Normen fosfaat moeten omhoog

Is er wel eens onderzocht of het verhogen van de fosfaatnormen op zowel grasland en bouwland naar de 100 kg per ha interessanter kan zijn dan het binnenhalen van de derogatie?

Deel dit topic

Reacties

+1
spotmelker
Fosfaatnormen moeten perceelsspecifiek worden op basis van grondanalyse en gewasonttrekking. Dan heb je in het ene geval met 150kg/ha nog te kort en in het andere geval met 10 kg nog te veel.
weideboer
Eigenlijk hebben we al genoeg regels, een paar minder zou bij velen hun werkvreugde al met 10 punten stijgen dunkt mij. Dus verhoging prima indien er geen regeltjes bijkomen.
+2
christo
@weideboer Persoonlijk bereid om er heel wat voor over te hebben om duurzaam te kunnen bemesten. Daarvoor moet er nog wel het nodige veranderen. Beleidsmakers zullen open moeten staan om de dalingen die Eurofins via grondmonsters kan overleggen als uitgangspunt te nemen bij nieuw te maken beleid. Daar wringt de schoen, het interesseert niemand.
JAAP-AAP
1975
Voor derogatie moet je akkoord hebben in Brussel. Ik denk te weten dat wanneer we geen derogatie hebben we enkel een notitie in Brussel hoeven af te geven en want hebben geen fosfaatplafond meer en kunnen we zelf de normen verhogen...
christo
@1975 Toch nog maar even bijles gaan volgen.
1975
@christo blijkbaar weet jij het antwoord?? Ben benieuwd wat niet klopt met mijn stelling. Ben het overigens eens met je voorgaande reactie.
jorisdriepinter
@1975 Wij dalen hier ook voortdurend. Van hoog naar normaal is nog niet een probleem, maar steeds meer percelen komen in laag terecht. Dat betekend dat we met de huidige normen niet instaat zijn om de toestand stabiel te houden, terwijl ik durf te stellen dat de vermijdbare verliezen wel uit het systeem zijn!
christo
@1975 Derogatie betekent ontheffing. Zoek maar op google. Zonder ontheffing reguliere normen.
1975
@christo eens, maar zonder derogatie geen fosfaatplafond!! En die reguliere normen behoeven geen akkoord van Brussel te hebben. Dus als de sgp voor de boeren is, dan zorgt deze dat de normen omhoog gaan. Ik ben ervan overtuigd wanneer dat gebeurd de akkerbouw het mestprobleem al voor een groot gedeelte oplost. Eens??
+9
kaas
Ik denk dat het weinig help fosfaat normen verhogen stikstof is het probleem bij velen op basis van fosfaat kan er meer vee gehouden worden zonder mest af te voeren maar door de krappe stikstofnormen moeten we mest afvoeren
klant
@kaas even wat rapportjes laten maken door wageningen en als er niet uitkomt wat ze graag willen weggooien die hap.
Pluto
Het is ook niet leuk als overheid heb je net de rapporten vervalst en door je ambtenaren laten aanpassen , blijkt ineens dat je de normen totaal de verkeerde kant op hebt verandert !!.
+2
Grasbaal
We zijn misschien doorgeschoten met het schoner maken van sloten, kanalen en andere oppervlaktewateren. Om vervuiling te voorkomen, is fosfaat uit wasmiddelen gehaald en is er opgetreden tegen overbemesting. Maar nu is er een tekort aan fosfaat in de Noordzee. Dat heeft gevolgen voor de dieren in de zee.

Meer: telegraaf.nl/binnenland/25026109/…
meelezer10
@Grasbaal Heb je de paar laatste zinnen gelezen. Dat belooft niet veel goeds. 😞
Nick83
@meelezer10 nee idd. Eigenlijk word er gezegd dat fosfaat nie te laag is, maar stikstof te hoog, waardoor verhouding scheef is. We moeten stikstof daarom nog verder terug dringen.
George
Quote Reactie van @Nick83:
Eigenlijk word er gezegd dat fosfaat nie te laag is, maar stikstof te hoog, waardoor verhouding scheef is. We moeten stikstof daarom nog verder terug dringen.

Ik loop hier nooit vast op fosfaat. PW getal is hier erg laag. Dus al zouden ze fosfaat verhogen naar 100 KG per ha dan kan ik nog steeds niet meer bemesten omdat ik vastloop op stikstof. Ik heb geen derogatie dus mag maar 170 kg N aanwenden uit dierlijke mest per ha. Daardoor krijg ik mijn ruimte voor het aan te wenden fosfaat uit dierlijke mest niet vol omdat deze mest eigenlijk niet te vinden is.
+1
j h p
Overal komen te veel meststoffen terecht behalve op landbouwgrond, misschien een idee om gedaalde grond analyses op te sturen (iedere analyse apart 😀 ) naar het ministerie (minister en staatssecretaris) met de vraag wat de oorzaak is van de daling van de waardes.
Als we dat allemaal doen worden ze er vanzelf een keer flauw van, ze zijn volgens mij verplicht te antwoorden. 😁
adrian
Bemestingsnormen in NL zijn gebaseerd op gemiddelde gewasonttrekkingen. Dus iemand die gemiddelde of onder gemiddelde gewasopbrengsten realiseert kan prima uit de voeten met de huidige generieke normen. Pijnpunt zit bij bedrijven die bovengemiddelde opbrengsten halen. Zij mergelen hun grond uit.
Vraag is hoe we deze bedrijven wettelijk en geborgd extra ruimte kunnen geven. Met grondmonsters gaat dat niet lukken. Hoewel fosfaat in de bodem niet zo mobiel is als bijvoorbeeld stikstof, kan er toch fosfaat af- en uitspoelen. Dat heeft automatisch gevolgen voor P-getal in de bodem, onafhankelijk van bemestingsniveau
Nick83
Mij best, maar ik zal er 0,0 wat mee opschieten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Bouwland , grasland en fosfaat geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN