Onverwachte regisseur in stoppersregeling melkvee

Wie betaald bepaald:

De stoppersregeling is een vrijwillige regeling. Toch wijzen verschillende signalen erop dat banken invloed hierop uitoefenen. Onder andere bij LTO beklagen leden zich over de opstelling van banken. Uit die klachten blijkt dat melkveehouders zich onder druk gezet voelen om te stoppen. Ook komen geluiden uit het veld dat baken dringende adviezen geven over het tijdstip waarop het bedrijf verkocht moet worden.

De bank doet dit om te voorkomen dat de grondprijs in een bepaalde regio niet te snel, te veel onder druk komt en daarmee in waarde daalt.

Meer: boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

robbies
Daar sta ik nu echt van te kijken!!!!
de hoef
@robbies ik nie
weideboer
Het wijzen is begonnen. Kom er maar in prikkers, voer!!!!
hans1980
We zullen zien heb wel een paar genomineerden in de buurt...
huub
Laten we eerlijk zijn, voor de blijvers is iedere stopper er een.
George
Quote Reactie van @huub:
Laten we eerlijk zijn, voor de blijvers is iedere stopper er een.

En daar wordt jij blij van?
huub
@George Ik denk dat vooral de gezinnen achter de noodlijdende bedrijven er blij mee moeten zijn.
George
Quote Reactie van @huub:
Ik denk dat vooral de gezinnen achter de noodlijdende bedrijven er blij mee moeten zijn.

Waarmee?
huub
@George dat ze van de bank een "bindend advies" krijgen. Het alternatief is nog meer financieren.
+4
puntertje
Het was natuurlijk vanaf het begin duidelijk dat met de bank aan de onderhandelingstafel je een wolf in schaapskleren binnen haalde. Ik begrijp ook niet dat LTO en NZO zo oerdom waren zich dat niet te beseffen. Dan kun je nu wel gaan klagen, maar het geeft het gebrek aan inzicht aan.
Enige jaren terug was er ophef dat specialisten van de ING-bank adviseerden in de aanpassing van fiscale wetgeving. En, hoe verrassend, die voorstellen waren uitermate gunstig voor de banksector.
hans1980
@puntertje
Die extra waarde v/d P rechten komt het bankwezen bijzonder goed uit
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @hans1980:
Die extra waarde v/d P rechten komt het bankwezen bijzonder goed uit

Mij ook, als ze er toch komen, laat ze dan maar lekker duur worden.
diezel
Quote Reactie van @puntertje:
Ik begrijp ook niet dat LTO en NZO zo oerdom waren zich dat niet te beseffen.

Volgens mij lopen er tussen die partijen nogal wat directe (en toekomstige) bestuurlijke lijntjes tussen die drie partijen. Wie de marionet-speler is was toch al wel langer duidelijk. 😞
+1
J.v.G
@puntertje In eerste instantie hebben de probleemgevallen zelf die wolf in schaapskleren laten komen voor een kennelijk te risicovolle/ hoge financiering.
En dan zeg je notabene dat lto niet met die banken in zee moet gaan.
Wees blij dat de banken de problemen op helpen lossen.

Had lto het niet opjuttent over groeiers en achterblijvers.
+1
George
Quote Reactie van @J.v.G:
Had lto het niet opjuttent over groeiers en achterblijvers.

Nee achterblijvers waren degene die de boot hadden gemist heb ik eens gelezen. Tja.......
+1
weurding
@George soms is het niet verkeerd dat men de loopplank intrekt voor je bij de boot bent 😅
+1
puntertje
@J.v.G Banken zijn alleen zichzelf aan het indekken en schuiven de risico's voor onverantwoord verstrekte leningen op het bordje van de sector. En in de bestuurskamer geven ze elkaar een high five als er ook nog velen zijn die erg blij zijn omdat ze denken dat de bank aan het 'helpen' is. Wordt wakker zou ik zeggen
+1
J.v.G
@puntertje Ik was al wakker hoor!
Doel van een bank is geld verdienen. Als je met je auto voor apk naar de garage gaat laat je je toch geen nieuwe aanpraten. koop je wel een nieuwe dan mag ik hopen dat dat volledig jou beslissing is en de mening van de garagehouder niet telt.
Ik zie een bank precies net zo. Hun mening vind ik minder belangrijk.

Ik heb het idee dat het vaak anders gaat. Heb je wilde plannen en de bank gaat er in mee dan zal het wel goed zijn, niet dus!

Bij een maximale lening zou ik ook een paar ton ruimte willen houden ivm tegenslagen. Helemaal met de fosfaatrechten. Een beperking op produktie kwam nou ook niet zomaar uit de lucht vallen.

Ik kan niet inschatten of ze het nu goed of slecht doen.
Wel toen ze zoveel grote stallen financierden, op een gegeven moment was toch duidelijk dat met nog meer grote stallen de reeds bestaande financieringen zwaar onder druk zouden komen te staan.
+1
de Tank
Quote Reactie van @puntertje:
Banken zijn alleen zichzelf aan het indekken

Daar kun je alleen maar van leren.
+1
harke
De prijzen van landbouwgrond gaan snel zakken op deze manier
+5
meelezer10
Quote Reactie van @harke:
prijzen van landbouwgrond gaan snel zakken

Voor land wat alleen geschikt is als grasland misschien wel. Andere gronden niet. Er zijn nog andere sectoren waar grondhonger is.
+2
harke
En onverkoopbare melkveebedrijven
groeier
@harke
En fosfaatrechten die duur worden in 2018
+1
weideboer
@harke daar sla je spijker op zijn kop. Niet alle bedrijven zijn courant, dat land zal nog wel gaan maar die gebouwen droom daar van dat die op 0 komen. Ik voorzie jongvee opfokbedrijven met 10-15 hac grond, de rest weg. lekker ontspannen bezig, geen stress, toch nog (fiscaal) "ondernemer" en mee kunnen praten en zelfs nog voor de jonge stopper een mogelijkheid om er iets naast te hebben.

Kortom over drie jaar schamen we er voor dat we apen en beren zagen in 2017, net zoals in 1983
+1
cjw73
@weideboer dat de Gebouwen nul centen waard zijn is nu ook al aan de orde zo hier en daar.
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @cjw73:
hier

hier wel, tenminste daar ga ik wel vanuit. Alles daarboven is meegenomen.
+1
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer
De notenboom is ook nul euro waard Jan 😁
George
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
hier wel, tenminste daar ga ik wel vanuit. Alles daarboven is meegenomen

Hier ook.
+1
harke
En nu nog maar hopen dat de zogenaamde overblijvers een mooie melkprijs krijgen dit zomer. ....
+2
hypotheekboer
Vertaal het eens anders en lees de column van Ruud Huirne door. (melkvee100plus.nl/Opinie/Binnenland/…)
De bank (en de sector) hebben er alle belang bij dat de fosfaatrechten niet te duur worden. Als dit een fors drukkend effect heeft op de prijs van grond komt de hele sector op slot te staan omdat dan de zekerheden bij de bank beperkend zijn voor de financiering.
Als je nu door de bank gevraagd wordt of het zinvol is om nog door te gaan met je bedrijf, dan is er afgelopen jaren al meer aan de hand geweest.
paul1
@hypotheekboer als de rechten zo duur zijn dat niemand ze koopt, zakken ze vanzelf
+1
Coen
@paul1 , ze zeggen zelf dat fosfaatrechten en grondprijs communicerende varen zijn, zij hebben het liefst dat de grondprijs hoog blijft 😞

maar het meest schaarse productiemiddel is in de agronomie altijd het duurst, omdat er is gekozen voor grootschalige en intensieve melkveehouderij is het productiemiddel fosfaatrecten het meest schaarse productiemiddel en dus zullen fosfaatrechten duur zijn.
George
Quote Reactie van @Coen:
maar het meest schaarse productiemiddel is in de agronomie altijd het duurst, omdat er is gekozen voor grootschalige en intensieve melkveehouderij is het productiemiddel fosfaatrecten het meest schaarse productiemiddel en dus zullen fosfaatrechten duur zijn.

Allemaal geleerde praatjes Coen , maar die dingen bestaan nog niet eens! Afwachten voordat je er een goed oordeel over kunt geven.
delavalboer
@hypotheekboer Deze man zegt ook dat de bank geen financiering verstrekt om fosfaat oid bij te kopen. De bank gaat hier niet in mee....
hypotheekboer
@delavalboer nog een keer lezen. Dat staat er niet.
de hoef
Quote Reactie van @delavalboer:
De bank gaat hier niet in mee....

klopt wel werd hier in huis zo gezegd
hypotheekboer
@de hoef Huirne schrijft het volgende:
"Voor aankoop van fosfaatrechten in 2018 moeten we rekening houden met korte aflossingstermijnen, maximaal 5 jaar. Gezien de economische resultaten op de meeste bedrijven, zal dit betekenen dat de prijs van de rechten beperkt zal blijven."
Is waarschijnlijk bedoeld dat er op dit moment nog geen fosfaatrechten zijn en dat de bank op dit moment dus ook nog niks kan financieren. Of het is zo geweest dat het bedrijf de aflossing in 5 jaar niet kan trekken en dat daarom niet gefinancierd wordt. Dat zal in heel veel gevallen voorkomen als er een prijskaartje van € 4.000 of meer aan hangt.
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @hypotheekboer:
Huirne schrijft

Volgens mij moet die Huirne nog keertje op gaan passen dat ie de mededingingsclubjes niet achter zich aan krijgt. Volgens mij probeert hij vanuit zijn positie als bijna monopolist de markt te bewerken. Nu is dat niets vreemds bij de RABO, gezien Libor en andere schandaaltjes, maar ik dacht dat ze daar wel een lesje van geleerd hadden. Nee dus. Dat in werkelijkheid de RABO aan de touwtjes trekt is wel duidelijk, maar officieel moet volgens mij nog steeds de markt z'n werk doen. Huirne geeft de laatste tijd wel heel erg duidelijk toe dat er geen markt is maar dat de RABO voor Petrus speelt en bepaald wie door mag en wie niet.
Coen
@hypotheekboer , 1.000 euro per jaar aflossen (fosfaatrecht 5.000 euro en volledig gefinancierd) is relatief gezien toch een schijntje voor een bedrijf met latente ruimte, die bepalen straks de prijs van een fosfaatrecht.
+1
pieta
@Coen Ach Coen toch, bedoel je latente stalruimte? Aflossen in vijf jaar bij de huidige prijsstelling komt neer op een 10 cent per liter. Dat lijkt mij voor goed draaiende bedrijven niet onoverkoombaar.
hypotheekboer
@Coen die bedrijven met latente ruimte hebben ook niet de grootste problemen. Meer de bedrijven met al een forse financiering en net op het verkeerde moment de stal (niet) vol. Probleem is dat regels voor banken gewijzigd zijn waardoor ze anders met financiering van grond om moeten gaan. Dat betekent aflossen op grond en daar zit de kneep dat aflossingen op fosfaatrechten daar bovenop komen.
+1
de hoef
@hypotheekboer ik vroeg hem hoe gaan jullie om met de schuren die nog niet vol zijn ,en toen zij de beste man de ondernemers hebben daar een potje voor maar wij financieren niet bij,
en toen heb ik gezegd als dit klopt gaan er andere bedrijven stoppen als dat jullie willen
+1
hypotheekboer
@de hoef denk dat jouw analyse best zal kloppen.
+1
harke
Het wordt Denemarken 2.0
+2
Je weet het he de Rabo help uw van de wieg tot dood maar het liefste van de wal in de sloot
cjw73
@diane-de-eekhoorn het is niet voor niks
Ruimt Alle Boeren Op.
arjankok
@cjw73 nou nou , dood gaan ze allemaal ja de boeren , maar daar heeft de rabo geen schuld aan
+2
Twentsch Land
@diane-de-eekhoorn

Tot op heden heb ik nog niet gehoord dat een boer gedwongen is een hypotheek te tekenen !!! Heb wel meegemaakt op een vergadering van de Rabo dat aanwezige boeren het de Rabo kwalijk namen dat ze niet zwaarder geld uit leende.

Mijn economie leraar zei op een dag...vergeet nooit ... een bank en een verzekeringsmaatschappij zijn geen liefdadigheidsinstelling.
+1
Grietje62
@Grasbaal
Quote:
De stoppersregeling is een vrijwillige regeling. Toch wijzen verschillende signalen erop dat banken invloed hierop uitoefenen.

Banken zijn wel blij met de waarde van de fosfaatrechten die straks als onderpand meetellen. 80 koeien x 5000 euro is toch 400.000 euro, is niet goed voor blijvende boer maar wel voor bank.
Er zijn ook grote melkveebedrijven die maatschap o.i.d. aangaan met stopper. Scheelt de stopper (te veel) afrekenen met fiscus. Grote bedrijven worden nog groter. Laten we wel wezen zij zijn vaak kapitaalkrachtiger dan familiebedrijven. Er wordt geen vee gereduceerd op deze manier, dus een ander moet nog meer ruimen. Fosfaatrechten worden duur straks, niet betaalbaar voor de meeste boeren. Deze rechten hadden nooit verhandelbaar moeten worden. (Als ze komen, de 1e kamer moet nog stemmen volgende week).
+2
paul1
@Grietje62 ik vraag me af of het wel als onderpand meetelt, dat deed melkquotum ook niet
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Grietje62:
Er wordt geen vee gereduceerd op deze manier,

Nou denk het wel ,ze zullen wel moeten net als iedere andere
MTSTAMMINGA
@Grietje62
80 Fosfaat rechten verkopen ,is ook belasting betalen
En de belasting is sterker als de bank 😬
Coen
@MTSTAMMINGA , zolang het nog een vordering is heb je gelijk, zodra het geld is ontvangen is vaak de bank de baas 😞
hypotheekboer
@Grietje62 even voor de duidelijkheid, fosfaatrechten zijn bij de bank geen onderpand, was quotum vroeger ook niet. Bank heeft geen grip op de waarde en kan het daardoor niet meetellen. Mogelijk kan er wel een blokkaderecht gevestigd worden, net als bij varkens- en pluimveerechten.
+2
weideboer
@hypotheekboer leuke of eigenlijk het trieste van al deze discussies dat het allemaal maar suggestieve aannames zijn. heeft niemand het besef of het geduld om maar gewoon af te wachten hoe alles definitief ingevuld gaat worden. Je zal maar in je achterhoofd weten dat je misschien wel bij die groep hoort die zozo staat. Je zou gek worden lijkt me
Coen
@hypotheekboer , ik hoorde ook iets van blokkaderecht bij RVO en toestemming bank nodig.
hypotheekboer
@Coen klopt, schreef ik hierboven al. Geldt mijns inziens alleen voor bedrijven onder de stoppersregeling.
Jannus
Quote Reactie van @Grietje62:
80 koeien x 5000 euro

en de waarde van 5000 euro per koe zal je doen besluiten om mee te doen aan de stoppersregeling 🤔 🤔 🤔 🤔
storm
Vind het allemaal maar kwats, een berichtje op boerenbusiness en men neemt het allemaal maar voor waar aan! Het is een sterk suggererend artikel meer niet!
Wie in de problemen zit die wist dat al langere tijd en daar is de stekker er al eventjes uit. Kijk toch gewoon ff in je eigen omgeving wie er al dan niet vrijwillig gaat stoppen!
Degene waar de bank bepaald dat is al langere tijd bekend en vrijwillige stoppers kiezen nu eieren voor hun geld!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's druk , lto , melkvee , grondprijs , melkveehouders en bank geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
59
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
0