Ruim 1.000 melkveehouders houden ermee op

Ik ben benieuwd hoe snel de potentiële stoppers nu actief worden. 5% van alle melkveehouders is veel. En er zullen ook flink wat stoppers zijn die door andere melkveehouders worden opgekocht. Dus per saldo schiet dat niet hard op. De tijd zal het leren...

Naar verwachting 1.000 tot 2.000 melkveehouders stoppen de komende maanden met hun werk, verwacht staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw).

De bewindsman denkt dat een aantal melkboeren gebruik gaat maken van een nieuwe stoppersregeling, zo zegt hij tegen de NOS. Die is onderdeel van een akkoord tussen de overheid en de sector, dat vrijdag is goedgekeurd door de Europese Commissie.

De stoppersregeling houdt in dat boeren subsidie krijgen, als ze dit jaar besluiten hun koeien weg te doen. Sterker nog: hoe sneller een melkveehouder stopt, hoe meer subsidie hij of zij krijgt, belooft Van Dam.

Meer: nos.nl/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

+2
koetje 33
200 is ook al wat.
@koetje 33
Quote:
200 is ook al wat.

Precies 1200 per koe is 10000 koeien voor 12 miljoen euro. Dat zijn 200 boertjes met 50 gve, circa 35 melkkoeien met bijbehorend jongvee.
+2
weideboer
De verwachting is.... opeens gaat hier in de omgeving heel wat praatjes rond als zijne diegene nu zal stoppen.

Hoe zit dat bij jullie, mooie is dat ze nooit hun eigen naam noemen, kortom... niemand stopt
de hoef
Quote Reactie van @weideboer:
niemand stopt

wij wel
meelezer10
@de hoef vertel brief van de rabo gehad 😜
+1
de hoef
@meelezer10 iedereen stopt toch een keer jonge
meelezer10
@de hoef der zijn er bij van niet. die gaan door tot dat ze er .... .. .........
+5
de hoef
Quote Reactie van @meelezer10:
der zijn er bij
vrouw werd vanmiddag al gebeld door handelaar had hier gelezen dat we stopten
+2
weurding
@de hoef zie je wel, aasgieren zijn het, als iedereen nou hier neerkalkt dat men stopt hebben ze wat te bellen, 😄
meelezer10
@de hoef Ik had ook al ergens op het woord gegooid dat ik een bord in de tuin ging zetten. Maar het wil niet helpen.
+2
de hoef
Quote Reactie van @meelezer10:
f Ik had ook al ergens op het woord gegooid

ze nemen jou niet serieus
+2
Farmer_
@de hoef weten ze te vinden, meelezer is nog te anoniem.
meelezer10
Quote Reactie van @de hoef:
ze nemen jou niet serieus

het intreseert ze geen fu...
weurding
@meelezer10 heb al jaren een bord in de tuin 😅
+3
mlkvhoudr
@de hoef

Wat wil je voor de botjes hebben 😎
de hoef
@mlkvhoudr vrienden prijs
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @de hoef:
iedereen stopt toch een keer jonge

We gaan wedstrijdje doen wie het eerst stopt, misschien win ik het nog wel van jouw 😄. Hier heeft nog niemand gebeld trouwens 😄.
+1
j h p
@jan is hobbyboer Heb je een geheim nummer? 😉
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @j h p:
Heb je een geheim nummer

Blijkbaar geheim genoeg.
de hoef
@jan is hobbyboer hadden er al 50 gebeld om te stoppen ,allemaal uit gelderland
oldhuus
@weideboer
En dan stoppen degene namen die nooit voorbij gekomen zijn..
+2
Frans1
Hoe meer subsidie hij of zij krijgt

Mooi he,hoe houden we de naam subsidieslurper
+2
hans1980
Geloof dr nix van denk ook eerder enkele 100 tallen
+1
nederlandse boer
Een stopperspremie (alleen voor de melkkoeien op 1.10.16) van 1200 euro trekt natuurlijk niemand over de streep. Hiervan moet namelijk vee met verlies verkocht worden en ook nogeens belasting betaald worden terwijl lasten als pacht etc. gewoon doorgaan in 2017. Netto blijft er dus nauwelijks iets over. Het voorschot van de Rabo trekt ook niemand over de streep want 10 maanden later kan men dit geld gewoon in de 'markt' ophalen. Kortom, leuk geprobeerd maar mijn verwachting hiervan is niet hooggespannen.
weideboer
@nederlandse boer volgens mij was die 1200 exclusief de slachtwaarde van de koe, toch? De pacht loopt wel door, maar nu vrij om voor 1 mei nog te verhuren met een ggv dus dat dekt elkaar zeker weg. Die fosfaatrechten kun je terugkopen of zo laten.... Voor diegenen die dachten aan stoppen een steuntje, voor diegenen die moeten stoppen een minder harder landing
RFCer
@nederlandse boer De banken zullen wel even helpen met de beslissing om te gaan stoppen.
storm
@nederlandse boer jij weet best hoe die stoppersregeling werkt!!
Daarna mag je alsnog je Prechten verkopen in 2018 en mag je dat gedeelte van de bank terugbetalen!
We weten allemaal dat er links en rechts nogal wat bedrijven zijn die het vertrouwen van de bank verloren zijn en die nu wel een duwtje krijgen?
+2
weurding
Quote Reactie van @storm:
links en rechts nogal wat bedrijven zijn die het vertrouwen van de bank verloren zijn en die nu wel een duwtje krijgen?

en hoeveel zijn daarbij die als "blijver" beschouwd worden? is net als met een zieke koe, zolang de wachttijd na de laatste injectie niet verstreken is kan je er geen kant mee op, dus geven we haar nog 1, misschien helpt het 😅
achterhoeker2
@weurding en we weten ook waar die koe eindigt....
+1
vaak
@nederlandse boer In de markt ophalen, dit geldt alleen als ze er werkelijk komen.
Anders Is het een kadootje.
Ik heb er een hard hoofd in dat de rechten er komen want we moeten eerst nog naar het fosfaat plafond en als ik het een beetje beluister dan Is het nog steeds gas erop.
meelezer10
@vaak nog drie tot vier dagen dan zijn alle RFC ers wakker.
+1
Wiebren
@nederlandse boer
even een vraag tussendoor. €2400,- per koe vangen + slacht of exportopbrengst, daarnaast jongvee kunnen houden en verkopen, grond verhuren. Verdien jij komend jaar veel meer per koe?
Dan in 2018 peperdure rechten verkopen (iedereen denkt namelijk dat ie ze nodig heeft volgend jaar) en bedrijf verder afbouwen.

Nee, dan gas erop. Elke koe boven 2/7/15 wordt aangeslagen voor 9600 kg melk per jaar en boete ter waarde van 90% van de melkprijs krijg je opgelegd. Dan volgend jaar nog een korting over je fosfaatrechten, die bijkopen om dezelfde koeien te mogen blijven melken. Yeehaa
+1
storm
@Wiebren de Nederlandse boer weet best hoe het zit hoor.
Maar helaas hij doet zich dommer voor dan hij is.
+2
pieta
Quote Reactie van @Wiebren:
€2400,- per koe vangen + slacht of exportopbrengst,

Jij kunt het mooi brengen. Als je die 2.400 ontvangt gaat daar wel de helft weer van terug als je zelf fosfaatrechten gaat verkopen.
+1
Wiebren
@pieta het is een voorschot van het bedrag wat je in 2018 per koe kunt ontvangen. Het komt binnen als inkomstenbron. Dus wat is het probleem?
pieta
@Wiebren Theoretisch is het een lening Wiebren. De helft dan he. Een lening telt niet als inkomsten voor de belastingdienst. Het worden pas inkomsten als de fosfaatrechten niet doorgaan anders moet de lening worden terugbetaald uit de verkoop van de fosfaatrechten. Tenzij je zelf weer gaat melken en ze dus niet verkoopt. Maar ook dan moet je de lening terug betalen.
En het was maar een opmerking. Ik ben tot nu toe blij dat er iig iets is geregeld.
+3
Wiebren
@pieta klopt. Hier op pb is het wijzen naar elkaar tot sport verheven. Alsof daar ook maar het begin van een oplossing uit voortkomt. Vroeger waren boeren in collectiviteit tot veel (meer dan ze toekwam) in staat, vandaag zo vol van eigen gelijk dat dát de reden is geworden van de zwakke positie in NL
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
zo vol van eigen gelijk dat dát de reden is geworden van de zwakke positie in NL

Lijkt me onzin. Melkveehouders zijn mondiger geworden, communicatie ook gemakkelijker, dus lijkt men meer individualistisch dan vroeger. Ook vroeger werd er gemopperd en gewezen naar degenen die snel ligboxen op de voergang monteerden om extra quotum te krijgen. De zwakke positie in NL is meer het gevolg van een krimpend aantal mensen dat direct verbonden is aan de sector en opnieuw de mondigheid, maar dan van een minderheid die zeer negatief over dierhouderij denkt.

De stoppersregeling is gewoon best aantrekkelijk, maar niet zo goudomrand dat het mensen op het idee brengt te gaan stoppen. Het geeft stoppers een steuntje in de rug, maar het blijft een eigen afweging. Evenwichtige regeling.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam niet alleen de mondigheid, ook het dreigen met lidmaatschap om eigenbelang te benadrukken. Dat betekent zagen aan die laatste poot waar een stoel op kan staan.
+2
Noorderling
@Wiebren
En wie zegt dat het niet zo ver is dan?
De kaarten worden in 2jaar, meerdere malen willekeurig geschud, je ligt op de verkeerde stapel en je kunt wellicht de stekker uit je bedrijf trekken.

Doordat je door keuzes van anderen, met de rug tegen de muur gezet wordt gaan alle principes over boord om financieel het hoofd boven water te houden. Is dat een onlogische gang van zaken?

Ik ben niet voor jou aan het werk, niet voor mn buurman en niet voor van Dam. Je wilt zelf een bedrijf opbouwen, alleen wordt je toekomst door een ander bepaald die daar financieel en mentaal maar wat weinig last van heeft en dat wringt. Als een belangen"behartiger" minder voor je belangen op komt dan een Grondig en SP. Noem mij dan graag 3 redenen wat mij tegen zou moeten houden om een lidmaatschap op te zeggen?
MTSTAMMINGA
@Noorderling
@Jack Rijslaardam heeft dat antwoord aleens gegeven
dorpsrandhoeve
@Wiebren Het is niet dreigen met lidmaatschap Wiebren, maar zolang een aantal bestuursleden met boter op hun hoofd lopen kan ik het me moeilijk uitleggen waarom ik nog lid ben. Ik weet dat jij je behoorlijk inzet, hulde daarvoor. Maar sinds een aantal maanden hebben sommige uitspraken (en ook zaken op hun eigen bedrijf) van bestuursleden me zwaar aan het twijfelen gebracht.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
het dreigen met lidmaatschap om eigenbelang te benadrukken

Probleem is dat er binnen LTO maar één manier is om te stemmen: met de voeten. De ledenavonden zijn vooral ingericht op toelichting en verdediging van genomen beslissingen. Hier is afgelopen herfst aan de keukentafel ook gediscussieerd over verlenging van het lidmaatschap. De wereld is niet wit of zwart, maar vooral grijs, veel compromissen. We zijn lid gebleven, omdat geen krachtenbundeling ook een slechte zaak is, alleen daarom, niet omdat de gekozen koers me nu zo verstandig lijkt. Ik kan me echter heel goed voorstellen dat iemand die meer zwart-wit denkt en zeer teleurgesteld is in LTO liever de kaarten zet op een organisatie als Grondig.
+3
weurding
@Wiebren als je het stoppen zo verschrikkelijk promoot hier op het prikkebord vraag ik me echt af wat voor addertjes er onder het gras zitten, ten eerste ben je geloof ik bang dat er geen aanmeldingen genoeg komen ten tweede wordt jou salaris toch deels betaald door de(blijvende) bedrijven die hun lto lidmaatschap betalen, en juist die zul je komende jaren hard nodig hebben
+5
Wiebren
@weurding wat een slap ge-oh telkens weer. Mensen die toch al willen stoppen met hun bedrijf die stap wat sneller laten zetten is de enige rol van die regeling. Elke stopper die zijn koeien aanbiedt brengt de teller omlaag voor de blijvers.
+15
weurding
@Wiebren niks geen slap ge oh, op dit moment is er een heel circus draaiende die stoppers proberen te werven, makelaars, banken, accountantkantoren bellen mensen al op of er geen interesse bestaat, en zelfs een medewerker van lto zie ik hier de boel ophemelen, vindt dat geen taak voor je maar zal het wel weer mis hebben, iemand die stoppen wil zal dat vanzelf wel doen,komt op een paar jaar niet aan met deze bedragen, diegene die overigens om wat voor reden ook stoppen moet zal eerder over de streep getrokken worden wellicht
+1
Frans1
Quote Reactie van @Wiebren:
Mensen die toch al willen stoppen met hun bedrijf die stap wat sneller laten zetten is de enige rol van die regeling

Klinkt leuk Wiebren,maar ik heb toch een iets ander idee hierover.
Wiebren
@Frans1 misschien handig dat je er dan bij zet welk idee dat is.
Frans1
@Wiebren Kom op Wiebren,via zuivelnl moet iedereen bijdragen,extra reductie(wat het alternatief is) moet door minder bedrijven opgebracht worden.Je legt gewoon weer de kosten van de reductie bij iedereen,terwijl er afgesproken is dat grondgebonden bedrijven ontzien zouden worden.
Maar ik ben verder helemaal klaar met dit fosfaatgeneuzel,geluk ermee
brabo
Quote Reactie van @Frans1:
Je legt gewoon weer de kosten van de reductie bij iedereen,terwijl er afgesproken is dat grondgebonden bedrijven ontzien zouden worden.

zoals ze vaak al aangegeven is voor de gehele sector beter als de derogatie blijft, dus de kosten ook gelijkwaardig verdelen. En de grondgebonden bedrijven worden al ontzien door de 4% korting die ze niet krijgen. Tel maar eens even wat voor mogelijk bedrag dat kan zijn voor je.
zwier
@brabo Ben volledig grondgebonden, ben na 02-07-15 niet meer vee gaan houden en toch moet ik 15% van mijn koeien weg doen, kan ik niet echt blij van worden
+1
meelezer10
@zwier dat heeft nadere uitleg nodig
+1
oldhuus
@meelezer10
@zwier heeft vast een eigen interpretatie van grondgebonden, of dieren uitgeschaart.
zwier
@oldhuus Nee hoor mijn jongveestal was net klaar en stond vol met jongvee, zijn nu pinken/ vaarzen, dus in totaal niet meer vee.
En grondgebonden is voor mij tot nu toe alle mest op eigen land kunnen plaatsen,het hele spektakel komt door overaanbod van mest en niet van teveel voer of iets dergelijks
+2
oldhuus
@zwier
Je hebt dus meer GVE bedoel je.
+2
cjw73
@zwier kortom je hebt gewoon meer gve's dan op 2 juli. Maar je bent grond gebonden dus terug naar niveau 2- 7 en klaar is het. Ik zelf en vele met mij die niet grondgebonden zijn moeten 4% extra inleveren.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Wiebren:
Dus wat is het probleem

Het is een hele kromme vergelijking. Of je stopt, en je krijgt 1200 belaste euro's per koe, en verkoopt volgend jaar de belaste fosfaatrechten, of je gaat door en dan kun je nu alle dieren wel opruimen maar dan ben je natuurlijk volgend jaar niet weer aan het melken. En je moet dan het voorschot fosfaat terug betalen omdat je toch weer koeien wilt gaan melken en dus fosfaat nodig hebt. Kan natuurlijk ook nog dat ik het weer helemaal verkeerd begrijp.

Volgens mij is de deal gewoon 1200 belaste eurooootjes per koe als je nu oprot. Dat is gewoon geen superdeal om iemand over de streep te trekken. Gewoon een jaar doormelken zonder investeren (en nog wel wat aftrekpostjes) kan maarzo aardig in de buurt van dit bedrag komen. De meeste zaken kunnen nog makkelijk aantal jaren wat verder uitgewoond worden. Ik kan het weten.
+9
George
Quote Reactie van @Wiebren:
even een vraag tussendoor. €2400,- per koe vangen + slacht of exportopbrengst, daarnaast jongvee kunnen houden en verkopen, grond verhuren. Verdien jij komend jaar veel meer per koe?Dan in 2018 peperdure rechten verkopen (iedereen denkt namelijk dat ie ze nodig heeft volgend jaar) en bedrijf verder afbouwen.Nee, dan gas erop. Elke koe boven 2/7/15 wordt aangeslagen voor 9600 kg melk per jaar en boete ter waarde van 90% van de melkprijs krijg je opgelegd. Dan volgend jaar nog een korting over je fosfaatrechten, die bijkopen om dezelfde koeien te mogen blijven melken. Yeehaa

Sorry Wiebren maar toch een vreemde gewaarwording dat de eigen boerenbelangen organisatie zo graag heeft dat je stopt met melken en of boeren en je zelfs deze weg probeert in te sturen!
Maar ik heb je ooit de tip gegeven om een andere baan te zoeken en tot op heden heb je daar niks mee gedaan terwijl je nu een erg oneerbiedig baantje hebt , als boeren ook het advies van jou naast hun neerleggen zoals jij mijn advies zullen er erg weinig stoppers komen. 😀
+3
storm
@George ik adviseer jou om een baan te gaan zoeken! Kun je lekker klepzeiken met je collega's van de plantsoendienst of doodgraversclub😂
Opzouten ga iets zinnigs doen ipv Wiebren te bekritiseren want die jongen wil wel carrière maken!
+3
George
Quote Reactie van @storm:
ik adviseer jou om een baan te gaan zoeken! Kun je lekker klepzeiken met je collega's van de plantsoendienst of doodgraversclub

Grote bakkus heb je in ieder gaval wel.
+3
George
Quote Reactie van @storm:
Opzouten ga iets zinnigs doen ipv Wiebren te bekritiseren want die jongen wil wel carrière maken!

Ik bekritiseer hem niet maar hoef toch niet alles eens te zijn. Bovendien reageer ik wel op een fatsoenlijke manier en niet zoals jij. En carrière maken bij LTO , kom op man ik was al lang dat hele gezeik zat geweest.
+1
weurding
@George denk je moest het niet te serieus nemen george
+5
torrarica
K @Wiebren
Ik heb er moeite mee dat je promoot dat het allemaal zo geweldig is en zoveel mogelijk boeren probeert te pushen om te stoppen.
Een paar jaar geleden zijn hier in de buurt weer een paar jongens begonnen met koeien
melken en konden ook de melk leveren omdat hun vader jaren daarvoor noodgedwongen moest
stoppen.Ineens weer een koppel koeien in de wei waar de laatste jaren alleen mais en lucerne
stond.Prachtig. Als LTO moet je juist proberen zoveel mogelijk boeren te behouden en niet te laten stoppen.Overigens ben ik lid van LTO en blijf dat ook want samen sta je sterk. Maar in
dit geval hoop ik dat er zo weinig mogelijk boeren gebruik maken van deze regeling.
Elke boer die er mee stopt vind ik jammer.
Wiebren
@torrarica het moet niet veel gekker worden, nu promoot ik de stoppersregeling omdat ik aangeef hoe die in elkaar zit? Er wordt hier van alles neergepend wat niet klopt of maar de helft van het verhaal is.
De stoppersregeling is er voor om mensen die toch al op de wip staan over de streep te trekken.
En @dorpsrandhoeve er is een knelgevallenregeling voor degenen die echt buiten proportie geraakt worden. Schrijnende gevallen dus, oftewel het allerhoogstnodige. Lijkt me niet meer dan normaal dat we daarvoor opkomen.
+1
meelezer10
Quote Reactie van @Wiebren:
Schrijnende gevallen dus

Als je daar maar niet onderverstaat sprongetje te vergenomen.
Twentsch Land
@Wiebren

Als men iemand nou knelgeval noemt die voor 2-7-15 financiële verplichtingen is aangegaan....hoe wordt deze bijgestaan ... is het voor elke ligbox een hoeveelheid fosfaat of gaat het tot wanneer die niet meer grondgebonden is of is er nog een andere vorm ?
+1
torrarica
@Wiebren ik had inderdaad moeten zeggen lto en nzo promoot. verder niets dan lof voor de manier waarop je bij nacht en ontij hier op dit prikbord de zaken probeert uit te leggen.
+3
dorpsrandhoeve
@Wiebren Ik snap dat bij ziekten of dat soort schrijnende gevallen een oplossing moet zijn. Daar zijn we het eens.

Echter bij in het verleden gemaakte keuzes vind ik het niet nodig om daar knelgevallen van te maken. Dat zou te zot voor woorden zijn. Dat is gewoon ondernemersrisico.
+1
@torrarica
Quote:
Overigens ben ik lid van LTO en blijf dat ook want samen sta je sterk.

Ja, blijf vooral lid van de LTO en financier je eigen ondergang!
+1
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Wiebren:
Yeehaa

jipiajeee.

Nee Wieb, ik heb mijn keus al tijdens het quotum tijdperk gemaakt. Ik had op 2 juli 15 al een flinke overbezetting. Nu gaat het erom dat er niet teveel langs gezeverd gaat worden met allerlei knelgevallen. Dat moet beperkt worden tot het allerhoogstnodige. Wanneer ik merk dat LTO stuurt op een grotere knelgevalregeling, mag je direct van mij aannemen dat ik het laatste jaar lid ben geweest.
christo
@dorpsrandhoeve Strak plan!
+5
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
ik heb mijn keus al tijdens het quotum tijdperk gemaakt.

Dus eigenlijk ben jij een veroorzaaker van het gedoe momenteel 😀 😃
En een collega die grond kocht dan ?
Ik wil beste inleveren voor knelgevallen
Maar hoop wel dat dan een knelgeval niet zijn GEKREGEN rechten NOOIT verkopen mag
Zo als indertijd met het qoutem gebeurd
+1
dorpsrandhoeve
@MTSTAMMINGA Op 2 juli 2013 en 2014 had ik eigenlijk ook al een overbezetting, voel me dus niet aangesproken.
cornelissen
@MTSTAMMINGA Daar zit wat in
cjw73
@dorpsrandhoeve volledig mee eens.
vrije boeren
@dorpsrandhoeve egoistisch mannetje ben jij zeg
+1
j h p
@Wiebren In principe is alleen die 1200,- extra, dat maakt 1200 : 8000 15 ct/liter melk.
Ik denk dat er genoeg stoppers zijn die meer kunnen beuren in een melk/fosfaat maatschap, melk leasen koste meestal meer.
Als die maatschappen mogelijk zijn ondermijnt dit de stoppersregeling behoorlijk want de dieren blijven.
janv
Quote Reactie van @Wiebren:
Nee, dan gas erop. Elke koe boven 2/7/15 wordt aangeslagen voor 9600 kg melk per jaar en boete ter waarde van 90% van de melkprijs krijg je opgelegd. Dan volgend jaar nog een korting over je fosfaatrechten, die bijkopen om dezelfde koeien te mogen blijven melken. Yeehaa

Ben er even uitgeweest, maar het gaat toch om de gve,s,als het spannend wordt jongvee halveren in 2017 en je koetjes blijven melken of is er iets veranderd Wiebren..
+7
weideboer
Tip voor de stoppers en niet weten wat ze nu met hun melksstellen moeten doen #dit.wil.je.niet.hebben.hangen

(klik om te vergroten)

kanniewaarzijn
Quote Reactie van @weideboer:
dit.wil.je.niet.hebben.hangen
Best wel grappig toch? Voor in de kantine van de melkfabriek of zo.....
weideboer
@kanniewaarzijn ergens hier, ver, ver vandaan . Top idee!
@weideboer ergens in Nieuw-Zeeland....


Bron foto. 😉
+1
weideboer
@Koeienboer Jannes gelukkig maar
+3
Pluto
Als je echt wilt stoppen doe dan je melkkoeien weg via de normale weg en ga jongvee opfokken, komt voor veel partijen goed uit en Van Dam pist naast de pot!!!.
+2
weideboer
@Pluto ik kan me nog goed 1983 herinneren, geloof me het verschil in beleving is minimaal. Denk dat de generatie van nu boven de 50 jaar wel met me eens is
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weideboer:
het verschil in beleving is minimaal

Lijkt me sterk. Toen wist men echt niet wat hen te wachten stond, nu hebben we een historisch referentiekader. Of je van die kennis veel blijer wordt, is dan weer een andere vraag.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Toen wist men echt niet wat hen te wachten stond

Weten we nu ook niet ,vooral zakelijk

Stel voor dat we komende zomer weer onder de 30 cent komen
Alles ik de zuivelwaardes lees van deze week niet onmogelijk
En de banken ons in verhouding tot vroeger ons totaal niet kunnen helpen
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
totaal niet kunnen helpen

Of is het niet willen ?
jg
@MTSTAMMINGA Verbreed je blik op de zuivel prijzen eens. Class 3 stijgt, Duitsland goede handel, Frankrijk weinig aanvoer.......
+4
MTSTAMMINGA
@jg
Ik hecht net zoveel waarde aan mijn eigen domme voorspellingen Als de verstandige voorspellingen van iemand die er voor gestudeerdt heeft 😃
+4
Jos Vreman
@weideboer Verschil is dat toen nr1 melkproducent van de wereld zichzelf een quotum oplegde. Met krapte tot gevolg
Nu doet een onderdeel van die producent dat( toegejuicht door de rest die gewoon door gewoon door mag produceren)
weideboer
@Jos Vreman ik denk dat we met te veel zijn en dit over 5 jaar als een warme sanering gezien gaat worden
+1
groeier
@weideboer
Aks dit door gaat, betaal je binnen 2 jaar 3000,- voor een vaars.
robbies
@groeier dat geloof ik niet. Als we 3.000 euro per vaars gaan betalen, ontstaan er opfokbedrijven die elkaar weer gaan beconcurreren. Maar de prijs voor vaarzen gaat stijgen. Dat is onmiskenbaar
+3
casev
@robbies had jij op 1 mei 2015 verwacht dat je een jaar later in het quotum vrije tijdperk voor 800 euro al een leuke vaars kon kopen? In deze tijden is voorspellen van prijzen wel moeilijkste wat er is.....
+1
jg
@robbies Iedereen gelooft z'n eigen wensen.
achterhoeker2
@robbies duitsland heeft er genoeg met de hoogste gezondheidstatus
Frans1
Quote Reactie van @weideboer:
ik denk dat we met te veel zijn

Waarom vind je dat
duitser
Quote Reactie van @Jos Vreman :
Verschil is dat toen nr1 melkproducent van de wereld zichzelf een quotum oplegde.

Nee hoor, we hebben geen quotum
+7
jan is hobbyboer
Ondanks het enthousiasme van Wieberen snap ik nog steeds niet waarom een boer die niet verplicht is te stoppen niet gewoon nog paar maandjes doormelkt. De premie is minimaal (zeker na aftrek belasting) en de financiële risico's zijn aanzienlijk en de regels nogal rigide.
oldhuus
@jan is hobbyboer
Heb weinig vertrouwen in dergelijke regelingen, zat met melkminderingsregeling ook op 49% dus 50% eraf, krijg je nog een schijntje, een boel gereken en formulieren invullen voor 500 euro, en heb je je ingeschreven dan moet je moet je ook nog de premie apart aanvragen, daar krijg je geen bericht van maar moet wel voor 15 feb, reken maar hoeveel er dat vergeten.
vette piet
Waarom niet gewoon een duidelijke opkoopregeling ipv de stoppersregeling. Goed geld geven en referentie inleveren bv 8000 per koe. Dat is duidelijk voor iedereen.
MTSTAMMINGA
@vette piet
En wie mag dat betalen ?
vette piet
@MTSTAMMINGA Potje van de stoppersregeling.
MTSTAMMINGA
@vette piet
Bij dat geld gaat dit bedrijf stoppen ,en koopt een andere bedrijf weer denk ik 😀
vette piet
@MTSTAMMINGA Dat kan, maar wel je fosfaatrechten inleveren.
Pluto
Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die meedoet aan de stoppers regeling terwijl de rechten nu al 4 x meer waard zijn en bovendien het risico van wel of geen fosfaatrechten al is achterhaald. Tenminste volgens kees is het nu onomkeerbaar!!!. Het lijkt er meer op dat de fosfaat productie zich gaat verplaatsen naar de honger naar nog meer efficiëntie en meer liters.
We hebben inmiddels al kennis kunnen maken met een overheid die schaamteloos onderzoeken manipuleert naar eigen goeddunken met desastreuze gevolgen!!!.
de hoef
@Pluto wat betaal je nu dan
storm
@Pluto volgens mij begrijp jij de stoppersregeling niet!
Ik denk dat ik hem wel begrijp en een aantal boeren in de buurt hier ook en die hebben de beslissing al gemaakt en voor een aantal is de beslissing voor hen al genomen.
Vergelijk het maar met de varkenshouderij jaren geleden, die hadden toen de bevar-regeling en toen die openging waren er hordes varkenshouders die de pijp aan Maarten gaven ipv aan Wien😉. Dat waren vaak niet de domste jongetjes van de klas.
Nu noemen we dat een regeling met een gouden randje die nooit meer terug is gekomen.
Komende tijd zal duidelijk worden dat er echt wel melkveehouders stoppen!!
+2
weurding
Quote Reactie van @storm:
Komende tijd zal duidelijk worden dat er echt wel melkveehouders stoppen

tuurlijk ,dat gebeurt elk jaar, maar dat massale lijkt een beetje op de mop van de stoppende meute....... die stopten niet 😁
+2
George
Quote Reactie van @storm:
Vergelijk het maar met de varkenshouderij jaren geleden, die hadden toen de bevar-regeling en toen die openging waren er hordes varkenshouders die de pijp aan Maarten gaven ipv aan Wien. Dat waren vaak niet de domste jongetjes van de klas.

Nu ga je dingen vergelijken die totaal niet op elkaar lijken wat vergoeding betreft! Hier hebben er ergens rondt 1999 / 2000 drie meegedaan op anderhalve km afstand met die Bevar regeling en dat waren alle drie bedrijven met nieuwe stallen! Pieta kent er volgens mij nog eentje van. Bij alle drie de bedrijven waren er stallen bij die jonger waren dan 8 jaar oud en de jongste stal was pas anderhalf jaar oud. Met deze regeling werden de stallen afgebroken en zijn die boeren kunnen stoppen. Rijk zijn ze er niet van geworden maar ze waren wel van hun schulden af. Dat was inderdaad een gouden opkoopregeling maar totaal niet te vergelijken met 1200 Euro per koe. Als zo´n regeling kwam voor melkveehouderij zouden er weer veel reportagestallen plat gaan schat ik in.
+1
WRV70
@Pluto Je snapt er geen snars van Pluto. 1200 van de rabo is een voorschot. Betaal je gewoon terug en kun je de rechten per 2018 zelf verzilveren. Brengen ze minder dan die 1200 op dan mag je deze houden. Brengen ze straks 5000 op kun je 1200 terug betalen dus netto gewoon 5000 in de beurs. Als je dan toch wilt stoppen dan loop je geen enkel risico. En belasting betalen doe je toch nu of straks.

Let wel banken hebben her en der al de waarschuwing gegeven als er onverhoopt toch een lagere melkprijs komt dan verwacht ze dit jaar de getroffen veehouders wel een jaar willen helpen. MAAR, enkel onder de voorwaarde dat dit enkel gebeurd als degene zich netjes aan de voorwaardes heeft gehouden die het reductieplan voor schrijven. Anders geen financieel infuus en enkel op eigen risico door boeren.
+3
weurding
Quote Reactie van @WRV70:
Let wel banken hebben her en der al de waarschuwing gegeven als er onverhoopt toch een lagere melkprijs komt dan verwacht ze dit jaar de getroffen veehouders wel een jaar willen helpen.

en zijn diegene die vandaag nog als blijver beschouwd worden bij een lagere melkprijs dan wel de blijvers van volgend jaar? vindt het zonde als goed draaiende bedrijven nu over de streep gehaald worden om te stoppen enkel en alleen omdat dat voor de zgn blijvers een hogere melkprijs zou betekenen, de mp hangt van zoveel meer factoren af, diegene die nu met zijn nagelnieuwe megastal al in zwaar weer of BB bevindt gaat het waarschijnlijk dan ook niet redden, wil men graag minder vee in NLdan is daar de eerste krimp te realiseren 😉
sorry, zal me er wel niet populair mee maken 😄
+2
de hoef
Quote Reactie van @weurding:
zal me er wel niet populair mee maken

wel de snelste oplossing
+1
weurding
@de hoef ach, als jij overbezetting in de stal hebt doe je toch ook niet de goede koeien op transport om de mindere meer kans en ruimte te geven?
+1
de hoef
Quote Reactie van @weurding:
overbezetting

wa is da
diezel
Quote Reactie van @weurding:
vindt het zonde als goed draaiende bedrijven nu over de streep gehaald worden om te stoppen

De Stoppersregeling kan je alvast afvinken als "succesvol".

‘Banken zetten boeren onder druk om te stoppen’
,,De eerste zwaar verbolgen boeren die dit van hun bank te horen hebben gekregen, hebben zich al bij ons gemeld”, verklaart een LTO-medewerker die anoniem wil blijven. Het gaat veelal om melkveehouders die zich te zwaar in de schulden hebben gestoken door de bouw van een te dure nieuwe stal en daar te weinig omzet tegenover kunnen stellen.

Wat de LTO’er opvalt, is dat sprake is van een redelijke spreiding over het land. Dat zou duiden op een geregisseerde actie van de banken. ,,Ze zullen het zelf nooit erkennen, maar feit is dat door dit beleid melkveebedrijven beter verkocht kunnen worden. Veel beter dan bij een concentratie van stoppers in een bepaalde regio. Dat komt uiteraard de banken ten goede.’’

lc.nl/economie/…
Twentsch Land
@diezel

Een regio saneren zou natuurlijk nog vreemder zijn.....flinke leningen zijn overal in het land dus dat er verdeeld over het land ( gedwongen ) stoppers zijn is toch niet zo bijzonder.
+1
diezel
Quote Reactie van @Twentsch Land:
land dus dat er verdeeld over het land ( gedwongen ) stoppers zijn is toch niet zo bijzonder.

Klopt. En al zeker niet na dat Ruud Huirne-artikel van 16 september.
Massaal te koop staan voorkomen.
Huirne zegt dat de bank ervoor zal waken dat massaal melkveebedrijven te koop komen staan. Dit om te voorkomen dat de verkoopprijzen van melkveebedrijven te sterk gaan dalen. "Het in de verkoop zetten van melkveebedrijven zal heel gedoseerd plaats moeten vinden binnen de regio's. Als in een straat meer dan 2 bedrijven te koop staan, doet dat de markt geen goed".

boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @diezel:
En al zeker niet na dat Ruud Huirne-artikel van 16 september

De uitspraken van Ruud Huirne hebben het laatste half jaar een hoog Donald Trump gehalte gehad, populisme waar je niet zoveel mee kunt, morgen is het weer anders. Trump en Rusland om maar een voorbeeldje aan te halen.
kanniewaarzijn
@diezel Deense toestanden dus, we zitten er midden in!
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Een regio saneren zou natuurlijk nog vreemder zijn

Vind je?
Twentsch Land
@Jack Rijlaarsdam

Ja dat vindt ik, het is dan alles over 1 kam scheren dus ook gezonde bedrijven.
+5
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Twentsch Land:
dus ook gezonde bedrijven.

Gezonde bedrijven hoeven toch niet te stoppen. Die zijn na het verkopen van paar bunder grond schuldenvrij en hobbelen gewoon verder. Ik denk dat de afgelopen jaren de definitie van 'gezond' wat gewijzigd is. Tot je nek in de schulden met een leuke cashflow lijkt gezond, maar is bijzonder wankel. Dat hebben de afgelopen 2 jaar wel geleerd. Rabo heeft dat nu ook door (na ook een lesje in de tuinbouw en de varkenshouderij).
achterhoeker2
@jan is hobbyboer zeer goede analyse, kon het niet beter zeggen.
De rabobank en alle accountants zijn het (stilzwijgend) met je eens. Maar ja hun kachel moet ook branden.
Twentsch Land
@jan is hobbyboer

Dat klopt .... het ging over her en der een bedrijf weg of een regio.
Groen1
@Pluto
Van Dam: commissie knelgevallenregeling fosfaatrechten in april
Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken wil in de eerste helft van april een adviescommissie instellen die zich buigt over de knelgevallenvoorziening voor het fosfaatrechtenstelsel voor de melkveehouderij.
Van Dam gaat in overleg met de sector over de samenstelling van de commissie en de nadere uitwerking van de adviestaken. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer over de uitvoering van het aangenomen amendement van CDA-Kamerlid Jaco Geurts op dit punt. De benoeming van de adviescommissie moet door de ministerraad.

De Kamer wil dat het ministerie zich laat adviseren over een knelgevallenregeling door een adviescommissie. Mogelijk leidt dit op basis van individuele casussen tot een verzoek om uitbreiding van de knelgevallenregeling.

Advies over reikwijdte knelgevallenvoorziening

De adviescommissie, die volgens de Kaderwet adviescolleges wordt ingesteld, krijgt de opdracht om tot een eenmalig advies te komen over de reikwijdte van de knelgevallenvoorziening. De adviescommissie moet hierbij rekening houden met de consequenties van haar advies voor andere melkveehouders, omdat een ruimere knelgevallenregeling leidt tot een grotere generieke korting op de fosfaatrechten. De Commissie moet ook kijken naar de uitvoerbaarheid van eventuele aanpassing van de knelgevallenregeling en hoe voorkomen kan worden dat de regeling oneigenlijk wordt gebruikt.

Een ruimere knelgevallenregeling leidt tot een grotere generieke korting op de fosfaatrechten
Als het advies van de commissie leidt tot een aanvulling van de knelgevallenregeling, wordt deze opgenomen in een algemene maatregel van bestuur. Deze zal gelijk met de wet in werking treden.

Knelgevallenregeling in wetsvoorstel zeer beperkt

In het wetsvoorstel, dat door de Tweede Kamer is aangenomen en voor ligt bij de Eerste Kamer, is een zeer beperkte knelgevallenregeling. Alleen bedrijven die op 2 juli 2015 een afwijkende fosfaatproductie hadden als gevolg van buitengewone omstandigheden als ziekte van de landbouwer, bouwwerkzaamheden, diergezondheidsproblemen, ziekte of overlijden van een persoon van het samenwerkingsverband van de landbouwer of direct familielid, of vernieling van (een deel van) de stal komen in aanmerking voor de regeling. Voorwaarde is dat er minimaal 5% minder melkveefosfaat werd geproduceerd dan gebruikelijk. Voor bedrijven die aantoonbaar onomkeerbare financieringsverplichtingen zijn aangegaan, of waar de veebezetting op de peildatum aantoonbaar hoofdzakelijk bestond uit jongvee in verband met uitbreidingsplannen, vallen niet onder de knelgevallenregeling. Ook nieuw gestarte bedrijven niet.
vrije boeren
@Pluto Kees weet alles
Pluto
Voor zover ik nu hoor in makelaarsland 100 euro. Bovendien gaven banken eerder al aan dat de regels hen belemmerde om verder te gaan dan 25 % financiering , dus die 1200 komt wel overeen.
de hoef
@Pluto 4500 dan
achterhoeker2
Die 1200 is overbruggingskrediet om nog resterende rekeningen te betalen (er is immers geen melkgeld meer) maar die stoppers zijn vooral goedverkoopbare bedrijven die in de krant komen , en niet die kleinere oudere boeren die redden zich wel
+3
jan is hobbyboer
Als belangenbehartiger voor hun doelgroep, die intensieve grote groeier, doet LTO het uiteindelijk toch wel heel aardig. Mede door een slap ministerie krijgen ze de kans om al hun speeltjes er aardig door te rommelen. Dat de rest van de sector zich door deze kleine subgroep zo laat ringeloren is natuurlijk wel treurig. Het blijft de varkens achterna, einde van het boerenbestaan voor de meesten. Of een spijkerharde manager, of oprotten, zo is het bij de varkens ook gegaan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , onderdeel , koeien , subsidie , overheid , melkveehouders , melkveehouder , europese commissie , saldo en dam geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
132
DEELNEMERS
47
WEERGAVES
0