Achtermaaier met ijzeren- of kunstofklepels aan de kneuzer?

Beste tf leden,

Wij zijn thuis op zoek naar een achtermaaier naast onze frontmaaier. Onze keus is gevallen op een kuhn of johndeere. De kuhn heeft kunststof klepels en de jd ijzeren. ik heb al meerdere tests gelezen en daar kwamen wisselende uitslagen uit welk type kneuzer beter is. Onze frontmaaier heeft kunststof kneuzer.

Wat zijn jullie ervaringen met deze maaiers/kneuzers? en heeft ervaring met de verschillen.

Alvast bedankt

Mark

Deel dit topic

Reacties

fendt510c
Bij kunstof klepels heb je de kans dat ze scheuren, wij hebben thuis ijzeren klepels en dat bevalt goed
Koiter
@fendt510c Hier nooit geen last gehad van scheurende kunstof klepels op de kuhn
fendt510c
@Koiter sorry, dit was bij een vicon
Koiter
@fendt510c Aha, ik wil ook niet direct de ijzeren klepels afkraken hoor 😄 , wij hebben nooit ijzeren klepels gehad. Maar met de kunstof klepels is bij onze kuhn niks mis mee, hier nog nooit een van gebroken. Denk dat er nogal verschil zit per merk 😅
mfboer
Hebben hier ook een kuhn achtermaaier en nog nooit een kunststof klepel kapot gehad.
Vroeger hadden we op het werk voor en achter een John Deere maaiers de frontmaaier is een keer in geruild op een bredere Kuhn voor minder overlap te krijgen. Maar na één jaar al waren hier en daar al klepels weg bij de John Deere maaier van 2001 met heel wat hectare's nog nooit een afgebroken.
Ik zou meteen weer voor stalen klepels kiezen

Ik heb ook het idee dat de Kuhn iets sneller strop omdat deze vast zitten en de stalen klepels kunnen weg slaan als het niet zou gaan. Maar dan kan ook zijn omdat het de frontmaaier is dus dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.
zettelmeyer
@TerraJohnDeerefan konden jullie ook verschil in drogen merken?
@zettelmeyer

Daar vraag je wat. Nu droogt het bij de Kuhn wat beter maar dat komt omdat de John Deere niet vol op kneuzen staat is een keer een dikke steen door heen gegaan waardoor de plaat van kneuzer scheef is. En dat is alweer een tijd geleden.

Heb het gevoel dat de John Deere wat intensiever is al die vol op kneuzen staat. Maar een groot merkbaar verschil in drogen was er niet dacht ik.
trean
@TerraJohnDeerefan je moet ook niet te intensief kneuzen. Dat kost te veel brandstof en is niet goed voor het gras. Dan vermoest het gras en gaat er teveel energie en structuur verloren.
@trean

Vermoest wordt het niet, maar dan word het gras wel gebroken zodat het sneller gaat drogen. Afgelopen jaar alles binnen 24 uur kunnen inkuilen dus ik denk niet dat er veel verloren gaat. En het wordt toch gehakselt.
trean
@TerraJohnDeerefan breken lukt al snel maar als je te intensief kneust pers je er suikerrijk vocht uit dat verloren gaat. De minste veldverliezen zijn te behalen met licht kneuzen en weinig schudden en binnen 36 uur kuilen.
@trean

Ja dat klopt. Maar wat is intensief, blijft toch lastig te zeggen. Volgens mij staan de kneuzers wel mooi zo bij ons. We proberen wel pas later te maaien zo gauw de dauw eraf is dan.
deJong
@zettelmeyer

wij hebben thuis vicons met kunstof geprobeerd en met hooi maken zat er een dag verschil in met de krones die we nu hebben. op kuil maken zal dat niet eens een halve dag zijn.
Ties6210
Ik ben een keer bij een loonwerker geweest had zon Kuhn met kunststof klepels en er zaten er daar nog weinig van aan
+1
boegie
@Ties6210 die loonwerker dacht brandstof door de klepels eraf te halen? Haha.
Die kunstif vingers zijn zo sterk dat ze door het metalen kapwerk slaan zonder dat ze scheuren, kapwerk komt op den duur een gat in, en de klepel slijt een beetje raar af. Maar het metaal verdwijnt sneller als het kunststof
Ties6210
@zettelmeyer inprincipe is een Kuhn en een john deere maaier zowat gelijk aan elkaar he
+1
@Ties6210

Op de klepels na wel ja.
Ties6210
zettelmeyer
@Ties6210 vandaar de vraag ook, goede ervaringen met kuhn machines dus vandaar dat de keuze ook tussen die beide gaat
Bert1980
@zettelmeyer De maaiers zijn idd exact gelijk op de klepels na, maar nu levert kuhn ook stalen klepels op de maaiers.
jd4255
Als je voor een john deere kiest, ben je toch zeker dat de klepels niet kapot gaan? of zie je een ander groot nadeel in stalen klepels ? wij hebben nu denk ik 5 jaar onze john deere (331 achtermaaier) en nog nooit klepels kapot gehad
+5
maikwolsink
Persoonlijk heb ik liever stalen klepels dan kunstof.
Mocht er een kunstof klepel afbreken merkt de hakselaar deze niet op en heb je allemaal scherpe punten in de kuil.
Bij een stalen gaat de metaaldetector af.
Rode Peter
Beide soorten klepels verdwijnen op een gegeven moment uit de kneuzer, als je maar lang genoeg doormaaid. Kunststof klepels breken eraf op eruit en verdwijnen via de hakselaar in het voer. Stalen klepels slijten compleet door het scharnierpunt heen en worden wel via de metaaldetector van de hakselaar opgemerkt. Bij welk type klepel dit verschijnsel het eerst voorkomt ligt aan het type en merk maaier. Wij hebben beide typen maaiers gebruikt. Onze voorkeur gaat uit naar stalen klepels.
Fordje4600
Maakt niet veel uit je kunt ook nog vingers dieper erin zetten
deutzdxfan.
Onder pottinger bevallen kunststof klepels prima
Nooit scheuren of zoiets
houthandel1056
Die kneuzer die jy bedoeld heeft John deere nog niet zo lang volgens mij, vorig jaar voor voor het eerst leverbaar, kheb er nu een jaar mee gemaaid en niks geen slijtage kunnen vernemen, kneust enorm, en kost enorm brandstof. Als je kneuzen niet HEEL belangrijk vind zou ik voor het oude systeem gaan (kuhn) met kunststof klepels, verdwijnen wel eens maar zijn simpel te vervangen
Boertjuhmark
Bij het loonbedrijf waar ik werk hebben ze claas met ijzeren klepels en thuis hebben we kunstof lepels, bevallen allebei goed
NHfan97
Wij hebben een kuhn fc 313 , maar daar breekt nooit een klepel af , vraag me wel af waar iedereen ligt te maaien als ik dit zo hoor 😛 .
zettelmeyer
@NHfan97 ja dat vroeg ik me ook al af....
+2
hobbyboer
Quote Reactie van @zettelmeyer:
Wij zijn thuis op zoek naar een achtermaaier naast onze frontmaaier.

Kan de fronthef dat wel aan als je een achtermaaier naast je frontmaaier gaat hangen?
zettelmeyer
@hobbyboer het is geen jd he 😛
@NHfan97

Loonwerk kom je vanalles tegen er is al genoeg door de maaiers gegaan wat er eigenlijk niet door heen moet gaan.
fendtjecis
@NHfan97 ja dat snap ik ook niet, bij ons is er nog nooit is doorgegaan wat niet moest. Aleen 1 keer een koor van een baal en een steen maar dat was niet op ons eigen weiland. Bij anderen kan je best wegblijven. Je ziet wel wat voor materiaal loonwerkers door de maaiers duwen 😉
Zei kunnen er spijtig genoeg niets aan doen
Rode Peter
Jullie hebben er nog lang niet genoeg bunders mee gemaaid dat merk ik wel.
Op een gegeven moment komen zowel de kunststof als de stalen klepels eruit. Vermoeiing en pure slijtage gaan dan hun werk doen. Merk maaier maakt niet zoveel uit. Naar hoeveel jaar en hoeveel bunder, daar kun je moeilijk een algemeen antwoord op geven. De eerst 1000ha heb je zo wie zo nooit problemen.
boegie
@Rode Peter lijkt me dat kuhn en john deere toch wel een standtijd van de kunstof en metalen vingers gegeven hebben? Wie weet hoeveel dat is?
NHfan97
@Rode Peter Die eerste 1000 ha zitten we al lang over hoor.
+1
ford8630power
Ik maai met een JD achtermaaier met stalen klepels, en een Kuhn frontmaaier met kunststof vingers en de JD kneust gewoon beter. Vooral met een zwaar gewas is dat het geval. Kwa slijtage kan ik er niet veel van zeggen want de kuhn is ouder. Daar knapt er wel eens een vinger af.
+1
fendtjecis
Wij maaien met een kuhn fc 313 lift control achtermaaier met kunststofvingers. Al 13 jaar en nog nooit eentje afgebroken, met stalen vingers hebben we geen ervaring maar onze loonwerker heeft er wel stalen en echt een verschil in kneusbeeld zie je niet volgens mij. Onze met kunsstofvingers durft bij 1e snede itialiaans gras vaak te stroppen, dus kunnen we maar 6km/h rijden wat erg tegenvalt!!!
Mij hebben ze laten vertellen dat als bij KUNSTSTOFVINGERS er een afbreekt dat je nog verder kan maaien zonder meer brokken te maken en dat je met STALEN vingers mooi aan de kant staat.
maikwolsink
@fendtjecis Ivm onbalans op de as?
fendtjecis
@maikwolsink ja met de ijzers was hij uit balans en met kunsstof die hangen vast dus maakt het niet zo veel uit dat ik weet.
T6020 power
@fendtjecis maar die 6km h zal wel niet zo zijn want wij kunnen meestal jij op dat raaigras sneller rijden à 18kmh wij hebben heel soms wel last van stropen maar dat is dan volgens mij stompe mesjes of te weinig toeren of te veel snelheid.
boegie
@T6020 power Op t werk is het in het raaigras zeer wisselend, soms maait het heel mooi, en soms maait het voor geen meter en gaat het stropen of loopt de kneuzer vast. Zelfde maaier als @fendtjecis het over heeft, maar dan ook in combinatie met kuhn frontmaaier. Frontmaaier gebeurt niks mee, achtermaaier geeft dan alleen de problemen. Kunststof vingers, toeren genoeg en ook mesjes voldoende scherp
fendtjecis
@T6020 power onze kneuzer staat op snelste stand en aftakas 1000toeren, de dealer heeft het ook nagevraagd en gekeken. Bij ons eerste snede Italiaans gras altijd stroppen en geraakt er heel moeizaam door, je mag van mij gerust ermee komen maaien als je het niet gelooft.;-) measen zijn altijd scherp en slijpen ze dikwijls bij. Nu hebben we de mesjes op de kneuzerplaat naar buiten gezet en gaan we kijken of het wat helpt binnekort
T6020 power
@fendtjecis ja ik geloof je wel maar wij maaien eigenlijk in dezelfde situatie met een fc 313 lift control en raaigras en goede toeren.
Hebben jullie de kneuzer ook op agressiefste stand staan dan of wat bedoel jij met snelste stand?
fendtjecis
@T6020 power we hebben de riemen verlegt zodat ie het snelst draait
zettelmeyer
@fendtjecis onze frontmaaier van kuhn smoort er met een zware snee ook in. Is de beperkende factor qua rijsnelheid. Men zegt dat kunststof klepels dan een beetje doorbuigen waardoor die het gras nie kwijt kan. bij ijzere klepels heb je dat weer niet
T6020 power
Al jaren kuhn gehad vroeger standaard met ijzeren en volgens mij werkt dat iets agesiever maar wegen ook iets meer
zettelmeyer
@hobbyboer dat kan het 4cltje nooit aan....
Bert1980
@zettelmeyer je moet je gewoon goed laten voorlichten door je oom... die weet alles van de stalen klepels en kunstoffenklepels die op een kuhn zitten 😁
zettelmeyer
@Bert1980 ja daar krijg ik toch alleen maar de standaard antwoorden van 😛
Bert1980
@zettelmeyer whahaha
Deere Hunter
Bij kunststof klepels heb je geen onbalans op de as mocht je een klepel verliezen. Stalen klepels kunnen scharnieren en als die busjes, bouten etc. dun worden moet je deze allemaal vervangen.
fendtjecis
@Deere Hunter wij maaien al 14 jaar met een kuhn met kunsstof kneuzer en ze slijpen weinig af vind ik dus ook weer weinig onderhoud, binne paar jaar draaien we ze om maar we maaien ook maar een 80tal ha in het jaar

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden kuhn , kneuzer , johndeere , ervaring , type en ervaringen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
54
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0