Nederlandse weidemelk wordt links en rechts ingehaald



Overtreffende trap

Wanneer is weidemelk nu echt weidemelk?


Woensdag 18 januari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Nederland is in de ban van weidegang en weidemelk. Zuivelverwerkers zien de kansen die het biedt, maar ook andere in het wereldwijde speelveld ontgaat het niet. Glanbia komt dan ook met de overtreffende trap via Truly Grass Feed en stipt direct de gmo-vrij discussie aan.

95

procent

gras gevoerd

In Nederland is weidegang onderdeel gaan uitmaken van het politieke speelveld. Er is dan ook vanuit de maatschappij veel aan gelegen om de koe in de wei te houden. In Nederland leverde het de standaard op: minimaal 120 dagen weidegang, waarbij koeien minimaal 6 uur per dag weiden. Ook is er de mogelijkheid om mee te doen aan deelweidegang. Dan moet minimaal 25 procent van het rundvee, 120 dagen per jaar de wei in.

Om het meetbaar te maken werd gekozen voor de huidige standaarden. Wat kritische uitspraken opleverde uit landen zoals bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland en Ierland, waar melkveehouders in veel grotere mate weidegang inzetten. Zo bestaat gemiddelde 85 procent van het dieet van koeien waarvan de melk naar Fonterra gaat uit gras.

Het Ierse Glanbia doet hier nog een schepje bovenop. Zij introduceert Truly Grass Fed, een nieuwe standaard in zuivel. Dit om tegemoet te komen aan de vraag vanuit de consument die steeds kritischer staat tegenover voedsel en steeds meer vraagt om een natuurlijk product.

Melk mag alleen onder dit zegel verkocht worden wanneer 95 procent van het dieet van koeien uit gras bestaat. Ook moet het non-gmo zijn, diervriendelijk, groeihormoonvrij, antibiotica-vrij en milieuvriendelijk zijn. Waarmee de Ieren in de exportmarkt de lat weer verder omhoog leggen. In Nederland speelt de gmo-vrij discussie nog amper, maar in Duitsland is deze in volle gang. Waarschijnlijk dat ook Nederland hierin mee zal moeten. Ook ziet er naar uit dat de Ieren niet en biologisch en gangbare melk willen, maar gangbare melk die voldoet aan eisen voor biologisch. Ontwikkelingen om in de gaten te houden.

Deel dit topic

Reacties

nederlandse boer
Knappe kerel die het verhaal met 120 dagen 6 uur en 2-8 kg droge stof grasopname straks nog weet te verkopen.
+4
dirks
Komt er op neer, koeien zoveel mogelijk naar buiten.
Weg met fosfaatrechten, weg met derogatie, weg met KLW, weg met melk-, voerrobot.
Grond naar de helft van de waarde, geen MDV-stal meer nodig
+1
christo
@dirks En weg met de meeste boeren?
Frans1
@christo dat sowieso, maar dat staat hier los van 😄
+4
jan is hobbyboer
Ze vragen er toch zelf om met zo'n halfbakken uitloopregeling. Verbaasd me dat Ierland en Nieuw Zeeland niet eerder op dit marketing ding gesprongen zijn. Binnenkort krijgen we bij RFC ook eindelijk een 10 cent toeslag voor echte weidemelk, minimaal 4000 uur per jaar de koeien buiten in een echte weide. Sorry Cornelis, RFC kan nu echt niet meer achter blijven, terecht of niet, de geest is uit de fles.
+5
weideboer
Zoals al eerder geopperd, weidegang is geen extra meer, maar straks gewoon de standaard. De rest(met alle respect voor de opstallers) is gewoon dumpmelk. Maar ook hier is een markt voor.
kuilhapper
Quote Reactie van @weideboer:
Zoals al eerder geopperd, weidegang is geen extra meer, maar straks gewoon de standaard
Dat is dan een hele trieste constatering, want iets wat standaard is heeft geen meerwaarde!

Dat de rest van de wereld 'dumpmelk' produceert is wel duidelijk ja, kijk maar is op milkprices, dan zie je de meerwaarde van weidemelk in de landen waar ze volop weiden!

Milcobel verteld een ander verhaal over weidemelk dan de NZO broeders:
veeteelt.nl/economie/nieuws/…
Bioepz
Deze reactie van de "concurrenten" was te verwachten.
Haijtink
Staat nergens dat het om weidegras gaat, alleen volledig gras... is wel het voordeligst natuurlijk!

Wel link om te suggereren dat deze melk antibiotica en hormoonvrij is.... volgens mij is dat gewoon de standaard.
Haijtink
Staat nergens dat het om weidegras gaat, alleen volledig gras... is wel het voordeligst natuurlijk!

Wel link om te suggereren dat deze melk antibiotica en hormoonvrij is.... volgens mij is dat gewoon de standaard.
Rondhus
@Haijtink hele jaar maar op stal aan de kuil. Is ten slote ook gras
Frans1
Quote Reactie van @Haijtink:
Wel link om te suggereren dat deze melk antibiotica en hormoonvrij is

Veel erger,ze suggereren hiermee dat dat bij melk die niet aan die eisen voldoet wel eens anders zou kunnen zijn! heel KWALIJK dus 😞 Eigenlijk gewoon laster
brabo
Is mais geen natuurlijk produkt meer tegenwoordig ?
kleitokkers
Niet in de gaten houden, WAKKER WORDEN.
+3
dwers
Wat heerlijk dat dag en nacht weiden bij mij nog normaal, als ik verplicht zou moeten opstallen dan stopte ik morgen nog met boeren.
DeBoerin
Quote Reactie van @dwers:
als ik verplicht zou moeten opstallen dan stopte ik morgen nog met boeren.

Heb je zo'n slechte stal ?
+2
dwers
Quote Reactie van @DeBoerin:
Heb je zo'n slechte stal ?

nee maar een stal is voor de winter.
Doki1
Wat mij betreft maken we van 120 dagen 180 en van 6 uur, 12 uur / 2160 uur totaal. Weidegang moet ook echt weidegang zijn.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Doki1:
maken we van 120 dagen 180 en van 6 uur, 12 uur / 2160 uur totaal.

Dat past jou waarschijnlijk. Mij ook. Vraag is: wat is de commerciële meerwaarde?
Twentsch Land
@Jack Rijlaarsdam

Dat je er een smeuïg verhaal van kunt maken wat het bij bepaalde politieke partijen, organisaties en groeperingen goed in de smaak zal ( kan ) vallen....of die ook bereid zijn een meerprijs te promoten blijft nog even de vraag !
Doki1
@Jack Rijlaarsdam Tja op die vraag loop ik stuk, waar ik op doelde was meer dat je te "makkelijk" weidemelk zou kunnen leveren. Ken helaas zat bedrijven die een speelweide hebben en zo meeprofiteren van iets dat ze eigenlijk niet horen te krijgen. Een beetje nieuwsschierig consument zal ook wel snel ondervinden dat weidemelk eigenlijk niet zo weidemelk is.

@Wilbert 3000 kom ik makkelijk aan, jongvee ook, maar zonder snijmais houd ik ze niet op 30 liter.

80% komen we nooit aan, maar juridisch is verplicht weiden ook niet haalbaar. Dus op dit vlak blijft alles eerst bij het oude neem
Ik aan.

Gelukkig heeft niemand een glazen bol...
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Doki1:
juridisch is verplicht weiden ook niet haalbaar

Een amendement van deze strekking is al twee maal door de dienst doende staatssecretaris terzijde geschoven. Volgens mijn info mag dit geen derde maal, het is dus wachten op wat stemmingmakerij van de combi Wakker Dier/PvdD/Radar en een wettelijke verplichting is zo goed als een feit.
weideboer
@Jack Rijlaarsdam helaas niet relevant. In een overschotmarkt of met een monotone afnamestructuur is duidelijk wie betaald bepaald.

Tegenvraag is natuurlijk eerst: hadden we dit kunnen voorkomen. Hebben we zelf van onze melk geen bulkprodukt gemaakt. Met al onze drang naar groter en meer. Die keuze is ons zelf ingegeven en gevoed door alle commerciële mensen en bedrijven om ons heen. Kwaliteit had altijd ver boven kwantiteit moeten staan, nu is er onbewust gekozen voor kwantiteit. Wal gaat het schip keren.....
+1
buorman
@weideboer
Alsof de meerwaarde op basis van emotie ook maar iets van doen heeft met kwaliteit
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weideboer:
helaas niet relevant

Heel erg relevant. De huidige normen voor weidemelk zijn algemeen geaccepteerd. Er moet toch aantoonbaar voordeel zijn te halen om deze normen als sector zelf aan te willen scherpen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weideboer:
Kwaliteit had altijd ver boven kwantiteit moeten staan

Is dat nu niet zo?
weideboer
@Jack Rijlaarsdam de norm van kwaliteit ligt voor de eindgebruiker anders dan voor de producent. Dat is wel duidelijk anders waren er niet zoveel mensen die iets willen zeggen over de veehouderij. Kwaliteit boven kwantiteit..... kwaliteit is de norm zonder daar voor te hoeven en willen te betalen. Doen we zelf ook, dagelijks....1e kwaliteit de eis.

Misschien hoor ik voor de duidelijkheid te vermelden dat kwaliteit meer is dan alleen maar mooie en gezonde producten van melk. "Als de melk maar wit is" die fase zijn we allang voorbij, tis nu van diervriendelijk tot representatief van je eigen boerderij oftewel midden in de maatschappij staan en doen
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weideboer:
voor de duidelijkheid

Het wordt gevaarlijk wanneer zelfs een praktiserend melkveehouder de kwaliteit van en de emotie achter een product door elkaar haalt. Lijken mij twee duidelijk gescheiden aspecten.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Lijken mij twee duidelijk gescheiden aspecten

Blijkbaar zijn er wel kwaliteitsverschillen tussen (echte) weide- en stalmelk (samenstelling is anders, kleur is nog steeds wit), alleen worden die door de zuivel nu nog niet gebruikt bij hun marketing, waarschijnlijk omdat bij de huidige uitloop/weidegang regeling er tussen veel weide- en stalmelk geen verschil waarneembaar is. Daarnaast zullen ze mogelijk het risico niet willen lopen dat door teveel nadruk op de (unieke) weidemelk eigenschappen de verkoop van stalmelk onder druk komt te staan. Alle melk moet immers vermarkt worden tegen zo hoog mogelijke prijs.
christo
@jan is hobbyboer Ga je ze dan in de winter 6 maanden droogzetten? Ik ga een karretje kopen en gras naar de koeien karren. Weer een nieuwe melkstroom geboren. IDS- groengrasmelk. Is vast wel markt voor.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @christo:
Ga je ze dan in de winter 6 maanden droogzetten

Woon je op de noordpool? Hier staat echt wel langer dan 6 maanden per jaar gras in de weide.
+1
christo
@jan is hobbyboer Misschien had ik het wat zorgvuldiger moeten omschrijven. Als je heel graag de consument wilt doen geloven dat weidemelk bovennatuurlijke kracht oplevert, wat doe je dan in de periode dat het gras niet wil groeien? Net als de met de kippies, verlies afboeken?
weideboer
@Jack Rijlaarsdam helaas voor de eindgebruiker niet. Misschien is daar de emotie nog wel belangrijker dan de feit. Zeehondje doodslaan met die mooie oogjes of een vlieg....beiden even erg, beiden hebben een papa en mama.....maar die oogjes..... zo werkt het bij ons ook. Koe moet naar buiten , hoeveel argumenten je ook in brengt....de eindgebruiker ziet alleen die " mooie oogjes"
+1
Wilbert
@Doki1 wat mij bereft maken we er 3000 uur van, jongvee ook weiden en geen voer op stal bijvoeren tijdens de weideperiode.
Ben benieuwd of je dat ook past...

Waarom de norm veranderen als we ons eerste doel (80%) weidegang niet halen? Daar ligt ons pijnpunt. De concurrentie van dit soort initiatieven laat zien dat er een markt is voor toegevoegde waarde zuivel. NL was hier volop mee bezig, rest volgt. Wij moeten als NL zorgen dat we over een aantal jaren de volgende stap zetten. Wat dat is? Broeikasgassen? Bepaalde componenten uit melk? Totale footprint op het milieu? Kalf bij koe? Wie weet?
christo
@Wilbert Ga vooral door met normen stellen die we niet gaan halen. Garantie op succes per definitie afwezig. Wie stelt eigenlijk die niet te halen doelen? Riooloverstortje, ammoniakdepositie, en vul maar aan naar behoefte. Ruimt op termijn alleen lekker op. Als je het doel niet haalt moet het natuurlijk wel een keer consequenties hebben. Dus in 2020? geen meerprijs meer voor weidemelk vanwege wettelijke verplichting. Zou mij wel passen.
Frans1
Quote Reactie van @christo:
Ga vooral door met normen stellen die we niet gaan halen

Dat zijn diegenen die het zelf wel kunnen halen,logisch toch?
Ik kan het ook wel halen,maar als je alles verplicht ben je de exclusiviteit(want dat wordt het inmiddels 😄 ) en de weidepremie op den duur ook kwijt
+1
DeBoerin
@christo geen meerprijs meer voor weidemelk vanwege wettelijke verplichting. Zou mij wel passen.
Leg dat even uit: je wilt geen meer prijs ?
weideboer
@DeBoerin minder aanvoer....
+1
christo
@DeBoerin Ik wil zo weinig mogelijk tweespalt binnen de sector. Dan zijn we het geneuzel over 79,5 of 80% tenminste kwijt. Had vorige week een gezin vluchtelingen op bezoek in de stal. Om een of andere reden vond ik het moeilijk om uit te leggen waarom we moeite hebben de 80% te halen. Ben er niet eens over begonnen omdat ik me de ogen uit de kop zou schamen. Mensen zijn blij dat ze bbb hebben.
DeBoerin
Quote Reactie van @christo:
Ben er niet eens over begonnen omdat ik me de ogen uit de kop zou schamen.

Inderdaad. Weidegangimago is een luxe probleem. Ook hier regelmatig bewoners van AZC. Komen verse melk halen om zelf kaas van te maken. Bij rondgang over het bedrijf alleen maar positieve reacties (familie in Syrie melkt de koeien met minimelker).Als "stalmelk" niet goed is zouden ze niet zo ver fietsen, er zitten weidemelkers dichterbij.
buorman
Voor dat jullie elkaar voor het 1 of het ander gaan uitmaken in de discussie over kwaliteit, eerst maar even de vraag:
Wat is kwaliteit?
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @buorman:
Wat is kwaliteit

Bij mijn eindexamen was er bij nederlands een van de opsteltitels: 'wat is lef'. Schijnt dat iemand het examen met een bijna leeg blaadje heeft ingeleverd. Alleen de tekst: 'dit is lef'. Schijnt geslaagd te zijn. Kwaliteit is waarschijnlijk net zo'n onzin woord als duurzaamheid, veel geloof, hoop en liefde, weinig harde tastbare zaken.
arie.j
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Bij mijn eindexamen was er bij nederlands een van de opsteltitels: 'wat is lef'. Schijnt dat iemand het examen met een bijna leeg blaadje heeft ingeleverd. Alleen de tekst: 'dit is lef'. Schijnt geslaagd te zijn. Kwaliteit is waarschijnlijk net zo'n onzin woord als duurzaamheid, veel geloof, hoop en liefde, weinig harde tastbare zaken.

Zulke woorden moeten daarom omschreven worden.
Over het woord kwaliteit bestaat meestal een behoorlijke overeenstemming.
Wat betreft die weidemelk, daarvan worden hier 2 dingen hopeloos door elkaar gebruikt en dat niet altijd zonder opzet zo heb ik de indruk.
Koeien in de wei, dat willen de actie groepen en burgers voor de overgrote meerderheid niet om kwaliteit verschil van de melk, dat speelt eigenlijk nauwelijks een rol.
Maar burgers willen gewoon koeien buiten zien, en geen melkveehouderij als soort industrie maar liefst grondgebonden.
Terwijl het in dit stuk voornamelijk over vermeende kwaliteits verschillen ging, dat is iets anders
Voor concurrentie van melk uit Nieuw-Zeeland ben ik niet bang , staarten van koeien worden afgehakt en de koeien geaborteerd als ze niet in de juiste maanden kalven.
Nou dat hoeft maar even in de pers en het is over, verse producten exporteren ze trouwens niet eens.
+1
Twentsch Land
@arie.j

Voor concurrentie van melk uit Nieuw-Zeeland ben ik niet bang , staarten van koeien worden afgehakt en de koeien geaborteerd als ze niet in de juiste maanden kalven.
Nou dat hoeft maar even in de pers en het is over, verse producten exporteren ze trouwens niet eens.

Paar jaar geleden was er op tv veel te doen over bekende dure kledingmerken dat die in landen worden gemaakt onder verschrikkelijke arbeids omstandigheden .... er gingen verhalen dat die merken geboycot zouden worden....een kamaraad van mij werkt bij een groot kledingmagazijn ..... zijn woorden.....nooit wat gemerkt van een boycot en de dure merken uit dergelijke landen zijn in omzet alleen maar toegenomen.....met name jeugd kickt hier op en is merk belangrijke dan ooit te voren ..... status en prijs zijn voor heel veel mensen nog steeds van eerste belang ...als het toetje maar lekker en goedkoop is hebben ze met die afgeknipte staart echt geen probleem.
arie.j
@Twentsch Land Maakt jezelf maar van alles wijs, en wees er gelukkig mee.
Wanneer jij gelijk had was er nooit een actie van Wakker Dier succesvol geweest.
Maar de praktijk is anders.
+2
buorman
@jan is hobbyboer

Jan, van/voor mijn werk destijds moest ik een cursus volgen.
Daar kwam uiteraard naar voren dat het leveren van kwaliteit erg belangrijk is, echter toen rees deze vraag: wat is kwaliteit.
Volgens de definitie daar toen is kwaliteit; [exacte omschrijving niet paraat]
Het leveren van een product, dat 100% voldoet aan hetgeen met de klant overeengekomen is voor de overeengekomen prijs, en overige bepalingen.
Maw, een Trabant is niet per definitie minder kwaliteit dan een VW en die niet minder dan een Merc of Bmw.
Door sommigen hier word er gedaan alsof weidemelk of bio meer kwaliteit zou zijn dan stalmelk, echter als de klant een vw besteld hoef je hem geen merc te leveren.
Als hij een trabant wil omdat die bij zijn budget past, zul je met het leveren en in rekening brengen van een vw geen kwaliteit leveren.
Maar het mooie is dat ze naast elkaar kunnen bestaan omdat merc niet de illusie heeft om aan trabant klanten te kunnen winnen, en trabant niet de illusie heeft om de merc rijders voor hun product te winnen.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @buorman:
Maar het mooie is dat ze naast elkaar kunnen bestaan

Daar zit nu precies de crux, er is heus wel een markt voor weidemelk en industriemelk naast elkaar, net als er een markt is voor scharrel en batterij eieren (en 15 jaar oude starlets en nieuwe 5-serie BMW's). Punt is alleen dat er een prijsverschil zit tussen die 2 producten. Nu is er nog nauwelijks een prijsverschil tussen weidemelk en industriemelk, de laatste lift nog mooi mee op het goede imago van de eerste, maar de neiging bestaat om dat prijsverschil veel groter te laten worden, ik schat het zelf binnen 5 jaar op een duppie per liter, en dat wordt het industriematige businessmodel wel heel lastig rond te rekenen. Dat snappen de industriemelkers onder aanvoering van LTO ook wel (zij zien ook wat er bij de varkens en kippen gebeurd als je een emotieloos bulkproduct van technisch superieure kwaliteit levert) en daarom wordt er krampachtig vastgehouden aan het oude model dat alle melk wit is. In mijn ogen een kansloos achterhoedegevecht waarmee ze de hele sector naar de rambam helpen. Merendeels van de veehouders denkt, mede uit eigenbelang, daar nog heel anders over.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , duitsland , onderdeel , links , koeien , melk , ierland , nieuw-zeeland , zuivel , biologisch , fonterra , weidegang , melkveehouders , wei , koe in de wei , weidemelk , voedsel , rundvee , zuivelverwerkers en diervriendelijk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
47
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0