En nog blijven klagen?

Komt er een warme sanering, is het nog niet goed. Stoppen is ontzettend en ingrijpend iets maar dit is geen donderslag bij heldere hemel als de bank je toch maar lichtelijk dwingt om hier toch maar gebruik van te maken. Soms moet je sommigen wel eens op de feiten wijzen als zelfreflectie ontbreekt, wat was het alternatief denk ik dan wel eens

e-pages.dk/lc/1992/…

En natuurlijk is het geregisseerd iets, al is het maar om de betreffende boer niet met een restschuld achter te laten

Deel dit topic

Reacties

Groen1
@Weideboer,
Wat de LTO’er opvalt, is dat sprake is van een redelijke spreiding over het land. Dat zou duiden op een geregisseerde actie van de banken.

Art. van FD 5 aug. 2016,

Rabobank wil ook de melkveehouderij gaan saneren
Rabobank, de grootste financier van de agrarische sector, pleit voor een drastische hervorming van de Nederlandse zuivelsector. Veel melkveehouders zijn de afgelopen tijd in financiële problemen gekomen. ‘We kunnen niet vijf jaar afwachten.’
Dat stelt Ruud Huirne, directeur Food & Agri Nederland, in een column die hij schreef voor de site Melkvee100Plus. Het is voor het eerst dat Rabobank, dat voor € 12 mrd aan leningen heeft uitstaan bij melkveehouders, zo duidelijk steun zoekt voor een masterplan voor de Nederlandse zuivelsector.
Mest en fosfaat
Huirne constateert dat melkveehouders er maar niet in slagen een redelijke vergoeding te krijgen voor hun melk. Door internationale ontwikkelingen is de melkprijs gedaald naar een niveau van 28 cent per kilo en op korte termijn is er geen zicht op verbetering.
Daarnaast is er volgens Rabobank een groot fosfaatprobleem ontstaan dat de maatschappelijke acceptatie van de melkveehouderij ondermijnt. Het ‘verdienmodel’ van de boer moet daarom op de schop. ‘De Duurzame Zuivelketen is een prima basis, maar is niet voldoende’, schrijft de Rabobank-directeur.

Tuinbouw en varkenshouderij
Het jongste hervormingsplan voor de melkveehouderij is al het derde deltaplan in korte tijd waar Rabobank bij betrokken is. Ook in de glastuinbouw en de varkenshouderij hebben de bank, de (regionale) overheid en ondernemersverenigingen de handen ineengeslagen. Ook in die sectoren zijn veel bedrijven actief die structureel verlieslatend zijn en waar Rabobank als financier moet vrezen dat de ondernemers de uitstaande leningen niet meer kunnen aflossen.
De opstelling van de bank is opmerkelijk. Lange tijd was Rabobank huiverig de rol van regisseur op zich te nemen, maar sinds 2015 heeft die voorzichtige opstelling plaatsgemaakt voor een meer sturende rol. De bank zelf spreekt van projecten die ‘door ondernemers in de primaire sector zijn geïnitieerd’.
‘Overdreven’
In de zuivelsector is terughoudend gereageerd op de roep om een masterplan. Organisaties van melkveehouders vinden dat de sector al bezig is met toekomstscenario’s. Het pleidooi van Rabobank vinden zij wat overdreven.
Bij de glastuinders gaat het vooral om telers van paprika’s, tomaten en komkommers die moeite hebben om winst te boeken en om middelen vrij te maken voor renovatie van kassen en investeringen in innovaties. Oud-minister Cees Veerman leidt hier de initiatiefgroep Herstructurering en Ontwikkeling Tuinbouwsector (HOT).
En sinds dit voorjaar ligt er ook voor de 5000 Nederlandse varkenshouderijen een hervormingsplan. Hier gaat het om Actieplan Vitalisering, onder leiding van voormalig bewindsman Uri Rosenthal. Door de uitbraak van varkenspest in Oost-Europa en de Russische boycot van Europese producten staan de inkomsten van veel varkenshouders onder grote druk. Er is een plan opgesteld om, met € 200 mln als budget, de sector te saneren en samenwerkingsverbanden met leveranciers en afnemers te creëren.
Bedrijfsbeëindiging
Beide initiatieven streven naar bedrijfsbeëindigingen, onteigeningen en fusies om de sector weer gezond te maken. De financiële middelen voor die sanering moeten komen van de overheid (EZ, de provincie of gemeenten) en van Rabobank dat fondsen ter beschikking stelt en op die manier de schade van een reeks faillissementen hoopt te beperken.
Directeur Huirne van Rabobank draagt in zijn column een aantal ‘oplossingen’ voor de melkveehouders aan. Die komen in feite neer op een sanering. ‘Kunnen we iets slims verzinnen om de stoppers te helpen en zo de blijvers te versterken?’. ‘Toekomstgerichte ondernemers’ moeten volgens Huirne vooruit worden geholpen, de zwakke broeders kunnen beter met hulp van de overheid en Rabobank hun bedrijf liquideren.
Er moet ook snel een oplossing komen voor het mest- en fosfaatprobleem in Nederland. Anders dreigt de melkveehouderij het concurrentievoordeel dat het nu heeft op buitenlandse boeren, te verliezen. Een concreet voorstel heeft Rabobank niet. Een grote speler in de zuivel, FrieslandCampina, onderzoekt de mogelijkheid om op diverse plaatsen mestfabrieken te gaan ontwikkelen en bouwen.
weideboer
@Groen1 lijkt mij vrij logisch, de bank behoed hier de Boer ook voor een restschuld. Iedereen krijgt zijn centen wel, daar ben ik niet bang voor maar de Boer moet ook verder. Daarom is best wel sociaal (nee ik vloek niet) om het te spreiden. Tegelijk trek ik de conclusie dat uiteindelijk de groep veel groter is die op het "lijstje" staat. Verborgen armoede achter die nieuwe steen en die glimmende trekker.
Erco
@weideboer de laatste zin: je praat voor jezelf?
weideboer
@Erco zal eerlijk zijn; nee
kuilhapper
Rabo heeft de stoppersregeling bedacht, en zorgt voor de uitvoering...
+2
weurding
@kuilhapper en heeft daarbij zo zijn handlangers......
+2
George
Wat een bende , wat een bende , wat een ellende.
Een mooie sector in enkele jaren tijd , kei naar de kloten zeggen we in Buul.
+1
weurding
@George gehoerzak ,... hig ? 😄
+3
Cornelis
@George Je hebt er alweer vroeg zin in Sjors zo op de maandagmorgen, slechte nacht gehad?
+1
George
@Cornelis Nienieje goe gesloapen en goei zin. Oan mig ligt ut ne!
+1
weideboer
@George met de stille meerderheid is er niks aan de hand hoor, valt mee dus.
George
Quote Reactie van @weideboer:
met de stille meerderheid is er niks aan de hand hoor, valt mee dus.

Als ze stil worden moet je gaan oppassen.
+1
Twentsch Land
@George

Dat zal ook soms zo zijn.....maar als ik de laatste anderhalfjaar om mij heen kijk zie ik dat juist de grootste piepers het meeste hebben uitgebreid....heb zelfs de indruk dat de hoeveelheid lawaai gelijk opgaat met de hoeveelheid ligboxen....kortom ze maken lawaai voor tien.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Twentsch Land:
dat de hoeveelheid lawaai gelijk opgaat met de hoeveelheid ligboxen

Daarom ben ik ook zo stil, heb alleen maar paar ligboxen voor de pinken 😄
weideboer
@George geldt alleen als je prikker bent, de rest denkt er de zijne van
Rondhus
Bij de rabobank was tot voor kort the sky is the limit. Hebben vele projecten gefinancieert die op het randje waren of waar je je bedenkingen bij kan hebben. De ondernemer is en blijft altijd de eind verantwoordelijke en moet zelf beslissen of zijn plannen haalbaar zijn. Nu er binnen de financiele sector wat tegenwind is willen ze diezelfde bedrijven gaan saneren. Tijd dat ze de hand in eigen boezem stekken en hun verantwoording nemen ipv alle verantwoording bij de boer neer leggen
+1
weideboer
@Rondhus "als u met één vinger wijst naar een ander, wijzen er drie naar uzelf"
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Rondhus:
alle verantwoording bij de boer neer leggen

Landbouw is maar minimaal issue bij de bank, zeker zolang ze als bijna monopolist het voor elkaar krijgen om de grondprijs in de benen te houden. Ik denk dat er wel andere zorgjes zijn in Utrecht.
koetje 33
Extensieve melkveehouders mogen de komende jaren voor spek en bonen gaan werken.
+1
weurding
@koetje 33 smaakt prima
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @weurding:
smaakt prima

Ik dacht dat Drenten niet zoveel hadden met (bruune) bonen?
+2
George
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Ik dacht dat Drenten niet zoveel hadden met (bruune) bonen?

Volgens mij is hij zelfs nog familie van een van de hoofdrolspelers.
weurding
@George je meent het....
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @George:
Volgens mij is hij zelfs nog familie van een van de hoofdrolspelers

Weurding bidt alleen veur duutse zodebemesters 😄
pieta
@koetje 33 Heb je mooi geluk mee. Het zou ook nog eens verplicht zijn. 😁
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Het zou ook nog eens verplicht zijn

Uiteindelijk wordt in dit land alles verplicht, zelfs koeien in de weide, en ZZP-ers die verplicht worden een arbeidsongeschikheidsverzekering af te sluiten. Om in DTOT termen te blijven, ze bunt helemoal gek geworden.
pieta
@jan is hobbyboer Als ze me dan ook maar verplichten om te stoppen en met prepensioen te gaan. Dan vind ik het best. 😁
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Als ze me dan ook maar verplichten om te stoppen en met prepensioen te gaan. Dan vind ik het best.

Nee jonguh, consumptie is heilig, vermogen opbouwen wordt belast. Dus doorploeteren tot je 70e. Er is ergens een site waar je in kunt vullen wanneer nu de verwachting is dat je AOW krijgt, bij mij is dat inmiddels opgeschoven tot dik 69 jaar, jij bent wat jonger, dus tot de 70 mag je wel doorploeteren. Succes 😄
George
@jan is hobbyboer
Ik ben me laatst ook al verrot geschrokken Jan , op een site was het 69 en op een andere 68 en enkele maanden. Dan krijgen we pas ons AOWeetje.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @George:
Dan krijgen we pas ons AOWeetje.

Ons AOW-tje heet grond 😄
George
@jan is hobbyboer
Klopt heb ik nog wel een hectare of 36 van. Niet van bank of beleggingsmaatschappij tot heden. 😀
klant
@George zomaar uit de lucht komen vallen
George
Quote Reactie van @klant:
zomaar uit de lucht komen vallen

Dat zou me wel een hele lawine zijn als dat uit de lucht kwam vallen.
Maar wat bedoel je nu eigenlijk ?
+1
vrije boeren
@George hij bedoeld: kon ik dat ook maar zeggen:
paul1
+1
George
@paul1
Dat was ooit , niet eens zo lang geleden. Niet veel meer van over!
Maar ach Triple A zou menig vrouw ook niet blij mee zijn. 😀
storm
@George nu kunnen ze Achmed en Fatima een hypotheek binnen een week aansmeren. Die kunnen dan direct door naar Turkije op vakantie en prompt is daar een bomaanslag😂 Om je ziek te lachen die reclame, geen nagel om aan de reet te krabben op basis van een loonstrookje een hypotheek van meer als 100% de waarde van de stapel stenen!
Nee dan lopen ze bij een melkveehouder met eigen grond toch totaal geen risico🤓
+2
George
Quote Reactie van @storm:
Nee dan lopen ze bij een melkveehouder met eigen grond toch totaal geen risico

Nou dat ben ik niet met je eens , er is op genoeg plaatsen het oude vermogen wat vast zat in grond en de fikse waardestijging daarvan geheel omgezet in een dubbel zo grote luxe bling bling stal met allerlei leuke rode gadgets. Moet je weer eens proberen van af te komen.
klant
@George het oude vermogen en de fikse waardestijging op genoeg plaatsen geheel omgezet in een luxe stal. Geloof je zelf ook wel zeker.
.
+1
George
Quote Reactie van @klant:
Geloof je zelf ook wel zeker

Ja anders schreef ik het niet.
klant
@George dat zou bij 50 hectare x 60000 euro per ha een stal worden van 3 miljoen euro, uitgaande van 5000 euro per ligplaats all in kun je een stal bouwen voor 600 koeien. Al zou die
stal 10000 euro per box kosten kun je nog een stal bouwen van 300 koeien op 50 ha grond.
Daarom geloof je het zelf of roep je maar wat.
+1
George
Quote Reactie van @klant:
dat zou bij 50 hectare x 60000 euro per ha een stal worden van 3 miljoen euro, uitgaande van 5000 euro per ligplaats all in kun je een stal bouwen voor 600 koeien. Al zou diestal 10000 euro per box kosten kun je nog een stal bouwen van 300 koeien op 50 ha grond.Daarom geloof je het zelf of roep je maar wat.

Ik ben op verschillende plaatsen op open dagen geweest en er zijn ook stallen gebouwd van 250 stuks op 30 ha grond compleet met erfverharding , nieuwe bijbehorende voeropslagen en voervoorraadschuren en allerlei leuke rode gadgets. Dan kom je toch dichtbij een investering van de waarde van de grond lijkt mij. Problemen worden vooral nog eens groter als de grondprijs eens 20000 Euro per ha zou dalen. Hier in het zuiden zijn er niet zo heel veel met 50ha grond in eigendom.
+1
weurding
Quote Reactie van @George:
Problemen worden vooral nog eens groter als de grondprijs eens 20000 Euro er ha zou dalen.

dan wordt de stal kleiner 😅
klant
@George zullen op 1 hand te tellen zijn.
+1
weurding
@klant 5000 per koe incl erf, melkerij,melkopslag/ voeropslag is echt heel karig
+1
Bioepz
@weurding nee,dat kan echt niet. Het oog van de buurman wil ook wat 😉
weurding
@Bioepz die doen we kleppen op, of misschien heeft ie dat al 😄
+1
Bioepz
@weurding maar als je nou heel graag een reportage in De Boerderij wou,dan moest je wel duur bouwen. Ja toch?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @klant:
dat zou bij 50 hectare x 60000 euro per ha een stal worden van 3 miljoen euro
Je ziet hierbij wat over het hoofd: vergeet niet dat het niet gaat om 60.000 euro per ha, maar alleen over de overwaarde. Bovendien is eerst al heel veel geld uitgegeven aan quotum en andere bling-bling om geen belasting te hoeven betalen. Toen het quotumtijdperk ten einde liep en de afschrijvingen opdroogden, moest er opnieuw geïnvesteerd worden om te voorkomen dat er belasting betaald moest worden, met als gevolg dat veel van deze bedrijven reddeloos verloren zijn door een te hoge schuldenlast.
weideboer
Wist niet dat het vandaag nationale klaagdag was???
+1
Groen1
@weideboer Dat is het ook niet, dat is op 22 september. Maar (volgens onderzoek) klaagt meer dan de helft van de mensen op de eerste dag van de week 😉
weideboer
@Groen1 Prikkers: HET IS VANDAAG 6-2-2017 EN GEEN 22-09-2017!!!!!!
+1
pieta
@weideboer In februari wordt er het minst geklaagd van alle maanden. 😁
+1
weideboer
@pieta hou mijn hart nu al vast voor de rest van jaar dan😉
Bioepz
@pieta ja, dan wordt het agrarisch natuurbeheer betaald 😀

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boer en bank geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
55
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN