12

Is automatisering in de veehouderij/landbouw beter voor de grond/dieren?

Hallo, ik ben Sven en ik moet samen met iemand een werkstuk maken. Wij hebben als onderwerp automatisering in de veehouderij/landbouw, en wij vroegen ons af wat jullie ervaringen zijn met automatisering en of het beter is voor de grond en dieren.

Deel dit topic

Reacties

Kost meer dan dat het oplevert
@Rondhus dat is wel een beetje flauwekul. De een haalt er een financieel voordeel uit omdat hij de uren elders ten gelde kan maken. Een tweede haalt er geluk uit omdat hij met bv een melkrobot de voetbaltraining van zijn zoon kan leiden. Die accepteert dat het geld kan kosten, wat overigens niet eens het geval hoeft te zijn.
In mijn beleving is automatisering niet beter voor dieren of grond. Dat zou ook niet moeten, want dan doe je bestaande techniek tekort. Het is minimaal gelijkwaardig aan conventionele techniek. Ikzelf heb een melkrobot en ja, robotmelken is duurder dan mijn oude 2*5 visgraat. Daartegenover staat wel dat ik nu fluitend 120 koeien kan combineren met neventakken. Voor het geld vd robot kon ik geen grotere melkstal bouwen en was ik nog steeds gebonden aan melktijden. Structureel personeel inhuren kost per jaar net zoveel als het onderhoud vd melkrobot.

Voor de koeien maakt het geen verschil, hooguit dat je nog nauwkeuriger Let op klauwproblemen.
@robbies
Maar door het vaker melken kunnen jouw koeien meer produceren, dit zou de extra kosten van het robot melken al moeten compenseren. Het vaker melken is ook nog eens goed voor de duurzaamheid van je koeien.Het maakt dus wel een verschil. Je moet ook meer op je rantsoen letten. En je moet ook niet je oude 2*5 gaan vergelijken met een nieuwe robot, dat is als appels en peren.
+2
@jan w ik heb die productiestijging nooit gezien. Ik denk dat dat komt omdat we een robot in een bestaande stal gezet hebben. Degenen die het hardste roepen over productiestijging bij robotmelken hebben vaak ook een nieuwe stal gezet. Dan mag je die productiestijging ook niet alleen aan robots toeschrijven
+1
@robbies Hier gaan de dames met het meeste volume 4x daags door de aftapmachine. Niet zo moeilijk om te zien dat er dan meer uit komt dan bij 3x of 2x. Dus: als je het goed doet is automatisering i.d.d. beter voor de koe, de boer en de melkmachinedealer.
@christo dat is de vraag. Is een lagere productie dankzij tweemaal daags melken per definitie slechter voor een koe? Ik denk dat het welbevinden van een koe niet afhangt van 2,3 of 4 maal daags melken. Het is wel beter voor de boer
@christo met alle respect, onze studenten willen meningen horen en ervaringen zodat ze verder kunnen. Bedrijfseigen dingen zijn voor hun verslag niet echt relevant om hier over te praten. Mag wel maar open dan even een nieuwe topic
@weideboer Snap er niks van. Ik beantwoord de gestelde vraag. Of zie je dat anders?
Uit mijn zoon zijn profielwerkstuk ;
"Technologie in de agrarische sector"

je hebt geen duidelijk meetpunt, het gaat/ging heel gestaag. Als je als ultieme 0 punt 100 jaar geleden nam. Dan zie je om je heen de vooruitgang. Van handkracht naar hulp van dier, naar mechanische hulpmiddel, via de industrialisering naar volledige machines die met weinig handkracht bedient werden. Daarna kwam de procescomputers die toen en nu processen voor de mensen herhalen. Alles na opdracht van de mens, computers kunnen niet denken al denken sommigen van wel. Al die ontwikkelingen heeft de opbrengstkant(bv meer gewasopbrengsten) sterk beïnvloed maar er is tegelijk ook naar boven gekomen dat ook hier je de lastenkant in evenwicht moet houden(bv. bemesting). Die zelfde technologie kun je hier ook voor gebruiken. En zo werkt de automatisering. De automatisering werkt alleen in je voordeel als je de mogelijkheden volledig benut. Anders zijn de verwachtingen te hoog evenals de kosten en des te hoger is dan de teleurstelling.

Conclusie; het succes van automatisering is afhankelijk van de persoon hoe die het gebruikt, waarvoor deze het gebruikt en zijn verwachtingswaarde. Daarmee maakt het niet uit of dit voor dier, machine of grond is
Automatisering is een vooruitgang die niet is te stoppen maar wordt misbruikt door een ieder die er voor betaalt. De brij aan data en kengetallen heeft gemaakt dat nuka 's koeien met een verdraaide lebmaag en dieren die de zoo gewenste dag groei niet halen worden geëuthanaseerd .
En dat alleen maar met dank aan welzijn partijen.
+1
Automatisering is onmisbaar, je krijgt meer kengetallen, je kunt eerder een tekort zien aankomen.
Ook kun je door automatisering meer omzet genereren per arbeidskracht, met voorgaande moet je ook de rentabiliteit zien te halen, want bij automatisering hoort ook een stijging van de kosten.
En niet iedere ondernemer kan uit automatisering uithalen wat er uit te halen is.
Voorbeeld, je kan automatisch melken en voeren, maar heb je dit in een stal uit 1990 dan zullen de koeien waarschijnlijk niet de produktiestijging laten zien die je graag wilt.
De fout die op veel plaatsen wordt gemaakt dat men zich eerst rijk rekent om de automatisering rendabel te maken, maar achteraf valt dit door voorgaand genoemde factoren toch tegen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's automatisering , grond , dieren en ervaringen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0