Bemestingsprogramma?

Ik ben een eigenwijze boer en doe graag mijn bemesting nog zelf. CRV mineraal vond ik al beperkt omdat dat puur is om aan alle regelgeving te voldoen. Het vernieuwde CRV mineraal vind ik een drama. Het is nog verder versimpeld, onoverzichtelijk en nergens kun je terug zien hoe ze dingen berekenen. Een grasland gebruikskalender was wat mij betreft een mooie toevoeging geweest. Dan kun je de bemesting aanpassen op de percelen die beweid zijn.

Mijn vraag voor degene die ook nog stug zonder adviseur werken; welk bemestingsprogramma gebruik je en waarom?

Deel dit topic

Reacties

+1
jan w
Een overzichtkaart van je percelen maken en lamineren,
Dan elk perceel de fosfaat toestand erin opschrijven.
het gebruik aangeven.
De opbrengend vermogen van de grond aangeven.
kijken hoeveel mest je kwijt kunt.
Naar gelang het opbrengend vermogen en de fosfaattoestand de mest verdelen ( dus percelen met een hogere opbrengst meer bemesten. 20% meer meer opbrengst 20% meer bemesten )
Stikstof is te berekenen aan de hand van hoeveel RE je in de kuil wilt hebben en de geplande d.s. opbrengst,
20 m3 drijfmest a 4 kg N = 80 kg N
150 kg kas = 40 kg N

totaal: 120 kg. N * 6.25 = 750 kg RE

Bij 3000 kg d.s ( 750 / 3000 ) = 250 gr. RE in het gras
Bij 4000 kg. d.s. ( 750/ 4000 ) = 187 gr. re in het gras.

Dus bij alleen gras en je zou op een RE uit willen komen van 150 heb je bij 3000 kg. ds. opbrengst ( 150 * 3000/1000 / 6.25 ) = 72 kg. n moeten bemesten
+1
meelezer10
Quote Reactie van @jan w:
150 heb je bij 3000 kg. ds. opbrengst ( 150 * 3000/1000 / 6.25 ) = 72 kg. n moeten bemesten

dat is volgens jou minder dan 20 kuub mest voor een maaisnede. Als we dat hier doen moeten de koeien op dieet denk.
pieta
Quote Reactie van @jan w:
20 m3 drijfmest a 4 kg N = 80 kg N

Helft hiervan is direct werkzaam dacht ik en daarna ook nog een beetje. Ik geloof niet dat we bij 3 ton ds gras oogsten bij een bemesting van 20m3 en 40 kg N uit kunstmest dat we dan aan 187 gr RE in het kuilgras komen.
jan w
@pieta
Heb je gelijk aan. Vor de volgende snede's zul je aardig in de buurt komen.
25 m3 x 4 kg N = 100 / 2 = 50 kg N
200 Kg Kas = 54 kg N

104 kg N * 6.25 = 650
650 / 3000 = 216 re
650 / 4000=162 re
spotmelker
@jan w Bij welke pH denk je dit te realiseren?
jan w
@spotmelker
Hoe bedoel je, met welke Ph.
Als je de Ph te laag hebt, moet je die ook zien te verhogen.
spotmelker
@jan w Je berekening klopt perfect maar is te simplistisch voor de praktijk. Er zijn tig factoren die nog (grote) invloed hebben op het rendement van je bemesting waar de pH er één van is. 'Importboeren' ervaren hier dat ze veel meer kunstmest moeten strooien als op het oude land (lagere pH) en dat de opbrengst snel verdund qua eiwitgehalte.
+3
brabo
Niet te veel willen rekenen.
gewoon op alle percelen dezelfde hoeveelheid (kunst) mest geeft de minste kans op problemen.
jan w
@brabo
Dat heb ik ook jaren zo gedaan. Maar ik merk nu wel aan de grondmonsters , dat de percelen met een lagere P gehalte nog weer zijn gedaald en percelen met een wat hogere P toestand, nog weer wat hoger zijn geworden. Het is niet schrikbarend, maar toch zitten er die verschuivingen in.
cjw73
@jan w daar kijk ik meestal even na in de zomer en als er dan na de derde snee nog wat mest over is doe ik de stukken met lagere fosfaat toestand gewoon nog eens.
+1
spotmelker
@cjw73 Is misschien tegen de logica in maar je kunt die mest beter op percelen aanwenden waar het 't beste groeien wil. Daar zit he meeste rendement in.
cjw73
@spotmelker dan gaan die andere percelen nog sneller achteruit, dat doe we maar niet. en heb liever dat alles goed groeit
spotmelker
Quote Reactie van @cjw73:
en heb liever dat alles goed groeit
Dat ben ik met je eens maar dat is niet alleen van de bemesting afhankelijk.
milka
@cjw73 Ik heb nu een perceel waar 120 kg fosfaat op mag. Als ik die nu hard ga bemesten gaat die bij het volgende grondmonster misschien weer net terug naar 90 kg of 100 kg fosfaat. Bemest nu andere percelen wat meer, haal ik daar meer opbrengst. Dit perceel goed voor de weidevogels, en hooi.
cjw73
@milka de meeste percelen zitten bij mij in de hoge fosfaat toestand. Mijn maisbouw mag maar 50 kilo vanwege een pal van 75.
PIONIER
@producent Houden ze daar wel de juiste normen aan?
Vario512
Van het vernieuwde CRV mineraal word ik ook niet echt gelukkig. Zitten ook nog fouten in het programma. Met de helpdesk gebeld maar die hebben ook geen antwoorden. Heb ze verteld dat er misschien nog even wat geprogrammeerd moet worden aan de software. Toen waren ze een beetje op de tenen getrapt, want ja het is net "vernieuwd".

Binnenkort maar overstappen op Agrovision, die lijken het beter voor elkaar te hebben.
Janst
@Vario512 Waar zitten de fouten precies? Ik zag pas dat 't kringloopwijzer onderdeel nog in ontwikkeling was. Maar verder?

Overigens hoor ik ook niet alleen maar positieve verhalen over Agrovision...
+1
Vario512
Quote Reactie van @Janst:
Waar zitten de fouten precies?

De kringloopwijzer heb ik in crv-mineraal nog niet naar gekeken.

Crv-mineraal kan niet goed om gaan met natuurland. Wanneer je natuurland huurt, dan schaar je de koeien uit naar deze percelen en je voert mest af van je bedrijf naar deze percelen. Stel er lopen gemiddeld 10 koeien op jaarbasis in het natuurland.
Voor het berekenen van de stikstof- en fosfaatproductie van je veestapel, zul je het aantal koeien (stel 150) moeten verminderen met 10 koeien.
In crv-mineraal pas je dan het aantal koeien aan naar 140 koeien. Voor de gebruiksnormen reken je met 140 koeien. Tot zo ver niets aan de hand.

Crv-mineraal berekent vervolgens ook de verwerkingsplicht en grondgebondenheid op basis van de fosfaat. Voor de juiste fosfaatproductie moet je dan 150 koeien nemen. Probleem is echter dat je 140 koeien hebt ingevuld.

Mijn oplossing is dan dat ik crv-mineraal voor de gebruiksnormen met 140 koeien uit draai en niet naar de verwerkingsplicht en grondgebondenheid berekening kijk.
Voor de verwerkingsplicht en grondgebondenheid draai ik crv-mineraal nog een keer uit met 150 koeien. Ik moet op deze manier het aantal koeien steeds aanpassen.
meelezer10
Quote Reactie van @Vario512:
Voor het berekenen van de stikstof- en fosfaatproductie van je veestapel, zul je het aantal koeien (stel 150) moeten verminderen met 10 koeien.In crv-mineraal pas je dan het aantal koeien aan naar 140 koeien. Voor de gebruiksnormen reken je met 140 koeien

Dan gaat het ook al fout volgens mij. Om de forfairs per koe te bepalen moet je de afgeleverde liters delen door 150 koeien en niet door 140.
Vario512
Quote Reactie van @meelezer10:
Dan gaat het ook al fout volgens mij. Om de forfairs per koe te bepalen moet je de afgeleverde liters delen door 150 koeien en niet door 140.

Crv-mineraal weet hier wel goed mee om te gaan. Crv-mineraal berekent de gemiddelde productie per koe door de totale fabrieksleveranties te delen door het gemiddeld aan koeien (150). Wanneer je 140 invult bij "Aantal in berekening", dan verandert "Verwachte jaarproductie" naar beneden. De gemiddelde productie per koe blijft hetzelfde.
Vario512
Quote Reactie van @Janst:
Waar zitten de fouten precies?

Het nieuwe crv-mineraal leest tegenwoordig de percelen automatisch in vanuit de RVO-database.
Ik heb de meeste percelen bij RVO buiten de lijntjes ingetekend; het is dus overal rood bij het intekenen van de percelen.

In crv-mineraal staan vervolgens de oppervlaktes die ik heb ingetekend bij RVO. Ik wil in het bemestingsplan echter niet de ingetekende, maar de door RVO goedgekeurde oppervlaktes gebruiken.
Probleem is dat je in het vernieuwde crv-mineraal de oppervlaktes niet meer handmatig kunt aanpassen.

Antwoord van helpdesk: waarom teken je ze dan niet beter in bij RVO.
Mijn reden: RVO bekijkt, zo goed ik het weet, 1 keer in de 3 jaar naar de intekening van de topografische percelen. Ik ga er van uit dat ze dan een gedeelte wel zullen overnemen.
Ik kan ook bezwaar gaan maken, maar dat is ook niet van de een op de andere dag geregeld.
Janst
@Vario512 Ik dacht dat je bij CRV in 'gepland' wel je percelen kan wijzigen, maar bij 'gerealiseerd' is me dat ook nog niet gelukt. Ik zal eens gaan zoeken 😄
+1
Janst
@Vario512 Ik zie dat je bij "2017 gepland" wel je hectares kunt aanpassen en idd niet bij "2017 gerealiseerd". Daar worden de ha's idd overgenomen van RVO. Je zou het moeten kunnen aanpassen bij 'perceelskoppeling' ben er alleen nog niet uit hoe...
+1
Vario512
Quote Reactie van @Janst:
Waar zitten de fouten precies?

Het vernieuwde crv-mineraal verdeelt tegenwoordig de mest automatisch. De verschillende mest soorten worden over alle percelen netjes door crv-mineraal verdeeld. Dit kan ik niet handmatig aanpassen.

Er is 1 perceel (kruidenrijk grasland) waar ik alleen vaste mest op uit mag rijden. Ik wil dus alle vaste mest op dat perceel. De drijfmest en kunstmest wil ik vervolgens over alle andere percelen verdelen.
In crv-mineraal 'Gerealiseerd' kan ik, zover ik het nu kan bekijken, niet zo invoeren.
cjw73
@Vario512 mijn zwager is vorig jaar gestopt met agrovision en overgegaan op crv.
sjoerd de melker
Enthousiast agro mineraal gebruiker
hoest
Eerste paar jaar deed ik het altijd zelf in een excel sheet omdat crv het toen nog niet voor elkaar had. maar na een paar jaar was ik er wel klaar mee dat ik eerst een halve dag kon nakijken of de normen ook veranderd waren en dus overgestapt op crv mineraal
Ik kan er goed mee uit de voeten maar ik probeer dan ook alle percelen ongeveer evenveel te bemesten
Rondhus
Zijn hier ook boeren die een onafhankelijk iemand hebben die samen met jullie de mestboekhoudin doen dus buiten je voerleverancier of boekhouder?
jan w
@Rondhus
Weet wel dat er in de achterhoek-Twente een agrarisch advies tak, bedrijf is opgericht. Dit vanuit de accountantskantoren Kobra en Niessink & Partners die dat werk ook doen. Maar die doen dergelijke werkzaamheden ook voor een paar kleinere voerleveranciers.
+1
Hier bemesten we alle percelen hetzelfde, net wat brabo zegt hou het SIMPEL !!!
+1
cs-agrar
M'n duim, dat programma werkt perfect. Klopt altijd
+3
Wilbert
Met Excel kun je heel veel. CRV mineraal voor de check.
Verder naar behoefte. Houd kwaliteit van grasmat in de gaten en hoeveel klaver. Daarop de bemesting baseren, gecombineerd met weidegang. Dat laatste veel op gevoel. Je kan alles wel kapot rekenen, maar als de mest al even niet gemixt is of andere put met spoelwater, zit je er ver naast.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's waarom? , grasland , crv , bemesting , regelgeving en boer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0