Deze week nog duidelijkheid mbt fosfaat ?


Rundveehouderij

Eind deze week duidelijkheid over fosfaatreductie

Naar verwachting komt er eind van deze week duidelijkheid over behoud van derogatie voor 2017 en de ministeriële regeling waarin het fosfaatreductieplan van de zuivelsector wordt geborgd.



Dat bleek tijdens een LTO-café waar voorzitter Marc Calon en staatssecretaris Martijn van Dam spraken.

“We spreken sinds het najaar bijna alleen over fosfaat, fosfaatrechten en fosfaatreductie. Er is een plan gemaakt en hopelijk wordt dat vrijdag goed bevonden”, zegt Calon. Van Dam heeft vrijdag een gesprek heeft met Eurocommissaris van milieu Karmenu Vella om de fosfaatplannen te bespreken.

Snel aan de slag om doelstelling te kunnen halen

“Het is zaak dat er snel duidelijkheid komt en dat we snel aan de slag kunnen”, zegt Kees Romijn, vakgroepvoorzitter melkveehouderij van LTO Nederland. Hij hoopt dat de fosfaatreductieprogramma’s in maart echt kunnen beginnen. Als nog later wordt begonnen, wordt het steeds moeilijker om de doelstelling van 8,2 miljoen kilo fosfaatreductie in 2017 te halen. Dit is nodig om onder het fosfaatproductieplafond te komen. Deze voorwaarde heeft de Europese Commissie gesteld om in gesprek te gaan over een nieuwe derogatie vanaf 2018.Het fosfaatreductieplan bestaat uit fosfaatreductie via het voerspoor, een stoppersregeling en opkoopregeling van runderen en een fosfaatreductieplan via de GVE-regeling van de zuivelsector. Deze laatste regeling wordt via een ministeriële regeling wettelijk voor alle bedrijven met melkvee of dieren in de categorie 100, 101 en 102.

Deel dit topic

Reacties

dwers
Ik meende dat die romijn(se) strijder ook mee zou naar brussel.
+1
Twentsch Land
@dwers

Zijn paard heeft waarschijnlijk een lekke band 🙃
weideboer
Eind deze week....oefff, das wel heel erg optimistisch. Voel bijna net zo'n spanning toen ik 5 jaar was en sinterklaasavond was in aantocht. Je weet dat je iets krijgt, ook bijna wat maar toch weer niet.
Jannus
Quote Reactie van @weideboer:
Je weet dat je iets krijgt

wel eens ervaring gehad met de roe ?? ,dan ben je ons al een streepje voor 😆
+5
jan is hobbyboer
Duidelijkheid zou wel saai zijn. Kunnen Co en Tinus de tent wel sluiten. Let the soap continue......
+3
kuilhapper
Welke duidelijkheid moet er nu weer komen? Volgens Romijn en Calon was derogatie 2017 toch veiliggesteld? Toch niet voor hun beurt gepraat?
Ik zie een gele kaart voor beide heren...
+1
koetje 33
@kuilhapper
Fosfaatrechten gaan toch niet werken, een vast aantal GVE's per ha wel.
gerrie-hul
Nederland behoudt Europese mestregeling
www.nu.nl
dwers
Quote Reactie van @gerrie-hul:
Nederland behoudt Europese mestregeling

Ja derogatie 2017, rest is natuurlijk nog afwachten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , melkvee , derogatie , milieu , fosfaat , dieren , voerspoor , europese commissie , fosfaatrechten , dam en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0