16

Wat zijn de voor-/nadelen van automatisering?

Hallo, ik ben Bram en ik doe een werkstuk over de automatisering in de veehouderij/landbouw. En mijn vraag aan jullie is wat zijn de voor-/nadelen van automatisering in de veehouderij/landbouw?

Deel dit topic

Reacties

+3
Vraag je maatje Sven maar
@weideboer Nee, Sven stelde duidelijk een andere vraag.
+1
@BramDF oke
+3
Ik kan je wel een nadeel noemen: 's nachts je bed uit moeten omdat het belt...
+3
Voordelen, minder fysieke belasting doordat machines en robots taken overnemen. Maar als je een storing hebt dan ben je wel afhankelijk van de machines en de snelheid waarmee het gemaakt kan worden. Bijv valt de melkrobot uit en het duurt lang voordat deze weer draait dan heb je een achterstand en die is niet snel weer in te halen. Ook de koeien zijn van slag. Willen graag gemolken worden en worden vervelend, de koeien wat lager in rang worden weggedrukt en een andere koe neemt voorang..
Een ander punt zijn de kosten. van tevoren moeilijk in te schatten doordat je meer met machines werkt heb je meer onderhoudskosten...
Je moet veel weten van alle draaiende onderdelen zodat je kleine reparaties zelf kunt doen. Zo houd je de kosten ook in de hand...En je bent niet afhankelijk van derden..
De afhankelijk en de onafhankelijkheid die door elkaar lopen kun je zowel als voordeel als nadeel beschouwen (lekker politiek antwoord)

ga eerst na wat automatisering inhoud, en ga dan verder zoeken. Voor je werkstuk heb je niks aan klipklare antwoorden, het gaat om de uitwerking en als je die hebt heb je ook direct alle antwoorden op je vraag (som - uitwerking/formule - antwoord)

"Automatisering is een woord dat regelmatig wordt gebruikt in de procesindustrie en de techniek. Door middel van automatisering worden menselijke handelingen vervangen door machines en computersystemen"
@weideboer Precies, eerst werkwijze over je werkstuk opzetten
Begin met een definitie. waar je het dus over hebt, de ontwikkeling (historie) enz.
Werk een schema uit, voor en nadelen komen dan pas aan het einde.
@arie.j Wij(sven en ik) zijn al enige tijd bezig met ons werkstuk. Een deelonderwerp van ons werkstuk zijn de voor en nadelen in de veehouderij en landbouw. Uiteraad komt dit deelonderwerp aan het einde van ons werkstuk.
@arie.j Prima, succes ermee.
Op een prikbord zie zonder nadere gegevens niet uit welke hoek en op welk niveau een dergelijk vraag is
+1
Zit je in levensfase waarbij er voldoende gratis arbeidskrachten voor handen zijn vader moeder man vrouw zoon dochter dan voegt automatisering niet snel wat toe.

Behalve kosten. Hier hebben we jaren met plezier een kalverdrinkautomaat gehad. Maar je mag/moet tegenwoordig zo weinig jongvee aanhouden dat het hier niet veel meer toevoegde
Alles wat geautomatiseerd wordt kan sneller mis gaan.
@pieter p
Controleren is altijd nodig.
@groeier die worden juist gemakkelijker en intensiever bij automatisering, vooral de controle's van derden 😉
+2
Quote Reactie van @pieter p:
Alles wat geautomatiseerd wordt kan sneller mis gaan

niet mee eens.
Automatisering is eigenlijk heel simpel, hij doet of hij doet het niet. En de kwaliteit van de meeste automatisering is momenteel op zo'n hoog niveau dat het niet meer zo gauw mis gaat.
Het alternatief is arbeid inhuren. Deze ingehuurde arbeid doet het eigenlijk nooit zoals je het zelf het liefste zou willen. Je moet meestal de werkprotocollen eindeloos blijven herhalen.
Hier heb ik met met automatisering minder dol als mijn vrouw met haar personeel.
Quote Reactie van @pieter p:
Alles wat geautomatiseerd wordt kan sneller mis gaa

Niet juist.
Sommige automatisering wordt juist ver doorgevoerd om menselijk falen te vermijden , denk bv. aan de automatische piloot in vliegtuigen
Maar er moet bij automatisering wel een noodscenario voorhanden zijn voor als het niet, of niet goed werkt. Bij vliegtuigen wordt daarom voor automatische landing zelfs dubbel of zelfs 3 dubbel uitgevoerd . Zie nl.wikipedia.org/wiki/Automatische_piloot/
+1
Voordelen van automatisering is dat je eenvoudige monotone (maar inmiddels steeds complexere) taken uit kunt laten voeren door een machine waardoor productiviteit stijgt (mens kan wat anders gaan doen), vaak ook nog beter dan mens (melkrobot en GPS op trekker). Nadelen zijn de kosten van de automatisering, andere werkwijzen en vooral de afhankelijkheid van de techniek. Iedere boer moet daar zijn afwegingen maar tussen maken, volgens mij gelden daar geen algemene regels voor. Alle typen boeren zijn hier op het forum ruim voorradig 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's automatisering geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0
ONDERWERPEN