100 boeren bij demonstratie voederbieten

#Voederbieten vallen al meer in de smaak, vroeger was de techniek de beperkende factor. Nu niet meer:

100 melkveehouders uit de gemeente Berkelland kwamen woensdag naar het melkveebedrijf van Arjan Freriks in Winterswijk om bijgepraat te worden over de teelt en het voeren van voederbieten.


Mijn ervaringen met voederbieten zijn prima' laat Freriks weten. 'De gehaltes in de melk hebben dit jaar ook een positief effect met 5,28 procent vet en 4,13 procent eiwit.' Voederbieten worden opnieuw interessant voor veehouders vanwege de hoge opbrengst per hectare, de hoge voederwaarde van het product en de hoge benutting van mineralen in de bodem.

Bron: nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…

Deel dit topic

Reacties

puddingbroodje
Leuke schuif! ik heb er 1 gekocht voor ongeveer 1derde van het geld doet precies hetzelfde!
hans1980
Snap die massale hype niet helemaal , Kijk bij derogatie is min.gras areaal al 80%
Dus maar 20% over voor mais daar van ook nog eens deel bieten zaaien???
Fendt926Driver
@hans1980 klopt snap ik ook niet. Als bieten als 3e gewas nu van de 80% afging was het makkelijker om erbij te hebben
koetje 33
Kan je mooi een hoop geld aan werktuigen en arbeid kwijt nu de melkprijs weer hoger is.
+1
kaas
En verkijk je niet op kosten en het extra werk en hier gingen gehalten zakken toen we met voerbieten begonnen en ze gingen weer omhoog toen we stopten en ze kunnen wel zeggen 100 ton of meer maar ds gehalte is ongeveer 15 a 16 % dus dan heb je met mais minimaal even veel ds per ha
koetje 33
@kaas
De zaak eenvoudig houden gras/ snijmais, is financieel met kop en schouders de beste keus.
rialto
Heb wel wat ervaringen opgedaan met de voederbieten teelt. wat mij opvalt is dat de rassen met een lage droge stofgehalte zeer slecht houdbaar zijn bij machinaal rooien. Er zit veel ras verschil in betreft houdbaarheid. mijn ervaring met het ras rialto van li....ran is mij zeer slecht bevallen betreft bewaarbaarheid, na een paar weken bewaren volop rotte bieten in de hoop dit al voor het tweede jaar met dit ras. afterseal waardeloos bij lima.... . witte voederbieten met hoge drogestofgehalte zijn beter bewaar baar maar zijn minder goed schoon te krijgen voor vervoedering .
denk twee keer na om aan deze teelt te beginnen en ga eens rekenen wat de totaal kosten zijn per kg drogestof voederbiet, denk dat aankoop bietenpulp goedkoper is en veel minder risico
jehan
Heb bij een boer gewerkt die had 35jaar geleden al bieten door de mais ..werden met een speciale bietensnijder ontworpen door holaras door de mais gemengd tijdens het mais hakselen ..was een zeer mooi produkt om aan de koeien te voeren ..de koeien hadden die periodes meer vet en eiwit in de melk .ik weet niet op de opbrengsten op konden tegen de uitgaven..wel grappig dit filmpje veel bekenden te zien daar
Noorderling
In de winter heb je altijd hogere gehalten, pas als je maand om maand voert valt er enigszins wat nuttigs van te zeggen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's freriks , voeren , demonstratie , melk , mineralen , bodem , eiwit , veehouders , melkveehouders , vroeger , melkveebedrijf , voederbieten en ervaringen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0