Ervaring met kubota hooibouwwerktuigen.

Ben op zoek naar een nieuwe schudder en hark, heeft er iemand ervaring met kubota?

Deel dit topic

Reacties

SJB533
Kubota heeft de Kvernelandgroup in handen, dus ik verwacht, dat het 1 op 1 Kverneland (Taarup) is
DualPower
Kubota hooibouw is hetzelfde als Vicon, het hooibouwmerk van Kverneland Group. En de harken en schudders van Vicon zijn goede machines als je het mij vraagt, ze hebben trouwens ook een paar nieuwe modellen zag ik op ATH.

De merknaam Kverneland Taarup wordt in Nederland al een aantal jaar niet meer gebruikt.
SJB533
Quote Reactie van @DualPower:
het hooibouwmerk van Kverneland Group.

Ook de Kverneland naam wordt nog gebruikt 😉 Maar ik zat er naast. Meende dat er maar 2 mesjes op een schijf (Kverneland dus) zaten, blijken er dus 3 te zijn, zoals DF en Vicon hebben.
DualPower
@SJB533 Voor hooibouw wordt de merknaam Kverneland alleen gebruikt in landen waar Vicon niet zo bekend is en dat is in Nederland niet het geval. In Nederland is alle hooibouw tegenwoordig Vicon. Er zijn ook landen waar beide merken naast elkaar gaan, en om er verschil in te houden hebben Kverneland maaiers inderdaad 2 messen per schijf en Vicon/DF 3.
SJB533
@DualPower
Jep. Maar meende dus, dat Kubota de lijn van Kv gebruikte. Dus schijven met 2 messen ipv 3

Daar ging ik de fout in
Wimsumar
Beste Trekker Tom: Welk type schudder/hark heb je in gedachten?
Met name de schudder in onderstaande link is nog precies hetzelfde opgebouwd als de Deutz/Fahr, P.Z./Vicon als tientallen jaren geleden. Voor mooi en vooral comfortabel werk kun je het er wel mee schudden(!).
(P.S.: Aan de manier waarop de loopwieletjes er onder gemonteerd zitten blijkt wel dat ze nog steeds geen kaas van schudderopbouwen hebben gegeten).

Speciale aanbiedingen:

lmbstemerdink.nl/wp-content/uploads/…
TractorTom
Hoi Wim,
Woon al een paar jaar niet meer in NL, woon nu niet al te ver van je broer Jan.

Je kan hier niet kiezen zoals in NL, en je moet ook om je onderdelen denken.
Ik zag die zelfde folder op het internet en zal een offerte opvragen bij een dealer hier vlakbij.
Kubota timmert hier flink aan de weg en dat merk lijkt goed.

Kuhn en lely zijn hier ook verkrijgbaar maar belachelijk duur
Wimsumar
Beste Tractor Tom:

Quote Reactie van @TractorTom:
Woon al een paar jaar niet meer in NL

Wat is er daar dan te schudden? De zon (+ wind) doet het werk daar toch?
Zo'n schudder als in de folder (link in bovenstaande reactie) moet je zeker niet nemen. Voorgaande series zijn brandhout!. Importeer dan zelf een getrokken LELY als minst slechte keus voor een machine die je daar vrijwel niet gebruiken zal.
TractorTom
Bij de laatste schudder in nl hadden we niet echt nodig of echt niet nodig.

Hier maaien we de luzerne flippen het de 4de dag en harken we het de 5 of 6de dag.
We gebruiken een inverter om het om te draaien maar dat duurt me veel te lang.
Wimsumar
Beste Tractor Tom:

Quote Reactie van @TractorTom:
flippen

Als je dat achterwege laat en op dag 3 of 4 harken, dan droogt het in het zwad toch nog voldoende na?
Welk drogestof-percentage haal je met die werkwijze?

Werken met een inverter is inderdaad hopeloos:

TractorTom
Wil >90% ds hebben,
je bent hier toch ook nog afhankelijk van het weer en hoe droog de grond is, bij het flippen leg je het zwad op kop en op die plek neer waar van te voren geen zwad lag (daar is de grond droog en warm).
Een dag te vroeg flippen en je mag het nog een keer, het gewas neemt het vocht dan weer op.

We maaien 5 keer per seizoen, dus schudden bij direkt na het maaien zou het er mooi dun op liggen en zou ik met na een paar dagen harken al klaar kunnen zijn.
SJB533
@TractorTom
Tom, sla je het blad niet van de luzerne met een cirkelschudder?
casejxu
@SJB533 in canada ook meerdere malen gezien en gaat daar erg goed.
TractorTom
Schudden doen ze hier niet veel, daarom 1 keer schudden direkt na het maaien.
Lage toeren, moet kunnen.
Wimsumar
Beste Tractor Tom:

Quote Reactie van @TractorTom:
1 keer schudden direkt na het maaien.Lage toeren

>90% droge stof, dat betekent hooi. ( Ik was uitgegaan van silage en vond de veldperiode al onwaarschijnlijk lang).
Ja, dan komt 1X schudden na het maaien (of 1 dag na het maaien) het droogproces vast ten goede. En of het nu gras is of lucerne, schudden moet altijd bij laag toerental van de schudder!
Er wordt gemaaid met kneusrollen neem ik aan? Volvelds afleg achter de maaier of op zwaden?
+1
DualPower
@Wimsumar Volgens mij heb jij persoonlijke slechte ervaringen maar die machines zijn wel degelijk doorontwikkeld en verbeterd. Van de schudder in jouw link lopen er genoeg in het rood en groen, bij ons in de buurt lopen er ook een aantal en ze doen het prima. Bovendien heb je het over een 9m schudder en die heeft PZ nooit gehad.
Wimsumar
Beste DualPower:

Quote Reactie van @DualPower:
weldegelijk doorontwikkeld en verbeterd.

Ik zie grote overeenkomsten met vorige series. Series waarbij ze 'patent' hadden op het heen en weer slingeren. Ook met de nog immer gelijkbenige tanden laten ze blijken stil in de tijd te hebben gestaan bij doorontwikkelingen en verbeteringen.

Zie het 'promotiefilmpje', hoe de schudder al laat zien uit te willen breken (slingeren) en hoe slecht de grasopname.
( Maar ja, er hangt een bij veeboeren graag geziene 'wolk' gras, metersbreed, meterslang en metershoog, achter de schudder. Wat kan het een fabrikant dan ook schelen dat de eindgebruiker voor een hoge omloopsnelheid (lees: vervanging binnen de mogelijk technische levensduur) zorgt).

+1
DualPower
Quote Reactie van @Wimsumar:
'patent' hadden op het heen en weer slingeren
Voor het slingeren zitten er dempers op, net als bij de meeste zo niet alle merken. Als de ene kant meer weerstand ondervind dan de ander trekt hij scheef en dat is logisch. Dus die slingerneiging heeft ieder merk. Wij hebben ook wel eens met een 8,8m Kuhn gereden waar een stalen strip tussen twee kunststof slijtplaten geklemd zat. Een hels geknars in bochten en het hielp niks.

Quote Reactie van @Wimsumar:
gelijkbenige tanden laten ze blijken stil in de tijd te hebben gestaan
Gelijkbenige tanden zijn geen nadeel en worden door genoeg merken gebruikt. Doordat de tandarm aan het uiteinde omhoog staat staan de benen niet op dezelfde diepte. Gras wordt dus verdeeld opgenomen en verdeeld losgelaten.

Quote Reactie van @Wimsumar:
hoe slecht de grasopname
Grasopname is een kwestie van afstelling. Topstang had een slag naar binnen gemoeten.

Je zoekt naar zwakheden, maar je noemt argumenten die voor andere merken ook gelden. Dit is waarom ik vermoedde dat je vanuit het verleden slechte ervaringen hebt met dit merk. Ik schud zelf ook niet met deze maar ik vind je kritiek misplaatst.
Wimsumar
Beste DualPower:

Quote Reactie van @DualPower:
vanuit het verleden slechte ervaringen

Grimmige blikken van 'Kverneland/Kubota-advocaten' zullen terstond veranderen in glinsterende oogjes. 😉
Inmiddels heeft mijn bouwjaar 1995 P.Z./Greenland (Kverneland/Kubota) Fanex 7.70 al ruim 20 seizoenen gedraaid, en kan nog wel zo'n periode mee. Nu hoef ik met jaarlijks +/_ 100 hectare schudwerk ook geen onmetelijke oppervlakte te bewerken en kan mezelf daarbij gelukkig prijzen de nijging tot slingeren van de schudder door lage rijsnelheid ( 6 `a 7 km/uur) goed te kunnen beperken waarbij tevens bleek met eenvoudige ingrepen een aantal forse tekortkomingen te verbeteren.
Door de schudder éénzijdig onder veertrekspanning te houden nam de slingerkans al aanzienlijk af. De binnenste schuddertanden heb ik 3 cm ingekort zodat beide tanden in het gras aangrijpen.
Alleen de meest ingrijpende aanpassing (technisch gezien) wat betreft de te steile schudhoek/gewasopnamehoek (= gras ongeschud tussen de rotors laten liggen), welke tevens het slingeren definitief tot het verleden zal laten behoren, moet ooit nog eens.
Laat onverlet dat de dames/heren 'produktontwikkelaars/verbeteraars' na de Deutz-Fahr 4- en meer-rotor"slingerapparaten"introduktie (de op het oog nog duidelijke voorouders van de huidige Kubota) ruim 30 jaar geleden (met genoemde en nog steeds bestaande schuddertekortkomingen) niet bepaald adekwaat met hun taak bezig zijn geweest.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden schudder , kubota en ervaring geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
19
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN