is toch minimaal, dus kun je nu 2.400 euro premie/subsidie per gve ontvangen 😄
vaak
@Coen Nee Jan.
Wel of geen Derogatie in 2018 de fosfaatrechten komen er.
De kans dat ze niet komen Is nagenoeg nihil.
kanniewaarzijn
@vaak En de kans dat ze waarde hebben is nog nihiler.
vaak
@kanniewaarzijn waarom zou dat?
kanniewaarzijn
@vaak Wie moet ze betalen dan? Dat "klotsende geld" komt echt niet meer terug hoor.
vaak
+2
de Tank
Opvallend hoeveel mensen zich druk maken om een regeling waar ze geen gebruik van gaan maken. Vraag aan stoppers wat ze van de regeling vinden. De regeling is er niet voor om mensen tot stoppen te bewegen die daar niet aan toe zijn maar om mensen een bepaalde zekerheid te geven als ze dit jaar stoppen. Daarnaast zou het ook niet terecht zijn hier zoveel geld achteraan te schuiven dat zelfs mensen die door willen gaan.overwegen om te stoppen. Ik teken ervoor dat deze regeling ook geldt op het moment dat ik zover ben. Het is de keus aan de stoppers wat ze ermee doen.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @de Tank:
Vraag aan stoppers wat ze van de regeling vinden.

Ik denk niet dat er veel stoppers zijn met deze regeling, dus dat wordt flink zoeken.
AJ oet Twente
@jan is hobbyboer Ik ken heel veel mensen ,die in principe mee willen doen .
Maar nu twijfelen ,vanwege de definitieve regels(Emotie) en snelheid van moeten beslissen .
Er is nog veel onduidelijk : Wat gebeurd er ,als je de eerste ronde uitgeloot wordt . Kom je dan met voorrang in de tweede ronde ?
Een koe een dag te laat weg , loop je dan het totaalbedrag van de koppel mis ?
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @AJ oet Twente:
Ik ken heel veel mensen ,die in principe mee willen doen

Je doet pas mee als er een krabbel onder staat, de rest is interessant doenerij. Dat heb ik in 20 jaar voor mezelf werken wel geleerd, er wordt een hoop gelult, maar als puntje bij paaltje komt haken de meeste toch af.
AJ oet Twente
@jan is hobbyboer Ik ken heel veel mensen ,die in principe mee willen doen .
Maar nu twijfelen ,vanwege de definitieve regels(Emotie) en snelheid van moeten beslissen .
Er is nog veel onduidelijk : Wat gebeurd er ,als je de eerste ronde uitgeloot wordt . Kom je dan met voorrang in de tweede ronde ?
Een koe een dag te laat weg , loop je dan het totaalbedrag van de koppel mis ?
sorry
Quote Reactie van @AJ oet Twente:
Er is nog veel onduidelijk : Wat gebeurd er ,als je de eerste ronde uitgeloot wordt . Kom je dan met voorrang in de tweede ronde ?

of moet je dan verplicht meedoen met de tweede ronde ?

of je ingeschreven en bent ingeloot maar ziet er toch vanaf wat dan ?

en hoe zit het met de 1200 euro van de bank,wachten die op dat de fosfaatrechten definitief worden of 1200 terug dokken als ze er niet komen?
+2
weurding
Quote Reactie van @de Tank:
Opvallend hoeveel mensen zich druk maken om een regeling waar ze geen gebruik van gaan maken.

is met weidemelk net zo......... 😅

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's export , melkvee , subsidie , jongvee , slacht en dam geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
58
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0