Dankzij minder koeien in de wei mogen we 130 km rijden op de A2

Wat een kolder, dag en nacht rijden er duizenden auto's over de A2 en omdat er een paar koeien minder in het land lopen mogen we nu opeens harder rijden:

Feest voor automobilisten tussen Amsterdam en Utrecht. Vanaf volgend jaar mag er ook overdag 130 kilometer per uur worden gereden. Volgens Schultz is de situatie op en rond de tienbaans snelweg flink verbeterd.

Quote:
Minister Schultz: ‘Het ging niet zozeer om de uitstoot van de auto’s zelf, maar ook om uitstoot van omliggende boerderijen.’ Minder koeien in het weiland betekent minder uitstoot van schadelijke gassen, waardoor de automobilist vanaf volgend jaar ook overdag het gaspedaal dieper mag intrappen op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht.

Audio: bnr.nl/player/audio/…

Deel dit topic

Reacties

+6
kanniewaarzijn
Ze beginnen met de dag geschifter te worden.
+1
cjw73
Nog maar wat meer binnen, kunne we tenminste lekker gasse!!
+1
kuilhapper
@cjw73 Als we opstallen, en daardoor vervolgens flink kunnen doorjakkeren op de snelweg weten te combineren is die hele weide-zuivel onzin zo weg!
+4
Grasbaal
Geeft wel aan hoe er op onze ministeries gedacht wordt.....
+2
Gerron
Als we dan toch dit soort vergelijkingen gaan maken: KIJK magazine januari 2017:
Bij de winning van aardolie komt ook aardgas omhoog. Dit wordt afgefakkeld. Wereldwijd gaat hierdoor jaarlijks 150 miljard kubieke meter aardgas verloren. Dat is 30 procent van de hoeveelheid aardgas die alle landen van de EU in een jaar gebruiken! En dan zijn er nog de lekkende gasleidingen in Rusland...
Het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) schat dat 25 procent van het totale opwarmingseffect is te wijten aan aardgas dat in oliegebieden wordt verbrand of ongehinderd weglekt.
Frans1
Quote Reactie van @Gerron:
schat

Volghens mij is dat het probleem
jordi 1455
@Gerron Het ergste van het affakkelen van aardgas is, dat het pure verspilling is van goed aardgas.
Gerron
@jordi 1455 Inderdaad,daar zouden ze prima kunstmest van kunnen maken!
+3
Grasbaal
Het is voor veel overheden wel makkelijker om de koeien en boeren de schuld van veel milieu-ellende te geven...
cs-agrar
Is ook logische zet natuurlijk, een voor het ander vervangen, als je REDUCEREN wilt..
vrije boeren
..ze zijn bij de overheid nog gekker dan de gekke koeienziekte Misschien ook maar ruimen dan ?..........
+4
weideboer
Feitelijk doet de minister hetzelfde wat wij ook doen stoeien met cijfers, zie de BEX, zie de Kringloopwijzer. Alles om maar binnen bepaalde grenzen te blijven en daardoor harder mogen te rijden (lees: meer vee te mogen houden). Ministers zijn net boeren😆
vrije boeren
@weideboer je zit nu te vloeken in de kerk
weideboer
@vrije boeren hahaha, daarom kunnen ze slecht aan goede ministers komen....ze zijn te slim
+3
Boerderie
Misschien is dit wel de reden dat de derogatie verkwanseld wordt, geen derogatie minder uitstoot, meer ruimte voor industrie, vliegverkeer, auto's, enz.
ejb
Dus volgend jaar krijgen opstallers een vergoeding. Ik zeg dat die premie minimaal halve cent per liter hoger moet zijn dan de weidepremie, wie bied er meer haha
+2
j h p
@ejb Die wordt dan waarschijnlijk betaald door de auto, transport en brandstof sectoren. 😁
Even alle gekheid op een stokje, door de kou moet er extra gestookt worden om de boel warm te houden. Conclusie afkoeling aarde werkt opwarming in de hand. 😂
Freriks
Ach ja, laten we het maar niet hebben over sjoemelsoftware bij bepaalde auto's
+1
cjw73
@Freriks ach sjoemelen kunnen vele boeren ook wel. Dus weinig verschillen.
weideboer
@Freriks of de huidige trekkers
Wilbert
Als ik het goed beluister wordt ontwikkelingsruimte van de PAS gebruikt om auto's meer te laten uitstoten. Minder dieren en emmissie arme stallen zorgen voor minder uitstoot. Met die ruimte kunnen auto's harder rijden.
Volgens mij was dit niet de bedoeling van de PAS, deze ruimte is voor andere agrariërs om te kunnen uitbreiden en om natuurgebieden te beschermen, niet voor de automobilist. De VVD laat zich hier van haar slechtste kant zien, alles voor wat stemmen en 2 minuten tijdwinst...
Ps. Heeft niets te maken met koeien binnen of buiten, zegt Schultz ook niet.
+1
jordi 1455
@Wilbert en de LTO stond er bij en keek er na.
+1
Freriks
@jordi 1455 @Wilbert er zijn toch enkele duizenden veehouders die nu hun NB geregeld hebben met behulp van PAS. En dat zonder torenhoge kosten. Verdienste van LTO is dat niet alleen gekeken is naar uitstoot van landbouw, maar ook andere sectoren. die moeten ook ammoniak en NOx uitstoot reduceren. En het is wel een gevecht om de ontwikkelruimte binnen ammoniakplafond. Schiphol en vliegveld Lelystad claimen nogal wat ammoniakruimte, Rotterdamse haven. Van de berekende reductie van de landbouw mogen we een groot deel weer gebruiken als ontwikkelruimte.
+2
JanCees
@Freriks wat nu als de huidige berekende landbouwemessie tussen de 30% en 300% te hoog is?
Wat heb je dan bereikt met de PAS inderdaad beleid wat op slot zat tjdelijk een aantal bedrijven geholpen en daarna weer alles klem.
Beter de kern van het probleem aanpakken lijkt me.
+1
j h p
@JanCees Dat geeft veel ontwikkelingsruimte. 😉
Freriks
@JanCees eens. Nu bouwen boeren een emissiearme stal zodat ze verder kunnen. Ik geloof er ook geen barst van dat het ook maar 1 kilo ammoniak zou schelen. Tenzij er aan een heel reeks voorwaarden wordt voldaan. Overigens geloof ik wel in efficiënt omgaan met stikstof en fosfaat, maar dat is toch wat anders.

Maar hoe krijgen we onwillige politiek zover dat ze dit verhaal en jouw Mesdagrapport wel eens de aandacht geven die het verdient?
dwers
Quote Reactie van @Freriks:
En dat zonder torenhoge kosten

Eind 2014 NB aangevraagd provincie fryslân heeft 2 keer uitstel aangevraagd, en toen 1 july 2015 met de pas moest alles weer op nieuw berekend worden ja want de normen zijn veranderd dus dubbele kosten.
Die aardige ambtenaren hebben de boel bewust zitten rekken omdat de pas er aan zat te komen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @dwers:
Eind 2014 NB aangevraagd provincie fryslân heeft 2 keer uitstel aangevraagd, en toen 1 july 2015 met de pas moest alles weer op nieuw berekend worden ja want de normen zijn veranderd dus dubbele kosten.Die aardige ambtenaren hebben de boel bewust zitten rekken omdat de pas er aan zat te komen

Ik zou m'n agenda er nog eens op na kijken. De provincie was verplicht binnen 13 weken te beslissen over een NB, dit kon één maal verlengd worden met 13 weken. Eind 2014 + 26 weken = eind juni 2015. Ik schat in dat de tijdslijn in je verhaal niet klopt.
Wilbert
@Freriks ben ook voor de systematiek van de pas en heeft veel voordelen.
Vindt echter wel dat als sectoren ruimte maken, dit eerst ten goede aan de eigen sector moet komen.
Auto's en industrie kunnen ook zuiniger worden.
Wanneer wordt de max snelheid op Brabantse snelwegen verlaagd??
+1
weideboer
@Wilbert zijn meer factoren van belang, jij weet dat ik weet dat...maar om mee te doen in het populisme; ja ook door het PAS mogen we nu harder rijden.....maar mogen we meer koeien houden in het buitengebied? Daar zijn in Friesland heel wat wegen de snelheid verlaagd van 80 naar 60 km...das meer als 20% dus nu meer 20% ruimte.......dankzij de LTO hé...uiteraard.............wat een geneuzel zeg.......😑
jordi 1455
Quote Reactie van @weideboer:
aagd van 80 naar 60 km...das meer als 20% dus nu meer 20% ruimte.......dankzij de LTO hé...uiteraard.............wat een geneuzel zeg.......

Gek genoeg gaat door die snelheidsverlaging de stikstofuitstoot juist omhoog, want veel auto's rijden met 80 zuiniger dan als ze 60 rijden. Overigens zit er een verschil tussen de berekende en werkelijke uitstoot.
Grasbaal
Quote Reactie van @Wilbert:
Ps. Heeft niets te maken met koeien binnen of buiten, zegt Schultz ook niet.

Als ik het bijbehorende artikel lees dan is dit citaat toch echt van Schultz afkomstig: Minder koeien in het weiland betekent minder uitstoot van schadelijke gassen, waardoor de automobilist vanaf volgend jaar ook overdag het gaspedaal dieper mag intrappen op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht.

Bron: bnr.nl/nieuws/mobiliteit/…
Freriks
@Grasbaal als zo'n citaat van een LTO bestuurder zou komen was deze topic al ontpoft 💥
maar omdat een minister zoiets zegt levert het maar een enkele reactie op 😕
+2
@Freriks Ja jij bent een HELE grootte FAN van LTO en dat mag , maar wat zegt LTO hiervan /over ??? We worden bedonderdt met DT , het is meer dan schandalig en onbeschoft dat een club als LTO/RABO /RFC gewoon lachend aan de kant staan !!!
+1
J.v.G
@Freriks Beste Freriks, het is je misschien ontgaan, maar over het het algemeen voelen boeren zich nogal gekleineerd en bedonderd door de politiek. Allerlei Haagse en Brusselse onzin krijgen we door de strot gedrukt. Hier kunnen we zelf weinig tegen doen, daarvoor zijn we een belagenbehartiger nodig!

Lto heeft als taak deze belangen te behartigen!!!! Wat denk je dat het dan met een normale boer doet als een voorman zegt" koeien schijten stront allemaal. we vervuilen ....

En een volgende begint doodleuk zijn openingsspeach over het keihard aanpakken van boeren die zich niet aan de regels houden. Dit komt bij mij over alsof dit dan wel een gigantisch probleem moet zijn.

O ja en dan heb je er nog een die diegene die niet meedoen aan het op het spel zetten van de derogatie en verzieken van de melkmarkt een achterblijver noemen! Nou dan denk ik wel is laat die groeiers dan maar kapot gaan dan krijgt het een hele andere betekenis om bij de "achterblijvers" te horen.

Kort samengevat lto zet burgers tegen boeren op en zet boeren tegen elkaar op. Als weerwoord van leden hoor je vaak: lokaal doen ze wel veel goeds. Dus blijven ze ondanks alles lid en helaas hebben ze veel leden. Zo blijft de situatie in stand en is er in Nederland geen plek voor belangenbehartiging!
+6
KNETTERGEK dat bint ze .
+3
George
Quote Reactie van @de tukker oet twente:
KNETTERGEK dat bint ze .

Gehoerzak op niks!
+1
dwers
Heeft niets met weidende koeien te maken, alleen met emissiearmere stallen, alhoewel we dat tegenwoordig ook met korreltje zout moeten nemen.
+1
weideboer
@dwers goed bekeken, kom dan terug op mijn eerste reactie op dit, rommelen met cijfers om meer te mogen dan er is toegestaan met als gevolg een oerwoud aan regels. En zo houden wij een apparaat in stand van controle en gecontroleerd worden, met als doel....uhm.....dat moeten we eens onderzoeken😆
de hoef
@weideboer
258 MOBILITEIT
EINDELIJK OOK DE HELE DAG 130 OP DE A2
Jeroen Stans
woensdag 18 januari 2017, 14:51
Update: woensdag 18 januari 2017, 17:45
ANP
ANP
Minister Schultz spreekt met verslaggever Jeroen Stans over 130.
Feest voor automobilisten tussen Amsterdam en Utrecht. Vanaf volgend jaar mag er ook overdag 130 kilometer per uur worden gereden. Nu is 130 alleen de maximumsnelheid in de avond en nacht. Minister Schultz (Infrastructuur en Milieu, VVD) zei in een debat met de Tweede Kamer dat de snelheid volgend jaar omhoog gaat ‘als we groot onderhoud gaan doen.’

Volgens Schultz is de situatie op en rond de tienbaans snelweg flink verbeterd. Zo worden auto’s volgens de minister steeds zuiniger en stiller en wordt er binnenkort ‘superstil asfalt aangelegd’ op de breedste snelweg van het land. Ook zijn er maatregelen genomen om de uitstoot van stikstof in het gebied te beperken.

ADVERTISING

inRead invented by Teads

‘Het ging niet zozeer om de uitstoot van de auto’s zelf, maar ook om uitstoot van omliggende boerderijen.’ Minder koeien in het weiland betekent minder uitstoot van schadelijke gassen, waardoor de automobilist vanaf volgend jaar ook overdag het gaspedaal dieper mag intrappen op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht.
weideboer
@de hoef en/en verhaal dus en niet omdat/dus .
Freriks
@de hoef is wel lachen trouwens. Hoe vaak mag je al blij zijn dat je 80 kunt rijden met al die files.
de hoef
@Freriks 5 baans daar gaat toch wel lukken
Freriks
@de hoef luister maar naar de verkeersinfo. A2 is er nog wel eens bij
de hoef
@Freriks als ik er kom is het meestal een bon
+2
Frans1
@de hoef
Alleen gaserop in de stal hoef
meelezer10
@Frans1 En alleen de melktank mag je voller laden dan de wettelijke normen anders is het een economisch delict. 🙃
Frans1
@meelezer10 Paar keer beetje te hard rijden mag je je ook melden bij de rechter,paar jaar voorwaardelijk rijontzegging gaat het voetje wel van het gas 😅

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's nacht , km , koeien , weiland , uitstoot , boerderijen , wei , amsterdam en a2 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0