Spannende stemming verplichte weidegang

De regering had het bij de indiening in maart 2016 al ontraden. En als het om stemmen aan komt, wordt het spannend of de Initiatiefnota over verplichte weidegang een meerderheid krijgt. Want de PVV geeft waarschijnlijk geen steun, en mede initiatiefnemer D66 plaatst opmerkelijk veel kritische kanttekeningen bij verplichte weidegang.

Deel dit topic

Reacties

+6
friesboertje
Niet verplichten, anders krijg ik straks geen weifepremie meer
+5
Herbert
Als gemiddelde boer zonder grootheidswaanzin zat ik eigenlijk te wachten op een verbod op megastallen, maar verplichte weidegang past mij ook prima, als je dan nog 300+ koeien wilt gaan melken met weidegang krijg je mijn zegen . Een ramp voor enkele individuele bedrijven, mooi voor mij persoonlijk en het merendeel van de sector.
+1
groeier
@Herbert
Wat is mis met 1000 koeien zonder weidegang, op 1 locatie?? Kan je alle intensieve kalver en zeugenhouderij ook wel sluiten.
koeboer
@groeier breng ze vooral op een idee
paul1
@koeboer inderdaad, blijf je weer met de kalveren zitten.
groeier
@koeboer
Zie jij ook al overal beren op de weg 😄
+2
sorry
@groeier je krijgt er een hoop regels van en gezeik
+6
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @sorry:
je krijgt er een hoop regels van en gezeik

En dat hebben we nu niet?
+8
Herbert
@groeier wat heeft 1000 koeien nog met boer zijn te maken? Je hebt 1 manager die 10 medewerkers bevelen geeft. Geen boer meer te vinden op een bedrijf wat de ruimte inneemt van 10 gezinsbedrijven. Dat tijden veranderen snap ik en het gemiddelde aantal koeien gestaag groeit ook. Maar een bedrijf 10x zo groot als het gemiddelde verpest de sector.
+2
Deutzrijder
@Herbert
Wat te denken van de geitenbedrijven ?
Herbert
@Deutzrijder hetzelfde verhaal, tijden veranderen maar 1 bedrijf dat 10x zo groot is als het gemiddelde verpest die sector.
pieta
Quote Reactie van @Herbert:
mooi voor mij persoonlijk

Ik vraag me dan even af wat er voor jou persoonlijk mooi aan is? Dat je de weidepremie kwijtraakt? Veranderen doet er verder niets bij jou volgens mij.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Dat je de weidepremie kwijtraakt

Als de weidepremie 5 cent per liter wordt ben je hem ook kwijt, dan doet iedereen mee.
+1
Herbert
@pieta liever de weidepremie kwijt dan over 30 jaar geen boer meer. Totaal geen belang bij 100+ koeien. Aangezien sommigen maar al te graag het gemiddelde aantal koeien per bedrijf richting de 200 jaagt, kan ik niet meer bij het gemiddelde blijven, wat einde bedrijf betekend.
pieta
@Herbert Nou nou nou, zijn je argumenten op? Er staat echt niets in je reactie wat iets van inhoud heeft. Volgens mij had jij nu een 80 koeien meen ik me te herinneren. Als je dat netjes doet dan blijf je gewoon de kost verdienen. Laat een ander maar proberen om jou met 200+ koeien weg te concurreren.
Herbert
@pieta daar heb je gelijk in, als mijn 80 koeien niet rendabel zijn krijgen megastallen het ook moeilijk. Voor mij persoonlijk is weidegang gewoon heilig. Prachtig zo'n koppeltje koeien in een mooie weide. Anderen hier vinden dat juist van een paar honder koeien in 1 stal. De discussie wat beter is, is al vaak genoeg voorbij gekomen zonder duidelijke winnaar, dus met wat voor argumenten moet ik nog komen? Hoe zie jij de toekomst voor megastallen? Verwacht je echt dat ze nog decennia getolereerd gaan worden door Nederlanders? Als ze legbatterijen en nertsen kunnen verbieden, hoelang kan de melkveesector dan zo doorgaan. Verplichte weidegang remt een bepaalde vorm van melkveehouderij die anders in de toekomst nog veel meer gezeur voor de gehele sector op gaat leveren.
pieta
Quote Reactie van @Herbert:
Hoe zie jij de toekomst voor megastallen?

Megastallen zijn het probleem niet. Pas nog 2 bezoekers gehad die ook eens een keer op de boerderij wilden kijken. Die waren veel en veel positiever over onze megastal dan over de oude, kleine ligboxenstal van de vorige eigenaar. Weidegang draagt uiteraard wel positief bij mits je koeien er ook nog een beetje fatsoenlijk uitzien en niet te veel op een kapstok lijken of helemaal vies zijn.
+2
weurding
@pieta tuurlijk, mensen die op bezoek komen zullen zelden ergens op afgeven, maar wat zegt men zodra ze van het erf af zijn? 😉
+2
Frans1
Quote Reactie van @Herbert:
kan ik niet meer bij het gemiddelde blijven, wat einde bedrijf betekend.

Dat probeert iedereen je aan te praten,kijk maar naar de spreiding in bv the States
Herbert
@Frans1 om de VS nou met Nederland te vergelijken.. Hier zit je wat dichter op elkaar. De vraag die je dan kunt stellen is of het max aantal koeien per man bereikt is, of komen er nieuwe technologieën die 200+ koeien per man mogelijk maakt. Dan kun je het met je 80 koetjes wel vergeten.
+1
pieta
@Herbert Zolang je een cooperatieve verwerker hebt waar eenieder ongeveer dezelfde melkprijs ontvangt kun je het met minder koeien als gemiddeld lang volhouden. Je kunt wel automatiseren om 200+ koeien te houden maar dat brengt ook kosten met zich mee.
+2
Metal ap
@Herbert inderdaad goeie zaak koeien horen in de wei
christo
@Metal ap En natuurlijk met horens en bijspenen. Puur natuur is altijd het beste! Kalf erbij en vrije tijd genoeg.
jan is hobbyboer
Donderdag en Vrijdag 10+ graden, prima weer om te weiden.
+2
arie.j
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Donderdag en Vrijdag 10+ graden, prima weer om te weide

Dat is alleen bij jullie op de hoge gronden, hier staat niets, en wat er staat vreten de ganzen op.
Terwijl het natuurlijk veel te nat is, de koeien een baggertroep laten maken zijn ze helemaal niet blij mee.
mlkvhoudr
Tijdsgeest aanhaken of afhaken.

Mijn vader zei vroeger al :tijden veranderen en wij met hen.

Voor mezelf wil ik als bel leverancier overal wel aan voldoen wat er van me gevraagd word.

De irritatie ontstaat vooral bij wel eisen stellen maar geen bovengemiddelde melkprijs uit betalen.

Dan begint het te schuren en komt stoppen of vertrekken weer aan bod.

Puur on topic amandement word of verworpen of niet uitgevoerd.

Drukte om niks dus
puntertje
@mlkvhoudr Maar het geeft wel een indicatie waar het na de verkiezingen naar toe gaat. Een Stas kan het 2 keer naast zich neer leggen, maar het is onderdeel van het voorkoken. En ik kan me binnen de sector ook genoeg steun daarvoor voorstellen, zo van; 'Fuck, ik wordt met allerlei verplichtingen en beperkingen geconfronteerd terwijl de groepen die er verantwoordelijk voor zijn dingen in de regelgeving drukken zodat zij daar geen last van hebben, geef hen dan ook maar verplichtingen waar zij dan weer niet mee uit de voeten kunnen.'
mlkvhoudr
@puntertje

Blijf bij mijn goede voornemen om me er niet meer aan te ergeren en me te focussen om er mee om te gaan. Dan is januari niet de leukste maand in het jaar met al die administratieve verplichtingen. Maar gelukkig blijven er nog 11 maand over.......
hans van toos
Toos van Hans zegt: Een initiatiefvoorstel is in principe hetzelfde als een regeringsvoorstel. Als ie wordt aangenomen moet ie uitgevoerd worden, in theorie dan.....

parlement.com/id/vh8lnhrqlyx1/…
groeier
@Herbert
Gaat nog druk worden in de wei met al die diersoorten en verzorgers 😄
+1
vrije boeren
Is onmogelijk om uit te voeren .Blijkt maar weer eens des te meer hoeveel sukkels er in de politiek zijn die geen idee hebben hoe de melkveehouderij in elkaar steekt
weideboer
omrop.fr/oUZ2/
"Stal of grasland, het maakt de koe niet uit" - #omropfryslan
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @weideboer:
Stal of grasland, het maakt de koe niet uit

Het maakt voor de koe niet uit of ze nu in de stal staat of ernaast. Dat zegt Janita ten Berge van boerenbelangenorganisatie LTO Noord.

Dit staat er echt, wat jij doet is Trumpiaans verdraaien van de werkelijkheid, die jongen van Groen Links denkt er heel anders over, maar dat vergeten we dan liever maar even.
groeier
@jan is hobbyboer
Die zit in Adam op een flatje 😉
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @groeier:
Die zit in Adam op een flatje

weideboer vond het nodig om omroep Friesland iets in de mond te leggen, maar het was gewoon een uitspraak van een LTO voorvrouw, daarvan verwacht je ook zo'n uitspraak, net zoals je van GL man verwacht dat ie er een hele andere mening op na houdt. Loopgraven discussies, waarvan we er hier ook zoveel hebben.
weideboer
@jan is hobbyboer ik heb de totale link van omrop fryslan gekopieerd zonder zelf een tekst bij te voegen, dus wat bedoel je nu?
+2
weurding
@groeier benieuwd waar ie in adam zit........ persoonlijk gaf ik de voorkeur aan eva 😂
groeier
Welke Eva bedoel je 😄
pieta
@groeier Jinek.
+2
diezel
Quote Reactie van @pieta:
Jinek.

Leek gisteren anders ook wel of Eva een flinke donatie van de Postcode Loterij ontvangen had.
"Minder vlees eten" en vijf keer achter elkaar: "Ja, een koe geeft meer uitstoot dan 5 auto's". 😞
+1
koetje 33
@diezel
Nepnieuws noemen ze dat.
hans1980
Wanneer is er stemming?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , pvv , weidegang en d66 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN