Bijna 96% aanvragen betalingsrecht afgehandeld?

Art. Boerderij 7-2-17

Bijna 96% aanvragen betalingsrecht afgehandeld

Op 31 januari 2017 is 95,8% van de aanvragen van uitbetaling betalingsrechten over het jaar 2016 afgehandeld. 83,6% van de aanvragen is volledig afgehandeld.
Dit betekent dat aanvragers het volledige bedrag hebben ontvangen of een afwijzing van de uitbetaling hebben gehad. In totaal 38.357 bedrijven hebben een volledige betaling ontvangen, in totaal gaat dat om een bedrag van €560,5 miljoen. Circa 1.350 bedrijven hebben een afwijzing ontvangen. Een klein deel (12,2%) heeft een eerste betaling ontvangen en krijgt zo snel mogelijk het resterende deel, dat betreft 5.800 bedrijven. Dit kan pas als alle controles zijn afgerond. Dat meldt RVO.nl. Volgens de uitvoeringsorganisatie is de voortgang in lijn met de doelstelling.

Redenen

Voor aanvragers die per 31 januari nog geen beslissing hebben ontvangen of alleen een eerste betaling geldt meestal dat de verplichte controles nog niet zijn afgerond. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. De meest voorkomende situaties zijn volgens RVO:

• De resultaten van de controles op de vergroeningseisen die in het najaar zijn uitgevoerd, moeten nog worden beoordeeld en verwerkt;

• Het resultaat van een uitgevoerde fysieke controle is nog niet bekend;

• Het rekeningnummer van de aanvrager is niet bekend bij RVO.nl;

• De controles van aanvragen die zijn gedaan door bedrijven die zijn uitgesloten van directe GLB-betalingen, zijn nog niet afgerond.

Andere situaties die ook voor een latere uitbetaling zorgen zijn bijvoorbeeld een zware overtreding van de randvoorwaarden of als percelen zijn opgegeven die (gedeeltelijk) niet aangemerkt kunnen worden als landbouwgrond of die te groot zijn opgegeven. Hierdoor zijn aanvullende controles nodig.

Deel dit topic

Reacties

oldhuus
Nou heb nog helemaal niks ontvangen, ook geen papier, wel derogatiecontrole gehad in het najaar, die zal dus eerst wel verwerkt moeten worden ofzo..
digger
Hier de vergroening nog niet binnen,en ook derogatiecontrole gehad.
+1
jan w
Hier ook nog niks binnen.
Ben 3 dagen te laat geweest met het insturen van de etiketten van het zaaizaad van de hennep die ik vorig jaar voor het eerst heb verbouwd. Nooit geweten dat de eteketten van het zaaizaad ingeleverd moesten worden.
Groen1
@jan w Hennep en betalingsrechten 2016, RVO wilt weten of u gecertificeerd zaaizaad van een toegestaan ras gebruikt. Zaait u voor 15 mei in dan moeten de etiketten uiterlijk 15 mei bij RVO binnen zijn, na 15 mei zaaien dan moeten de etiketten uiterlijk 30 juni bij RVO binnen zijn
jan w
@Groen1
Dat weet ik nu ook. Maar daar kwamen we pas achter met het invullen van de gecombineerde opgave. Had ik nog geluk dat de loonwerker de zakken nog had.
casev
@jan w volgende keer gewoon dat andere zaaizaad gebruiken, dan heb je heel die rvo premie niet meer nodig 😉 Overigens heb ik ook die vergroeningspremie nog niet gehad, en ook derogatiecontrole gehad.
Noordoost
Hier ook nog helemaal niks
Drentsboertje
Nog niks
Erco
Nog geen vergroening en jonge landbouwers. Kavel tien heeft alles opnieuw ingemeten dus daar zal t m in zitten
casev
@Erco klinkt als een straf op het bezwaarmaken.....
kace
Hier is van 2015 nog niet alles binnen.
Groen1
@kace Vorig jaar werden de betalingsrechten voor 2016 niet vervroegd uitgekeerd. Dit is in principe toegestaan door de Europese Commissie: vanaf 16 oktober mogen de betalingsrechten voor 70% worden uitbetaald. Nederland maakt, ondanks aandringen van LTO, geen gebruik van dat recht. Volgens Van Dam zou twee keer uitbetalen vertragen.
LTO had er bij Van Dam op aangedrongen om dit wel te doen, gezien de slechte marktomstandigheden in een aantal sectoren. Van Dam had besloten om deze ruimte niet te benutten, omdat tweemaal uitbetalen ervoor zorgt dat de afhandeling gemiddeld trager verloopt. Andere lidstaten betaalde wel vanaf 16 oktober een voorschot uit, of zelfs het hele bedrag door 30% uit eigen middelen op eigen risico voor te financieren. LTO is boos over trage afhandeling bezwaren. Dat dit de afhandeling vertraagt vindt LTO een slap argument. Die is namelijk al ontzettend traag. Zo waren er 6500 bezwaren ingediend over het besluit betalingsrechten 2015, waarvan er wekelijks 200 worden afgehandeld. LTO drong er daarom bij het ministerie op aan om meer capaciteit beschikbaar te stellen voor de afhandeling van de bezwaren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's controle , landbouwgrond , boerderij , rvo en betalingsrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0