Stoppersregeling versus fosfaatmaatschap toegelicht

Wanneer de stoppersregeling uitgezet wordt tegen het aangaan van een fosfaatmaatschap zijn de volgende conclusies te trekken:

1. Stoppersregeling geeft totaal netto € 1200,- per koe fiscaal belaste premie. Het voorschot van € 1200,- van de Rabo is slechts een lening die in 2018 terugbetaald moet worden ervan uitgaande dat fosfaatrechtensysteem doorgaat.

2. Middels fosfaatmaatschap kan de stopper in 2017 (en volgende jaren) totaal € 1440,- per koe fiscaal belast ontvangen (16 ct * 9000 kg melk, berekening Countus) waarbij het goede bruikbare deel van de melkveestapel niet met verlies hoeft te worden geslacht/geexporteerd maar in het maatschap kan worden ingebracht.

3. Fosfaatmaatschap voorkomt in 2018 dat de winst van verkoop van fosfaatrechten voor de helft naar de fiscus gaat doordat middels de jaarlijkse verrekening (lees lease) de inkomsten over bijv. 8-10 jaar gespreid worden.

4. In het onwaarschijnlijke geval dat de fosfaatrechten niet doorgaan verandert de € 1200,-/koe van de Rabo-lening in een Rabo-schenking.

5. Stopper kan binnen de fosfaatmaatschap continueren met het houden van jongvee.

6. Stoppersregeling verplicht (zoals het er nu uitziet) tot verkoop fosfaatrechten in begin 2018 terwijl het mogelijk interessanter is de verkoop te laten plaatsvinden op een later tijdstip.

7. Fosfaatmaatschap voorkomt 10% afroming bij overdracht/verkoop van de fosfaatrechten. Als rekenvoorbeeld verkoopwaarde € 4500,-/recht gaat dit over € 450,- recht.

Deel dit topic

Reacties

Wilbert
Het zoeken naar werk voor Countus druipt er vanaf... Naast financieel is het ook een vertrouwenskwestie.
Ps. Als stopper hoef je jouw fosfaatrechten niet te verkopen. Je mag in 2018 weer gaan melken. Of je kan ze in 2019 of later verkopen. Moet je wel de Rabo terugbetalen.
nederlandse boer
De 3 garanties dat je als stopper de rechten NIET hoeft te verkopen (1) en je per 1.1.18 WEER mag gaan melken (2) of ze in 2019 MAG VERKOPEN (3) ben ik nog nergens tegengekomen.

Ben zeer benieuwd of deze er komen. Willen ze mensen bij de stoppersregeling krijgen dat zullen deze 3 garanties er inderdaad moeten komen anders is voor velen de keuze snel gemaakt.
+3
Rondhus
En dan als groeier in fosfaatmaatschap met zulke zuurpruimen zitten die hier op prikkebord ook actief zijn, veel succes!! Dan liever een boerderij erbij huren in duitsland. Ook nog eens minder financiele risico,s
+6
weurding
Niemand die vraagtekens zet bij de continuiteit van het melkveebedrijf waar je de maatschap mee aangaat? stel de financiele resultaten vallen tegen door een afnemende melkprijs hoe zit het dan met je inkomsten? en ben je medeverantwoordelijk aan het eind van het jaar bij mindere resultaten of verval in bb? zou me er drie keer tegen verzetten persoonlijk
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weurding:
tegen verzetten persoonlijk

Nou wil jij ook helemaal niets. Stoppersregeling vind je niets, fosfaatmaatschap is niets. Jij wilt gewoon nog door melken, ik begrijp eigenlijk niet waarom je steeds zo geïrriteerd reageert op dit soort topics. Ze zijn op jou gewoon niet van toepassing.
+1
George
@Jack Rijlaarsdam
Het is ook allemaal niet veel wat ze bedenken.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @George:
Het is ook allemaal niet veel wat ze bedenken

Jij bent gestopt met melken en kan jezelf goed redden. Waarom zouden bij een ander de gebraden kippen gefileerd en al naar binnen geschoven moeten worden?
George
@Jack Rijlaarsdam
Tja waarom niet?
+2
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
gebraden kippen gefileerd en al

nieuw iets ?
lijkt me wel lekker ,waar is dit te verkrijgen ?
+1
weurding
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
gebraden kippen gefileerd en al naar binnen geschoven moeten worden?

en jij ziet dit soort regelingen als een kip met gouden eieren voor de voortzetting van je bedrijf?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weurding:
een kip met gouden eieren voor de voortzetting van je bedrijf

Nee, maar dat hoeft toch ook niet? Dit ligt er, je doet mee of niet. Moeilijker is het toch niet?
+2
weurding
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Moeilijker is het toch niet?

nee, is met weidegang ook zo, en toch zijn er voor en tegens plenty, vergeet niet dit is een discussieforum, daar hoor je niet altijd wat je graag horen wilt 😄
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Nou wil jij ook helemaal niets

Ik wil best wat, maar ben het volledig met Weurding eens, ik vind dit ook geen regeling om mensen die niet perse gedwongen worden te stoppen over de streep te trekken. En dat soort stoppers hebben ze wel nodig volgens mij om het plan rond te rekenen.

En zover ik weet ben je bij een maatschap hoofdelijk aansprakelijk, dus zo'n constructie is weer veel gedoe met beetje extra rendement en veel extra risico (kom er maar in sjakie, ik ben geen ondernemer, veel te risico-avers).
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
kom er maar in sjakie

L#l toch niet, jij wilt ook helemaal niet stoppen met melken. Dan is er geen regeling goed genoeg.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
jij wilt ook helemaal niet stoppen met melken

Als de prijs hoog genoeg is wil ik best halveren. Dan gaat de rest van de fosfaatrechten mooi in de handel. Stoppen is ook een keuze, en die komt echt steeds dichterbij door al dit gezeik. Ik heb nu eenmaal niet het grenzeloos optimisme in de melkveehouderij dat jij hebt, en ik heb geen toekomst, ik doe het voor mezelf, geen kinderen, nix. Varkensmodel is niet mijn droom scenario. Ik heb hier in de Achterhoek gezien hoe hard dat model is, een ratrace met bijna alleen maar afvallers. Alleen spijkerharde managers blijven over, als ik alle plannen van LTO lees is dat de richting die de melkveehouderij ook op moet. Niet met mij.
Wiebren
@jan is hobbyboer daar is de regeling juist wel voor, geen illusie dat er mensen gaan twijfelen die door willen. De rest van de reductie komt van de blijvers, stopt er niemand dan gaan er 160000 koeien af van de blijvers.
+3
weurding
@Jack Rijlaarsdam dat komt door dat geaas op andersman bezit , niet meer en niet minder, de gieren cirkelen al boven de bedrijven, net of jij dat niet ziet
+1
weurding
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
ik begrijp eigenlijk niet waarom je steeds zo geïrriteerd reageert op dit soort topics. Ze zijn op jou gewoon niet van toepassing.

en op velen meer ook niet, niks mis mee om ook de donkere kant te belichten, het is niet allemaal rozegeur en maneschijn, zou het jammer vinden als mensen hier te laat achter komen
+4
Jos Vreman
@Jack Rijlaarsdam weurding denkt nuchter en commercieel zou iedereen moeten doen ipv de spreekpop van rvo uit te hangen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jos Vreman :
nuchter en commercieel

Ieder moet doen en laten wat hij wil. Ik heb liefst dat iedereen gewoon boer blijft, veel gezelliger dan in elke provincie twee melkveebedrijven. De meesten hier redeneren als blijvend melkveehouder dat de stoppersregeling niet interessant genoeg is om te stoppen. Dat is ook zo.

Redeneer nu eens als stopper. Je wilt nu stoppen of over een jaar. Nu krijg je netto €1200,- in de hand, ja, fiscaal belast, maar dat is met je normale verdiensten ook zo. De vraag is maar of de stopper bij een jaar uitstel aan melkgeld minus de variabele kosten ook netto €1200,- per koe over houdt.
Coen
@Jack Rijlaarsdam , als je mentaal nog niet 100% klaar bent met de beeindiging van het melken van je goede gebruiksvee dan is versneld 'voor een appel en een ei' je goede melkvee verkopen misschien wel het meest emotionele argument, dat gaat dan ver voor op de ratio van het gemiste saldo.

gisteren (op verzoek) een meeting bijgewoond van een collega die wellicht de komende jaren wel eens gaat beeindigen tegenover een complot van een bankman en een accountant die beiden een versnelling van dit beeindigingproces voorstelden 😞 😞
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Coen:
tegenover een complot van een bankman en een accountant

Stel je niet aan. Een complot nog wel. Hooguit kan men een voorstel doen, zolang je collega aan al z'n verplichtingen voldoet, ligt de beslissing gewoon in eigen handen. Je geeft aan dat hij wellicht de komende jaren wel eens gaat beeindigen. Lijkt me "gevalletje nog niet klaar voor" en het is eigenlijk de vraag waarom hij deze gasten met koffie en koek heeft ontvangen. Zonde van de tijd.
+1
Druk
@weurding
Het zal wel net zo gaan als bij de melkmaatschap, een tijdelijke CV.

Maar het is natuurlijk HET nieuwe verdienmodel voor de Agribusiness. Iedereen verdient er aan behalve de melkveehouder, die mag het werk doen, het risico dragen en niets verdienen.
+4
Jack Rijlaarsdam
@nederlandse boer Bij mijn weten is de stoppersregeling nog steeds niet gepubliceerd, dus er zitten nogal wat aannames in de vergelijking. Verder ga je er wel erg gemakkelijk vanuit dat iemand de (door Countus berekende) 16 cent per kg melk op wenst te hoesten voor het recht om tien maanden melk te mogen produceren.

Grootste voordeel wat jij benadrukt is het uitsmeren van de belastingsdruk over meerdere jaren door gespreide betaling. Ik ben er vrij zeker van dat de meeste stoppers direct de beschikking willen hebben over hun pensioencentjes en absoluut niet afhankelijk willen zijn van de financiële draagkracht van spronginvesteerders. Kortom, het is voor ieder een eigen afweging. Jij lijkt voordeel te willen hebben van een stopper die je helpt groeien, vraag is of je een stopper kan vinden die jou genoeg vertrouwt om zijn pensioen in jouw handen te leggen.
+2
weideboer
@Jack Rijlaarsdam idd, het zijn aannames . Tegelijk vraag ik me af wie dan die stoppers zijn, vrijwillig of gedwongen. En wie bepaald wie in aanmerking komt voor die rabo regeling. Kortom Countus (met alle respect voor hun innovatieve gedachten) heeft vooral voor zichzelf werk gecreëerd om hier mee de boer op te gaan. Rijk rekenen, arm tellen. Als er iemand wint, verliest er meestal ook één (leven is een balans).
arnino
Quote Reactie van @weideboer:
Tegelijk vraag ik me af wie dan die stoppers zijn, vrijwillig of gedwongen. En wie bepaald wie in aanmerking komt voor die rabo regeling. Kortom Countus (met alle respect voor hun innovatieve gedachten) heeft vooral voor zichzelf

Vanwaar heeft Countus zichzelf werk gecreeërt? Zij hebben zeker ook voor het mest overschot gezorgd? Countus heeft gewoon door berekend omdat de gemiddelde boer dat niet kan. En over wat voor stoppers? Wat maakt het uit wat voor stoppers? gedwongen of ongedwongen het zijn stoppers. Volgens mij doen ze het er voor de boeren die allang hadden willen stoppen, maar nu niet durven te stoppen omdat ze bang zijn dat ze een evt. toekomstig fosfaatquotum gratis weg doen.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @arnino:
omdat ze bang zijn dat ze een evt. toekomstig fosfaatquotum gratis weg doen

Dat lijkt me ook een valide reden.
brabo
Quote Reactie van @weideboer:
En wie bepaald wie in aanmerking komt voor die rabo regeling

wil je hiermee zeggen dat een niet Raboklant niet mee mag doen met de regeling?
Coen
@brabo , elke bank moet zijn eigen klanten helpen, ieder op zijn eigen wijze 😞
+2
weurding
@Jack Rijlaarsdam kijk jou betoog komt op het zelfde neer, je hebt ook je vraagtekens, waarom dan zo geirriteerd naar mij toe reageren alsof ik de enigste ben die het niks lijkt
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weurding:
zo geirriteerd naar mij toe

Ben ik niet. Het valt mij gewoon op dat jouw reacties doorgaans relativerend zijn, maar over dit onderwerp veel zwaarder op de hand.
weurding
@Jack Rijlaarsdam ik heb al eens geschreven dat er telefoontjes onze richting opkwamen in die trend, vandaar, verdere specificatie's ga ik hier niet neerzetten 😉
+2
AJ oet Twente
De grootste winnaar bij een fosfaatmaatschap is degene die het regelt , eerst mts. oprichten en later weer ontbinden.
Bovendien ben je voor 01-03-2017 de zeggenschap over je fosfaatrechten kwijt ,als stoppende boer .Zorg dus altijd voor een bankgarantie voor de totale waarde van de rechten .
Bij verkoop van rechten kun je via Lijfrenteregeling de belasting over meerdere jaren uitsmeren .
Samenwerkingsverbanden zijn vaak veehouders die daar al jaren over gedacht hebben .
Cornelis
Wie geeft de garantie dat dit soort constructies worden gedoogd? Als een ieder dit gaat doen trek dan vandaag de stekker alsnog uit de derogatieaanvraag.
Coen
@Cornelis , accountants zijn toch volop bezig om deze fosfaatreductie op te blazen via fosfaatmaatschappen, maar ook de overige agribusiness doet hetzelfde met 'maximalisatie melkproductie per kg fosfaat' versus de huidige gve-fosfaatnormeringen.
Wiebren
@nederlandse boer je hebt een paar dingen niet goed begrepen:

Quote:
3. Fosfaatmaatschap voorkomt in 2018 dat de winst van verkoop van fosfaatrechten voor de helft naar de fiscus gaat doordat middels de jaarlijkse verrekening (lees lease) de inkomsten over bijv. 8-10 jaar gespreid worden.

Een stopper kan alleen fosfaatrechten overdragen indien het bedrijf voor de ingangsdatum volledig wordt beëindigd

Quote:
5. Stopper kan binnen de fosfaatmaatschap continueren met het houden van jongvee.

Absoluut niet, zie boven, het bedrijf mag niet eens doorgaan met het houden van jongvee want dan is het geen stopper en kan er ook geen overdracht van fosfaatrechten plaatsvinden. Bovendien zijn ook voor dit jongvee in 2018 fosfaatrechten nodig.

Quote:
6. Stoppersregeling verplicht (zoals het er nu uitziet) tot verkoop fosfaatrechten in begin 2018 terwijl het mogelijk interessanter is de verkoop te laten plaatsvinden op een later tijdstip.

Zie boven, ze moeten overgenomen zijn tussen 2 juli 2015 en inwerkingtreding van de wet en uit de contracten moet duidelijk blijken wie de verkrijger van de rechten is.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Een stopper kan alleen fosfaatrechten overdragen indien het bedrijf voor de ingangsdatum volledig wordt beëindigd

Ik wil het feestje niet bederven, maar met dit formulier kun je het bedrijf toch splitsen in een te verkopen deel en een deel waarmee de afbouwer doorstart: mijn.rvo.nl/documents/20448/…
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam waarbij het oorspronkelijke bedrijf is opgeheven, nota bene de eerste zin
Jack Rijlaarsdam
@Wiebren Splitsing in twee delen waarbij de afbouwer met het ene deel doorstart, schreef ik. Nadat het oorspronkelijke bedrijf is opgeheven.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam dit gaat over als meer dan 1 bedrijf de fosfaatrechten van het opgeheven bedrijf overnemen. Op zich kan een nieuw bedrijf ook een deel overnemen, maar dan zijn de oude gegevens weg.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Op zich kan een nieuw bedrijf ook een deel overnemen

Dan hebben we bij deze de ontsnappingsroute helder.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam ik denk dat meesten niet door dit gaatje passen. Als het er al echt is. Als ik de stoppende partij was zou ik m'n huid erg duur verkopen trouwens in dit soort gesprekken
MTSTAMMINGA
@Wiebren
De banken willen er niet aan [echte]meewerken ,anders was hek van de dam
Teminste tot zover een domme iemand als ik het snap/meemaak
jg
Er is nog geen stoppersregeling bekend gemaakt.
meelezer10
@jg Afgelopen vrijdag is de in december aangekondigde brief gekomen. Maar wat zijn we wijzer geworden niets. Er is nog steeds geen duidelijkheid hoe de regeling in elkaar zit.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , jongvee , lening , melkveestapel en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0